Natur , które są w pełni naturalne - nie zawierają żadnych polepszaczy - sztucznych barwników ani aromatów, czy też glutaminianu sodu! Moja propozycja dania inspirowanego naturą to "Różany Ogród" - pełnoziarnista tarta nadziewana kurczakiem, gorgonzolą i pieczarkami, w śmietanowym sosie, udekorowana różyczkami z kolorowych warzyw: pomarańczowych, żółtych oraz fioletowych marchewek oraz zielonej cukinii.... Tarta jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, a przy(...)tarta idealnie trzyma swoją formę, jest bardzo podzielna, a jadalna dekoracja prezentuje się doskonale, niczym różany ogród... 🌹🌹🌹Zresztą, oceńcie sami! 💕 SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: 340 g mąki pełnoziarnistej 2 jajka 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka zimnej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA NADZIENIE
Słodko-Słony Świat Ilonypamiętam uwielbiałam pyzy. Fajnie było jak mama je robiła, ale przyszła pora i na mnie :) Z pewnością są mniej czasochłonne niż lepienie pierogów. Pierwsze moje pyzy nadziewałam pasztetową i przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię :) Pyszne są! Podam dzisiaj przepis na moje pyzy - białe pyzy z mięsem. Składniki: Na farsz mięsny(...)skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam ok. 1,5 kg ziemniaków. Nigdy nie ważę składników
Pieprzyć z FantazjąJeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko. wytrawne zawijańce Składniki : Ciasto : * pół kg mąki pszennej * centymetrowy plaster drożdży * 3 łyżki cukru * 1 łyżeczka soli * szklanka mleka. * 1/4 szklanki ciepłej wody * pół kostki masła Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć , połączyć z ciepłą wodą oraz cukrem. Odstawić(...)łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać makiem i czarnuszką. Piec na złoty kolor w 180 stopniach
Magiczne Życie MartyNajlepsze makarony to makarony z farszem. Wśród makaronów nadziewanych najlepsze jest cannelloni – grube rury, które i świetnie wyglądają i doskonale smakują. Problem jest tylko taki, że nadziać cannelloni nie jest łatwo. Chyba, że sposobem. Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 30 minut Liczba porcji : 2 Napełnianie cannelloni farszem jest zadaniem kłopotliwym i trudnym. Kiedy podgotujesz makaron, żeby po zapieczeniu był mięciutki(...)ułatwia sprawę. Sami spróbujcie! Składniki: 200 g ricotty (standardowe opakowanie) 1 kulka mozzarelli 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone) 10 płatów makaronu lasagna 1 duże jajko Duża garść szpinaku 1 ząbek czosnku 1 butelka passaty pomidorowej 1 mała cebula 1 łyżka masła Liść laurowy Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła 2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku
Niedzielny kucharzmieszać, aż masa zbije się w kulę i będzie odstawać od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić wbijać po 1 jajku i dokładnie mieszać (mieszałam mikserem). Następne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Na końcu wmieszać proszek do pieczenia na przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia układać porcje ciasta łyżką lub wyciskać(...)płynna cienką strużką wlewać gorący syrop i ubijać tak długo, aż piana ostygnie. Będzie wówczs sztywna i błyszcząca kremem napełnić rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki i nadziewać ptysie, oprószyć cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!letnim mleku wraz z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki pszennej (tj. przygotować rozczyn). Odstawić do lekkiego podrośnięcia. Mąkę przesiać. Do mąki wsypać zwykły cukier, wbić jajka, dodać żółtko, ziemniaki, wlać roztopione masło, ekstrakt waniliowy i przygotowany rozczyn. Całość ze sobą wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Najlepiej wyrabiać za pomocą robota kuchennego z założonym hakiem. Ciasto będzie(...)garnka wlać olej i rozgrzać go. Pączki smażyć partiami (na średnim ogniu). Usmażone pączki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Nadziewanie pączków i ich wygląd przed oraz po drugim wyrastaniu Jak przygotować idealne pączki? - ciasto z poniższego przepisu jest dosyć rzadkie; podczas wyrabiania/formowania pączków możecie podsypać odrobiną mąki (podkreślam - odrobiną!) , - zbyt duża
Ugotowaćcukier oraz drożdże. W jeszcze innej misce mieszamy jajka, żółtko, wanilię oraz sól. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka. Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut przy pomocy robota kuchennego). Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1.5 godziny(...)olej do 180 stopni. Pączki smażymy partiami, po każdej stronie około 2 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z oleju i odkładamy na papier kuchenny do całkowitego ostygnięcia. Możemy nadziewać marmoladą (używamy w tym celu rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką), ude korować cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!!! Źródło: "New York - Recepten uit de Big Apple" Marc Grossman
W mojej holenderskiej kuchniłyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy(...)wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem budyniowy umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy rozstopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy. Smacznego
Podróż w kulinariałyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ. Odstawić do przestygnięcia, a następnie zblendować na gładki krem. W misie utrzeć jajka z mlekiem i szczyptą soli, stopniowo dodając kaszę oraz mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodać olej. Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki, jeśli(...)szpinak i brokuły. Podsmażać przez kilka minut na dużym ogniu, w razie potrzeby dodając mleko/wodę. Doprawić do smaku. Odstawić z ognia, wymieszać dokładnie z serkiem wiejskim. Gotowym farszem nadziewać naleśniki. Smacznego
Kuchnia Ellieriempire lo spiedo. Ponete gli spiedini su un piatto di portata, e accompagnateli con la salsa di yogurt alle erbe aromatiche. **** PRZYGOTOWANIE Pulpeciki Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę namoczon ą w mleku, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku; doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy(...)Plasterki cukinii oprószamy sol ą , pieprzem i smażymy na patelni grillowej (bez użycia tłuszczu). Szaszłyki Po przygotowaniu wszystkich składników, możemy rozpocząć komponowanie szaszłyków. Na patyczki nadziewamy na przemian plasterki cukinii i pulpeciki aż do ukończenia składników. Szaszłyki serwujemy ze schłodzonym dipem jogurtowo-ziołowym
La grande e la piccola cuocaszczęście na chwile przy świecach, niekoniecznie romantyczne, miałam idealnego pocieszacza. Upiekłam go dzień wcześniej dla C., żeby poprawić mu humor po wypadku. Poza tym od upieczenia pierniczków (moje pierwsze nadziewane!) miałam ogromną ochotę na tego typu ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie, intensywne. Koniecznie z dużą ilością powideł. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach, oczarował mnie on prostotą - wszystko wystarczyło wymieszać(...)mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonuMasło rozpuścić. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać masę do większej miski, wymieszać z powidłami i cukrem. Wbić jajka, połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cynamonem. Partiami dodawać do ciasta, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale są bardzo puszyste i doskonale nadają się do nadziewania czy to marmoladą (część moich tak właśnie potraktowałam), czy to czekoladą. Rogaliki możecie upiec solo, oddzielnie na dużej blaszce. Ja część z nadzieniem tak piekłam. Za to te bez nadzienia(...)łyżeczka cukru 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła + 3 łyżki do smarowania 100 g cukru szczypta soli 250 ml ciepłego mleka 160 g + 500 g mąki pszennej 2 jajka Sposób przygotowania Wodę wlać do miseczki, dodać cukier i drożdże. Wymieszać, odstawić na 20-30 min aż drożdże zaczną pracować. Mieszamy mleko, cukier, sól i masło. Dodajemy 160 g mąki
Mieszam w Garnkujedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem., a następnie wlać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i masło. Wszystko zagnieść bardzo dokładnie i długo. Ciasto powinno odklejać się od rąk. Z ciasta(...)stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć. Osączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki nadziewać marmoladą za pomocą specjalnej tylki lub za pomocą strzykawki Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Moja rada: Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą
O kuchni z uczuciemwszystkim tłusto. W końcu trzeba się było dobrze najeść przed nadchodzącym długim czasem postu. W XVI wieku pączki zaczęto przygotowywać na słodko, jednak nawet wtedy nie przypominały jeszcze dzisiejszych. Nadziewane były wówczas orzechami lub migdałami, ale nigdy wszystkie. Tylko do niektórych wkładano bakalie, a dla osoby, która na takie ciastko trafiła, była to wróżba pomyślności na całe życie. Również(...)oszukuję i smażę ich szybszą, wręcz błyskawiczną wersję, na którą przepisem chętnie się dziś podzielę. Pączuszki na serku homogenizowanym porcja spora, ale zapewniam, że pączuszki znikają błyskawicznie ;) Potrzebujemy: 3 jajka 300 g serka homogenizowanego (waniliowego) 2 małe opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli 1,5 szklanki mąki pszennej tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) kawałek ziemniaka (opcjonalnie
Ratunku obiadwyśmienite paczki znalazłam tutaj . Pączki puszyste i mięciutkie, mniam :) To są jak dotychczas najlepsze pączki jakie robiłam :) Takie pączki "last "minute" :) Składniki: 600 g mąki pszennej, 3 jajka, 10 g drożdży instant, 100 g masła, 70 g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu, 250 ml letniego mleka, Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia (użyłam rzepakowego), konfitura (u mnie malinowa(...)MicrosoftInternetExplorer4 ° C, na rumiano :) Można podczas wałkowania ciasta podsypać delikatnie mąką, ale nie za dużo, maksymalnie do 2 łyżek. Ja w ogóle nie podsypuję. Jeszce ciepłe pączki nadziewamy konfiturą za pomącą szprycy :) i lukrujemy. Osobiście nie cierpię lukru, ale domownicy mnie przegłosowali :) Moja rada: Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki z zewnątrz będą spalone, a w środku
Delicious Titbits