jarzynowa - 3209 przepisów (strona:134/214)

Placki z jabłkami 118

dodać cukier waniliowy cynamon, proszek i miksować, dosypać mąkę, jeśli będzie bardzo gęste można dodać troszkę mleka lub odwrotnie, musi mieć konsystencje śmietany, Dodać obrane i starte na tarte jarzynowej jabłka, wymieszać z ciastem. Biała ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem, odstawić na 5 minut, Rozgrzać olej i smażyć placuszki, podawać posypane cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Surówka z czerwonej kapusty 162

szatkujemy na szatkownicy. Lekko oprószamy solą himalajską i wygniatamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby zmiękła. Odlewamy nadmiar soku, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Do kapusty trzemy na tarce jarzynowej jabłko ze skórką – mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy na sitku wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do kapusty. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy

mojewypiekiinietylko
Delikatny, mocno warzywny gulasz z karkówki 205

Jesień to pora gulaszy. Mocno rozgrzewających, sycących na długo, jednogarnkowych kombinacji mięsa, warzyw i ziół. Ten gulasz z karkówki jest mocno jarzynowy i delikatny – mięso pozostaje soczyste i mięciutkie. Karkówkę oczyszczamy z błon, okrawamy z tłuszczu. Do gulaszu zachowujemy tylko czyste mięso. Tniemy je w półtoracentymetrową, dwucentymetrową kostkę. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy połową czosnku niedźwiedziego i na chwilę odkładamy. Marchew(...)jeszcze chwilę gotujemy, do widocznego zgęstnienia sosu, mieszając. My zjedliśmy gulasz z jaśminowym ryżem. Równie smaczny będzie z ziemniakami, kaszą, z dodatkiem surówki. Ten gulasz jest naprawdę bardzo mocno jarzynowy i jednocześnie lekki. Mięso pozbawione jest tłuszczu, brak tu ciężkiej śmietany i mocnych, klasycznych dla gulaszy, przypraw. Danie jest lekkie i proste, jednocześnie syci na długo. SKŁADNIKI 800g karkówki

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą . 710

domowa vegeta, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jako dodatek do placków : Sos madziarów  Sos kebab gyros Wykonanie : Ziemniaki , cebulę , marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach .Kapustę drobno posiekać. Do masy ziemniaczanej dodać roztrzepane jajka , mąkę , vegetę, zioła prowansalskie  i pieprz do smaku.Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
Racuchy z jabłkami 129

wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem letnim   i przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Po upływie tego czasu dodać jajka i starte jabłka, dokładnie wymieszać i pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron

Camilla w kuchni
Orzechowa szarlotka z migdałową bezą 724

cukier całkowicie się rozpuści dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać zmielone migdały i delikatnie wymieszać łopatką. Kiedy spód będzie podpieczony, wyłożyć jabłka, zetrzeć na tarce jarzynowej kakaowe ciasto i wyłożyć bezę. Użyłam rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C, a po 5min. zmniejszyć na 170*C i piec przez 30min. Smacznego :) Kategoria

https:KKuchniaMniam
Tarta z figami 223

figach. Wszystkie składniki na krem z ricotty przełożyć do misy miksera i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wylać na figi. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać, lekko dociskając ciasto. Można też rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40min. Smacznego :) Kategoria

https:KKuchniaMniam
Błyskawiczna surówka z kapusty 172

octu 10% 1 szklanka cukru 2 duże łyżki miodu 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 2 słoiczki małe chrzanu Wykonanie: Kapustę szatkujemy na szatkownicy. Marchew obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. W rondelku zagotowujemy olej, ocet, cukier, sól mieszając aby cukier nie przywar do dna rondla po zagotowaniu zalewy

kgwjanczewo
Tarta cukiniowa – tarciuch cukiniowy 166

dałam pieprz cayenne * sól morska (dałam zwykłą), pieprz ziołowy * sok z cytryny ( ja dałam z niecałych 2 cytryn) * 2 szczypty tymianku Do dzieła!!! Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do durszlaka ( duże sitko było by lepsze), posypać odrobiną pieprzu ziołowego, oprószyć 2 łyżeczkami soli, wymieszać. Obciążyć miską i np. torebką mąki i zostawić na noc - moja stała

sierotka maRysia w kuchni
Domowa sałatka jarzynowa - przepis. Sałatka idealna na co dzień, jak i od święta. 224

śniadanie, na kolację, do pracy, na święta, spotkania rodzinne, imprezy... sałatka jarzynowa sprawdza się właściwie na każdą okazję. U mnie w domu lubi ją każdy. A jak jest u Was? * przepis rodzinny; w przypadku tej sałatki zapewne co dom, to inne zestawienia Składniki: (misa sałatki, ilość można zwiększyć) 6 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 mniejsze pietruszki (korzeń

Słodkie okruszki
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 182

także pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to ogólnopolski konkurs, jury wybrało jako numer jeden  zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki

Right Behind The Kitchen
Barszcz kiszony. Zakwas do barszczu 161

Intensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczy zagotować z  wywarem jarzynowym w proporcji 1:2 i dodać według uznania wywaru  z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka

Maślane ciasteczko
Sałatka rosyjska. Sałatka winegret 349

Sałatka winegret to po prostu sałatka jarzynowa , z tą różnicą, że nie dodaje się do niej majonezu. Konieczny jest za to buraczek nadający całości pięknego koloru. Jak to z tego typu daniami bywa każda gospodyni robi ją i doprawia po swojemu więc sałatka rosyjska ma tyle wersji ile przygotowujących. Podstawowe warzywa sałatki rosyjskiej są niezmienne - buraki, ziemniaki, marchew

Smaczna Pyza
Pulpety w sosie koperkowym 142

wołowe cebula - 1 szt tłuszcz jajko - 1 szt bułka tarta - 5 łyżek sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos koperkowy : koperek - 1 pęczek śmietana  36 %- 1 szkl wywar jarzynowy - 600 ml Sposób przygotowania: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz i  bułkę. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu , dodać do mięsa, dobrze wymieszać(...)masy mięsnej formować  pulpeciki, obtaczać w mące.  Do garnka wlać wywar jarzynowy, zagotować.   Na gotujący się wywar , wrzucić pulpety, gotować na wolnym ogniu przez ok.15 minut.  Następnie dodać śmietankę  i koperek , gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby sos był za rzadki, to zagęścić mąką . Smacznego !  (function

Kuchnia Danusi
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 124

naszych domach. Polacy coraz chętniej i odważniej wykorzystują w przygotowaniu posiłków orientalne przyprawy i dodatki, dzięki którym dania zyskują ciekawy smak. Wyobraź sobie, jak smaczna może być sałatka jarzynowa, jeśli dodasz do niej odrobinę świeżej kolendry lub gdy kurczaka zamarynujesz w oleju sezamowym z dodatkiem grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również miłośnikom

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania