jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:99/140)

NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 338

Po raz pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście

Słodko-Słony Świat Ilony
Rzodkiewki nadziewane, w jadalnej ziemi 168

przykład masą serową . pęczek rzodkiewek, 3 jajka ugotowane na twardo, 6 – 8 filecików anchois, ziemia: 2 kromki pumpernikla, 3 kostki czekolady wytrawnej, 6-8 orzechów włoskich, olej rzepakowy Jajka obrać, zmiksować razem z anchois. Rzodkiewki umyć, odciąć brzydkie liście. Wydrążyć dziury – ja wydrążyłam z boku. Nadziać rzodkiewki pastą jajeczną. Pumpernikiel zmiksować z czekoladą i orzechami. Posmarować rzodkiewki olejem i posypać(...)czterech lat w Kijowie. Serwuje się tu nowoczesną kuchnię ukraiń ską. Poza wspomnianymi rzodkiewkami mieliśmy przyjemność spróbować chłodnika, który na gości czekał w lodowej wazie, podawany z pierożkami nadziewanymi raczkami. Zrazy ziemniaczane z okoniem morskim i łososiem, oraz  ziemniaczane sfery z grasica i móżdżkiem – i to danie było gwiazdą wieczoru (oczywiście według mojej oceny). Sorbet z rokitnika. Wybór

królestwo garów
Pączuszki serowe z bananowym nadzieniem (bez drożdży, ekspresowe) 1909

smażenia Nadzienie: 1,5 banana 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Do miski wkładamy mascarpone, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, jajka i oba cukry. Całość miksujemy na gładką masę, wtedy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej je przesiać) i alkohol (by przy smażeniu nie chłonęły dużo tłuszczu). Ponownie miksujemy(...)papierowym, by odsączyć nadmiar oleju. Banany obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy pozostałą łyżkę jogurtu naturalnego. Blendujemy na gładki krem. Przestudzone pączuszki za pomocą tylki do nadziewania i rękawa cukierniczego napełniamy kremem bananowym. Na talerzu posypujemy cukrem pudrem

Kolorowy Przepisownik
Pączki z Nadzieniem Różanym 162

łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 słoiczek konfitury różanej Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 150 g mąki. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy, pod przykryciem w ciepłe miejsce, do napuszenia. Jajka, żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy do napuszonego ciasta. Dodajemy pozostałą mąkę, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło. Zagniatamy całość, do połączenia. Odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(...)surowe. Odkładamy na odsączenia na papier kuchenny. Gotowe wypełniamy konfiturą: Końcówką od łyżeczki robimy dziurkę w pączku, przez całą długość. Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego małą tylką i nadziewamy nią pączki. Posypujemy cukrem pudrem. Inspiracja: maraswunderland.de The post Pączki z Nadzieniem Różanym appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 343

około 70-80⁰C mieszając ją, albo miksując przez kilka minut na niskich obrotach. Do lekko przestudzonej zaparzonej mąki wbijamy po jednym całym jajku i miksujemy. Każde kolejne jajko wbijamy zawsze dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników – masa zacznie przypominać gęsty budyń, będzie lżejsza i błyszcząca. Ciasto po zmiksowaniu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną szeroką(...)przypiekają, zmniejszcie temperaturę pieczenia do 190⁰C i wydłużcie czas pieczenia o 5 minut.   Ptysie po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Całkowicie ostudzone kroimy na pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone

Karo in the Kitchen
MINI PTYSIE 149

kostki masła ·          1 szklanka mąki ·          5 jajek ·          1 łyżeczka proszku do pieczenia ·          budyń śmietankowy/waniliowy ·          1,5 szklanki mleka(...)ładnie rumiane) w piekarniku nagrzanym do 180 ° . Gotujemy budyń w 1,5 szklani mleka. Gdy nam wystygnie ucieramy go z masłem w temperaturze pokojowej. Gdy uzyskamy jednolitą masę możemy nadziewać nasze mini ptysie. Ja robiłam to rękawem cukierniczym, ale można je po prostu przekroić na pół i wtedy dodać naszą masę.  Posypujemy je cukrem pudrem i już możemy się

Słodkie ciacho
Chleb nadziewany warzywami 152

Ciasto:- 500 g mąki pszennej- szklanka letniej wody- 20 g drożdży- łyżeczka soli- łyżeczka masłaDrożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i zostawić

Pasje Jolki
Dwukolorowa chałka z kruszonką 191

mąki 3-4 łyżki zimnego masła dodatkowo : dżem, u mnie był to brzoskwiniowy, ale oczywiście może być Wasz ulubiony  Przygotowanie: Do ciepłego mleka dodajemy masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą. Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto do czasu(...)przy dłuższej krawędzi, a następnie zwijamy je w wałeczki tak, aby dżem nam nie wypłynął. Ciasto ciemne również dzielimy na pół i formułujemy dwa wałeczki, tego ciasta już nie nadziewamy. Układamy na stolnicy wałki obok siebie  ciemny - jasny - ciemny - jasny , dokładnie sklejamy je ze sobą na górze i przeplatamy je ze sobą na przemian. Tak przygotowaną chałkę przekładamy

charlotte gotuje
Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka 216

gołąbków ( gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje się ją w formie wytrawnego ciasta drożdżowego z nadzieniem gryczanym. Tym razem dla odmiany zaproponuję(...)Placuszki z kaszy gryczanej - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por 3 ząbki czosnku natka pietruszki 3-4 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki grysiku 2 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, oraz przyprawy według uznania Kaszę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę, a por siekamy. Marchewki, pietruszkę

Trzeci talerz
Makowa choinka (ciasto francuskie nadziane masą makową) 196

polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami.  Składniki na 1 dużą makową choinkę: 2 arkusze ciasta francuskiego* 1/2 masy makowej z tego przepisu (około 450 g) 1 jajko (osobno białko i żółtko) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek (4-5) przegotowanej wody  cukrowe dekoracje *z resztek ciasta francuskiego możecie przygotować ciasteczka: ciasto francuskie rozciąć(...)środek bez nacięcia. Za pomocą dłoni paseczki delikatnie skręcić. Z resztek ciasta przygotować pień choinki, który także można nadziać masą makową (z ciasta wycinamy dwa prostokąty; jeden z nich nadziewamy masą makową i przykrywamy go drugim kawałkiem). Przygotowane ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 30 minut w 195ºC (do zarumienienia ciasta francuskiego). Makową choinkę ostudzić. Na sam koniec polać

Ugotować
Paluszki Fatimy 169

Kuchnia marokańska i paluszki Fatimy. Rodzaj nadziewanego, smażonego ciasta. Klasycznie wykonuje się to cudo z wykorzystaniem ciasta "ouarka", ale przepis na nie jest strzeżoną przez pokolenia tajemnicą. Każda rodzina ma własny. Podaję więc zamiennik :) Nie martwcie się - będzie pysznie! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)składniki do konsystencji ciasta chlebowego. Przechowujemy pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem Paluszków. Składniki na farsz: - 450 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (tradycyjnie - baranina) - 2 cebule - 4 jajka - 2 pęczki zielonej pietruszki - 1/2 pęczka mięty - 1/2 pęczka kolendry - 1 łyżeczka mielonego kminku - 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - sól - 100 gram masła - 150 mililitrów oliwy

Życie zamknięte w smaku
Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem 198

przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka krojonych pomidorów Dodatkowo: 1 czubata łyżeczka mąki ¼ szklanki zimnej wody; Do posypania naleśników: ok. 150g sera gouda, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, stopniowo wsypując mąkę. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Patelnię rozgrzewamy, a następnie wlewamy ciasto naleśnikowe(...)przecier, zioła prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną wodę z mąka (bez grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy. Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty

Smakowy Raj
Pyszne, leciutkie pączki na jogurcie-idealne na tłusty czwartek 1475

masła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego -cukier waniliowy -5 łyżek cukru -pół łyżeczki soli -3 łyżki spirytusu DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia Jajka, drożdże oraz jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki by były w temp pokojowej Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, pół szklanki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia(...)wsadzamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy pączki Ja tym razem wałkowałam grubo ciasto i wykrawałam paczki kubkiem, nadziewałam je po usmażeniu. Można też nadziać je przed smażeniem, formując je ręcznie. Uformowane pączki odkładamy do napuszenia na około 40 minut. Do garnka wlewamy olej, tak by pączki nie dotykały

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Strucla z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 127

strucle: mąka pszenna 2 szklanki, mąka pełnoziarnista 1,5 szklanki, mleko 1,5 szklanki + do posmarowania wierzchu strucli, drożdże suche 2 łyżeczki, cukier brązowy 3 łyżki, jajko 1 szt, olej pół szklanki, sól szczypta, dodatkowo: dżem lub marmolada 1 mały słoik, mak suchy 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy(...)Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 min, aż strucla będzie miała złocisty kolor. Upieczone strucle posypujemy cukrem pudrem. W moim przepisie użyłam dżemu truskawkowego, ale uważam że lepiej nadziewać strucle marmoladą, ponieważ jest twarda i możemy jej nałożyć o wiele więcej

kulinarne odsłony pati
OMLETY BISZKOPTOWE (BISKWITY) ZE ŚMIETANĄ 133

gębie :) Tak naprawdę omlety upiekłam w porywie chwili, była to taka moja mała dzisiejsza zachcianka. Chwila i gotowe a ja byłam w raju ;) Składniki na 4 omlety: * 2 jajka * 2 łyżki mąki * półtora łyżki cukru drobnego Na krem: * 200 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo nadzienie cukiernicze o smaku truskawkowym (użyłam Rękaw cukierniczy Rengo  Lauretta ) Wykonanie(...)pół, można je nawinąć np na drewnianym okrągłym wałku. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wymieszać. Omlety pierw od dołu nadziać nadzieniem truskawkowym a następnie nadziewać je śmietaną. Omleciki można posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie