serem Wczoraj był u mnie dzień pieczenia. Zrobiłam nie tylko pyszne ciasto jeżynowo-jabłkowe, którego zdjęciem podzieliłam się z Wami na Instagramie. Przygotowałam także kieszonki z ciasta francuskiego, nadziewane peperoni, serem i pomidorem. Górę przekąsek posypałam pestkami dyni. O ile przygotowanie ciasta jabłkowo-jeżynowego zejęło mi chwilę, kieszonki z ciasta francuskiego powstały w tępie ekspresowym. Zaznaczam, że nie robiłam(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Szybkie przekąski z ciasta francuskiego z peperoni i serem Składniki. opakowanie ciasta francuskiego (275 gram) 5 dkg dowolnego sera żółtego (plasterki) 1 jajko 1 łyżka pestek dyni 1 średni pomidor 12 plastrów peperoni Przygotowanie. Ciasto francuskie powinno być schłodzone. Nie używajmy ciasta, które ma temperaturę pokojową. Będzie lepkie przez co będzie nam trudniej
mecookssię zeszkli to wsypać starte pieczarki. Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Smażyć, aż do miękkości pieczarek. Przygotowane nadzienia ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do miski wbić jajka, dodać ser i majonez. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na roladę. Delikatnie wyrównać. Piec około 25-30 minut w 165ºC(...)Przygotowaną roladę zawinąć w papier do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut w 180ºC. Upieczoną roladę ostudzić i po schłodzeniu pokroić w grubsze plasterki. Nadziewanie rolady serowej
Ugotowaćwystudzenia. Do mąki dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Przesiewamy i odkładamy na bok. W misce, przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Odstawiamy mikser. Dodajemy suche składniki na przemian z kremówką(...)piekarnika i studzimy. Małym nożem wycinamy w babeczkach małe otwory (nie wyrzucamy resztek ciasta, ponieważ będą potrzebne). Każdą babeczkę, za pomocą małej łyżeczki, nadziewamy kremem czekoladowym. Z resztek ciasta wykrawamy ‘zatyczki’ i przykrywamy otwory z kremem. Na końcu dekorujemy babeczki kremem malinowym – filmik instruktażowy Tutaj . Przechowujemy w lodówce
Słodki Pomysłmniej więcej do 2/3 głębokości. Nie przecinamy filetu. Tak nacięty filet otwieramy i grubszą część ponownie nacinamy aż do końca. Powinniśmy otrzymać długi, dość cienki kawałek mięsa, który będziemy nadziewać. Jak wspomniałam na początku, możemy zrobić kilka wariantów tego dania. Dla tych, którzy dbają o linię, proponuję wstępnie obsmażyć filet na patelni i dopiec go w piekarniku. Dla tych(...)brokułami i fetą filet z indyka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 filet z indyka 1/2 opakowania fety 1 średni brokuł 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku sól, pieprz jajko, mąka, bułka tarta 2 łyżki masła Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Brokuł zgniatamy widelcem, dodajemy czosnek, cebulkę, fetę i przyprawy. Mieszamy na w miarę jednolitą
Mieszam w Garnkuszklanki cukru pudru ok.3 łyżki mleka lub soku z cytryny Kropelki: 40g czekolady 20ml mleka Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka(...)foremki pędzelkiem), a następnie wysypujemy bułką tartą. Do wysmarowanych foremek wkładamy krążki ciasta, po czym przygniatamy je lekko palcami, tak by ciasto dobrze przykleiło się do foremki. Następnie ciasteczka nadziewamy budyniem i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, które zlepiamy naokoło z ciastem, które już jest w foremce. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut
Smakowy RajBułeczki drożdżowe z nadzieniem Mięciutkie i chrupiące bułeczki drożdżowe z pysznym farszem, to ciekawy pomysł na śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych
Blog z ApetytemPozostając jeszcze przez chwile w świątecznym nastroju, proponuję koreczki z przepiórczych jajek z sardynkami na ostro. Ja wykorzystałam kilka ostatnich sardynek w oleju, do reszty jajeczek użyłam nieco wędzonego łososia, ale myślę, że najlepsza będzie dowolna ryba wędzona lub w oleju, powinna być dość wyrazista. Smak ryby w otoczce z ostrej papryki łagodzi delikatne jajeczko przepiórcze i aromatyczny pomidor koktajlowy(...)równe części. Paprykę pokroić na krążki ok. 1 cm szerokie. Jajeczka i pomidorki przekroić na równe połówki. 2. W każdy krążek papryki włożyć kawałek rybki, ostrożnie nadziewać na wykałaczki kolejno: połówkę jajeczka (są bardzo delikatne!), krążek papryki z rybą, na koniec połówkę pomidorka tak, aby przekrojona część stanowiła podstawę koreczka. Na każdy koreczek położyć lub nadziać listek pietruszki
Kuchnia PrezydentowejBardzo lubie drozdzowe buleczki nadziewane owocami lub serem,sa podzielne,a nadmiar zawsze mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki nie zobaczylam babki tutaj: http://zapachchleba.blogspot.de/2014_03_01_archive.html. Zamarzyla mi sie po raz pierwszy drozdzowa, ogromna wielkanocna baba.Dodatek mleka kokosowego jak dotad sprawdzil sie w kazdym moim przepisie,dlatego chetnie go uzywam(...)gesta czescokolo 100 g cienkiego mleka kokosowego3 lyzki posiekanej skorki pomaranczowejskorka otarta z 1 pomaranczy-biododatkowo:70-100 g czekolady+2-3 lyzki mleka kokosowego+chipsy kokosoweWykonanie: zoltka i jajko ubic z cukrem na bialy puszysty kogel-mogeldo ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Resztę mleka podgrzewamy z laską wanilii 3. W misce miksujemy żółtka z cukrem 4. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mleko z mączką kukurydzianą, cały czas mieszamy trzepaczką do jajek 5. Mieszankę dodajemy do podgrzewanego mleka i dalej podgrzewamy cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. 6. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 7. Po wystygnięciu dodajemy serek mascarpone(...)oleju, tak żeby dobrze wysmażyły się w środku i nabrały złotego koloru na zewnątrz. 5. Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Można je obtoczyć w cukrze. 6. Nadziewać po ostygnięciu przy użyciu szprycy cukierniczej z długą końcówką do nadziewania. Smacznego
KreatywnePinycytryna, szczypta soli. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić na 20min. Przesiać resztę mąki, dodać podrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrem, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka i spirytus. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło(...)cukrem, w reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera. Przy użyciu szprycy nadziewać pączki kremem. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane. A jeśli brakuje Wam czasu na upieczenie własnych pączków, polecam
Z miłości do słodkościjedzone na zimno. Są to głównie sałatki, a także warzywne kotleciki i placuszki. Z kolei na weekend zaplanowałam potrawy na ciepło, które wymagają nieco więcej zachodu. Aromatyczne makaronowe muszle nadziewane serem, cukinią i brokułami dodałam do menu spontanicznie. Gdy je zrobiłam to uznałam, że wyszły tak dobre, że koniecznie muszę podzielić się z Wami przepisem ;) W sierpniu wyjeżdżam(...)wrapów. Składniki / na 12 sztuk: 600 g różyczek kalafiora (1 mała sztuka) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pęczek natki pietruszki 120 g kuskusu 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu oliwa do smażenia na dip z awokado: 2 awokado sok z 1 cytryny 4 łyżki jogurtu naturalnego ząbek
Chilli Czosnek i Oliwapiernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy okazji przepisu na pierniczki nadziewane i na choinkę napisałam Wam, że swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka żytnia pozwala zwiększyć higroskopijność ciasta, znacznie przedłuża też jego świeżość. Sprawia(...)anyż ucieramy na pył w moździerzu lub mielimy w elektrycznym młynku. Masło do ciasta powinno być miękkie i smarowne – naszykujcie wszystkie składniki odpowiednio wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej – jajka również. Masło wkładamy do misy miksera i ubijamy do momentu aż zjaśnieje. Do ubitego masła wsypujemy cukier i ubijamy razem przez 3-4 minuty na wysokich obrotach, do połączenia. Do masła
Karo in the Kitchensklepach. Warzywny urodzaj intensywnie obecnie wykorzystuję w przeróżnych daniach, w których głównym składnikiem jest typowe, jesienne warzywko . Tym razem "na tapetę" wzięłam cukinię . Na obiad polecam roladki cukiniowe nadziewane mięsem , w aromatycznym sosie z pomidorów malinowych . Syto i smacznie - tego mi było trzeba! :) Składniki na 3 porcje (po 3-4 roladki na głowę): 1 cukinia - dość duża, tak żeby(...)suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego FARSZ: 300g mięsa mielonego z kurczaka 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku 4 pieczarki - duże 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do karkówki - można zastąpić przyprawą do mięsa mielonego/mięsa duszonego itp. 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki przygotowanego j.w. sosu Farsz Na rozgrzanej
Grunt to przepis!Składniki: ( na około 15-20 sztuk) 500 g białego sera 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany nadzienie: krem jagodowy serek mascarpone śmietana 36% 2 łyżeczki cukru pudru jagody 3 garście dekoracja: czekolada mleczna bądź deserowa: rozpuszczona w kąpieli wodnej 2 garście jagód Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę składników(...)więcej mąki- bądźcie na to gotowi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem jagodowy: Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem nadziewać pączki. Nadziewać pączki po ostudzeniu. Polać je gorącą czekoladą i wyłożyć na nie pokrojone w plasterki jagody Smacznego
KreatywnePinyKlopsiki z indyka ,nadziewane serem Dzieci uwielbiają klopsiki pod każda postacią . W sosie pomidorowym , pieczarkowym ,śmietanowym , czosnkowym…a najbardziej w sosie serowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Brokuły , to już inna , bardziej mroczna bajka . Zazwyczaj łypią złowrogim okiem z talerza na biedne dzieciurki(...)płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz biały do smaku 1/2 szklanki bułki tartej kilka plastrów masła 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej do obtaczania Mięso mielone przekładamy do miski , robimy w nim dołek ręką , wbijamy do niego jajko , wsypujemy bułkę tartą , sól , pieprz oraz 4 łyżki wody ( zwykłej kranówy ) . Całość wyrabiamy ręką na zwartą masę , która niestety zawsze lekko
Ogrodnik w podróży