jarzynowa - 3209 przepisów (strona:102/214)

Bulgogi z mielonej wołowiny 283

document.write(" "); Jeśli podajemy danie z ryżem nastawiamy go (jaśminowy gotuje się ok. 10 minut). Przygotowujemy składniki: imbir trzemy na drobnej tarce, ząbki czosnku drobno siekamy, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej, cebulę dymkę kroimy na małe części (zostawiamy trochę pokrojonego szczypioru do dekoracji). Do miseczki wlewamy składniki sosu: sos sojowy (powinien być dobrej jakości), cukier i olej sezamowy. Mieszamy

Poezja smaku
Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą 303

mieszamy. Do każdej muszli wkładamy lekko czubatą łyżeczkę farszu. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy sos. Układamy na wierzchu muszle. Posypujemy z wierzchu delikatnie parmezanem lub startą na tarce jarzynowej mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 minut. Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą świetnie będą się łączyć

Poezja smaku
Chińska surówka z kapusty 236

kapusty 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz do smaku Zalewa: 1/5 szklanki cukru 1/5 szklanki oleju 1/5 szklanki octu 10% Sposób wykonania: 1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę kroimy w piórka. 2. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Surówkę schładzamy przez

Kuchnia domowa Ani
Omlet z pieczarkami i kurczakiem 428

przyprawa do kurczaka Fileta z kurczaka pokroić na małe części, oprószyć przyprawami i lekko obsmażyć. Pieczarki pokroić i usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka ubić z solą, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość. Wlać olej i delikatnie wmieszać przesianą mąkę razem z przyprawą curry. Przelać do formy o wymiarach

https:KKuchniaMniam
Krem z pieczonej marchewki 189

pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny

Smakowity Blog Kulinarny
SZYBKA SAŁATKA Z SELERA Z MUSZTARDĄ I MIODEM 196

jeszcze doprawcie miodem, sokiem z cytryny lub solą. Jeśli robicie wersję z orzechami, uprażcie je teraz i drobno posiekajcie. Selera umyjcie, obierzcie, pokrójcie na zapałkę lub zetrzyjcie na tarce jarzynowej.  Wszystko przełóżcie do miski, szybko polejcie sosem (żeby seler nie zmienił koloru) i wymieszajcie. Spróbujcie, być może sałatka będzie jeszcze potrzebowała doprawienia. Idealna do obiadu albo jako samodzielny

OliveandThyme
EKSPRESOWY CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I MIĘTY 183

cukru opcjonalnie kilka rzodkiewek młode ziemniaczki, koperek Przygotowanie Młode ziemniaczki wyszorujcie i ugotujcie w osolonej wodzie. W tym czasie dokładnie umyjcie ogórki gruntowe, zetrzyjcie (wraz ze skórką) na tarce jarzynowej. Miętę drobno posiekajcie, ząbek czosnku wyciśnijcie przez praskę- to wszystko wymieszajcie z ogórkami. Dodajcie kefir (lub jogurt/maślankę), wymieszajcie dokładnie i dobrze przyprawcie- solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną

OliveandThyme
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki 258

każdą porę roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki – mięsiste 5 szklanek wody 3 kostki rosołowe jarzynowe 1 duża marchewka lub dwie mniejsze 1 średnia cebula 1 ziemniak 1 łyżka klarowanego masła 1 – 2 łyżeczki przyprawy garam masala ( w zależności jak intensywny smak lubicie , najlepiej dodać

Ogrodnik w podróży
Fasola mung w pomidorach z jajkiem na pożywne śniadanie 173

Pozwól białku ściąć się całkowicie. Podawaj skropione oliwą z oliwek. Jest to jedyny typ fasoli ,po którym nie mam wzdęć i innych problemów. Warto używać jej również do sałatki jarzynowej zamiast groszku zielonego. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Jarski pasztet z zielonej soczewicy, cukinii i suszonych pomidorów 204

wody. Odcedzamy. Studzimy. Przekładamy do malaksera, dodajemy suszone pomidory, obraną cebulę i czosnek, miksujemy na miazgę. Wykładamy masę do miski. Cukinię myjemy-nie obieramy ze skóry, trzemy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach, jeśli jest bardzo soczysta, odciskamy nadmiar  wody. Dodajemy do masy, wbijamy jajka, wsypujemy wszystkie przyprawy do smaku, suchą mannę oraz starty drobniutko ser, mieszamy dokładnie

Wanilia i Kardamon
Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym, z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą 205

niewielkie kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zasypać cukrem i odstawić na kilka minut, aby pod wpływem cukru zeszkliła się i puściła sok. Ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno posiekać. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. Dodać cebulę, ogórki, śledzie, koperek i kukurydzę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli trzeba - dobrze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i owczym serem 159

owczego sera pecorino romano 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać, zimne zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, tuńczyka osączyć z zalewy dodać do jajek, suszone pomidory pokroić drobniutko, tak samo obrany czosnek oraz cebulę, ser owczy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać majonez oraz

Wanilia i Kardamon
Selerowa sałatka z kurczakiem i ananasem 558

smażenia mieszać, rozdzielając poszczególne cząstki kurczaka. Wystudzić. Selera, ananasa i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do dużej miski. Ananasa pokroić na mniejsze cząstki. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Na końcu przyprawić dodając majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , sałatki i surówki

https:KKuchniaMniam
Szarlotka z kremem budyniowym 2171

wystarczająco słodkie można dosypać cukru białego. Prażyć, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Odstawić do wystudzenia. Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej połowę ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C z funkcją góra – dół i piec przez około 40 min. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić

https:KKuchniaMniam
Szarlotka z pianką kokosową i płatkami gryczanymi Cenos. 193

białka 110 g wiórek kokosowych   1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki  płatków gryczanych Cenos   blaszka o wymiarach 25/35cm Wykonanie : Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, następnie przekładamy do garnka dodajemy cukier waniliowy, cynamon i cukier do smaku zależy jakie słodkie macie jabłka.Dusimy na małym ogniu około 6 minut, moje jabłka

Sama słodycz i szczypta chili