Kapusta pekińska jest dostępna cały rok, a możliwości surówek czy sałatek z tą kapustą jest cała masa! Polecam pyszną i chrupiącą surówkę z rzodkiewką.Składniki:pół
Kuchnia domowa AniPyszna propozycja smarowidła do pieczywa. Przepis znalazłam u Izabelki.Składniki:250 g serka mascarpone3 ugotowane jajka3 łyżki zielonych oliwek (w oryginale z papryką)sólSposób przygotowania:1
Kuchnia domowa AniPrzepis zaczerpnęłam z biedronkowej broszurki. Autorem dania jest Jakub Kuroń - polecam gorąco takie roladki na obiad - są pyszne!Składniki:600 g kotletów schabowych300 g sera żółtego1
Kuchnia domowa AniBardzo szybka i smaczna sałatka.Składniki:1 nieduży kalafior1 pęczek rzodkiewkipół pęczka szczypiorkumajonezsól,pieprzSposób przygotowania:1. Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo
Kuchnia domowa Anidodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę, dodajemy posiekaną zieleninę, dodajemy olej, sól, cukier i pieprz do smaku.Smacznego
Kuchnia domowa Anioliwkiprzyprawa do pizzyser żółtySposób przygotowania:1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.4. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier
Kuchnia domowa Anirobić więcej dżemów.Składniki:1 kg dyni obranejok 300-400 g cukru żelującegosok z połowy cytryny1-2 szklanki wodytroszkę imbiru do smakuSposób przygotowania:1. Obraną dynię ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy 1 szklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody
Kuchnia domowa Anikalarepy z marchewką można znaleźć tutaj: klik.Składniki:1 duża kalarepa2 łyżki siekanego koperku1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegosól, pieprzSposób przygotowania:1. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Do kalarepy dodajemy siekany koperek, jogurt i majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smacznego
Kuchnia domowa AniWspaniały dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna surówka do schrupania. Do tego jest bardzo soczysta.Składniki:4 marchewkiok 200 g suszonej żurawinyszczypta soli2-3 łyżeczki
Kuchnia domowa AniPyszna sałatka z buraczkami według receptury siostry Anastazji.Składniki:5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych)3-4 ogórki kiszone2 jabłka1 cebula1 puszka czerwonej fasoli1/2 pęczka szczypiorkutarty
Kuchnia domowa AniTaką pizzę wykombinowaliśmy sobie w weekend na obiad.Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody30 g drożdży1 łyżeczka cukruszczypta soli3 łyżki olejuSos:2
Kuchnia domowa Animarchewki1 jabłko1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegosól, pieprz, cukier do smakuSposób wykonania:1. Pory kroimy w półplasterki. Delikatnie solimy i odstawiamy.2. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.3. Pora odciskamy z nadmiaru wody. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, jogurt i przyprawiamy do smaku.Smacznego :)Surówkę podałam do ziemniaków i schabu w sosie rozmarynowym
Kuchnia domowa Aniczosnkusól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówmajeranek1 jajkobułka tarta1 mała cebula1 litr rosołu lub bulionuSposób przygotowania:1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku do miękkości.2. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, odstawić na 15 minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.3. Ostudzony ryż, kapustę, mięso, posiekaną drobno cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, jajko i tyle bułki
Kuchnia domowa AniPamiętam, jak jeszcze byłam dzieckiem i chodziliśmy na większe zakupy, to obowiązkowo w drodze powrotnej jedliśmy zapiekanki z budki. Oczywiście można takie zapiekanki wzbogacić o dodatki
Kuchnia domowa AniBardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu.Składniki:1 mała kapusta pekińska1 owoc kaki1 czerwona papryka2 marchewki1 por1 jabłkoolej + wodaprzyprawa do sałatek (lubię Prymat
Kuchnia domowa Ani