cukier oraz drożdże. W jeszcze innej misce mieszamy jajka, żółtko, wanilię oraz sól. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka. Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut przy pomocy robota kuchennego). Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1.5 godziny(...)olej do 180 stopni. Pączki smażymy partiami, po każdej stronie około 2 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z oleju i odkładamy na papier kuchenny do całkowitego ostygnięcia. Możemy nadziewać marmoladą (używamy w tym celu rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką), ude korować cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!!! Źródło: "New York - Recepten uit de Big Apple" Marc Grossman
W mojej holenderskiej kuchniłyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy(...)wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem budyniowy umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy rozstopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy. Smacznego
Podróż w kulinariałyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ. Odstawić do przestygnięcia, a następnie zblendować na gładki krem. W misie utrzeć jajka z mlekiem i szczyptą soli, stopniowo dodając kaszę oraz mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodać olej. Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki, jeśli(...)szpinak i brokuły. Podsmażać przez kilka minut na dużym ogniu, w razie potrzeby dodając mleko/wodę. Doprawić do smaku. Odstawić z ognia, wymieszać dokładnie z serkiem wiejskim. Gotowym farszem nadziewać naleśniki. Smacznego
Kuchnia Ellieriempire lo spiedo. Ponete gli spiedini su un piatto di portata, e accompagnateli con la salsa di yogurt alle erbe aromatiche. **** PRZYGOTOWANIE Pulpeciki Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę namoczon ą w mleku, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku; doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy(...)Plasterki cukinii oprószamy sol ą , pieprzem i smażymy na patelni grillowej (bez użycia tłuszczu). Szaszłyki Po przygotowaniu wszystkich składników, możemy rozpocząć komponowanie szaszłyków. Na patyczki nadziewamy na przemian plasterki cukinii i pulpeciki aż do ukończenia składników. Szaszłyki serwujemy ze schłodzonym dipem jogurtowo-ziołowym
La grande e la piccola cuocaszczęście na chwile przy świecach, niekoniecznie romantyczne, miałam idealnego pocieszacza. Upiekłam go dzień wcześniej dla C., żeby poprawić mu humor po wypadku. Poza tym od upieczenia pierniczków (moje pierwsze nadziewane!) miałam ogromną ochotę na tego typu ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie, intensywne. Koniecznie z dużą ilością powideł. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach, oczarował mnie on prostotą - wszystko wystarczyło wymieszać(...)mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonuMasło rozpuścić. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać masę do większej miski, wymieszać z powidłami i cukrem. Wbić jajka, połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cynamonem. Partiami dodawać do ciasta, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale są bardzo puszyste i doskonale nadają się do nadziewania czy to marmoladą (część moich tak właśnie potraktowałam), czy to czekoladą. Rogaliki możecie upiec solo, oddzielnie na dużej blaszce. Ja część z nadzieniem tak piekłam. Za to te bez nadzienia(...)łyżeczka cukru 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła + 3 łyżki do smarowania 100 g cukru szczypta soli 250 ml ciepłego mleka 160 g + 500 g mąki pszennej 2 jajka Sposób przygotowania Wodę wlać do miseczki, dodać cukier i drożdże. Wymieszać, odstawić na 20-30 min aż drożdże zaczną pracować. Mieszamy mleko, cukier, sól i masło. Dodajemy 160 g mąki
Mieszam w Garnkujedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem., a następnie wlać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i masło. Wszystko zagnieść bardzo dokładnie i długo. Ciasto powinno odklejać się od rąk. Z ciasta(...)stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć. Osączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki nadziewać marmoladą za pomocą specjalnej tylki lub za pomocą strzykawki Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Moja rada: Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą
O kuchni z uczuciemwszystkim tłusto. W końcu trzeba się było dobrze najeść przed nadchodzącym długim czasem postu. W XVI wieku pączki zaczęto przygotowywać na słodko, jednak nawet wtedy nie przypominały jeszcze dzisiejszych. Nadziewane były wówczas orzechami lub migdałami, ale nigdy wszystkie. Tylko do niektórych wkładano bakalie, a dla osoby, która na takie ciastko trafiła, była to wróżba pomyślności na całe życie. Również(...)oszukuję i smażę ich szybszą, wręcz błyskawiczną wersję, na którą przepisem chętnie się dziś podzielę. Pączuszki na serku homogenizowanym porcja spora, ale zapewniam, że pączuszki znikają błyskawicznie ;) Potrzebujemy: 3 jajka 300 g serka homogenizowanego (waniliowego) 2 małe opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli 1,5 szklanki mąki pszennej tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) kawałek ziemniaka (opcjonalnie
Ratunku obiadwyśmienite paczki znalazłam tutaj . Pączki puszyste i mięciutkie, mniam :) To są jak dotychczas najlepsze pączki jakie robiłam :) Takie pączki "last "minute" :) Składniki: 600 g mąki pszennej, 3 jajka, 10 g drożdży instant, 100 g masła, 70 g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu, 250 ml letniego mleka, Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia (użyłam rzepakowego), konfitura (u mnie malinowa(...)MicrosoftInternetExplorer4 ° C, na rumiano :) Można podczas wałkowania ciasta podsypać delikatnie mąką, ale nie za dużo, maksymalnie do 2 łyżek. Ja w ogóle nie podsypuję. Jeszce ciepłe pączki nadziewamy konfiturą za pomącą szprycy :) i lukrujemy. Osobiście nie cierpię lukru, ale domownicy mnie przegłosowali :) Moja rada: Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki z zewnątrz będą spalone, a w środku
Delicious Titbitssmażyć, piec czy grillować. Smaczne są również marynowane. Cukinia stosowana jest także jako zagęszczacz do potraw typu strogonow leczo czy ratatouille. Kwiaty cukinii można smażyć w cieście lub zapiekać nadziewane. Cukinię można zerwać, gdy osiągnie długość 10- 20 cm. Placuszki z cukinii czy kabaczka to idealny lekkostrawny obiad. Dlaczego warto jeść warzywa dyniowate? Warzywa dyniowate zawierają witaminy(...)objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację. Cukinia i inne dyniowate zalecane są w diecie przeciwnowotworowej. Placuszki z cukinii lub kabaczka – przepis 2 nieduże młode cukinie, 1 mała cebula, 2 jajka, 1 łyżka jogurtu naturalnego, ok. 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (lub innej), posiekany świeży koperek, sól, pieprz: Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odczekaj
Strefa Zdrowego Żywieniasię rozpuści do garnka dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie gładkie , zwięzłe ciasto. Garnek zdejmujemy z ognia, ciasto mieszamy aby uwolnić parę, studzimy. Do przestudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy,aż ciasto je wchłonie. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na blachę robiąc 3-4 cm odstępy. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę(...)krem białkowy ostygnie i zacznie gęstnieć. Do ubitego na sztywno kremu białkowego dodajemy otartą skórkę z limonki (uwaga : dodajemy go dopiero po ubiciu kremu, a nie podczas ubijania) Kremem nadziewamy przepołowione ptysie. Wierzch posypujemy cukrem pudrem
Bon appetit mon amiekawy lub herbaty. Koniecznie użyjcie do nich dobrego masła, z margaryną nie będą tak dobre. Składniki: 225 g mąki 125 g dobrego masła 50 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cukru na nadzienie: 250 ml śmietanki kremówki 1 galaretka niebieska Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować(...)ciastka rozpuścić galaretkę w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć ją do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewać rurki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleka robimy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy szklaną miskę, wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na parze ale uważamy żeby jajka się nie przegrzały, nie mogą przekroczyć 60 stopni. Woda powinna się cały czas gotować. Musi nam wyjść gęsta masa, zdejmujemy z pary i jeszcze chwilę ubijamy, aż jaja staną(...)drugiej strony. Temperatura smażenia powinna wynosić 170-175 stopni. Jeśli pączki mają białą obwódkę tzn., że ciasto jest dobrze wyrobione, a temperatura smażenia jest prawidłowa. Po wystudzeniu nadziewamy ulubionym dżemem, lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchnimieć pod ręką swój domowy, prawdziwy makaron. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na około 900g makaronu 550g zwykłej mąki (w przepisie polecana włoska mąka na makaron ) 1/4 łyżeczki soli 4 świeże jajka 6 żółtek 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na makaron wkładamy do miski robota kuchennego, wyrabiamy w nim ciasto, aż będzie przypominać grube okruchy . Krok(...)każdym razem przestawiamy maszynkę o jeden stopień. Dzięki temu ciasto będzie coraz gładsze i elastyczne. Kiedy dojdziemy do ostatniego stopnia, ciasto jest już gotowe do krojenia, kształtowania i nadziewania. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Rada szefa: "Na ravioli lub tortellini wykrój pożądany kształt z płatów ciasta. Gdy chcesz zrobić tagliatelle, przed krojeniem poczekaj 10 minut, żeby płaty
Moja Książka Kucharskapokazać czym się różnią. Zasadnicza różnica jest taka, że eklerki- bardziej podłużne ciastka nadziewane są budyniem (ja wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem. Jak widać z jednego, prostego(...)środku są surowe. Dlatego upieczone ciastka suszę jeszcze chwilę w niższej temperaturze. *na 12 sztuk Składniki: na ciasto: szklanka wody szklanka mąki pszennej 125 g masła 4 jajka na krem: litr mleka 80 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 20 g mąki kukurydzianej 3 żółtka 100 g cukru 200 g masła dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia