To już ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą. Składniki: 1,2 kg buraków czerwonych 7-8
Czerwień i błękitCo powiecie na kremową zupę fasolową na wigilijną wieczerzę? U mnie co prawda takiej się nie jada, ale myślę, że fasola to produkt, który w niektórych
Czerwień i błękitSkładniki: 2 szklanki białej fasoli 1 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów 3-4 ząbki czosnku
Czerwień i błękitAromatyczna i pożywna, a do tego w mojej ulubionej nucie musztardowej. Składniki: 400 g surowej dyni – wypestkowanej, obranej ze skóry i pokrojonej na kawałki 1
Czerwień i błękitPodobną zupę jadłam na studenckiej stołówce kilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup
Czerwień i błękittylko źródło rozterek dla gotujących mam i sygnał do ucieczki dla dzieci. WARZYWO , o którym piszę to coś więcej, coś co sprawi, że nawet najwięksi przeciwnicy doznają jarzynowego nawrócenia. Mam na myśli oczywiście nową, drugą książkę Dominiki Wójciak zatytułowaną " WARZYWO. 100 sposobów na jarzynę ", która ukazała się właśnie w wydawnictwie PASCAL i z pewnością stanie się codzienną lekturą wielu
KUCHARNIAKrólewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii
Ogrodnik w podróżyodwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem i kwaskowatą konfiturą ( u mnie morelowa ). Z dynią proponuję również zrobić: Zupę z dyni i soczewicy ( klik ) Krem jarzynowy z dynią ( klik ) Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik ) Puree z dyni ( klik ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceSkładniki: 3 skrzydełka lub dwa podudzia z kurczaka z kurczaka 1 duża marchew 1/2 selera ½ cebuli 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki
Czerwień i błękitRano królowa śniegu zostawiła swój oddech na trawie i choć słońce wygoniło ją na biegun północny, dla zmarzniętych polecam zupę... Składniki: 2-3 skrzydełka z kurczaka
Czerwień i błękitilości grzybów) grzyby leśne (dowolna ilość) 250 g ryżu do risotto np.Arborio białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około 400 ml ) 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego 5 łyżek masła 1-2 cebule 1 ząbek czosnku garść koperku lub natki pietruszki około 6-7 łyżek tartego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Oto część moich
potrawyregionalneSkładniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu
Czerwień i błękitChoć moją ulubioną zupą jest borowikowa, to ostatnio skusiłam się na kurkową. Nie jest tak wyrazista w smaku, ale bardzo smaczna. Podałam ją z naleśnikami pokrojonymi
Czerwień i błękitKolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie