jarzynowa - 3209 przepisów (strona:142/214)

"Sałatka złocista" 247

kroimy na małe kawałki oprószamy przyprawą do gyrosa smażymy na oleju na patelni. Studzimy mieszamy z ryżem. Paprykę por i ogórki kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej, łączymy wszytko razem doprawiamy solą oraz pieprzem i majonezem mieszamy chłodzimy 2 godziny w lodówce i podajemy

Wanilia i Kardamon
Pasztet jajeczny z parówką 347

łyżki bułki tartej duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę

Wanilia i Kardamon
Makaronowe gniazda w brokułowym sosie 465

osolonym wrzątku z łyżką oliwy.Odcedzamy, trzymamy w ciepłym miejscu. Sos: Brokuła gotujemy na pół twardo z łyżeczką cukru i szczyptą soli, odcedzamy na sicie.Cukinie myjemy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. W rondelku rozgrzewamy oliwę dodajemy zmiażdżony czosnek oraz cukinię i chwilę dusimy około 3 minut.   Po tym czasie wlewamy śmietankę dodajemy serek topiony i startą

Wanilia i Kardamon
Jajeczka w rzodkiewkowym sosie 245

mielony do smaku rzeżucha do posypania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.  Rzodkiewkę myjemy osuszamy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną majonezem i chrzanem, gotowy sos wykładamy na talerz układamy w sosie jajka i posypujemy świeżą rzeżuchą.  Schładzamy przez godzinę w lodówce.Podajemy

Wanilia i Kardamon
Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie 209

dekoracji Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek,kroimy na połówki.  Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, łączymy z chrzanem, śmietaną i majonezem, doprawiamy do smaku, solą i cukrem mieszamy.  Sos przekładamy na półmisek, układamy

Wanilia i Kardamon
Kluski śląskie z potrawką z szynki 260

kostkę tak samo kroimy cebulę, w rondelku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem, po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej

Wanilia i Kardamon
Deser-ryż na słodko z kwiatami mniszka 210

ryż będzie miękki, a płyn się wchłonie. Zostawiamy do wystygnięcia. Wanilię usuwamy. Kwiaty mniszka dokładnie przebieramy i otrzepujemy, aby nie było żadnych robaczków, jabłko obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując pod koniec cukier puder, ubijamy do powstania lśniącej piany. Przestudzony ryż mieszamy z cukrem cynamonowym

Wanilia i Kardamon
Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim 229

porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem

Wanilia i Kardamon
Tradycyjna Sałatka z tuńczyka 229

odsączamy kukurydzę oraz tuńczyka. Wykładamy je do miseczki. Cebule obieramy, kroimy w drobna kosteczkę i delikatnie solimy. Dodajemy ją do pozostałych składników, znajdujących się w misce. Ser ścieramy na jarzynowych oczkach tarki. Kiedy ryż ostygnie wsypujemy go do naczynia i mieszamy. Zaprawiamy śmietaną, pieprzem i do smaku solą.  Posypujemy natką pietruszki. Pycha

ChilliJemy
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 194

minut i zalewamy warzywa.  Wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 20 minut. Jogurt przelewamy do miseczki. Ogórek ze skórką ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy 1/3 koperku, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papier do pieczenia rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy

ChilliJemy
Tradycyjna sałatka jarzynowa 300

choć raz w życiu takiej sałatki nie jadła. Niby składniki takie same, ale u każdego smakuje inaczej. Ja przedstawiam Wam poniżej moją rodzinną, niezmienioną od pokoleń wersję sałatki jarzynowej, która u mnie króluje pod nazwą "Kartoffelsalat" (czyli niem. sałatka ziemniaczana). Po dziś dzień serwuję się ją u mnie z kiełbaską lub parówkami na ciepło ;) Składniki: 3 jajka ugotowane

My simple kitchen
Bigos świąteczny 216

się pranie. Bigos to propozycja może nie na wigilijny, ale na świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak, tak jak na sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej

My simple kitchen
Surówka z młodej kapusty z ziarenkami Ziołowo Mi z Ziarenkowa 166

łyżki ziarenek   Ziołowo Mi z Ziarenkowa sól , pieprz do smaku 2 , 3 łyżki oliwy  Wykonanie : Kapustę umyć i poszatkować. Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach  . Wszystkie podane składniki ze sobą wymieszać , przyprawić do smaku solą i pieprzem , na końcu dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych mieszanek

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczona brukselka 284

lubiłam brukselki. Pamiętam ją smętnie pływającą w zupie jarzynowej. Dzięki pewnej uroczej fance Fiata 125p brukselkę poznałam jeszcze raz i to nie będzie przelotna znajomość. Składniki 500 g brukselki ½ żółtej papryki 3 łyżki oleju arachidowego 2 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu ½ cm świeżego imbiru sól pieprz Brukselkę myjemy i osuszamy. Obieramy z brzydkich

My Chcemy Jeść
Zupa jarzynowa z chipsami dyniowymi 150

Dziś pyszny klasyk wśród zup- zupka jarzynowa z dodatkiem smacznych, chrupiących chipsów z dyni. Składniki: Kawałek dyni ½ kg brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kalarepka ½ selera ½ pora Sól Pieprz Liść laurowy ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw. Brukselkę dokładnie oczyścić, umyć

Tradycyjna Kuchnia