jarzynowa - 3209 przepisów (strona:117/214)

Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 137

zmielony pieprz - oliwa do smażenia - 1 jajko do posmarowania ciasta Polędwiczki pozbawione błon i tłuszczu oprószamy wędzoną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dodajemy zmielone suszone podgrzybki. Smażymy do chwili, aż z grzybów odparuje sok, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, doprawiamy solą

mojewypiekiinietylko
Surówka z kapusty i marchwi 135

łyzki Sól Cukier Sok z cytryny Pieprz kolorowy Kapustę oczyścić i poszatkować, usuwając głąb, posypać solą i pozostawić na 30 minut. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce   jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać śmietanę, opłukane rodzynki doprawić do smaku i razem dobrze wymieszać

Camilla w kuchni
Surówka z kalarepy i rodzynek 167

naturalny -1/2 szkl Sok z cytryny Miód- 1 łyżeczka Sól Pieprz kolorowy Kalarepę i jabłka opłukać   i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć jabłka i kalarepkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać ziarna słonecznika i rodzynki. Przygotować sos:   jogurt wymieszać z miodem, solą i pieprzem kolorowym i polać sosem surówkę, dobrze wymieszać

Camilla w kuchni
Chrupiące placki ziemniaczane z cukiną 222

idealnie chrupiące i smaczne. Składniki: 5 dużych kartofli 1 cukinia średniej wielkości 1 cebula 2 kopiaste łyżki mąki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: śmietana szczypiorek Cukinie obieramy i ścieramy na jarzynowej tartce. Dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby puściła wodę. Kartofle obieramy i ścieramy  na najdrobniejszej tartce. To samo robimy z cebulą. Dodajemy wyciśniętą cukinię, mąkę

tojestpyszne.blogspot.com
Surówka z selera i rodzynek 133

łyżki Śmietana – ½ szkl Sok z cytryny Miód – 1 łyżeczka Sól – szczypta Pieprz Seler obrać , opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny. Wsypać sparzone rodzynki, polać miodem, dodać sól i odrobinę pieprzu., dodać śmietanę i wymieszać wszystko razem

Camilla w kuchni
Placek po węgiersku 186

oprószyć pieprzem do odgrzanego gulaszu dodać pieczarki z papryką i podgrzewać razem przez 10 minut, by smaki się połączyły obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Odstawić na 10 minut. Odstałą wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię ziemniaczaną dołożyć do placków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę (im mniej, tym bardziej chrupiące będą placki), wbić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kapusty i ogórka 194

łyżki Jabłka – 30 dag Cukier Sól ziołowa Kapustę oczyścić, opłukać i poszatkować, usuwając głąb, posypać solą i odstawić na 30 minut. Jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórki kiszone opłukać, obrać cienko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka i ogórki połączyć z kapustą, dodać posiekany   opłukany szczypiorek oraz   do smaku

Camilla w kuchni
Kotlety mielone z cukinią 175

ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz suszony majeranek kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię i dodać do mięsa. 2. Cebulę drobno posiekać, chwilkę podsmażyć na patelni

Kuchnia domowa Ani
Surówkowe trio 157

Seler – ½ szt Sok z cytryny Jogurt naturalny – ½ szkl Czosnek – 1 ząbek Płatki migdałowe -2 łyżki Sól Pieprz Cukier Marchew, seler i jabłka opłukać, obrać. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach., skropić sokiem z cytryny. Jogurt wymieszać z przeciśniętym ząbkiem czosnku przez praskę, solą, cukrem i pieprzem i polać tym sosem surówkę, dodać płatki migdałowe i wymieszać

Camilla w kuchni
Sałatka jarzynowa 133

drobniej pokrojone warzywa, tym wydaje się być lepsza.  U mnie bez jajek, groszku czy też kukurydzy.  Wierzcie mi, nasi zachodni sąsiedzi są nią zachwyceni.  Sałatka jarzynowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 6-7 ziemniaków 4-5 marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól

Kuchnia smaków
Jabłkowo-kokosowy przekładaniec z polewą chałwową 167

kiedy masa zaczęła robić się sztywna, wsypywałam partiami cukier. Na koniec dodałam wiórki kokosowe i wymieszałam.   Do masy jabłkowej potrzebowałam obrane jabłka. Starłam je na tarce jarzynowej. Dodałam cynamon i kaszę mannę. Wymieszałam.   Piekarnik włączyłam na 180° C.   Teraz czas na złożenie mojego przekładańca. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód formy rozłożyłam kakaowe ciasto

Kuchnia u Krysi
Rolada francuska z kurczaka i ... 157

łyżki masła sklarowanego   Wykonanie: Filety umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie papryki pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam.   Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła i   na gorący tłuszcz    wkładałam porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam

Kuchnia u Krysi
Błyskawiczna surówka z marchewki i jabłka 131

oliwek           Wykonanie: Marchewki starłam na tarce o grubych oczkach. Polałam miodem i oliwą. Wymieszałam. Jabłka, po usunięciu gniazd nasiennych również starłam na tarce jarzynowej. Skropiłam sokiem z cytryny. Jabłka dodałam do marchewki i wymieszałam. Surówkę wstawiłam do lodówki na 10 minut. Miód, oliwa i cytryna połączą się tworząc wyśmienity sok.   Wspaniała surówka. Uwielbiają

Kuchnia u Krysi
Jaglane ciasto ze śliwkami 156

zagotowaniu zdjęłam z gazu.   Na cieście wyłożonym na spodzie tortownicy rozsmarowałam dżem a następnie wyłożyłam przestudzone śliwki. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Na wierzchu starłam na tarce jarzynowej ciasto z   wiórkami kokosowymi. Rozłożyłam równo i wstawiłam do piekarnika   na około godzinę.   Po wystudzeniu wstawiłam do lodówki. Zimne ciasto wyłożyłam na paterę i pokroiłam na porcje

Kuchnia u Krysi
Rogale świętomarcińskie 136

Ciasto wyrabiałam długo, ale dokładnie tak, aby przestało się kleić. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około pół godziny.     Masło wyjęłam z zamrażarki, starłam na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Żeby zabezpieczyć przed ogrzaniem wstawiłam na chwilę do lodówki.   Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając w nie pięścią. Wyrobiłam i rozwałkowałam na kształt prostokąta. Masło wyjęłam

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania