jarzynowa - 3209 przepisów (strona:105/214)

Krem z warzyw z rosolu 170

robicie z warzywami jakie zostaną wam z gotowania rosołu? Nie wierze że za każdym razem robicie sałatkę jarzynową. Pewnie zdarz się że Wam się niestety marnują. A przecież można je fajnie wykorzystać do przygotowania innej zupy mianowicie kremu z warzyw. Wystarczy dodać kilka orientalnych przypraw i np fetę aby uzyskać nietypowy smak zupy i przy okazji nic nie zmarnować

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Najprostsza pasta jajeczna na kanapki 148

smaku majonez Jajka umyć i ugotować na twardo (8 minut od zimnej wody na średnim ogniu.) Wystudzić i obrać ze skorupek. Zmielić przez maszynkę lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na średnim ogniu aż cebula zacznie się złocić. Dodać do jajek wraz z majonezem. Majonezu powinno być tyle

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smażony karp panierowany 186

dodatkowo właśnie w piecu w temp. do 170 stopni C. To jednak warto robić, gdy smaży się naprawdę hurtowe ilości karpia . W czasie Wigilii smażonego karpia jadamy z sałatką jarzynową lub sałatką z pieczarek i pora , a w Święta dojadam z sałatką Coleslaw

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegański majonez light 198

majonez vel sojonez jest naprawdę świetny i niemal identyczny w smaku jak tradycyjny. Pojawił się tylko jeden problem… – A co z majonezem na redukcji? Przecież, np. sałatka jarzynowa czy wegańskie burgery, najlepiej smakują z majonezem. Jak by to zastąpić… – Wystarczyło trochę pogłówkować, poszukać po sieci co ludzi wyprawiają, żeby otrzymać produkty light i pyszne rozwiązanie

Blendman
Makowiec na biszkopcie 529

kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów i migdałów 1-2 łyżki cukru z wanilią 2 jabłka stare na tarce jarzynowej 3 łyżki amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej listonic_type='fooddrink';listonic

Poezja smaku
Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym 184

takie, jakie sama pamiętam sprzed wielu lat... Chciałabym, aby każde Święta wspominały tak samo radośnie jak ja, a wspólne, odświętne pieczenie ciasteczek, babeczek czy pomoc w przygotowywaniu tradycyjnej sałatki jarzynowej była jednocześnie cudownym czasem spędzonym razem i nastrajającym na te najbardziej łączące więzi Święta. Mam nadzieję, że to mi się uda i Dziewczynki kiedyś tak samo ciepło

Kolorowy Przepisownik
Śledzie na pierniku 223

pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut Wystudzony piernik kroję w plastry, podaję z kawałkami śledzia i sosem. Świetnie smakuje z odrobiną sałatki jarzynowej i kawiorem. Wierzch można posypać pieprzem. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Zupa przedszkolaka 312

blogach i grupach kulinarnych, u mamy. Ale nadszedł dzień kiedy Jasiu zapragnął białej zupy jak w przedszkolu… No i miałam zagwozdkę. Okazało się że to zabielana zupa jarzynowa, której w wersji bez śmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki

Mama z miasta
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 246

Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ

Codziennik Kuchenny
Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse 197

rynek warzywo - Kalerosse. Kilka dni temu otrzymałam je od Firmy Fit&Easy . Jest to naturalne połączenie jarmużu i brukselki. Warzywo ma charakterystyczny smak i idelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych

VioletoweKucharzenie
Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem 290

powinny stracić swojego smaku. Wymoczone pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm. Kukurydzę i groszek odsączyć i przepłukać lekko na sicie. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej - od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem. Przygotować sos, który podajemy do sałatki. Nie mieszamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Złocista sałatka śledziowa. KONKURS 278

prostu ją uwielbia. W domu zawsze muszę mieć kilka puszek zapasu bo gotowa kukurydza przydaje się do różnych potraw. Można ją wykorzystać do zup, zapiekanek, sosów, galaretek mięsno jarzynowych . Można też posypać nią pizzę, dodać do placków a nawet zrobić z niej pastę do chleba . Dzisiaj najpierw zapraszam Was na moją pyszną, złocistą sałatkę, ale zaraz po niej niespodzianka

Smaczna Pyza
Szarlotka tatrzańska 265

wymieszać. Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na nim poziomo plasterki jabłek. Staramy się to robić równo. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i trzemy na wierzch za pomocą tarki jarzynowej. Wiórki ciasta równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 160°C) i pieczemy około 60-80 minut (bez termoobiegu). Po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło

Poezja smaku
Łososiowe rösti 263

patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały na patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę do smaku i delikatnie

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Wigilijne babeczki 242

Świętami spotykacie się ze znajomymi to taka porpozycja nie zajmie Wam dużo czasu na przygotowanie. Możecie też przygotować w Święta i wrzucić do „środka” np resztki sałatki jarzynowej czy śledziowej. Tylko spróbujcie! Do przygotowania potrzebujemy: opakowanie babeczek creme fraiche lub serek śmietankowy dużo koperku wędzony łosoś sól, pieprz do smaku Przygotujcie nadzienie: wymieszajcie creme fraiche ze sporą

Szybko Tanio Smacznie