jarzynowa - 3209 przepisów (strona:118/214)

Ryżowe racuszki 121

małym gazie. Dobrze jest czasami zamieszać, żeby się nie przypaliło. Po około 15 minutach zestawiłam z gazu. Wystudziłam.     Jabłko obrałam i starłam do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dołozyłam ryż, dodałam przecier pomidorowy, jajka, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec wyspałam mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam.   Na dużej patelni rozgrzałam olej

Kuchnia u Krysi
Zupa pieczarkowa z warzywami i ziemniakami 141

warzywa, w tym pieczarki i ziemniaki obrałam i umyłam. Pieczarki pokroiłam w plasterki. Ziemniaki pokroiłam w grubszą kostkę. Por pokroiłam w krążki. Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach.     Do garnka z filetem dodałam marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wsypałam Vegetę i zostawiłam na gazie na około 15 minut do gotowania. Dodałam ziemniaki

Kuchnia u Krysi
Sałatka z buraczków i białej kapusty 149

Wykonanie: Buraki umyłam,   zalałam zimną wodą i ugotowałam w ”mundurkach” do miękkości (około 30 minut). Po wystudzeniu obrałam i poszatkowałam. Można zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę opłukałam i drobno poszatkowałam. Cebulę po obraniu posiekałam na drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełożyłam do garnka     Zalewa: Składniki zalewy zagotowałam i gorącą wlałam do warzyw. Wymieszałam i zostawiłam na godzinę

Kuchnia u Krysi
Śledzie po wiejsku 166

Wykonanie: Śledzie wymoczyłam poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wymoczone pokroiłam w kawałki. Każdy płat na 3 części. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Ogórka pokroiłam w plasterki.            Cebulę przełożyłam na sitko i zalałam wrzątkiem. Po 5 minutach odcedziłam. Tak przygotowana cebula zostaje pozbawiona goryczki

Kuchnia u Krysi
Roladki drobiowe a’la devolay 160

łyżki mąki bułka tarta olej do smażenia (brak na zdjęciu)     Wykonanie: Najpierw zrobiłam farsz. Posiekałam cebulę. Pieczarki oczyściłam i drobno pokroiłam. Ser można zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ja miałam ser w plasterkach więc rozdrobniłam go w blenderze. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i zeszkliłam cebulę. Dodała pieczarki. Przyprawiłam sola i pieprzem. Po odparowaniu nadmiaru

Kuchnia u Krysi
Pierogi wegetariańskie z farszem paprykowo-serowym 181

oczyszczeniu pokroiłam w drobną kosteczkę. Listki natki pietruszki i koperek posiekałam. Czosnek również drobno posiekałam. Można przecisnąć przez praskę, ale ja wolę taki posiekany. Ser starłam na tarce jarzynowej.   Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam paprykę i czosnek. Kiedy warzywa lekko się poddusiły i zmiękły zdjęłam gazu. Wystudziłam. Dodałam połowę żółtego sera i pozostałe składniki. Doprawiłam do smaku

Kuchnia u Krysi
Surówka z kapusty kiszonej 145

Jabłko – 2 szt olej – 2 łyżki Cukier Pieprz kolorowy Kapustę odcisnąć trochę, posiekać. Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Polać olejem i doprawić do smaku, wszystko dokładnie wymieszać

Camilla w kuchni
Kosmiczny dżem z cukinii 926

dowolnego smaku( ja użyłam niebieskiej wieloowocowej galaretki) -2 łyżeczki żelatyny( ale nie koniecznie). WYKONANIE Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne z pestkami, twardszą częć cukini zestrzeć na tartce jarzynowej ,a częćś z pestkami na drobnych oczkach .Lub wszystko na drobniejszych oczkach.(Ja to robiłam w maszynce do mielenia z przystawką ).Wszystko razem połonczyć i zagotować w garnku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą do słoików 976

Sposób przygotowania: 1. Fasolkę umyć, odciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki (2-3 cm). Fasolkę ugotować we wrzątku z 1 łyżką soli. Odcedzić. 2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchew przełożyć do garnka, dodać 1 i 1/3 szklanki oleju oraz 1/2 szklanki wody i dusić. Następnie dodać cebulę pokrojoną w małe talarki i całość dusić

Kuchnia domowa Ani
Makaron z selerem naciowym i tuńczykiem 165

mieszanka ziół prowansalskich 1 puszka tuńczyka w oleju starty ser cheddar ok. 300 g makaronu Selera oczyszczamy z grubych włókien i kroimy w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę i cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mąkę mieszamy z wodą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa (seler, marchewka

Czary - gary w kuchni
Racuszki z jagodami i papierówką. 130

łyżeczki proszku do pieczenia    3 jajka olej lub olej kokosowy do smażenia 1/2 szklanki jagód 2 papierówki ( jabłka) Wykonanie: Jabłka obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka

Sama słodycz i szczypta chili
Podwójne ciasto z morelami 246

proszku do pieczenia Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Zetrzeć na tarce jarzynowej do formy 21 x30, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec 15 min. Morele wypestkować i przełożyć do garnka razem z cukrem. Podgrzewać na małym

https:KKuchniaMniam
Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami 206

gładki mus blenderem- dzięki temu twarogu nie musimy mielić, oszczędzimy sobie czasu i mycia a masa będzie idealnie gładka, wsypujemy suchą i obraną porzeczkę oraz starty na tarce jarzynowej marcepan, delikatnie mieszamy już łyżką. Masę wylewamy na kruchy spód. Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut, po czym temp zmniejszamy  do 160*c i pieczemy

Wanilia i Kardamon
Sałatka ryżowa wg Beaty 182

ząbki Natka pietruszki Majonez Sól Pieprz Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Seler opłukać i pokroić cieniutko. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W misce mieszamy ryż, szynkę, seler, jabłka czosnek, dodajemy natkę, sól, pieprz i majonez. Delikatnie mieszamy

Camilla w kuchni
Szarlotka z lodami 272

trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkowuję i układam w blaszce, na spód wysypuję rodzynki- fajnie wchłonęły sok z jabłek, a na rodzynki wykładam obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka, posypuję cynamonem. Całość przykrywam pozostałym ciastem, które ścieram bezpośrednio na jabłka. Piekarnik nagrzewam do 200°C i piekę ok 20-30 min, aż ciasto ładnie się zrumieni. Upieczone

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania