Wróciły zimowe dni, wróciły zupy. Tym razem nie krem, a całkiem staromodna zupa jarzynowa z soczewicą - gęsta i pożywna. Można dodać do niej podsmażoną ulubioną kiełbaskę, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Przez długie lata nie byłam fanką zup. Jakiś czas temu jednak zaczęłam je doceniać. Są proste i krzepiące. W sam raz na małe co nieco. Można
W kuchni wieczoremsmakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna na święta! :) Dziś ostatnia przedświąteczna propozycja - Gniazdka Kokosowe. Bardzo proste i bardzo
Słodkie Przyjemnościwyglądał tak :439 polubień na FB 142 obserwujących 24 posty42 ,130 wyświetleń najpopularniejsze posty :Drobiowa roladka z pieczarkami Sałatka jarzynowa z jajkiem Szybkie ciasteczka jak pierniczki Dziękuję
Magiczne Życie Martyłyżki mąki pszennejSposób wykonaniaSaszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą się wodą, gotować 10 min, odcedzić i wystudzić.Obrać marchewkę i pietruszkę i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej, osobno marchewkę i pietruszkę.Do miski włożyć mięso mielone, ryż, wybić jajko, dodać połowę startej marchewki, po 1/2 łyżeczki soli, natki pietruszki i lubczyku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i mielonego
Mix smakułyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, w tym czasie obrać i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej osobno marchewkę i cukinie.Do podsmażonego mięsa dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać cukinię i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie podlać wodą, ok. 1/2 szklanki, dodać kostkę bulionową, doprowadzić
Mix smakuskładniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 50-70 dag najlepiej małych ziemniaków* 3 średnie marchewki* 2-3 cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej
Mix smakuPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatityoleju kokosowego- 1 łyżeczka soli Przygotowujemy wszystkie składniki. Nie będę za każdym razem pisała, że warzywa muszą być obrane, oczyszczone, dokładnie umyte, bo to powinno być oczywiste. Na tarce jarzynowej ścieramy marchewki, por kroimy w półkrążki, paprykę w kostkę. Do pojemnika wlewamy odmierzoną ilość wody. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący, wsypujemy początkowo małą ilość ryżu, aby sprawdzić
mojewypiekiinietylkowydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso z kurczaka pokroiłam. Na rozgrzanym oleju usmażyłam starte na tarce jarzynowej pieczarki, posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając
mojewypiekiinietylkołyżka soku z cytryny- 2 łyżki majonezu- sól, pieprz, cukier do smaku Kapustę cienko szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy, aby trochę zmiękła. Do kapusty ścieramy na tarce jarzynowej marchew oraz dodajemy drobno pokrojoną cebulę, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki – świeżo zmielony pieprz, ocet jabłkowy, sól (w razie potrzeby), cukier, sok z cytryny i majonez. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
mojewypiekiinietylkocebula - 1 papryka czerwona- ½ świeżej chilli- cebulka prażona- sól, pieprz- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek, kminek Kapustę i cebulę cieniutko szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej. Przesmażamy pokrojony boczek, przekładamy do miseczki. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie pokrojony w słupki czosnek. Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę z marchewką oraz pokrojony
mojewypiekiinietylkocytrynowym, sokiem z cytryny i świeżo startą gałką muszkatołową, zagotowujemy. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Por – w półtalarki, siekamy koperek, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i, na dno wlewamy 1/3 sosu. Na sos kładziemy warstwę makaronu, polewamy sosem (kilka łyżek). Na makaron wykładamy część papryki, pora, koperku, odrobinę sera. Następnie
mojewypiekiinietylkomorska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy seler oraz marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy
mojewypiekiinietylkopieczarki i smażymy do wyparowania wody. Ugotowaną, odcedzoną kaszę mieszamy z pieczarkami. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Schłodzone ciasto wałkujemy i nakładamy na spód tortownicy (ja ścieram na tarce jarzynowej), nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową (użyłam worka foliowego do pieczenia) i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy ciasto. Kończymy farsz. Do kaszy z pieczarkami dodajemy
mojewypiekiinietylkoNajpierw jedną porcję (dodając jajko). Zmiksowaną masę przełożyłam do miski. Włożyłam następna porcję i wbiłam 2 jajka. Ponownie zmiksowałam i przełożyłam do miski. Dodałam pozostałe składniki – starty na tarce jarzynowej ser cheddar, posiekany szczypior (z cebulką), drobno pokrojony czosnek (nie przeciskamy go przez praskę), drobno pokrojoną w kostkę paprykę, sól (ostrożnie – sery są słone), świeżo zmielony pieprz
mojewypiekiinietylko