Dzisiaj na blogu zupa kurkowa z dodatkiem makaronu orzo. Smacznego! Składniki: 2 golonki z indyka 1/2 dużego seler 2 średnie marchwie 4 ząbki czosnku 250 g
Czerwień i błękitWprawdzie kalendarzowa jesień zaczyna się dopiero w sobotę, ale patrząc na pogodę za oknem, czyli ciągle padający deszcz, wiejący wiatr i niskie temperatury naszło mnie na
Kulinarne przygody GatityKiedy znalazłam w popularnej sieci sklepów wędzoną paprykę i po raz pierwszy dodałam ją do sosu paprykowego, przyprawa ta na stałe zagościła w mojej kuchni. Dzisiaj
Czerwień i błękitŻycie w komunie z dwoma kulinarnymi blogerkami-biegaczkami-entuzjastkami sklepów z garami - nie było łatwe. Oczywiście podstęp -porządny dolus-to moja specjalność więc w czasie gdy
U FiolkiW te pierwsze deszczowe tygodnie września chętnie przywołuje smaki i zapachy lata. Dlatego też dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jeden z moich ulubionych smaków lata czyli zupę
U FiolkiAromatyczne, pełne warzyw danie z jednego garnka. Szczególnie polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach. Składniki: pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej 1 cebula 4
Czerwień i błękitPRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-7 Składniki na krem: 8 średnich ziemniaków, średnia marchewka, mały por, mała pietruszka, 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego, 2 łyżki śmietany (opcjonalnie), łyżka oleju, szczypta pieprzu cayenne, papryka słodka, lubczyk, suszona natka pietruszki, curry. Składniki na klopsiki: 4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe, sól, pieprz, dwie
JejKuchniałyżeczka pieprzu ziołowego 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego 1,200l rosołu drobiowego lub jarzynowego Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenBardzo podobną zupę jadłam na stołówce studenckiej. Udało mi się odtworzyć po latach jej smak. Składniki: 2 litry bulionu lub wody 2-3 łodygi selera 1
Czerwień i błękitłyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól 1 łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki suszonego tymianku 50 g mielonej wołowiny 100 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego masło do wysmarowania formy Przygotowanie Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w rondlu, przez
R'n'G KitchenJutro wreszcie wybieramy się na urlop. W związku z tym nie wiem czy będę miała czas dla bloga przez cały następny tydzień. Zostawiam Was z przepisem
Czerwień i błękitprzygotować barszcz czerwony z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Polecam pięknie! Korzystajcie z tego przepisu i oczywiście ulepszajcie go :) Buziaki : ) K.K. SKŁADNIKI: 2,5 litra lekkiego bulionu jarzynowego ok. 200g mięsa np. wieprzowego pokrojonego w niewielką kostkę kilka młodych buraczków z botwinką 3-4 młode, niewielkie marchewki 3 młode ziemniaki ok. 2 garście fasolki szparagowej kilka listków selera
Moja Książka Kucharskaskładniki: ok. 2500 ml rosołu lub wywaru jarzynowego 300 g kurek 1 ugotowana marchewka (z rosołu lub wywaru) koperek 1 łyżka masła sól, pieprz dodatkowo: omlecik do podania wykonanie: Rosół podgrzewamy. Marchewkę kroimy np. w krążki. Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnię z masłem i chwilkę dusimy (ok. 15 min., możemy podlać niewielką ilością rosołu). Podduszone grzyby
Domowy Smak Jedzeniatego dorzucam nieco koperku by wzbogacić smak (i ilość witamin) oraz nieco zabielam (nie jest to konieczne :)). Wychodzi pysznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 3 młodych większych ziemniaków 3 łyżki śmietany 18% (do zup) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku ½ pęczka koperku 1 gałązka lubczyku Ziemniaki myjemy w zimnej wodzie
Kolizje Smakówpół łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła DODATKI: Prażony słonecznik Grzanki Starty ser żółty lub parmezan Kleks śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Przygotować bulion jarzynowy. Z kalafiora usunąć liście i wyciąć głąb, rozdzielić różyczki, umyć i włożyć je do dużego garnka. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do kalafiora wraz z masłem. Podsmażyć
Calzonella.com