jarzynowa - 3209 przepisów (strona:115/214)

Ciastka z M&M's 186

żółtka 200 g masła 200 - 250 g cukierków M&M's dodatkowo: folia do żywności i papier dopieczenia Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane

Czary - gary w kuchni
Sos słodko - kwaśny ( ze śliwek, jabłek, pomidorów) do mięs oraz wędlin. 152

szklanki cukru  2 łyżki soli 1lub 2 papryczki chili szczypta gałki muszkatałowej pieprz do smaku 2 łyżki papryki czerwonej  Wykonanie: Marchew, cebulę, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Jabłka, paprykę, papryczkę chili i śliwki myjemy i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki. Wszystko przekładamy do garnka i dusimy kilka

Sama słodycz i szczypta chili
Majonez z płatków jaglanych 175

Majonez z płatków jaglanych jest od niego dużo mniej kaloryczny, ale nadal pyszny! Nada się zarówno jako smarowidło do kanapek, na których położymy sobie pomidorka, jak i do sałatki jarzynowej, parówek czy burgera z ciecierzycy , którego wczoraj prezentowałem. Co jakiś czas dostaję prywatne wiadomości od ludzi, którzy kupili czarną sól i nie mają pojęcia co z nią zrobić

Blendman
Kotlety z płatków owsianych z pieczarkami, marchewką i żółtym serem. 170

kotletów olej Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki i zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę vegety mieszamy i przykrywamy talerzykiem.Odstawiamy na około 15 minut.Pieczarki, marchew cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, przekładamy warzywa, oprószamy lekko solą i podsmażamy. Do zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili i mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem 158

cienko szatkujemy (najlepiej bardzo ostrym nożem). Oprószamy czerwoną hawajską solą morską. Lekko wygniatamy – tylko na tyle, aby nie było potrzeby wylewać zgromadzonego soku. Do kapusty ścieramy na tarce jarzynowej (grube oczka) jabłko ze skórką, dodajemy odcedzone jagody goji – łączymy składniki. Doprawiamy do smaku miodem akacjowym oraz skrapiamy oliwą pomarańczową – mieszamy. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji

mojewypiekiinietylko
Sałatka szwedzka - idealna na zimę 146

ziela angielskiego Ogórki dokładnie umyć i odsączyć z wody. ( Ja najczęściej rozkładam je na ręczniku.) Pokroić w średniej grubości plastry. Najwygodniej i najszybciej jest użyć elektrycznej maszynki lub tarki jarzynowej. Pokrojone ogórki zasypać solą, przemieszać i odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie odlać powstały sok i dokładnie odcisnąć ogórki. Marchew wyszorować dokładnie lub oskrobać i opłukać, cebulę obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka jarzynowa bez jajek 192

Sałatka jarzynowa kojarzy mi się z dzieciństwem, bo pamiętam, mając te kilka lat, że była przygotowywana na każde święta. Później gdzieś się przejadła, a jej smak przebiły nowe, dotąd mi nieznane jak np. gyros.  Powróciłam do niej kilka lat temu, gdy poznałam swojego Męża ;) Okazało się, że ta najbardziej mu smakuje, więc cóż było zrobić- skoro mówią

Kuchnia w czekoladzie
Wyniki konkursu "Polskie Jabłka" 199

pyszne i słodkie małe co nieco :) 2. Mirki Wawrzyniak za "Tartę serowo-jabłkową" - patrząc na zdjęcie tarty poczułam prawie ten cudowny cynamonowy smak :) 3. Joanny Tokarz za "Sałatkę jarzynową" - tradycyjnie i co ważne wytrawnie :) Mam nadzieję, że w książce "Polskie jabłka" znajdziecie mnóstwo ciekawostek na temat tych bardzo popularnych w naszym kraju owoców i  ciekawych inspiracji do dalszego

Smakołyki Asi
Sos cukiniowo-paprykowy 109

smaku Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, nie ma konieczności obierania ze skóry, z dużych sztuk wydrążamy miąższ, z papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z czosnkiem oraz cebulą. Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet

Wanilia i Kardamon
Pleśniak ze śliwkami 207

cukru i ubijać, aż cukier sie rozpuści ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość foremki i ulożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie zetrzeć na dużych oczkach  tarki jarzynowej ciemne ciasto. Ciasno ułożyć wypestkowane śliwki, posypać cynamonem. Śliwki przykryć pianą z białek, a na górę zetrzeć trzeci kawałek kruchego ciasta piec 45 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa jarzynowa 133

Witajcie ! Na dworze po paru upalnych dniach znów się ochłodziło, dlatego nie powinniście oprzeć się pysznej, pożywnej zupie jarzynowej. Może tylko ja tak mam, ale przyznam się szczerze, że gdy jest zimno, pada deszcz i najlepiej siedziałoby się cały dzień pod ciepłym kocykiem najbardziej smakują mi gorące, aromatyczne zupy, które od razu postawią człowieka na nogi i dadzą kopa

Czekoladowa muffinka
Szarlotka na kruchym cieście 223

podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki (którą należy wcześniej wysmarować masłem i wysypać mąką lub kaszą manną). MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon, dusić aż będą miękkie i prawie jednolite. Następnie dosypać bułkę tartą, wymieszać i gorące przełożyć do blaszki, w której jest już pierwszy

Cakes By Kejt
Jabłka zapiekane pod jaglaną pierzynką. 145

smaku Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki, dodajemy cukier, cukier waniliowy i zalewamy wrzącą wodą.Przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnka, dodajemy, cukier waniliowy, cynamon i cukier w zależności od słodkości jabłek. Smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 10 minut. Kokilki do zapiekania smarujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Buraczki zasmażane na ciepło 178

szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sposób wykonania: 1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy do miękkości w łupinach. 2. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach. 3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy buraki i doprawiamy do smaku solą, cukrem, szczyptą pieprzu i odrobiną octu. Chwilę

Kuchnia domowa Ani
Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym 156

szklanki jogurtu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Sos Składniki sosu wymieszać Sałatka pora myjemy i tniemy w talarki jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej Ogórka kroimy w plastry Paprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania