jarzynowa - 3209 przepisów (strona:103/214)

Sałatka z brukselki i sera 155

Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można ją zrobić dobrze, a można spartaczyć robotę, zniechęcając do niej kolejne pokolenia. Tak naprawdę odkryłam brukselkę na warsztatach w Villi

Ugotowane pozamiatane
Torcik marchewkowy 114

łyżki CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Formę keksową smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut

Camilla w kuchni
Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę 141

Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę     Składniki: 1 garść groszku mrożonego 1 garść kukurydzy mrożonej 2 łyżki kaparów z zalewy 3 gotowane na twardo jajka 2 szalotki 2 ogórki kiszone 2 ostre papryczki sól morska pieprz czerwony w kulkach (albo zwykły czarny mielony) 2 łyżki sosu tuńczykowego (moj ą inspiracj ą jest

Wino Francja Kuchnia
zupa z indykiem i ala pierogami 147

jest wygodny, i bardzo satysfakcjonujący, nie wspominając ,że jest całkowicie przepyszny. Jest to ten rodzaj posiłku na dni chłodnej jesieni lub zimy. To łatwy posiłek w jednym naczyniu. zupa jarzynowa z kluseczkami puszystymi z maślanki gotowane na wierzchu. Świetny sposób na wykorzystanie resztek indyka! Ja również przepis, aby utworzyć własną rosół z indyka na zupę

w mojej kuchni
Zupa cytrynowa 192

kardamon, kurkuma śmietana kremowa żółtko kostka rosołowa mąka ziemniaczana ewentualnie groszek ptysiowy lub biszkopty Przygotowanie : Zagotować ok. 1/2 litra wody, dodać startą żółtą część cytryny ( na drobnych oczkach tarki jarzynowej) i uważać aby nie trzeć białej osłonki, bo daje gorycz Dodać szczyptę kardamonu, soli, kurkumy, świeży starty imbir (ok.0,5 cm) W 1/4 szklance zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki

Proste Potrawy
Bulgogi z mielonej wołowiny 255

document.write(" "); Jeśli podajemy danie z ryżem nastawiamy go (jaśminowy gotuje się ok. 10 minut). Przygotowujemy składniki: imbir trzemy na drobnej tarce, ząbki czosnku drobno siekamy, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej, cebulę dymkę kroimy na małe części (zostawiamy trochę pokrojonego szczypioru do dekoracji). Do miseczki wlewamy składniki sosu: sos sojowy (powinien być dobrej jakości), cukier i olej sezamowy. Mieszamy

Poezja smaku
Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą 261

mieszamy. Do każdej muszli wkładamy lekko czubatą łyżeczkę farszu. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy sos. Układamy na wierzchu muszle. Posypujemy z wierzchu delikatnie parmezanem lub startą na tarce jarzynowej mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 minut. Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą świetnie będą się łączyć

Poezja smaku
Chińska surówka z kapusty 213

kapusty 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz do smaku Zalewa: 1/5 szklanki cukru 1/5 szklanki oleju 1/5 szklanki octu 10% Sposób wykonania: 1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę kroimy w piórka. 2. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Surówkę schładzamy przez

Kuchnia domowa Ani
Omlet z pieczarkami i kurczakiem 402

przyprawa do kurczaka Fileta z kurczaka pokroić na małe części, oprószyć przyprawami i lekko obsmażyć. Pieczarki pokroić i usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka ubić z solą, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość. Wlać olej i delikatnie wmieszać przesianą mąkę razem z przyprawą curry. Przelać do formy o wymiarach

https:KKuchniaMniam
Krem z pieczonej marchewki 172

pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny

Smakowity Blog Kulinarny
SZYBKA SAŁATKA Z SELERA Z MUSZTARDĄ I MIODEM 174

jeszcze doprawcie miodem, sokiem z cytryny lub solą. Jeśli robicie wersję z orzechami, uprażcie je teraz i drobno posiekajcie. Selera umyjcie, obierzcie, pokrójcie na zapałkę lub zetrzyjcie na tarce jarzynowej.  Wszystko przełóżcie do miski, szybko polejcie sosem (żeby seler nie zmienił koloru) i wymieszajcie. Spróbujcie, być może sałatka będzie jeszcze potrzebowała doprawienia. Idealna do obiadu albo jako samodzielny

OliveandThyme
EKSPRESOWY CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I MIĘTY 166

cukru opcjonalnie kilka rzodkiewek młode ziemniaczki, koperek Przygotowanie Młode ziemniaczki wyszorujcie i ugotujcie w osolonej wodzie. W tym czasie dokładnie umyjcie ogórki gruntowe, zetrzyjcie (wraz ze skórką) na tarce jarzynowej. Miętę drobno posiekajcie, ząbek czosnku wyciśnijcie przez praskę- to wszystko wymieszajcie z ogórkami. Dodajcie kefir (lub jogurt/maślankę), wymieszajcie dokładnie i dobrze przyprawcie- solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną

OliveandThyme
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki 234

każdą porę roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki – mięsiste 5 szklanek wody 3 kostki rosołowe jarzynowe 1 duża marchewka lub dwie mniejsze 1 średnia cebula 1 ziemniak 1 łyżka klarowanego masła 1 – 2 łyżeczki przyprawy garam masala ( w zależności jak intensywny smak lubicie , najlepiej dodać

Ogrodnik w podróży
Fasola mung w pomidorach z jajkiem na pożywne śniadanie 146

Pozwól białku ściąć się całkowicie. Podawaj skropione oliwą z oliwek. Jest to jedyny typ fasoli ,po którym nie mam wzdęć i innych problemów. Warto używać jej również do sałatki jarzynowej zamiast groszku zielonego. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Jarski pasztet z zielonej soczewicy, cukinii i suszonych pomidorów 182

wody. Odcedzamy. Studzimy. Przekładamy do malaksera, dodajemy suszone pomidory, obraną cebulę i czosnek, miksujemy na miazgę. Wykładamy masę do miski. Cukinię myjemy-nie obieramy ze skóry, trzemy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach, jeśli jest bardzo soczysta, odciskamy nadmiar  wody. Dodajemy do masy, wbijamy jajka, wsypujemy wszystkie przyprawy do smaku, suchą mannę oraz starty drobniutko ser, mieszamy dokładnie

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania