jarzynowa - 3209 przepisów (strona:94/214)

Ciasto z cukinią 1327

proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody  2 łyżki kakao  1 łyżeczka cynamonu  600g obranej cukinii Sposób przygotowania: Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Nadmiar soku odcedzić przez sitko. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Stopniowo dodawać olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem

Cukiernia Pychotki
Ogórki tarte kiszone na zupę 150

prawidłowe i nie należy się tym martwić. Dlatego zawsze układam słoiki w misce lub na tackach. Gdy po dobrych kilku dniach ogórki są już ukiszone ścieram je malakserem na jarzynowych oczkach, układam w słoiczkach do wysokości około ¾ dolewam nieco wody z kiszenia ogórków. Po zakręceniu pasteryzuję ( gotuję w garnku z wodą) około 20minut od zagotowania się wody

W garach u Gosi
Krem jarzynowy 117

kostkę, natkę pietruszki i przyprawy. 4. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. 5. Warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) miksujemy na gładki krem. 6. Krem jarzynowy posypujemy prażonymi nasionami słonecznika. Krem jarzynowy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia: 215 ,9 kcal

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kapuśniak z młodej kapusty 146

wędzonki Wykonanie: obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku , w którym gotujesz zupę. Dodać marchewkę, pietruszkę i seler, wcześniej obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej oraz obrane i pokrojone w kostę ziemniaki. Przesmażyć razem przez kilka minut, następnie zalać bulionem. Jednego ziemniaka można zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, by się rozgotował i zagęścił zupę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda kiszona kapusta 1125

kapusty 2 łyżki soli kamiennej 2 marchewki Wykonanie: odrzucić uszkodzone, wierzchnie liście, pokroić kapustę na ćwiartki i cienko poszatkować odrzucając głąb. Obraną marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i dodać do kapusty. Poszatkowaną marchew z kapustą wymieszać z solą, wygnieść, ucisnąć i odstawić na 1-2 godziny, by puściła sok wyparzyć dwa 1-litrowe słoiki wraz z nakrętkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kapusty włoskiej z kukurydzą 163

pieprz do smaku kilka łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno poszatkować. Włożyć do miski, lekko posolić i odstawić na 5 minut. 2. Obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Cebulę drobno posiekać. 4. Warzywa wymieszać, dodać kukurydzę, olej, pietruszkę i przyprawy do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka z buraka i jabłka 194

surówki wykorzystałam pieczonego buraka. Jak upiec buraki? Przepis znajdziecie tutaj. Aby przygotować surówkę z buraka i jabłka wystarczy zetrzeć buraka bez skórki i jabłko ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Surówka jest gotowa. Smacznego. Możecie też przygotować pyszną sałatkę z buraka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Włoska zupa minestrone 217

Minestrone to włoski odpowiednik naszej zupy jarzynowej. Każda włoska mamma przygotowuje ją na nieco inny sposób, podobnie jak w polskich domach - dwóch identycznych jarzynówek się nie znajdzie. Nic dziwnego, że w książkach kucharskich i w internecie można znaleźć mnóstwo najróżniejszych przepisów na tę zupę. Ja w mojej wersji kierowałam się tym, co jadłam we Włoszech. Kilka lat temu

Kulinarne Inspiracje
Pizza na spodzie z kalafiora 189

ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne części. Jeśli nie mamy malaksera, możemy zetrzeć go na tarce jarzynowej. Do kalafiora dodajemy starty ser (najlepiej drobno), surowe jajko oraz przyprawy: sól, zioła, paprykę i kurkumę. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie się rozeszły. Blachę (ja używam takiej od piekarnika

Poezja smaku
Kapuśniak na ogonach wieprzowych 239

nożem, oczyszczamy, myjemy, ogon dzielimy na kawałki. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę . Resztę warzyw obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do garnka wkładamy mięso, warzywa, kiszoną kapustę, prażoną cebulkę i przyprawy. Wlewamy ok. 6 szklanek wody i gotujemy ok. 2 godziny na małym ogniu ( gdyby woda za mocno wyparowywała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 153

koncentrat pomidorowy - wersja mojej Babci, kolor zupy wspaniały z dodatkiem śmietany, - zmiksowane pomidory z puszki, - świeże pomidory, najlepiej smakują sezonowe. Włoszczyzna z wywaru świetnie nadaje się do sałatki jarzynowej, tkwi w niej sekretny aromat wywaru mięsnego i połączenia wszystkich smaków. Mięso można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub dodatek do pasztetu. Pycha

Zasmakuj Kuchni
Ciasto maślankowe z borówkami, agrestem i kruszonką 102

cukru 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, czekoladę startą na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W innym naczyniu połączyć jajka, maślankę i olej. 3. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 4. Ciasto wyłożyć do blaszki

Kuchnia domowa Ani
Przetwory 2017: Ogórki po kanadyjsku 2489

mniejsze kawałki. Selera pokroiłam w małą kosteczkę zamiast zetrzeć go na tarce. Ogórki po kanadyjsku Przygotuj miski (w tym jedną dużą), garnek, nóż i deskę do krojenia, tarkę jarzynową, szklankę, łyżkę, wagę kuchenną. Przygotuj składniki: 4 kg małych ogórków, 4 czerwone papryki, ½ kg cebuli, 2 selery, Słona zalewa: 9 szklanek wody, 1 szklankę soli kamiennej, Zalewa octowa: 6 szklanek

blog.moje-pasje.info
Surówka z kalafiora z zielonym groszkiem i koperkiem 371

sztuka wystarczy nam wtedy na porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham kwiaty! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Lato 2017: Zupa jarzynowa z pieczarkami 126

warzywami z serwisu gotujmy.pl . Zupa wyszła bardzo smaczna. Mama wolała ją w wersji bez śmietany. Ja swoją porcję "doprawiłam" łyżką kwaśnej śmietany. Zupa była gotowana na wywarze mięsnym. Zupa jarzynowa z pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, garnek, łyżkę, chochlę. Przygotuj składniki: 2 marchewki lub 1 dużą marchew, 1 średniej wielkości pietruszkę, ok. 10-cio cm kawałek

blog.moje-pasje.info

Proponowane wyszukiwania