Składniki: (na około 20 pączków) 500 g mąki 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki whisky 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: puszka kajmaku dekoracja: odrobina kajmaku cukier waniliowy śmietana 36% świeże truskawki Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość(...)wysoka, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe. Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :) Nadziewaj ochłodzone pączki kajmakiem, Nakładaj odrobiną kajmaku na wierzch, posyp odrobiną cukru waniliowego, połóż kleks śmietany 36 % i kawałki świeżej truskawki Smacznego
KreatywnePinyTe bułeczki to był taki mój niedzielny kaprys :) dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej
Kolorowy Przepisownikdnia. :) W przypadku tego farszu jestem tradycjonalistką. Nie ma lepszych ruskich, niż te okraszone jedynie cebulą i majerankiem. Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Z podanych składników zagniatamy dość twarde ciasto i ugniatamy około 15 minut, aż stanie się jednolite. Uformowane w kulę odkładamy pod rozgrzaną misę(...)zaznaczeniem kwaskowości twarogu (ważne jest tutaj wymierzenie ilości ziemniaków). Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok. 2mm, co jakiś czas podsypując je mąką. Kubkiem, miseczką, słoikiem lub maszynką do nadziewania pierogów wykrajamy w cieście odpowiedniej wielkości kółka. Nakładamy tyle farszu, by dało się je wygodnie i dokładnie zakleić. Najlepiej zaraz po sklejeniu, wrzucamy pierogi na gorącą, osoloną wodę i gotujemy
Kuchenna KontrrewolucyaFaszerowane udka BBQ Faszerowane udka , to wbrew pozorom nie trudna potrawa . Największy problem za pierwszym razem , może Wam sprawić luzowanie udek z kości . Drugi raz już
Ogrodnik w podróżySzczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając na końcu do żurku gdzie czekają na nią już jajka wraz z rzeżuchą. Ale... nigdy nie robiłam kiełbaski chorizo, moja Mama też nie. Więc mogę ją i siebie zaskoczyć. Zobaczyłam ją w jednym z programów kulinarnych i postanowiłam się sprawdzić(...)szklanej misce wymieszaj dokładnie szynkę z octem i wszystkimi przyprawami. Tak doprawione mięso zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia wyjmij z lodówki i formuj kiełbaski. Możesz je też nadziewać na jelita. Gotowe kiełbaski grilluj na złoty kolor. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisłodki obiad. Połączenie jabłko-mięta tworzy niepowtarzalny duet, który idealnie ze sobą współgra. Najlepiej użyć jabłek twardych i słodko-kwaśnych np. jonagold lub szara reneta. Polecam Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki (niepełna) 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego szczypta soli Nadzienie: 3 duże jabłka 1 serek(...)jabłek). Gdy będą prawie gotowe, zdejmujemy pokrywkę aby nadmiar soku odparował. Gotowe jabłka łączymy z serkiem „Apetina”, posiekaną miętą i mieszamy. Ewentualnie dodajemy więcej cukru. Przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki. Smacznego
Oryginalny smakpiekę sporo świątecznych ciasteczek, w tym jednak postanowiłam skupić się właśnie na różnych rodzajach pierniczków. A jest ich całe mnóstwo! Każde zachwycające i godne wypróbowania. Na pierwszy ogień poszły nadziewane pierniczki z przepisu Niuli . Bardzo lubię pierniczki alpejskie, te tradycje, z powidłami śliwkowymi, oblane pyszną czekoladą. Te są właśnie takie - miękną dwa dni po przygotowaniu ze względu na nadzienie(...)koniecznie. A potem schowajcie głęboko aż do Świąt, inaczej nie mają najmniejszych szans na przetrwanie... Pierniczki z powidłami śliwkowymi Składniki: (na 50-60 sztuk) 1 kg mąki pszennej 2 jajka 150 g masła 300 g cukru 250 g miodu 4 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 250 g powideł śliwkowych dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru, do chwili gdy się rozpuszczą, następnie dodajemy mleko i pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do misy, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone masło, wódkę, sól i drożdżowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy drewniana łyżką lub widelcem i stopniowo dodajemy mąkę. Dobrze wyrobione ciasto prószymy po wierzchu niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką(...)środku surowe. Po upieczeniu pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub na siatkę do pieczenia i pozostawiamy na chwilę, by ociekły z nadmiary tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich pączków nadziewamy je marmoladą przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Najlepiej przed nadziewaniem marmoladę rozmieszać, by była miększa. Na koniec pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Lukier przygotowujemy mieszając łyżeczką w miseczce
Smakowy Rajłyżek powideł 350 g domowej masy marcepanowej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać roztopione masło, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zmiksować. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem(...)czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać wierzch piernika. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Piernik z suszonymi śliwkami → Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem → Pierniczki → Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja
Oryginalny smakserowo-ziemniaczane z bazylią i kminkiem Jak przygotować ziemniaczano-serowe krokiety. Ziemniaki ugotować, lekko wystudzić po czym przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do miski włożyć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, biały ser, mąkę ryżową, sól, pieprz, kminek oraz drobno krojone listki bazylii. Wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Wyrobione ciasto wyłożyć na blat roboczy. Z ciasta oddzielać małe kulki, formować(...)wyrazistego smaku. Kminek mielony nie smakowałby tak samo. Jeśli chcemy zamrozić krokiety, zróbmy to przed ich upieczeniem. Lubisz krokiety? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem . The post Krokiety serowo-ziemniaczane z bazylią i kminkiem appeared first on MeCooks
mecooksrumu - skórka starta z 1 cytryny Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i startą skórkę z cytryny – mieszamy. Jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i rum mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki – dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej(...)blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy
mojewypiekiinietylkorumu - skórka starta z 1 cytryny Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i startą skórkę z cytryny – mieszamy. Jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i rum mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki – dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej(...)blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy
mojewypiekiinietylkoBoże Narodzenie moje słodkie wypieki nadziewam bakaliami, makiem i miodem, tak na Wielkanoc u mnie na bogato jest robiony mazurek cygański. Przepis na niego mam od wielu, wielu lat. Zmieniam tylko ilość składników w zależności od ilości i wielkości foremek w których go robię. Zachowuję taką proporcję: w sumie na ok. 300 g bakalii daję(...)moreli suszonych 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany Lukier cytrynowy: 2 białka 80 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą
Kuchnia u Krysiwybierzecie chlebki z botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest też nadziewany chleb elioti z cebulą, oliwkami i miętą . Frittata lub tortilla ... czyli po prostu omlety z przeróżnymi dodatkami. Dobrze wiece, że je uwielbiam, bo na blogu aż roi się(...)warstwowo np. w dużym słoiku, a sos zapakować osobno. Na piknik polecam Wam sycące sałatki na bazie warzyw strączkowych oraz kasz: piyaz czyli turecką sałatkę z białą fasolą i jajkiem na twardo , również turecką sałatkę z ciecierzycy , a także sałatkę z pieczonymi warzywami , w której pszenicę farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą
Chilli Czosnek i Oliwa