jarzynowa - 3209 przepisów (strona:133/214)

Langos - placek węgierski 129

mąki  250 ml letniego mleka 2 łyżki oliwy 3 łyżeczki cukier  20 g drożdży sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub przeciskamy przez praskę do puree Drożdże z cukrem oraz 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę

kgwjanczewo
zupa groszkowa na wołowym bulionie 142

deszczową słotą, czy nawet ze śniegiem. Kuchnia ( przynajmniej moja) jest w pewnym stopniu, odzwierciedleniem panującej za oknem pogody i tak w dni słoneczne z lubością przygotowuje lekkie jarzynowe potrawy. Odwrotnie się dzieje w dni niepogody, kiedy to organizm domaga się posiłku, który dostarczy mu solidnej porcji energii. Również w tym tygodniu pogoda ma być zmienna. Tak więc postanowiłem przygotować

Miód i pieprz
Pierogi z kaszą jęczmienną 290

20min, aż kasza będzie miękka. Wyjąć udko, obrać z mięsa i pokroić. Kaszę odcedzić na sitku zachowując wywar. Wybrać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a seler naciowy pokroić w kostkę. Rozpuścić na dużej patelni masło i obsmażyć marchewkę z selerem. Podlać odrobiną wywaru spod kaszy i gotować, aż warzywa zmiękną, a płyn

https:KKuchniaMniam
Risotto z kurczkiem o smaku borowikowym . 114

firmy  Skworcu . Zapraszam :) Składniki : 300 g Risotto Steinpitz EXQUSIT 1 podwójna pierś z kurczaka  kawałek pora pokrojonego w półplasterki 2 marchewki obrane i starte na tarce jarzynowej 1 łyżka  Suszonej pietruszki od Skworcu   1 łyżeczka  Przyprawy  kurczak ziołowy   od Skworcu   sól , pieprz do smaku  około 1 litra dobrego bulionu

Sama słodycz i szczypta chili
Włoska zupa Gosi 184

weneckiej przyjaciółka mojej ciotki i skosztować kuchni jej mamy.Starsza pani była najprawdziwszą włoską mamą,której celem życia było karmienie dzieci ,wnuków i innych przyległości i to właśnie jej zupę jarzynową próbowałam odtworzyć.Użyłam produktów dostępnych o pobliskich sklepach więc pewnie nie była identyczna jaka Marii,ale moim i rodzinki zdaniem wyszła świetnie. Składniki 200 gram surowego wędzonego boczku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 136

końcu dodajemy dynię, mieszamy również krótko przesmażając. Powinna tylko się zeszklić. Ugotowane i obrane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem lub mielimy przez maszynkę. Surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej jarzynowej tarce. Po dokładnym odciśnięciu ich z wody, dodajemy do ugotowanych i łączymy. Dodajemy dynię. Mieszamy i przyprawiamy solą do smaku. Tak przygotowany farsz nakładamy na sparzone liście i zwijamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa kolorowa z pomidorami i papryką 159

Tradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła... Dlatego tym razem powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i wciągająca :) czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy. Składniki: 1/2 selera 1 pietruszka 2-3 marchewki 2 świeże pomidory 1 papryka czerwona kilka średnich ziemniaków kilka listków świeżego majeranku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 100 ml śmietany

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki z pieczarkami . 203

oliwę i jajka , wymieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto Musi odchodzić od ręki .Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia. Pieczarki i cebulę obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej . Na patelni rozgrzać masło , dodać pieczarki z cebulą pokruszony pasztet i przyprawy. Chwilkę dusić aż pasztet zmięknie .Do zimnego farszu dodać starty ser i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z fasolki szparagowej 118

Taka zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka jarzynowa 142

Sałatka jarzynowa towarzyszy nam przez całe życie.  Nie znam osoby, która nie spotkała się z nią choć raz.  Jest to chyba nieodzowny element każdej większej imprezy rodzinnej, świąt. Jedynym różniącym ją szczegółem są dodatki. Niby taka sama, ale w każdym domu prezentuje się inaczej.  Moja zazwyczaj wygląda tak.  A podana w porcelanie Bogucice Gina robi

Malinowe Pocałunki
Top października. Najpopularniejsze przepisy. 214

Pieczone ziemniaki (w delikatnych ziołach) z kiełbasą.  7. Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut.  8. Domowa sałatka jarzynowa - przepis. Sałatka idealna na co dzień, jak i od święta.  9. Serniczki last minute z kawałkami jabłek i dżemem - proste i szybkie 10. Placuszki kokosowo-dyniowe

Słodkie okruszki
Surówka z selera, rzodkiewki i imbiru 170

jednej cytryny około 2 cm kawałek imbiru sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn  ostry nóż Przygotowanie Seler i imbir obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach i od razu dodajemy sok z cytryny, aby seler nie zmienił koloru. Umyte rzodkiewki kroimy w drobną kostkę lub także ścieramy na tarce, ale o dużych oczkach Dodajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dynia marynowana 171

przerobienie :) Dynia marynowana jest w słodkiej, lekko octowej zalewie ze sporą ilością wonnych goździków. Jest nie tylko doskonałym dodatkiem obiadowym, ale wykorzystujemy ją również do sałatek (zwłaszcza jarzynowej). Składniki: 1 dynia o wadze ok. 3-4 kg 2 kg cukru 2 łyżeczki soli 50 szt. goździków 400 ml octu 10% 4 l wody Wykonanie: Dynię myjemy, przekrawamy na pół

MyCookBook.pl
Po prostu... rosół 203

się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Golonka w warzywach gotowana, czyli klasyka na męski obiad - dla Teścia. 220

wykonaniu mojej Mamy (o której może też kiedyś będzie okazja napisać). Jedno jest pewne: receptura prosta i udana, a z jednej golonki można wyczarować pyszny męski obiad oraz sałatkę jarzynową   i krupnik na wywarze w gratisie ;) P.S. Ilości soli jednak nie warto zmniejszać, bo ja musiałam odrobinę wywar dosalać w trakcie gotowania

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania