jarzynowa - 3209 przepisów (strona:161/214)

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym 184

Wariacja na temat kapusty pekińskiej znaleziona u Pauliny. Pyszna jako dodatek do drugiego dania. Składniki:1/2 kapusty pekińskiej2 marchewki1 jabłko2 ogórki kiszone1 mała cebulasól, pieprzsok z

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kiszonej kapusty 159

Jeden z najlepszych dodatków do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej surówki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Kruszynka / Niebo 12480

składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z serka wiejskiego z rukolą 348

Sałatka w sam raz na śniadanie czy kolację.Składniki:1 opakowanie serka wiejskiegoduża garść rukoli4 rzodkiewkiszczypiorek lub zielona cebulkaSposób przygotowania:1. Rukolę płuczemy, dodajemy do serka.2

Kuchnia domowa Ani
Zupa z zielonej soczewicy 138

Można powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miałam pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :)Składniki:2,5 litra

Kuchnia domowa Ani
Kurczak pieczony na ryżu 320

szklanki wody2 kostki rosołoweprzyprawa do drobiuolejSposób przygotowania:1. Udka umyć, przekroić na połówki. Obsypać przyprawą do drobiu i smażyć na oleju przez 15 minut.2. Obrane warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Wmieszać ze suchym ryżem.3. Kostki rosołowe rozpuścić w 4-ch szklankach wody.4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem reszta ryżu. Całość zalewamy bulionem.5

Kuchnia domowa Ani
Na wielkanocnym stole 213

  Ciasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa  Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek  Królewiec Królewicz z jabłkami  Ciasto 3 BITCiasto

Kuchnia domowa Ani
Placuszki z kurczakiem i płatkami owsianymi 390

Pyszne kotlety drobiowe, na które przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Dania z kurczaka (nr 3/2012). Polecam jako drugie danie z ziemniakami, ryżem, kaszami i surówkami

Kuchnia domowa Ani
Pasta pieczarkowa z jajkami 177

Składniki:6 dużych pieczarek3 jajka ugotowane na twardo1 cebulkazielona cebulka1 łyżka majonezusól, pieprzSposób przygotowania:1. Obrane pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy.2. Na patelni dusimy pieczarki i cebulę, aż woda odparuje. Studzimy.3. Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną cebulkę.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba po grecku II 160

cytryny5 łyżek koncentratu pomidorowegobulion (może być z kostki)natka pietruszkimąkacukier olejsól, pieprz3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z botwinką 220

Oto typowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych. Tym razem z botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i botwinką to zapraszam tutaj.Sk

Kuchnia domowa Ani
Surówka z młodej kapusty i marchewki 168

szybka do przygotowania. Polecam!Składniki:0,5 główki młodej kapusty1 marchewka2-3 łyżki siekanego koperkusólpieprz2 łyżki olejusok z cytrynySposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Warzywa mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy olej i sok z cytryny. Całość mieszamy. Dodajemy koperek i wszystko mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik z botwinką 183

myjemy, kroimy, buraczki kroimy na kawałki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy, dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę, maślankę i śmietanę. Dodajemy siekany szczypiorek i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Tzatziki 125

jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)2 ząbki czosnkupół łyżeczki cukrusól i pieprz do smaku2-3 łyżki świeżego siekanego koperkuodrobina soku z cytrynySposób przygotowania:1. Obranego ogórka ścieramy na tarce jarzynowej. Odciskamy z nadmiaru soku.2. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, cukrem, ogórkami, solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Całość mieszamy.3. Sos chłodzimy przed podaniem.4. Sos podajemy

Kuchnia domowa Ani
Placuszki z cukinii i ziemniaków 219

sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki mąkisól, pieprz do smaku1 łyżka otrąb1 łyżka łuskanego słonecznikaSposób przygotowania:1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię z nadmiaru wody.2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (o mniejszych oczkach niż ścieraliśmy cukinię). Ziemniaki dodajemy do cukinii.3

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania