jarzynowa - 3209 przepisów (strona:92/214)

Jabłecznik królewski z pianką 184

delikatnie zamieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180 st.C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić. 2. Jabłka oborać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, chwile prażyć, ewentualnie dodać cukier. Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Całkowicie wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Gdy jabłka stężeją

Kuchnia domowa Ani
Zupa jarzynowa z pomidorami i pęczakiem 249

Zupa jarzynowa powinna być pełna kolorowych warzyw żeby cieszyć nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Kolorowe dania chętnie się je, jeśli oczywiście są smaczne. A moja zupa jest bardzo smaczna. Mimo braku mięsa jest pożywna i wartościowa. Macie ochotę na miseczkę takiej zupy ? Jestem pewna, że tak! Wiecie co? Lubię mieć w zamrażarce mrożoną, pokrojoną w paski, włoszczyznę

Smaczna Pyza
Surówka Colesław 172

łyżeczki cukru pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kapustę umyłam i bardzo drobno posiekałam. Można to zrobić w   maszynce używając tarczy szatkownicy. Albo za pomocą noża. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekałam. Do miski wsypałam poszatkowaną kapustę, dodałam marchewkę i cebulę. Posoliłam i dobrze wymieszałam. Na koniec wsypałam żurawinę. Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Sałatka z ryżem i paluszkami krabowymi 162

dodatkiem paluszków krabowych. Bardzo szybka i smaczna. Idealny dodatek do mięs, wędlin czy jako samodzielna przekąska. Na blogu znajdziecie więcej przepisów i pomysłów na sałatki. takie z makaronem, ryżem, jarzynowe, fit, itp. Składniki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula 100 g paluszków krabowych (surimi) 2 duże marchewki (ugotowane) 4-5 ogórków konserwowych

O kuchni z uczuciem
Buraczki na zimę do słoików. 808

gotujemy aż będą lekko miękkie.Następnie odlewamy wodę i zalewamy je zimną dzięki temu skórka z buraków ładnie się ściągnie bez użycia noża.   Zimne buraki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Myjemy. Cebulę kroimy w drobne piórka, paprykę w cieniutkie paseczki. Dodajemy do buraków i przyprawiamy, solą, pieprzem, chili, octem

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka coleslaw z kremowym sosem 101

potrawami grillowymi. 1 marchewka ćwierć małej kapusty 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżka cytryny sól do smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Ćwierć małej kapusty bardzo drobno szatkujemy. 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżeczką octu jabłkowego, cukrem, solą oraz sokiem z cytryny. Łączymy warzywa z dressingiem. Surówkę dobrze jest przygotować wcześniej

Dieta bez mleka
Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów 145

plasterki. 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać posiekaną cebulkę, a następnie pokrojone grzyby. Dusić, aż woda wyparuje z grzybów. 3. Obraną marchew i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do grzybów i chwilę dusić. 4. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 10 minut

Kuchnia domowa Ani
Rosół wołowy Magdy Gessler 309

przez gazę. Ja jednak nie robiłam tego kroku, rosół wspaniały. Warzywa i mięso użyć do farszów lub zjeść z sosem musztardowym lub chrzanowym. Warzywa świetnie nadają się do sałatki jarzynowej. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kruchy placek z borówkami 135

folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny. Borówki opłukać i dobrze odsączyć z wody. Najlepiej na papierowym ręczniku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Rozłożyć je w formie, lekko zakładając brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto przez około 15 minut. Powinno tylko lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 147

mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę, musztardę, estragon, serek mascarpone, olej sezamowy – ręką wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – ponownie wyrabiamy. Z umytych liści sałaty rzymskiej ścinamy grubszy nerw

mojewypiekiinietylko
Kotlety z kurczaka i ogórków 281

koperku lub natki pietruszki olej do smażenia Jak przygotować Kotlety z kurczaka i ogórków: Ugotowane ćwiartki kurczaka luzujemy z kości, kroimy w drobną kostkę. Umyte ogórki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, razem ze skórką, ogórki układamy na durszlaku i lekko solimy, gdy pojawi się płyn odciskamy go. Do pokrojonego drobno kurczaka dodajemy odciśnięte tarte ogórki, marchewkę drobno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z surowego kalafiora i prażonego słonecznika 247

szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 mały kalafior 100 g ziaren słonecznika siekany koperek szczypta chilli sól, pieprz majonez i jogurt naturalny Sposób wykonania: 1. Kalafiora zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Słonecznik uprażyć na rumiano na suchej patelni. 3. Składniki połączyć, dodać siekany koperek, chilli, sól, pieprz i majonez i jogurt naturalny do smaku. Dokładnie wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z selera i czekolady 145

Seler obok pietruszki to dwa warzywa który nie lubiłam od dzieciństwa, wyciągałam zawsze z zupy, z sałatki jarzynowej, wszędzie gdzie ich gotowana wersja się pojawiała. Tymczasem jakiś czas temu jadłam frytki z selera i o dziwo ku mojemu zaskoczeniu bardzo mi zasmakowały, dlatego postanowiłam iść za ciosem i zrobić zupę krem z selera. Podobny jedliśmy w jednej z restauracji

Bernika - moj kulinarny pamietnik
zdrowe buraki - salatka do sloikow i jako przekaska 107

cukru sól i pieprz do smaku   Wykonanie:   Buraki umyć ugotować al dente , ostudzić. Gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki-łatwiej schodzi,i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ,lub przystawka od maszynki do mielenia mięsa,maja taki zestaw do warzyw . Starte buraczki doprawić solą ,pieprzem, oraz miodem . Wszystko dokładnie wymieszać ,na sam koniec dodać odcedzony

w mojej kuchni
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków, z topionym serkiem   140

łyżki masła klarowanego 1 duży ząbek czosnku pieprz   świeżo zmielony do smaku duży pęczek świeżego koperku Wykonanie: Ogórki umyłam, obrałam i część (4 szt.)   starłam na tarce jarzynowej a pozostałe 2 sztuki pokroiłam w kostkę. Cebulę drobno posiekałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Do bulionu wsypałam ziemniaki i wstawiłam do gotowania. Na dużej patelni

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania