jarzynowa - 3209 przepisów (strona:98/214)

Azjatycki bulion z wolnowaru 185

najczęściej włączam crock-pot na noc, a rano budzi nas zapach przepysznego rosołu :) Kiedy bulion nieco przestygnie przecedź go przez gęste sito, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso i pokrojone w cienkie paseczki grzyby dodać do rosołu przed podaniem. Tak przygotowany bulion jest bardzo aromatyczny, my najczęściej jadamy go bez makaronu, ale nic nie stoi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Majowa zupa z pokrzywą 148

gotować jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać do zupy śmietankę. Zazwyczaj warzywa do zupy poza marchewką kroję w kosteczkę a marchewkę ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach jednak tym razem użyłam włoszczyzny w paskach

W garach u Gosi
Klopsiki w sałatce z makaronem 157

rozpuści się delikatnie. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Na roszponce układam makaron, dodaję klopsiki, cienkie paski marchewki, pomidorki koktajlowe, pokrojony drobno seler naciowy. Sos: Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, dodaję jogurt, czosnek, sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, dodaję natkę. Sałatkę polewam sosem

wesoła kuchnia
Surówka z kapusty pekińskiej i białej rzodkwi 213

Wykonanie: kapustę pszatkować w 1-cm paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kapustę wymieszać z cebulą, dodać sól, delikatnie wygnieść, odstawić warzywa obrać, zeetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej olej, ocet i miód wymieszać do uzyskania gładkiej emulsji kapustę wymieszać z warzywami i sosem. Posypać zieleniną podawać schłodzoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto z malinami z budyniową pianką 888

wstawiłam na całą noc do zamrażarki. Foremkę do ciasta (25x36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik włączyłam na 170 ° C (termoobieg) Zamrożone ciasto (większy kawałek) starłam na tace jarzynowej z dużymi otworkami wprost do przygotowanej foremki. Równo rozłożyłam i na końcu lekko uklepałam. Foremkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 30 minut. Wyjęłam kiedy się przyrumieniło. Zostawiłam foremce

Kuchnia u Krysi
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów 186

łyżeczka curry 1 łyżeczka garam masala 2-3 strąki, świeżego chilli ( przyprawy możecie ograniczyć , jeśli wolicie delikatne smaki ) 2 ząbki czosnku 2,5 l wody 3 kostki rosołowe jarzynowe lub bulion łyżka klarowanego masła sól do smaku Gęsty jogurt do dekoracji , ewentualnie parę listków kolendry Cebulę, chilli , marchew i ziemniaki , obieramy , kroimy , podsmażamy na klarowanym maśle z wszystkimi przyprawami

Ogrodnik w podróży
Barszcz czerwony  na wędzonym boczku 233

kiedy warzywa były już miękkie. Boczek wyjęłam z wywaru, wywar przecedziłam a boczek odłożyłam. Jest wspaniałą wędliną do chleba. Mój M taki lubi :) Buraki obrałam, połowę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach, a resztę pokroiłam w duże kawałki. Wszystko przełożyłam do czystego wywaru. Wstawiłam ponownie do gotowania (na około 15 minut) na średnim ogniu, żeby uzyskać smak

Kuchnia u Krysi
Sałatka owocowa 171

Moje ulubione przepisy to ostatnio wspomnienia z dzieciństwa, czyli pleśniak, kopiec kreta i sałatka owocowa. Oryginalna wersja była pokrojona bardzo drobno jak sałatka jarzynowa i polana sosem, którego sekretnym składnikiem był alkohol – dla nastolatki była to nie lada gratka. Cały jeden kieliszek malibu na wielką miskę sałatki.   Składniki: sok z cytryny kieliszek malibu lub likieru adwokat

Ugotowane pozamiatane
Salatka jarzynowa na zielonym biszkopcie 198

Każdy z nas zna i zapewne lubi sałatkę jarzynową. Każdy ma swój własny niepowtarzalny przepis, proporcje i dodatki. Ale czy robiliście już sałatkę na biszkopcie, w dodatku zielonym szpinakowym? Myślę, że nie. Dlatego warto poeksperymentować i przy następnej okazji pikniku, grillu, majówce, domowym przyjęciu zaserwować gościom taką wersję. Zapewniam, że ich w pełni zaskoczycie. Ja użyłam mrożonego szpinaku Poltino

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka jarzynowa 129

jest ktoś kto nie lubi sałatki jarzynowej? Oj chyba nikt, klasyka nad klasyką. U większości obowiązkowo na stole podczas Świąt, u nas również na co dzień na kolację, śniadanie.   Składniki: 6 ziemniaków 4 marchewki 3 jajka 1 cebula 4 ogórki kiszone 1 jabłko obrane 1 puszka groszku konserwowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 ml gęstej śmietany

Życie zaczyna się w kuchni
Świąteczna sałatka 221

roku postanowiłam zrobić inną jakąś inną sałatkę. Choć przyznam, że na początku w planach miałam tylko jarzynową. Ale tak szperałam i szperałam i zrobiłam. Smaczna i szybka do przygotowania. Inspirowałam się przepisem na sałatkę królewską z bloga Smaczna Pyza Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Udka w sosie własnym 284

pół. Mięso oprószyć przyprawą do drobiu. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, mięso zrumienić z obu stron. 2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa dodać do mięsa, chwilę całość poddusić, po czym wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy.Przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu ok 30 minut

Kuchnia domowa Ani
Rolada serowa 304

Zostawiamy na kilka minut aż ser zmięknie. Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziarenek. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Jajka obieramy, trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy posiekany szczypiorek, serki topione, majonez przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszamy powstały farsz. Na stolnicy rozkładamy arkusz 40 /40 foli aluminiowej wykładamy miękki ser z woreczka

kgwjanczewo