jarzynowa - 3209 przepisów (strona:90/214)

Pierogi z kaczką 202

tradycyjnej kuchni polskiej jest wiele rozwiązań umożliwiających zrobienie pełnego obiadu i wykorzystanie wszystkich składników. Podstawą bardzo często jest rosół. Mamy wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, jarzynową sałatkę którą zrobimy z warzyw. Dziś taki własnie pomysł, bazujących na rosole z kaczki który będzie doskonały na pierwsze danie. Z kaczki ugotowanej w rosole oraz z warzyw zrobicie natomiast pyszny

nietylkopasta.pl
Domowy paprykarz szczeciński 174

osolonej wodzie. Odcedzić i schłodzić. Makrelę obrać ze skóry i pozbawić ości na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szczyptę cukru i obraną, startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchew. Dodać wszystkie przyprawy, podlać wodą i smażyć przez kilka minut, aż marchew zmięknie ale nadal pozostanie jędrna na patelnię dołożyć koncentrat pomidorowy i jeśli jest taka potrzeba dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto orzechowe z jabłkami 154

Ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta wykładamy na spód, dziurkujemy w kilku miejscach widelcem, nakładamy farsz, z reszty ciasta lepimy łatkami wierzch. Można też ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać wierzch i lekko docisnąć. 4. Pieczemy w 180 st.C przez 50-60 minut - do ładnego zrumienienia się wierzchu. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Knedle ze śliwkami 116

tęskni ale też tak jak ją obecnie interpretuje – znajdziecie tu bowiem dużo przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu

Cooking for Emily
Zupa krem z dyni z imbirem,  gałką muszkatołową i... z grzankami 148

zmielony pieprz 100 g śmietanki słodkiej   (30%) Grzanki: Kilka kromek bułki pszennej bez skórki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę posiekałam. Imbir obrałam i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach.   Z tego kawałka otrzymałam 2 pełne łyżki startego imbiru. Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam posiekaną cebulę i imbir. Wymieszałam i dołożyłam puree z dyni

Kuchnia u Krysi
Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami 211

smażyć, aż woda odparuje. Dołożyć łyżkę masła i delikatnie przyrumienić. Pieczarki zdjąć z patelni. Rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę. Podlać wodą i dusić, aż marchewka będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Wrzucić pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wg smaku. Farszu nie należy

https:KKuchniaMniam
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 270

tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy (np. do fabada asturiana, dania przypominającego naszą fasolkę po bretońsku) i jako wędlina do kanapek.   W garnku podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion dashi, gałązki pietruszki, obierki z cebuli i oliwę z oliwek – dzięki temu uzyskamy smak podobny do bulionu rybnego, który wyjątkowo dobrze pasuje(...)pestek 50g startego drobno parmezanu lub Pecorino Romano 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz mielony cząstki cytryny do skropienia 1 łyżka oliwy SKŁADNIKI BULIONU 1,3 litra rosołu jarzynowego 2 łyżki sosu rybnego lub 1 łyżeczka granulowanego dashi 1 łyżka oliwy z oliwek 3-4 gałązki pietruszki obierki z cebuli wykorzystanej do risotto

Karo in the Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym 190

naciowego 2 ogórki gruntowe sól, pieprz siekany koperek 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać. Kapustę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Ogórki pokroić w kostkę, a selera naciowego w talarki. 2. Warzywa połączyć, dodać majonez, jogurt, siekany koperek i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Prosta sałatka ziemniaczana 249

zastanawiał głębiej nad sensem ziemniaków z majonezem. Nie jestem przeciwnikiem takich ciężkich sałatek. Uważam, że są potrzebne i nie wyobrażam sobie imienin, urodzin czy innych imprez okolicznościowych bez tradycyjnej jarzynowej, czy porowej. Jednak jest coś w sałatce ziemniaczanej, co mi okrutnie nie leży. Może to, że ja ziemniaków z majonezem nie lubię, lub to, że sałatka ziemniaczana kojarzy

ladykitchen
ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH 87

ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu

Martyna Cooks
Barszcz czerwony, czysty na wędzonce 123

poprzek na pół i opalić na płycie. Miękki boczek usunąć z wywaru dodać warzywa i gotować około 15 minut. W międzyczasie obrać buraki i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do wywaru i gotować około 20 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić przynajmniej na 3 godziny lub najlepiej na całą noc barszcz przecedzić, dodać zakwas z buraków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krupnik 122

seler- 1/4 szt cebula - 3 szt jarzynka w proszku - 1 łyżka natka pietruszki i selera ćwiartki umyć, włożyć do garnka, dodać obrane i opłukane i starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach marchew, pietruszkę, seler i cebulę, natomiast ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, przykrywamy i zagotowujemy, następnie wsypujemy kaszę jęczmienną, zagotowujemy mieszając, następnie zmniejszamy

Camilla w kuchni
Drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką 132

pieczenia. Rozłożyć na cieście przestudzone śliwki, nastepnie przykryć drugim rozwałkownym płatem ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego  wyrośnięcia. Gdy powtórnie wyrośnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej kruszonkę piec 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami 178

kapusty włoskiej wycinamy 4 liście i parzymy je w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ścinamy twardsze końcówki. Odsączamy liście na ręczniku papierowym. Pieczarki ( zostawić 6 sztuk) ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przyprawę do rosołu i dusimy do miękkości na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, odparowujemy. Mieszamy duszone pieczarki z ugotowwaną kaszą jaglaną, posiekaną natką pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 118

Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/zupa.jpg","recipeIngredient":["300 g dowolnych \u015bwie\u017cych grzyb\u00f3w\r","1 \u015brednia cebula\r","1,5 l wywaru (mi\u0119sny lub jarzynowy)\r","2 marchewki\r","1 pietruszka\r","kawa\u0142ek selera\r","3 ziemniaki\r","2 garstki \u0142azanek lub innego makaronu\r","2 ziela angielskie, 2 listki laurowe\r","s\u00f3l(...)u0105.\r","Podajemy z natk\u0105 pietruszki. "]} Drukuj Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa Składniki 300 g dowolnych świeżych grzybów 1 średnia cebula 1,5 l wywaru (mięsny lub jarzynowy) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 2 garstki łazanek lub innego makaronu 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła natka ewentualnie śmietana

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania