jarzynowa - 3209 przepisów (strona:100/214)

Sałatka jarzynowa 200

Tradycyjna sałatka jarzynowa, która jest znana w każdym domu w Polsce. Ja przeważnie wykorzystuję warzywa z rosołu lub innego wywaru warzywnego. Podaję przepis na moją wersję sałatki. Składniki: 4 jajka 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (biała część) 1 puszka groszku konserwowego 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki majonezy  musztarda (ilość zależy od rodzaju musztardy) sól

talerz przyjemności
Mielone z porem i jaglaną 171

odrobiną soli i łyżką oliwy. Pierś z kurczaka mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną. Do zmielonego mięsa, dodaję przestudzoną kaszę, bułkę tartą. Pieczarki ścieram na race jarzynowej i przesmażam na oliwie dosłownie chwilę. Zimne pieczarki dodaję do mięsa, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, mieszam. Por kroję na trzy kawałki i gotuję do miękkości około 10 minut w garnku

wesoła kuchnia
Szuba sałatka śledziowa 240

znacie i robicie.;) Sałatka warstwowa, nie tylko ładnie się prezentuje, ale i świetnie smakuje. Na blogu w zakładce Sałatki znajdziecie inne przepisy i pomysły na sałatki z mięsem, jarzynowe, śledziowe, z rybą itp. Polecam i życzę smacznego Składniki 4 płaty śledziowe 4 średnie ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 4 średnie buraczki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 4 jajka

O kuchni z uczuciem
Placuszki pieczarkowo serowe 216

śmietany 12% szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone roztrzepujemy trzepaczką do ciasta. Pieczarki myjemy trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy do roztrzepanej masy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki z obu stron

kgwjanczewo
Placki jaglane z jabłkami 180

olej) syrop klonowy cukier puder owoce z syropu Wykonanie: Suche składniki: mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek dopieczenia i cynamon wsypałam do miseczki i wymieszałam. Jabłka po obraniu starłam na tarce jarzynowej. Kaszę jaglaną zmiksowałam blenderem na mus. Do miski wsypałam suche składniki, wlałam mleko, wymieszałam, dodałam kaszę jaglaną i jabłka. Wszystko dokładnie wymieszałam i już gotowe do smażenia. Masa

Kuchnia u Krysi
Szpinakowe kluski z kapustą pekińską 161

spłaszczam i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej drobnej.Kapustę z marchewką wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuję dwie minuty, następnie odcedzam.  Boczek pokrojony przesmażam na oleju. Przekładam go na talerz. Na tej samej

wesoła kuchnia
Pierogi z mięsem gotowanym i pieczarkami 209

szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oleju Wykonanie: Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki oczyścić, kroimy w kostkę lub trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, również kroimy w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy posiekany drobniutko ząbek czosnku oraz pieczarki. Pieczarki dokładnie mieszamy, dusić na wolnym ogniu około 15 minut, uduszone oprószamy mąką

kgwjanczewo
Surówka z selera z orzechami 236

włoskich garść rodzynek sól i pieprz do smaku Jak przygotować na szybko surówkę do obiadu, czyli surówkę z selera z orzechami? Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodzie (aby napęczniały) oraz posiekane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatki i surówki w diecie dr Dąbrowskiej. Część 3 475

marchewka, jabłko, sok z cytryny Burak i ogórek kiszony Rzodkiew, marchewka, jabłko, burak, sok z cytryny Pomidor, grejpfrut, sałata karbowana, szczypiorek, sól czarna, pieprz biały Sałatka jarzynowa z ugotowanych w bulionie warzyw Tabuleh z kalafiora Pomidory marynowane w cebuli

To co kocham
Sałatka jarzynowa – dieta dr Dąbrowskiej 752

Sałatka jarzynowa podczas diety dr Dąbrowskiej to uczta dla podniebienia. Można w tym samym czasie zrobić i rosołek warzywny, i sałatkę. Dodatek czarnej soli nadaje sałatce jajecznego smaku, a majonez zastępuje mus kalafiorowy z chrzanem. Składniki: – 3 marchewki – 2 pietruszki – 1/2 selera, 1 cebula – 2 jabłka

To co kocham
Krupnik w wersji light 225

kaszy ponieważ lubię, gdy prawie się rozgotuje i zagęści zupę, nie stosuję wtedy żadnych zasmażek. Przesmażanie warzyw stosuję również do przygotowania zupy fasolowej, grochówki, kapuśniaku, a tym bardziej tradycyjnej jarzynowej

Proste Potrawy
Sałatka jajeczna z masłem 1162

posmarowania Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić osobno żółtka i osobno białka, każde zetrzeć na tarce do dwóch misek. Dymkę umyć posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, tuńczyka osączyć z zalewy rozdrobnić. Sałatkę układać warstwowo w szklanych pucharkach wg kolejności: - Starte białka - Ser żółty - Tuńczyk - Grubsza warstwa majonezu - Zmrożone starte masło - Część pokrojonej dymki - Żółtka - Reszta pokrojonej

Wanilia i Kardamon
chrupka sałatka ze świeżej brukselki i pęczaku 186

Przyznaję, że do tej pory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis na chrupką sałatkę z surowej brukselki, pomarańczy, orzechów i pęczaku znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Wypróbowałam i zdecydowanie mogę go Wam polecić. składniki: 100 g pęczaku 800ml wody 300 g brukselki

babka w formie
Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone 210

pewno będę potrafiła zrobić każdy z nich w domu, co nie zawsze jest oczywiste na warsztatach kulinarnych. Najbardziej zaskoczyła mnie zupa minestrone, prosty i pyszny przepis.   Włoska jarzynowa zupa minestrone alla Bogdan Magierski   Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki

Ugotowane pozamiatane
KARCZEK NADZIEWANY BOCZKIEM I CEBULĄ, DUSZONY Z KAPUSTĄ W SZYBKOWARZE + FILMIK 165

plastry boczku i 3 plastry cebuli. Nadziewamy karczek aż składniki się skończą.  Składam mięso w całość i lekko dociskamy.  Do kapusty dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa, przyprawy oraz przecier. Dokładnie mieszamy.  Do szybkowaru o pojemności 5 - 8 litrów wkładamy cała kapustę, na to układamy karczek i lekko go wciskamy. Wlewamy 300  ml bulionu

Kulinarne Fantazje Marioli