jajek 1 szklanka oleju 4 średniej wielkości jabłka 1 łyżka cynamonu blaszka o wymiarach 35/25 składniki odmierzałam szklanka o pojemności 250 ml Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao, cynamonem, sodą i delikatnie
Sama słodycz i szczypta chilizaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią
Blendmanserem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz tutaj do czynienia jest „fit”, ale przy tym bardzo smaczna, bo jednak jest to priorytet
Blendmanczubata łyżka oleju kokosowego 2 łyżki mleka sojowego 1 łyżka syropu klonowego Orzechowy krokant do posypania Jak wykonać ? Ciasto: Obraną marchewkę, i dynię w jednakowych proporcjach zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z solą, mielonym kardamonem oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mleko kokosowe podgrzać w rondelku aby było gorące, wymieszać z ksylitolem i syropem
Wanilia i Kardamonmajerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gęsta jarzynowa z brukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką
Moja smaczna kuchniajedna nieco większa od drugiej. Obie części włożyć do woreczków i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach jarzynowych, ułożyć na blaszce o wymiarach 25x38cm. Wykonanie masy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Dodać jogurty delikatnie wymieszać. Na koniec dodać budynie w proszku. Masę przełożyć
W garach u Gosigłówka czosnku ok 10-12 ząbków 1 szklanka oleju Przygotowanie: Olej wlać do garnka dodać po kolei ketchup, cebulę gotować ok 15 minut. Do tego dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, całe ząbki czosnku, sól, cukier, pieprz. Wymieszać i gotować kolejne 15 minut po czym dodać pokrojoną w kostkę lub paski kolorową paprykę oraz pokrojony na kawałki ananas. Gotować
W garach u Gosiśrednie ziemniaki 1/2 szklanki sera mozzarella 2-3 łyżki oleju Przygotowanie Piekarnik nastawić na 180stopni. Papryki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach jarzynowych, warzywa podsmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Można zrobić to nożem lub skroić na krajalnicy do chleba. I teraz mamy do wyboru gdyż filet można wcześniej
W garach u Gosimąki kruszonka: 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 100 g masła Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy po kolei (warstwowo):drożdże,cukier,mleko,olej,roztrzepane jajka,marchewkę startą na tarce jarzynowej i mąkę.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.W tym czasie z masła,cukru i mąki robimy kruszonkę i odstawiamy ją do lodówki.Po upływie
słodkie i nie tylko historie kulinarneJabłka – 4 szt Por -1 szt Jogurt naturalny – ½ szkl Miód -1 łyżeczka Sok z cytryny sól Jabłka opłukać, obrać przekroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Por oczyścić i pokroić w talarki., posypać solą. Jogurt mieszamy z miodem i polewamy surówkę, dobrze razem mieszamy
Camilla w kuchnicukinie 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki gęstej śmietany koperek sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Cukinię umyłam, a następnie starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Dodałam posiekaną cebulę. Następnie jajka, śmietanę i posiekany koperek. Wymieszałam. Na koniec wsypałam mąkę. Na patelni rozgrzałam olej i na gorącym smażyłam placuszki. Na złoto, z każdej
Kuchnia u Krysiskładniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniakmin rzymski oraz szczyptę imbiru, podsmażamy przyprawy. Dodajemy osączony ryż z soczewicą, smażymy razem przez minutę mieszając od czasu do czasu. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz cukinię gotujemy pod przykryciem około 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie lekko rozgotowany. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem do smaku
Wanilia i Kardamonsposoby, po kilka słoiczków aby nam się w zimie nie znudziły. Przygotowałam oczywiście najwięcej ogórków kiszonych, z których przygotowuję zupy ogórkowe, sałatkę z ogórków i cebuli, no i sałatki jarzynowe, w których kiszony ogórek to niezbędny składnik. Wymyśliłam sos z tartych ogórków w sosie pomidorowym , pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielkości buraków,jeśli w trakcie gotowania woda zbytnio odparuje musimy ją uzupełnić,gdyż buraki muszą być przykryte.Ugotowane odcedzamy i studzimy. Przestudzone buraki obieramy ze skórki,następnie trzemy na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( za mnie robi to mój Kenwood - praca w kuchni stała się szybsza i przyjemna). Składniki zalewamy umieszczamy w garnku : cebulę kroimy w grubsze plastry,czosnek wyciskamy
Niespełnione zdolności kulinarne