jarzynowa - 3209 przepisów (strona:115/214)

Sernik z jabłkami 215

waniliowy bez cukru 1 cukier wanilinowy Jabłka: 8 antonówek 6 łyżek cukru cynamon (ilość wg uznania) 1/4 szklanki wody Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane

Czary - gary w kuchni
Flaki wołowe 185

paski do rosołu dodać pokrojone flaki i gotować do miękkości. Gotowałam jeszcze 1,5 godziny  warzywa wyłowione z rosołu (oprócz pora) zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, następnie połączyć z flakami. Dodać pokrojone mięso z rosołu i wszystkie przyprawy, gotować jeszcze 10-15 minut podawać posypane zieleniną z pieczywem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pesto z rukoli 133

dekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań, ma przeróżne zastosowania.  Co prawda nieco odbiega od prawdziwego

Aromatyczne Podróże
Surówka z kalarepy i bakalii 184

theme-font:minor-bidi;} Kalarepa – 2 szt Rodzynki – 6 łyżek Płatki migdałowe – 5 łyżek Majonezu – 5 łyżek Sok z cytryny Cukier Sól Kalarepę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Płatki migdałowe   dodać do kalarepki, Rodzynki przebrać, opłukać i wsypać do surówki z kalarepki. Dodać do smaku sól i cukier, wymieszać

Camilla w kuchni
Ciastka z M&M's 175

żółtka 200 g masła 200 - 250 g cukierków M&M's dodatkowo: folia do żywności i papier dopieczenia Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane

Czary - gary w kuchni
Sos słodko - kwaśny ( ze śliwek, jabłek, pomidorów) do mięs oraz wędlin. 141

szklanki cukru  2 łyżki soli 1lub 2 papryczki chili szczypta gałki muszkatałowej pieprz do smaku 2 łyżki papryki czerwonej  Wykonanie: Marchew, cebulę, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Jabłka, paprykę, papryczkę chili i śliwki myjemy i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki. Wszystko przekładamy do garnka i dusimy kilka

Sama słodycz i szczypta chili
Majonez z płatków jaglanych 168

Majonez z płatków jaglanych jest od niego dużo mniej kaloryczny, ale nadal pyszny! Nada się zarówno jako smarowidło do kanapek, na których położymy sobie pomidorka, jak i do sałatki jarzynowej, parówek czy burgera z ciecierzycy , którego wczoraj prezentowałem. Co jakiś czas dostaję prywatne wiadomości od ludzi, którzy kupili czarną sól i nie mają pojęcia co z nią zrobić

Blendman
Kotlety z płatków owsianych z pieczarkami, marchewką i żółtym serem. 158

kotletów olej Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki i zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę vegety mieszamy i przykrywamy talerzykiem.Odstawiamy na około 15 minut.Pieczarki, marchew cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, przekładamy warzywa, oprószamy lekko solą i podsmażamy. Do zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili i mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem 148

cienko szatkujemy (najlepiej bardzo ostrym nożem). Oprószamy czerwoną hawajską solą morską. Lekko wygniatamy – tylko na tyle, aby nie było potrzeby wylewać zgromadzonego soku. Do kapusty ścieramy na tarce jarzynowej (grube oczka) jabłko ze skórką, dodajemy odcedzone jagody goji – łączymy składniki. Doprawiamy do smaku miodem akacjowym oraz skrapiamy oliwą pomarańczową – mieszamy. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji

mojewypiekiinietylko
Sałatka szwedzka - idealna na zimę 137

ziela angielskiego Ogórki dokładnie umyć i odsączyć z wody. ( Ja najczęściej rozkładam je na ręczniku.) Pokroić w średniej grubości plastry. Najwygodniej i najszybciej jest użyć elektrycznej maszynki lub tarki jarzynowej. Pokrojone ogórki zasypać solą, przemieszać i odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie odlać powstały sok i dokładnie odcisnąć ogórki. Marchew wyszorować dokładnie lub oskrobać i opłukać, cebulę obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka jarzynowa bez jajek 187

Sałatka jarzynowa kojarzy mi się z dzieciństwem, bo pamiętam, mając te kilka lat, że była przygotowywana na każde święta. Później gdzieś się przejadła, a jej smak przebiły nowe, dotąd mi nieznane jak np. gyros.  Powróciłam do niej kilka lat temu, gdy poznałam swojego Męża ;) Okazało się, że ta najbardziej mu smakuje, więc cóż było zrobić- skoro mówią

Kuchnia w czekoladzie
Wyniki konkursu "Polskie Jabłka" 190

pyszne i słodkie małe co nieco :) 2. Mirki Wawrzyniak za "Tartę serowo-jabłkową" - patrząc na zdjęcie tarty poczułam prawie ten cudowny cynamonowy smak :) 3. Joanny Tokarz za "Sałatkę jarzynową" - tradycyjnie i co ważne wytrawnie :) Mam nadzieję, że w książce "Polskie jabłka" znajdziecie mnóstwo ciekawostek na temat tych bardzo popularnych w naszym kraju owoców i  ciekawych inspiracji do dalszego

Smakołyki Asi
Sos cukiniowo-paprykowy 103

smaku Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, nie ma konieczności obierania ze skóry, z dużych sztuk wydrążamy miąższ, z papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z czosnkiem oraz cebulą. Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet

Wanilia i Kardamon
Pleśniak ze śliwkami 198

cukru i ubijać, aż cukier sie rozpuści ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość foremki i ulożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie zetrzeć na dużych oczkach  tarki jarzynowej ciemne ciasto. Ciasno ułożyć wypestkowane śliwki, posypać cynamonem. Śliwki przykryć pianą z białek, a na górę zetrzeć trzeci kawałek kruchego ciasta piec 45 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania