jarzynowa - 3209 przepisów (strona:142/214)

Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i buraczków ze słoika 278

koperek posiekać jogurt wymieszać z kefirem ( lub maślanką). Dodać pokrojonego ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłowić ze słoika kilka większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do smaku dodaj 1-2 łyżki zalewy z buraczków lub jeśli nie używasz buraczków soku z cytryny. Podawaj schłodzony! Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapustka z wędzoną szynką oraz żurawiną 143

łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżkę octu winnego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzącą wodą odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka dodajemy tłuszcz, startą marchewkę na tarce jarzynowej o grubych oczkach, listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle.  Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli,  smażyć razem około

kgwjanczewo
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 400

Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 duży por 1 duże jabłko sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno posiekać. 2. Pora drobno pokroić. 3. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. 4. Dodać majonezu, doprawić do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki "Bolognese" 207

octu balsamicznego sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru dodatkowo: parmezan Wykonanie: składniki na naleśniki dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle ghee. Dodać  warzywa i przesmażyć razem, następnie zsunąć na bok patelni, dodać mięso i obsmażać do momentu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka egzotyczna z brzoskwinią i pędami bambusa 195

mięso będzie miękkie, odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski, studzimy. Brzoskwinie, osączamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, ser ścieramy na tarce jarzynowej, kukurydzę i pędy bambusa osączamy z zalewy,wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem dodajemy majonez, mieszamy, odkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego ;-) http://www.porcelanabogucice.pl

Wanilia i Kardamon
"Czereśniak" szybkie ciasto ucierane z czereśniami 145

cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Masa podczas ubijania potroi objętość. Na minimalnych obrotach miksera partiami dosypywać mąkę i wlewać olej ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką. Na tarce jarzynowej zetrzeć marcepan wprost na ciasto. Rozłożyć czereśnie, delikatnie wciskając marcepan w ciasto piec w 190`C 40-45 minut do zezłocenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka żydowska 550

Prosta, smaczna sałatka żydowska. Lubię wszelkiego rodzaju sałatki, a dzisiaj miałam ochotę na taką klasyczną jarzynową. Jednak moje zaopatrzenie lodówkowe okazało się zbyt skromne i powstała taka oto sałatka. Składniki: 7 średnich ziemniaków 5 jajek 5 ogórków kiszonych 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować z mundurkach Jajka

O kuchni z uczuciem
Risotto z kurczakiem i bobem 183

sypko, odcedzamy, trzymamy w cieple. Bób również gotujemy około 5 minut po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupin. Cebulę obieramy, siekamy drobno, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, fileta kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię wlewamy oliwę doprawiamy jarzynką i przesmażamy 5 minut,po czym wlewamy wodę i gotujemy 20 minut, gdy mięso będzie gotowe

Wanilia i Kardamon
Zupa z kalarepy 162

jako jeden ze składników jarzynówki. Nigdy nie jadłam jej w innej postaci i tak na dobrą sprawę nawet nie wiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby

Przysmaki Karolki
Bary mleczne w Warszawie 205

się w nich dopatrzyć np. Pałac Kultury i Nauki.  Co do jedzenia nie mam żadnych zastrzeżeń, codziennie są 2 inne zestaw obiadowe do wyboru. My trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł  a do tego do wyboru  kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki

pieprzny smaczek
Pasta jajeczna z dodatkami 1768

jajek kawałek czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe niewielki kawałek pora 2 plastry szynki gotowanej sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Jaja ugotować na twardo. Obrać, zatrzeć na tarce jarzynowej na średnich oczkach. 2. Paprykę, pora, ogórki i szynkę drobno posiekać. Dodać do jajek. 3. Dodać majonezu wedle uznania i doprawić do smaku. Smacznego!!! Źródło: Eksplozja smaku

Kuchnia domowa Ani
Botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę 404

łyżka cukru 2 łyżki octu Sposób wykonania: 1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać. 2. Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku. 4. Zalewę zagotować, zalać słoiki

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami 366

pszenna bułka tarta olej do smażenia Mięso płuczemy,rozbijamy przez woreczek foliowy na cienkie płaty, oprószamy przyprawą do schabu, solą i pieprzem . Pieczarki i cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy z mięsem mielonym i posiekaną drobniutko cebulką, mieszamy doprawiając solą do smaku.Nakładamy masę mięsną po równo na każdy płat schabu, rolujemy formując roladki. Panierujemy

Wanilia i Kardamon
Sernik truskawkowy 205

twarogu w wiaderku 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 kg truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Biszkopty ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z kakao, dodaję miód i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam łyżka, dodaję ryż preparowany i ponownie mieszam. Gotową  masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki

Ciasteczkowy Potwór
Surówka na grilla 251

lubi): 1płaska łyżki soli 1płaska łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu 2-3 łyżki białego octu winnego 4-6 łyżek oleju kukurydzianego Kapustę, marchew, selera, paprykę ścieram na tarce jarzynowej do dużej miski, dodaję odsączoną kukurydzę i posiekaną cebulę, dokładnie mieszam.  Szczypiorek, koperek natkę siekam niezbyt drobno, dodaję razem ze składnikami sosu (ale bez oleju!) do surówki, mieszam delikatnie

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania