dodaje liść, ziele angielskie i gotuję. W między czasie obieram marchewkę i kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą dodaję koper świeży
wesoła kuchniabardzo szybko. Nie zaleca się długiego wyrabiania ciasta. Wkładam do lodówki na godzinę . Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej na blaszkę. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dól i podpiekam spód ciasta 15 minut. Białka temp pokojowa ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, dodaję do łyżce
wesoła kuchniasosu tzatziki. Odstawiam kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grilluję i podczas grillowania rozsmarowuje pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Sos: Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę i dodaję do jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, dodaję koper pokrojony, i porzeczkową marynatę
wesoła kuchniawykałaczką żeby wszystko lepiej się trzymało. Posypuje papryką wędzoną. Smaruję pędzlem oliwą. Fasolki grilluję obracając z każdej strony razem z pomidorkami. Sos: Ogórek ze skórą ścieram na tarce jarzynowej, sole, pieprzę odlewam wodę którą ogórek puścił. Do miseczki przekładam jogurt, dodaję czosnek sprasowany, ogórka, doprawiam solą, pieprzem, dodaję koperek pokrojony
wesoła kuchniapomarańczowa 1/4 papryczki chili 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz koperek świeży 3 ziela angielskie 2 liście laurowe masło klarowane Marchew i seler obieram, myję i ścieram na tarce jarzynowej. Paprykę kroję w paski. Cebule drobno kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję warzywa i dalej chwilę przesmażam, dolewam bulion, dodaję ,liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości warzyw
wesoła kuchniawywaru drobiowego Cebule kroję drobno i przesmażam na patelni na maśle klarowanym, dodaję pokrojone na plasterki parówki. Warzywa obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie
wesoła kuchniaśmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane 2 liście laurowe 2 ziela angielskie natka pietruszki Grzyby myję i kroję w plasterki. Marchew, seler, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, ziemniaki kroję w paski, marchew w kostkę. W garnku przesmażam na maśle grzyby i przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile
wesoła kuchniasól i kroję całość nożem następnie zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Blaszkę o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej do formy wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut aż się podpiecze. Śliwki myję, kroję na pól, pozbawiam pestek. Śliwki obtaczam w mące ziemniaczanej. Białka
wesoła kuchniaszklanki śmietany 18 % kluski: 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki wody sól Kalafiora dzielę na małe różyczki. Marchew obieram kroję na talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do bulionu wrzucam marchew, por, seler, dodaję ziele, liść laurowy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję kalafiora i gotuję kolejne 5 minut. Kalafior
wesoła kuchnialiście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki kroję w kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie
wesoła kuchniaszklanki śmietany 30 % natka pietruszki Warzywa dokładnie myję, marchew i jabłka obieram. Por kroję na pół, potem jeszcze raz na pół i kroję. Marchew i jabłka ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa przekładam do miski, dodaję natkę pietruszki, majonez, śmietanę. Doprawiam solą,pieprzem, cukrem do smaku
wesoła kuchniazimną wodą.Filet dorsza pozbawiam skóry. Bułkę namaczam w mleku. Do miski przekładam 1/2 woreczka ryżu, dodaję dorsza którego pokroiłam a potem zblendowałam, dodaję marchewkę startą na tarce jarzynowej drobnej. Dodaję też jajko, bułkę odciśniętą w mleku, i pieczarki drobno pokrojone. Doprawiam, solą, pieprzem, i całość dokładnie wyrabiam. Formuję niewielkie kulki które obtaczam w bułce tartej.Klopsiki smażę na rozgrzanym
wesoła kuchniarozbijam go delikatnie nacinam nożem co kawałek. Solę, pieprzę posypuję przyprawą do indyka. Odstawiam na godzinę. Por kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Marchew obieram i ścieram na tarce jarzynowej przesmażam osobno dosłownie dwie minuty. Warzywa studzę i układam na filecie najpierw rządek marchewki, por, i znowu marchew. Na wierzch układam plastry mozzarelli. Zwijam od krótszego boku i związuję
wesoła kuchniaczosnku olej do smażenia około 1, 5 szklanki bułki tartej do obtoczenia kotletów Wykonanie : Namoczone bułki odcisnąć z wody i zmielić, dodać do mięsa. Jedną cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Jajka roztrzepać i również dodać do mięsa, jeśli mas mięsna wyda Wam się za gesta możecie dodać około
Sama słodycz i szczypta chilisłodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo warzywami ). Dziś pokażę Wam fajny pomysł, który można wykorzystać na nachodzące wielkimi krokami Święta! Pewnie większość z Was będzie robić sałatki – śledziowe, jarzynowe, z kurczakiem i inne, na których widok pocieknie ślinka. Ja taką sałatkę podam w formie tarty – w rolach głównych ulubiona kukurydza i ciasto francuskie! Kukurydzę Bonduelle uwielbiam
Ostra na Słodko