jarzynowa - 3209 przepisów (strona:141/214)

Dżem marchewkowy z cytryną i limoncello 169

często ją jemy. Zwykle przygotowuję z niej surówkę albo duszę i podaję jako jarzynkę do obiadu. Oczywiście nie liczę ile marchewki używam do różnych zup , samych wywarów czy jarzynowych mieszanek, bo to każdy kto gotuje wie. Lubimy też pochrupać surowa marchew tak po prostu, zamiast chipsów czy innych przekąsek. Ważne żeby była smaczna i z dobrego źródła czyli

Smaczna Pyza
Torcik buraczany z maślanym kremem czekoladowym 162

cukru pudru 16 g cukru waniliowego 35 dag masła 82 % 15 dag deserowej czekolady 50 ml czystej wódki Przygotowanie: CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki ś cieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na gładk ą puszyst ą mas ę , wlewamy olej, oraz nie przerywaj ą c ucierania dodajemy

Wanilia i Kardamon
Sałatka jarzynowa tradycyjnie 156

Sałatka jarzynowa Składniki: - duży ziemniak - 1/2 pietruszki - marchew, groszek, kukurydza w zalewie (gotowa mieszanka) - 1 jajko na twardo - 1 średni ogórek kwaszony - jogurt naturalny - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz dodatki: - natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Wyszorowane warzywa gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam, studzę i obieram. Następnie przeciskam przez specjalną krajarkę do warzyw. To samo robię z jajkiem

Kuchnia co dnia
Placuszki ryżowe z cukinią 389

ryżu białego (waga po ugotowaniu) 2 jajka pieprz czarny 1 łyżka mąki kukurydzianej olej rzepakowy do smażenia śmietana lub jogurt naturalny Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z solą i odstawić na 20min. Do ugotowanego ryżu wbić jajka, dodać odciśniętą z soku cukinię, mąkę i przyprawić pieprzem czarnym świeżo mielonym. Wszystko dokładnie połączyć. Smażyć

https:KKuchniaMniam
Kotleciki w sosie pieczarkowym z makaronem 176

duży ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich około 1/2 szklanki wody ( niepełnej )  1/2 szklanki oliwy do smażenia  Wykonanie : Mięso z szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy około 5 łyżek bułki tartej, jajko , wodą regulujemy gęstość mięsa Wszystkie składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku , sola , pieprzem i ziołami . Dobrze wyrabiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Marchwianka i inne sposoby na kłopoty z małym brzuszkiem 186

ryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy na wodzie. Z zup poleciłabym delikatny krupnik, marchwiankę, krem z dyni oraz łagodną zupę jarzynową z ryżem.  Sporną sprawą jest rosół - ja nie podaję. Dozwolonymi owocami są banany, mus z gotowanych jabłek i jagody np. domowy kisiel. U mnie dzieci podjadają również płatki

Atlas Smaków
Sałatka z soczewicy 245

Alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Recykling warzyw z rosołu. Na co dzień i od święta :) 3 marchewki pietruszka pół selera 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki zielonej soczewicy 2 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz szczypiorek  Marchew, pietruszkę i seler ugotować. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.Ogórki pokroić

Atlas Smaków
Śliwki w occie 186

przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego

Atlas Smaków
Papryka faszerowana mięsem i warzywami 173

ziele angielskie 1 łyżeczka cukru Paprykę dokładnie myjemy. Od góry wycinamy otwór, wycinając pozostałość po łodydze. Przygotowujemy farsz. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię startą na jarzynowej tartce, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek.  Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nadziewamy papryki. Układamy ciasno w garnku. Dodajemy wywar warzywny i stawiamy garnek na ogniu

tojestpyszne.blogspot.com
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 169

cebula 1 czerwona papryka zielona cebulka 2 marchewki majonez + gęsty jogurt naturalny sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy w kosteczkę. 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Cebulę czerwoną drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę. 4. Warzywa łączymy, dodajemy majonez i jogurt naturalny, mieszamy, doprawiamy do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka z sałaty rzymskiej i papryki 198

pieprz czerwony   Liście sałaty płuczemy, otrzasamy z wody, następnie kroimy w szerokie paski. Umytą i wydrążoną paprykę ścieramy na szatkownicy lub bardzo cienko kroimy. Czosnek trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Całość skrapiamy olejem sezamowym, mieszamy. Doprawiamy solą i rozgniecionym pieprzem czerwonym. Zaletą surówek jest ogromna możliwość kombinacji. Składniki łączymy nie tylko dobierając smaki, ale również, kolory

mojewypiekiinietylko
Krupnik jarzynowy 136

fajna pożywna zupka jarzynowa Składniki: - 1 por - 1 średnia kalarepka - 1 marchew - 1 garść czerwonej kapusty - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - 2 ziemniaki - pęczek zieleniny ( pietruszka seler lubczyk ) - wywar rosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę.          - Warzywa przełożyć

W królestwie smaków Beaty
Placki z cukinii 215

pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Winiary) natka pietruszki sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię myjemy, ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych jarzynowych oczkach. Delikatnie solimy i zostawiamy startą cukinię na durszlaku do odcieknięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie odciskamy z niej nadmiar wody. Startą cukinię mieszamy z jajkiem, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z młodej kapusty 183

warzywnego Wykonanie: Kapustę parzymy w gotowanej wodzie, oddzielamy liście, odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko studzimy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Marchewkę obieramy trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę, startą marchewkę przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobiony farsz nakładamy

kgwjanczewo
Delikatna sałatka z selera i ananasa. 393

żołądku. Zraziłam się próbując takiego wynalazku u koleżanki z liceum. Sałatka całkiem smaczna, ale te wielkie kawały (naprawdę ogromne!) ananasa zupełnie mi nie pasowały do naszej poczciwej, polskiej sałatki jarzynowej, tak mocno zakorzenionej w tradycyjnej kuchni. Z tego wynikło właśnie to moje uprzedzenie, do czasu gdy spróbowałam tej wybornej, delikatnej sałatki. Z racji tego, że mąż nie lubi

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania