jarzynowa - 3209 przepisów (strona:139/214)

Surówka z kiszonej kapusty. 173

marchew, jeżeli kapusta jej nie ma. Przygotowanie: Kapustę kiszoną posiekać, tak by nie była za długa. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko i ewentualnie marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i pieprzem.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Racuchy z jabłkiem. 164

sitko. Dodać mleko, jajka, sól i wymieszać tak by nie było grudek (ja używam do tej czynności miksera). Gdy ciasto jest już wymieszane, dodać obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka - połączyć razem. Rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto, formując placki. Smażyć do zarumienienia, z obu stron ( nie smażę na głębokim oleju). Uważać by nie było zbyt dużego ognia

W kuchni u Moniki
Sałatka z tuńczykiem 406

Składniki: 4 jajka, ugotowane na twardo, starte natarce jarzynowej, na dużych oczkach, 100g ryżu, ugotowanego w osolonej wodzie. odsączonego, ostudzonego, 250g rzodkiewki, startej na tarce, na dużych oczkach, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x185g), odsączonego (po odsączeniu 2x130g), puszka kukurydzy, odsączonej, majonez ( ilość według własnego smaku), pęczek szczypiorku, pokrojonego, 85g startego sera żółtego, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki

W kuchni u Moniki
Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 225

koniec wlać oliwę z oliwek. Ciasto będzie luźne i lepiące. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15x30cm. Zetrzeć ser na tarce jarzynowej i wyłożyć na ciasto. Złożyć prostokąt na pół jak książkę. Lekko rozwałkować nadając kształt focacci i zamykając ser w środku. Ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i odstawić

https:KKuchniaMniam
Sałatka od Ewy - przepis 1826

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Jeśli znudziły już się Wam tradycyjne sałatki jarzynowe serwowane u babci, wujka i cioci na imieninach to polecam świetną alternatywę. Podstawą sałatki są cztery składniki a reszta zależy od waszej fantazji i upodobań. Zobaczcie sami :) Sałatka

Pyza i Surówka
Zupa pomidorowa z grillowanych pomidorów 137

czosnkowej grzanki. Korzystajcie z pomidorów póki są! SKŁADNIKI 800g pomidorów lima / rzymskich/ śliwkowych 4 duże ząbki czosnku 150g czerwonej cebuli 1 litr wody 2 kostki bulionowe – z kurczaka i jarzynowa 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 niepełna łyżka grubej soli morskiej lub płaska łyżeczka soli kamiennej 4 łyżki oliwy z oliwek grubo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 184

temperatury pokojowej. SKŁADNIKI 3,5 szklanki bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku

Karo in the Kitchen
SZARLOTKA 143

łyżka cukru waniliowego Jabłka: 1,5  kg jabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę)  cynamon cukier Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy.  Ciasto : mąkę z proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką 3094

kulki, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. Blaszkę o wymiarach 25x25 wysmarować margaryną i obsypać mąką. Wyjąć większą część ciasta, zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać na blaszce. Piec przez około 20 min w 180 stopniach, aż wierzch ciasta lekko się przyrumieni. Placek wystudzić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo

na moim stole...
Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 189

ryby (odmrożone) kroimy kroimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. 2. Warzywa obieramy, cebulkę drobno siekamy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulkę, po czym dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa

Kuchnia domowa Ani
Klasyczna zupa grochowa na wędzonce 796

Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam. Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i być wyrazista, jak pomidorowa, szczawiowa, fasolowa itp. Jeżeli chodzi o grochówkę, można ją zrobić z grochu niełuskanego czy łuskanego. Ta którą dzisiaj przedstawiam jest z grochu łuskanego i dzięki temu nie wymaga moczenia

Smaki Ewy
Sałatka jarzynowa – klasyka nad klasykami 172

Przyszedł czas na klasyczną sałatkę jarzynową. Pamiętam ją od zawsze, była obecna na  sylwestrowym, świątecznym  jak i imieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest ona jednym z najważniejszych dań. Smakuje zawsze i jest pyszna. Składniki: 4 marchewki ( spore ) 4 ziemniaki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Groszek z puszki 1 duża cebula ( lub 2 mniejsze

Smaki Ewy
Ogórki tarte kiszone 201

baldachami 2,5 łyżki soli 2 główki czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Słoiki i nakrętki wyparzamy i osuszamy. Ogórki myjemy, ścieramy bezpośrednio do dużej miski wraz ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można wykorzystać większe ogórki, ale wtedy radzę usunąć pestki. Solimy je, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Do każdego słoika wkładamy umyty baldach kopru, ząbek czosnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka ogórkowa z papryką, marchewką i cebulą 190

szatkownicy, choć grubsze byłyby też dobre). 2. Cebulę obrać, pokroić w półplastry. Ogórki i cebulę zasypać solą, odstawić na 1 godzinę. 3. W międzyczasie marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a umytą paprykę pokroić w krótkie paski. 4. Z ogórków i cebuli wylać sok (nie wyciskać warzyw z jego nadmiaru). Do ogórków i cebuli dodać marchew

Kuchnia domowa Ani
Kurczak w marchewce z bobem 247

każdej strony. Przełożyć do brytfanki, w której będzie się dusić mięso. Na patelnię wlać trochę wody i zmyć pozostałości po kurczaku. Wlać do brytfanki. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pomidory. Wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Poddusić i dodać paprykę słodką i curry. Wymieszać i dodać do kurczaka. Ponownie wlać

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania