jarzynowa - 3209 przepisów (strona:114/214)

Buraczki zasmażane na ciepło 202

szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sposób wykonania: 1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy do miękkości w łupinach. 2. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach. 3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy buraki i doprawiamy do smaku solą, cukrem, szczyptą pieprzu i odrobiną octu. Chwilę

Kuchnia domowa Ani
Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym 174

szklanki jogurtu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Sos Składniki sosu wymieszać Sałatka pora myjemy i tniemy w talarki jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej Ogórka kroimy w plastry Paprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem

Mieszam w Garnku
Surówka z kalarepy z jabłkami 195

Kalarepa – 2 szt Jabłka – 3 szt Marchewka – 2 szt Sok z cytryny Cukier – 1 łyżeczka Sól Pieprz kolorowy Jabłka, marchew i kalarepę opłukać i obrać. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych otworach, natomiast kalarepę i jabłka ścieramy na tarce o dużych otworach, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, posypujemy szczypta soli i pieprzu o raz cukrem, dokładnie razem mieszamy

Camilla w kuchni
Sernik marcepanowo-jeżynowy 157

jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Gdy masa serowa będzie zmiksowana dodajemy starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr 22 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*c piekarniku przez 55-60 minut. Studzimy

Wanilia i Kardamon
Schabowe na parze kokosowej z buraczkami 247

pełna łyżka masła 2 ząbki czosnku cukier 3 łyżki słodkiej śmietanki Dodatkowo: ziemniaki z wody Wykonanie:  Buraczki gotuję w mundurkach, studzę, obieram ze skóry i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroję w kostkę , podsmażam na gorącym maśle, dodaję mąkę i delikatnie zasmażam. Następnie wrzucam starte buraki, zagotowuję i doprawiam do smaku solą, czosnkiem przeciśniętym

Bea(u)ty kitchen
Placki ziemniaczane z cukinią 166

braku maszyny specjalistycznej, pozostawało mi trzeć ziemniaki na tarce. Jako, że nie miałam siły ani zbytniej ochoty trzeć je na najdrobniejszych oczkach, tym razem ziemniaki potraktowałam zwykłą tarką jarzynową. Dzięki temu, placki były bardziej chrupiące niż zwykle. Jeśli mamy młodą cukinię, to ścieramy ją wraz ze skórką. Jeśli cukinia jest starsza, to obieramy ją. I tu jak zwykle

Mieszam w Garnku
Zasmażane buraczki do obiadu 296

godzinę, młode buraki mogą być gotowe wcześniej (najlepiej sprawdzić czy są miękkie wbijając wykałaczkę). Odlewamy wodę, lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy. Studzimy całkowicie. Ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (najlepiej w rękawiczkach). Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy chwilę do zeszklenia (nie dłużej, cebula

Poezja smaku
Placki z cukinii i szynki 201

sól i pieprz do smaku siekana natka pietruszki olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Umytą cukinię osuszamy ręcznikiem papierowym, ścieramy cukinię nie obierając ze skórki bezpośrednio do miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do startej cukinii pokrojoną w drobną kostkę gotowaną szynkę, 1 jajko i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, mieszamy masę łyżką. Masę cukiniową doprawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki w sosie pomidorowym na zimę 880

szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g przecier pomidorowy z chili Przygotowanie: Umyte ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zasypujemy solą i zostawiamy na 30 minut, gdy puszczą sok odciskamy starte ogórki na durszlaku. Do garnka przekładamy pikantny przecier pomidorowy, wsypujemy cukier, zagotowujemy, gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 186

zmielony pieprz - oliwa do smażenia - 1 jajko do posmarowania ciasta Polędwiczki pozbawione błon i tłuszczu oprószamy wędzoną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dodajemy zmielone suszone podgrzybki. Smażymy do chwili, aż z grzybów odparuje sok, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, doprawiamy solą

mojewypiekiinietylko
Surówka z kapusty i marchwi 175

łyzki Sól Cukier Sok z cytryny Pieprz kolorowy Kapustę oczyścić i poszatkować, usuwając głąb, posypać solą i pozostawić na 30 minut. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce   jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać śmietanę, opłukane rodzynki doprawić do smaku i razem dobrze wymieszać

Camilla w kuchni
Surówka z kalarepy i rodzynek 198

naturalny -1/2 szkl Sok z cytryny Miód- 1 łyżeczka Sól Pieprz kolorowy Kalarepę i jabłka opłukać   i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć jabłka i kalarepkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać ziarna słonecznika i rodzynki. Przygotować sos:   jogurt wymieszać z miodem, solą i pieprzem kolorowym i polać sosem surówkę, dobrze wymieszać

Camilla w kuchni
Surówka z selera i rodzynek 169

łyżki Śmietana – ½ szkl Sok z cytryny Miód – 1 łyżeczka Sól – szczypta Pieprz Seler obrać , opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny. Wsypać sparzone rodzynki, polać miodem, dodać sól i odrobinę pieprzu., dodać śmietanę i wymieszać wszystko razem

Camilla w kuchni
Placek po węgiersku 211

oprószyć pieprzem do odgrzanego gulaszu dodać pieczarki z papryką i podgrzewać razem przez 10 minut, by smaki się połączyły obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Odstawić na 10 minut. Odstałą wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię ziemniaczaną dołożyć do placków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę (im mniej, tym bardziej chrupiące będą placki), wbić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kapusty i ogórka 227

łyżki Jabłka – 30 dag Cukier Sól ziołowa Kapustę oczyścić, opłukać i poszatkować, usuwając głąb, posypać solą i odstawić na 30 minut. Jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórki kiszone opłukać, obrać cienko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka i ogórki połączyć z kapustą, dodać posiekany   opłukany szczypiorek oraz   do smaku

Camilla w kuchni