jarzynowa - 3209 przepisów (strona:96/214)

Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 186

miałam już ciasto gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń (również

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasto z jagodami 178

mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno natłuszczonej formy (23×33) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15 min. Na podpieczony spód rozsypać równomiernie bułkę tartą i rozłożyć umyte jagody. Posypać

https:KKuchniaMniam
Surówka z młodej kapusty i pora 402

kapusta puściła sok i zmiękła w międzyczasie przygotować winegret. Wymieszać olej, sok z cytryny i miód na jednolitą emulsję marchewkę i jabłko obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, połączyć z kapustą. Dodać posiekany koperek i wymieszać surówkę z sosem podawać uprzednio schłodzoną w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Burgery wołowo-jagnięce z marchewką 167

przygotować pyszne domowe Burgery wołowo-jagnięce z marchewką: Szczypiorek drobno siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Siekamy czosnek i miętę. A umytą, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Wrzucamy wszystko do większej miski. Do miski dodajemy mielone mięso wołowo-jagnięce. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy 50 ml zimnej wody niegazowanej, dokładnie wyrabiamy ręką wszystkie składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Twarożek tzatziki 186

ogórki gruntowe 2-4 ząbki czosnku jogurt naturalny sól, pieprz siekany świeży koperek Sposób przygotowania: 1. Ser wymieszać z dodatkiem jogurtu naturalnego. 2. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do sera. 3. Dodać pozostałe składniki: zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, koperek, wymieszać i doprawić solą do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z borowików wg Aleex 159

ugotować wywar. 2. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je na talerz. 3. Oddzielić mięso od kości. Mięso dodać do wywaru. 4. Do wywaru dodać warzywa starte na tarce jarzynowej I około 5 dag grzybów pokrojonych na kawałki. Ponieważ ja użyłam mrożonej zupy borowikowej, z mieszanki powybierałam kawałki grzybów, a resztę dodałam do wywaru. Doprawić solą i pieprzem

W mojej kuchni
Sałatka zielona krowa 128

Gdzieś kiedyś napisałam, że tradycyjna sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Oj chyba będę musiała wycofać się z powyższego stwierdzenia. Moją nową królową sałatek została zielona krowa. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.       200 g Mini rurki Lubella 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka oliwek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek wężowy 1 garść słonecznika  1 mała

Jadło i czytadło
Obowiązkowa botwinkowa 129

sałatek, potraw duszonych czy zapiekanek, ale zupa to jest mój ulubiony przysmak z jej udziałem. Wersji, nawet w moim rodzinnym domu, jest wiele. Dzisiaj taka... można powiedzieć jarzynowa na bazie botwinki właśnie. Czytaj więcej

Pichceniomania
Bigos z młodej kapusty 177

miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję na talerz do ostudzenia. Kroję w kostkę. Kapustę obieram z wierzchnich liści, myję, szatkuję nożem, wrzucam do dużego szerokiego garnka, razem ze startą na tarce jarzynowej marchewką,  zalewam wywarem z szynki, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia. Cebulę obieram, kroje w kostkę, tak samo boczek i cienką kiełbasę, wrzucam wszystko na suchą

Wanilia i Kardamon
Cukinie faszerowane mięsem z indyka i kaszą jaglaną 143

pestek) , który wydrążyłam z cukinii   drobno posiekałam. Paprykę pokroiłam w drobną kosteczkę. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i drobno pokroiłam. Mięso zmieliłam w maszynce. Ser starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i ją zeszkliłam. Dodałam mięso. Po około 10 minutach dałam czosnek a po chwili pomidory i paprykę i miąższ z cukinii

Kuchnia u Krysi
Surówka z brokuła i jabłka 176

smaku prażony słonecznik Jak przygotować pyszną surówkęz brokuła i jabłka z prażonym słonecznikiem? Brokuła myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na mniejsze kawałki i surowego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub szatkujemy w szatkownicy. Jabłka myjemy, osuszamy i wraz ze skórkę ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Przekładamy wszystkie składniki do miski, dodajemy jogurt wymieszany z odrobiną oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka grzybowa polana 283

Odstawić do wystudzenia. Pieczarki odsączyć z zalewy. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić a następnie obrać. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki, jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde osobno) Marchewkę oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobniutko posiekać . Majonez oraz jogurt wymieszać w równych porcjach. Tortownicę

W garach u Gosi
42 przepisy z nowalijkami 122

szczypiorkiem Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance Surówka z młodej kapusty z truskawkami

Moja smaczna kuchnia
Zupa jarzynowa z rzodkiewkami 147

Zupka jarzynowa z dodatkiem rzodkiewki..rzodkiewki dodajemy na samym końcu - nie trzeba długo ich gotować. 1-2 marchewki 1/2 pietruszki 10-15 dkg fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora kilka ziemniaków spory pęczek rzodkiewek sól, pieprz listek , ziele  domowa vegeta śmietana 1-2 łyżki masła Pokrojoną marchewkę, pietruszkę,fasolkę, kalafiora oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Zupa jarzynowa wiosenna 108

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, na sam koniec dorzucić sporą ilość świeżo posiekanej natki i koperku. Podawać z kleksem śmietany i odrobiną koperku. Smacznego! Artykuł Zupa jarzynowa wiosenna pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania