jarzynowa - 3209 przepisów (strona:98/214)

Sos tatarski 196

smaku Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekany czosnek, posiekaną drobno cebulę, pokrojone w drobną kostkę pieczarki i posiekany szczypiorek. Połowę ogórków pokroić w kosteczkę, a połowę zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Całość dodać do reszty składników. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. A może na Wielkanoc zrobicie swój własny domowy majonez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka jarzynowa tradycyjna świąteczna. 303

Sałatka jarzynowa, u mnie tradycyjnie nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Choć już podobno niemodna i oklepana ( jak mówią niektórzy ) u mnie w rodzinie nadal bardzo lubiana, może dlatego, że jemy ją naprawdę tylko dwa razy w roku, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z tą sałatka jest tak jak z rosołem, niby we wszystkich domach taka sama

Kuchnia z widokiem na ogród
Odchudzona salatka z kurczakiem i mandarynkami 220

Pozostając w temacie Wielkanocy, chcieliśmy zaproponować przepyszną sałatkę, która bez problemu może być alternatywą dla klasycznej sałatki jarzynowej. W wersji bardziej kalorycznej, można żółtko oraz 6 łyżek jogurtu wymienić na majonez. Dzięki eliminacji majonezu, z sałatki ubywa nam ponad 300 kcal! Przez co 1 porcja zawiera w sobie tylko ok. 240-150 kcal :) Pośród wszystkich tłustych i ciężkich potraw

Kuchnia od dwojga
Wielkanoc wytrawnie 906

/2015/04/gotowany-podwojnie-schab-kanapkowy.html   Jajka z farszem wątrobowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/jajka-z-farszem-watrobkowym.html    Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/boczek-faszerowany-papryka-i-mielona.html Chleb z ziarnami i chia http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/chleb-z-ziarnami-i-nasionami-chia.html Sałatka jarzynowa bez jajek http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/08/saatka-jarzynowa-bez-jajek.html Drożdżowe koszyczki na sałatkę http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/02/drozdzowe-koszyczki-na-saatke.html Pasztet pod pierzynką http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/02/pasztet-pod-pierzynka.html

Kuchnia w czekoladzie
Warstwowa sałatka śledziowa – szuba. Śledzie pod pierzyną 306

drobno tartą wersją tej sałatki. O ile ścieranie na drobnej tarce jajek daje dobry, miękki efekt, o tyle potraktowanie tak całej zawartości sprawia, że kończycie ze śledziami pod jarzynowym pasztetem. Zdecydowanie wolę wyczuwalne faktury i smaki. SKŁADNIKI 5-6 filetów śledziowych ‘a la matias’ (około 500g) 0,5l mleka do moczenia śledzi 500g buraków – ugotowanych lub upieczonych 500g ziemniaków

Karo in the Kitchen
Sałatka z jajkami 3588

który sałatek nie jada, powiedział, że na taką miałby ochotę;) Ta kolorowa sałatka smakowo jest inna od wszystkich, jakie znam. Nie jest to ani typowo puszkowa sałatka, ani typowo jarzynowa. Mamy tutaj miks marchewki z groszkiem, szynką drobiową i dość dużą ilością jajek. Ma ktoś ochotę?;) 10 jajek 2 marchewki 200g mrożonego groszku 200 g szynki drobiowej 1 mała

Smaki Na Talerzu
Sałatka jarzynowa 203

Sałatka jarzynowa Składniki na pełny talerz: 6 marchewek (500 -600 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (150-200 g po obraniu) 1/4 selera (ok. 100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu

Pełny talerz
SAŁATKA JARZYNOWA, NASZA ULUBIONA ORAZ SPOSÓB NA DŁUŻSZĄ ŚWIEŻOŚĆ 226

ulubione warzywa, inaczej ją także doprawia. Ta sałatka jest naszą drugą, udoskonaloną wersją. Nie dodaję do sałatki selera w korzeniu (nie przepadamy za jego smakiem), pomijam także ziemniaki. Sałatka jarzynowa w naszej wersji zawiera dużo pietruszki, marchewki, ogórków i jajek. Ma także bardzo wyrazisty, konkretny, lekko pikantny smak. Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście

Smaczne Zdrowe
11 kwietnia – Ciasta i babki wielkanocne – Poznań 206

warsztatach w Republice Słonecznej w Poznaniu dowiecie się jak nieco odświeżyć przepisy na tradycyjne świąteczne łakocie. Wprowadźcie coś nowego obok dobrze znanych jajek i sałatek jarzynowych. Artykuł 11 kwietnia – Ciasta i babki wielkanocne – Poznań pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
kopytka po litewsku 209

zarumienienia,albo podsmażyć na patelni,na 1łyzce oliwy z oliwek. Ugotować ziemniaki w łupinie, a następnie obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa,lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Do tak przygotowanej masy ziemniaczanej dodać mąkę ,kminek ,sól i wszystko dokładnie połączyć .Zagnieść ciasto tworząc podłużny wałek o średnicy 5 cm .Wałek pociąć w ukośnie plastry , umieścić

w mojej kuchni
Wielkanocne roladki 543

szynki  idealnie nadają się do podania na wielkanocny stół. Są ciekawą alternatywą dla ciężkich dla naszego żołądka potraw. Najczęściej można spotkać się z roladkami podawanymi z tradycyjną sałatką jarzynową. Tu jednak nadzienie jest nieco inne. Ciekawe nadzienie sprawia, że każdy kto ich spróbuje zastanawia się co jest w środku. Seler, kwaśne jabłko i orzechy to połączenie idealne. Roladki

Pobite gary Barbary
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 166

gotowana cebula, a niezwykłego aromatu wędzony boczek. Polecam ten przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki majeranku suszonego(...)listek laurowy, suszonego grzybka, kilka kropel maggy lub lubczyk suszony, odrobinę solimy - mieszamy wszystko razem, podsmażamy 1-2 minuty. Krok 2. Do garnka z cebulą i przyprawami dolewamy wywar jarzynowy, wkładamy wędzony boczek, kiełbasę - gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez 45 minut. Krok 3. Na 15 minut przed końcem gotowania wyjmujemy z garnka grzybek,  kiełbasę oraz boczek, studzimy

Moja Książka Kucharska
SLEDZIE PO GRECKU 206

marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę posypujemy szczyptą cukru i solą, szklimy na oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody lub delikatnym bulionem jarzynowym - dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Krok 2. Do warzyw dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz solidną ilość ziół i przypraw - ma być pikantnie - chwilę podsmażamy, odstawiamy do wystudzenia Krok

Moja Książka Kucharska
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 379

kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Domowe wędliny Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak faszerowany kaszą jaglaną z kapustą białą i śliwkami 313

przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Odstawić. Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce jarzynowej marchewkę i poszatkowaną kapustę. Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodać kaszę jaglaną, śliwki suszone i wszystko dokładnie wymieszać przyprawiając pieprzem i majerankiem. Przygotowane nadzienie odstawić do przestudzenia. Z kurczaka wyciąć

https:KKuchniaMniam