jarzynowa - 3209 przepisów (strona:113/214)

Sałatka porowa 153

sałatka jest jedną z najstarszych sałatek zaraz po zwykłej jarzynowej jakie jada się w naszym domu. Uwielbiana przez domowników,dlatego robię ją dość często.    2 szt. pora (biała część)  1 duże jabłko 5 jajek 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać ze skorupek. Por drobno pokroić,włożyć na sito

Kolorowa kuchnia Elki
Flaki z dynią i fasolą 192

Natka pietruszki Sposób przygotowania: Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,  por pokroić w pół krążki.  Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz

Wanilia i Kardamon
SAŁATKA JARZYNOWA 177

Sałatkę jarzynową każdy zna, ale w każdym domu robi się troszkę inaczej, u mnie zawsze dodaje się kawałek jabłka oraz ogórki w zalewie curry, które dodają całego "smaczku"   SKŁADNIKI 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka ka kawałek selera 5 jajek 1 małe jabłko 5 ogórków kiszonych 3 ogórki curry 1 cebula groszek konserwowy majonez kielecki sól, pieprz

słodki bratek
Sałatka pomidorowa z tuńczykiem 148

pieczonej dyni i fety Sałatka z młodych ziemniaków i bobu Sałatka z pieczonych buraków Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z fenkułem i orzechami Sałatka słoikowa Tradycyjna sałatka jarzynowa

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wielkanoc 135

suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą Hekele

Codziennik Kuchenny
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 376

łyżki majonezu sól, pieprz siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. 2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Wszystko wymieszać, dodać majonez, koperek i doprawić do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Obłędnie pyszne jesienne ciasto śliwkowe z gruszkami na kruchym spodzie 245

pokroiłam w plasterki. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 25minut. Na podpieczony spód wyłożyłam śliwki. Oprószyłam cynamonem. Na śliwkach rozłożyłam plasterki gruszek, a na wierzchu  rozsypałam starte na tarce jarzynowej wiórki pozostałego ciasta (1/4 część). Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika na około 40-45 minut. Kiedy ciasto na wierzchu nabrało złocistego koloru, wyjęłam z piekarnika. Zostawiłam do wystudzenia

Kuchnia u Krysi
Rogaliki drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowej 251

Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty . Krok 4 Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki . Krok

Różowa kuchnia
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 181

marmoladę z pigwy, następnie zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wyłożyć na to przestudzone jabłka. Na jabłkach rozłożyć równomiernie pianę z białek, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej porcję ciasta z zamrażarki piec w 180`C 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 248

przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak lub 2 mniejsze) 1 mała marchewka, ok.150g 1 mała pietruszka, ok.150g 1 puszka białej fasoli 1 duży ząbek czosnku

Karo in the Kitchen
Buraczki tarte na zimę - łatwe 200

łyżeczki soli 6 łyżek octu 10% Wykonanie: buraki wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości - około 1 godziny. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać. Zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić do smaku, solą, cukrem i octem, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Dokładnie wytrzeć do sucha brzeg słoika, zakręcić wyparzoną i wytartą do sucha nakrętką słoiki ustawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z aronią 204

spód i bok foremki, wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i posmarować dżemem. Nałożyć podsmażone jabłka. Na jabłkach rozsypać owoce aronii. Na to zterzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki piec 45-50 minut w 200`C do zrumienienia  podawać posypane cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka "Grzybowa polana" 11570

wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej,  mieszankę warzywną  i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok

Wanilia i Kardamon
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 192

Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski

Kuchnia Bon Appetit