jarzynowa - 3209 przepisów (strona:124/214)

Ciasto z rabarbarem i kremem 134

szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej i rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś co przypomina mokry piasek. Dodajemy jajka, żółtka i szybko zagniatamy ciasto - czym szybciej, tym ciasto będzie bardziej kruche. Dzielimy na dwie części

Czary - gary w kuchni
Surówka z cukinii i ogórków 153

surówkę? SKŁADNIKI 1 cukinia (z takich niedużych) 2 ogórki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 - 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Cukinię i ogórki ścieramy na tarce jarzynowej. Cukinię ze skórą, ogórki jak wolicie, możecie też obrać. Następnie łączymy je z pozostałymi składnikami, schładzamy i gotowe

Czary - gary w kuchni
Roladki drobiowe w warzywnym sosie 107

wszelkich żyłek i cienko rozbijamy. Każdy kawałek posypujemy solą, pieprzem, na środku układamy serek topiony i zawijamy roladki, spinamy by roladki się nie rozleciały.  Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, a na dno wlewamy trochę wody, żeby się

Czary - gary w kuchni
Golonka w kapuście kiszonej 152

cebula 1 duża marchewka 1 łyżka smalcu 2 liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę w półplasterki, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony. Następnie dodajemy marchewkę, cebulę, liście i ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso staną się

Czary - gary w kuchni
Krupnik z płatków owsianych 121

wody 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól,pieprz Warzywa obieramy; ziemniaki kroimy w kostkę, marchewki w plasterki, pietruszki i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Porcje rosołowe zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i dodajemy warzywa; gotujemy aż będą miękkie. Dodajemy płatki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż płatki

Czary - gary w kuchni
Mini zapiekanki makaronowe 134

jajka 3 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej starty parmezan szczypiorek Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Mozzarellę ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do niej śmietanę, roztrzepane jajka, sól, pieprz, gałkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Następnie przelewamy ją do gorącego makaronu, mieszamy i całość nakładamy do foremek na muffinki

Czary - gary w kuchni
Herbatniki marcepanowe 152

szklanka śmietany 18% 200 g masy marcepanowej Polewa: 2 łyżki mleka 100 g mlecznej czekolady Mąkę rozcieramy w dłoniach z masłem (żeby było łatwiej możecie je zetrzeć na tarce jarzynowej), dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości

Czary - gary w kuchni
Sernik z pomarańczową nutą 185

chciałby zjeść przy świątecznym stole i - o dziwo - zachcianki jakieś spójne tym razem :-) Na pewno sernik i szarlotka, na pewno szynka i pasztet, na pewno sałatka jarzynowa i jeszcze jakaś z fetą, na pewno jak dołożę jeszcze swoje chcenia, to z kuchni nie wyjdę do niedzieli ;-) najważniejsze, że chcą jeść, że smakuje, że razem i rodzinnie

Czary - gary w kuchni
Pasta bezrybna 149

serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz tutaj do czynienia jest „fit”, ale przy tym bardzo smaczna, bo jednak jest to priorytet

Blendman
Gulasz po mojemu 197

miodu 1 -2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 serki topione Wykonanie: Mięso płuczę, osuszam, kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Świeże warzywa obieram, ścieram na tarce jarzynowej oprócz cebuli selera naciowego, którą kroję w kostkę, a seler w piórka Dodaję do mięsa i duszę kilkanaście minut. Podlewam szklanką wywaru z kurczaka i duszę pod przykryciem

Bea(u)ty kitchen
na maśle fasolkowa zupa z kaszą gryczaną jasną... 130

opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, masło 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, kasza gryczana 2 saszetki/jasna wodę zagotować, wsypać zupę jarzynową i fasolkę mrożoną, gotować z 15 minut wsypać kucharka, pieprz, masło i gotować z 10 minut, na koniec zabielić śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki i w 1/2 szklanki wody

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa kalafiorowa wg Aleex 107

pokroić w talarki i wrzucić wszystko do wywaru mięsnego. 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. 4. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 5. Do zupy dodać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować do miękkości. Włożyć masło, przyprawę , listek. 6. Śmietanę rozmieszać w miseczce, dodać mąkę, wymieszać

W mojej kuchni
Barszcz wigilijny wg Aleex 149

oraz wywar grzybowy*. Gotować ok. 1 godziny do miękkości warzyw. Doprawić solą i maggi (zamiast maggi można użyć lubczyku). 2. Surowe buraki obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dodać do wywaru, gotować jeszcze 15 minut. 3. Do barszczu dodać przygotowany wcześniej zakwas (do smaku). Dolewamy go porcjami i próbujemy, czy jest odpowiednio kwaśny. 4. Wyłączyć gaz, doprawić

W mojej kuchni
Szybka surówka z pora i jabłka. 172

smaku   Wykonanie : Por umyć i pokroić w cieniutkie plasterki, następnie przełożyć na sitko i przelać  wrząca wodą, straci wtedy swoją ostrość. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać do pora,suszone warzywa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez lub jogurt naturalny i wymieszać. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowy jabłecznik 102

kokos,  margarynę i razem posiekać,  dodać żółtka i szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania