przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka krojonych pomidorów Dodatkowo: 1 czubata łyżeczka mąki ¼ szklanki zimnej wody; Do posypania naleśników: ok. 150g sera gouda, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, stopniowo wsypując mąkę. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Patelnię rozgrzewamy, a następnie wlewamy ciasto naleśnikowe(...)przecier, zioła prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną wodę z mąka (bez grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy. Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty
Smakowy Rajlekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki cukry. Wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, solą, cukrem, jajkami i alkoholem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, połączyć. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto(...)zagotować, cały czas mieszając. Dodać masę jajeczną i ugotować budyń. Odłożyć do przestudzenia. Wyrośnięte pączki smażyć w rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu. Układać na bibułce do odsączenia. Jeszcze ciepłe nadziewać kremem ajerkoniakowym. Udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymasła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego -cukier waniliowy -5 łyżek cukru -pół łyżeczki soli -3 łyżki spirytusu DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia Jajka, drożdże oraz jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki by były w temp pokojowej Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, pół szklanki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia(...)wsadzamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy pączki Ja tym razem wałkowałam grubo ciasto i wykrawałam paczki kubkiem, nadziewałam je po usmażeniu. Można też nadziać je przed smażeniem, formując je ręcznie. Uformowane pączki odkładamy do napuszenia na około 40 minut. Do garnka wlewamy olej, tak by pączki nie dotykały
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokustrucle: mąka pszenna 2 szklanki, mąka pełnoziarnista 1,5 szklanki, mleko 1,5 szklanki + do posmarowania wierzchu strucli, drożdże suche 2 łyżeczki, cukier brązowy 3 łyżki, jajko 1 szt, olej pół szklanki, sól szczypta, dodatkowo: dżem lub marmolada 1 mały słoik, mak suchy 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy(...)Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 min, aż strucla będzie miała złocisty kolor. Upieczone strucle posypujemy cukrem pudrem. W moim przepisie użyłam dżemu truskawkowego, ale uważam że lepiej nadziewać strucle marmoladą, ponieważ jest twarda i możemy jej nałożyć o wiele więcej
kulinarne odsłony patigębie :) Tak naprawdę omlety upiekłam w porywie chwili, była to taka moja mała dzisiejsza zachcianka. Chwila i gotowe a ja byłam w raju ;) Składniki na 4 omlety: * 2 jajka * 2 łyżki mąki * półtora łyżki cukru drobnego Na krem: * 200 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo nadzienie cukiernicze o smaku truskawkowym (użyłam Rękaw cukierniczy Rengo Lauretta ) Wykonanie(...)pół, można je nawinąć np na drewnianym okrągłym wałku. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wymieszać. Omlety pierw od dołu nadziać nadzieniem truskawkowym a następnie nadziewać je śmietaną. Omleciki można posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniesmakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu naturalnego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyżka masła naturalnego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka pokruszonych orzechów 1 łyżka skórki pomarańczowej 100 g rodzynek (moreli ) 2 łyżki kwaśnych powideł lub dżemu ( u mnie z porzeczki ) 1 mały(...)mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Masę należy ponownie zagotować aby mąka zagęściła i wchłonęła ewentualne płyny. Po ostudzeniu dodajemy żółtka i ubitą pianę z białek, masę mieszamy. Teraz jest gotowa do nadziewania. Można ją przechowywać w lodówce 2-3 dni i zużyć kiedy będzie taka potrzeba. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioliprawie co tydzień. Nie wiem czy kiedykolwiek mi się znudzą. Ich nadzienie przypomina w smaku nadzienie z białego maku. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ nie ma w nim jajek i cukru, są tylko trzy składniki: mąka, margaryna i śmietana. Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy: ciasto: 330 g mąki pszennej 250 g margaryny 3 łyżki gęstej(...)okrągło na około 2 mm grubości. Ciasto najpierw dzielimy na 4 trójkąty i każdy z trójkątów na następne 4 trójkąty. Z jednego koła powinno wyjść 16 rogalików. Rogaliki nadziewamy i zwijamy w ruloniki. Rogaliki nie urosną więc można je układać ciasno, wszystkie powinny zmieścić się na jednej blasze, takiej z wyposażenia piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez
Jadło i czytadłoSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 250 ml, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, spirytus 1 łyżka, masło stopione 10 dag, dżem domowy śliwkowy 300 gram, puder cukier - ile potrzeba, olej do smażenia 1 litr Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze(...)termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócić widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano. Dżem dać do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania i nadziewać pączki gorące i odstawiać pączki nadziane na tacę do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki z ziemniakiem ugotowanym i przetartym przez praskę są bardzo delikatne, elastyczne, puszyste
W Mojej Kuchni LubięNatur , które są w pełni naturalne - nie zawierają żadnych polepszaczy - sztucznych barwników ani aromatów, czy też glutaminianu sodu! Moja propozycja dania inspirowanego naturą to "Różany Ogród" - pełnoziarnista tarta nadziewana kurczakiem, gorgonzolą i pieczarkami, w śmietanowym sosie, udekorowana różyczkami z kolorowych warzyw: pomarańczowych, żółtych oraz fioletowych marchewek oraz zielonej cukinii.... Tarta jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, a przy(...)tarta idealnie trzyma swoją formę, jest bardzo podzielna, a jadalna dekoracja prezentuje się doskonale, niczym różany ogród... 🌹🌹🌹Zresztą, oceńcie sami! 💕 SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: 340 g mąki pełnoziarnistej 2 jajka 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka zimnej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA NADZIENIE
Słodko-Słony Świat Ilonypamiętam uwielbiałam pyzy. Fajnie było jak mama je robiła, ale przyszła pora i na mnie :) Z pewnością są mniej czasochłonne niż lepienie pierogów. Pierwsze moje pyzy nadziewałam pasztetową i przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię :) Pyszne są! Podam dzisiaj przepis na moje pyzy - białe pyzy z mięsem. Składniki: Na farsz mięsny(...)skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam ok. 1,5 kg ziemniaków. Nigdy nie ważę składników
Pieprzyć z FantazjąJeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko. wytrawne zawijańce Składniki : Ciasto : * pół kg mąki pszennej * centymetrowy plaster drożdży * 3 łyżki cukru * 1 łyżeczka soli * szklanka mleka. * 1/4 szklanki ciepłej wody * pół kostki masła Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć , połączyć z ciepłą wodą oraz cukrem. Odstawić(...)łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać makiem i czarnuszką. Piec na złoty kolor w 180 stopniach
Magiczne Życie MartyNajlepsze makarony to makarony z farszem. Wśród makaronów nadziewanych najlepsze jest cannelloni – grube rury, które i świetnie wyglądają i doskonale smakują. Problem jest tylko taki, że nadziać cannelloni nie jest łatwo. Chyba, że sposobem. Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 30 minut Liczba porcji : 2 Napełnianie cannelloni farszem jest zadaniem kłopotliwym i trudnym. Kiedy podgotujesz makaron, żeby po zapieczeniu był mięciutki(...)ułatwia sprawę. Sami spróbujcie! Składniki: 200 g ricotty (standardowe opakowanie) 1 kulka mozzarelli 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone) 10 płatów makaronu lasagna 1 duże jajko Duża garść szpinaku 1 ząbek czosnku 1 butelka passaty pomidorowej 1 mała cebula 1 łyżka masła Liść laurowy Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła 2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku
Niedzielny kucharzmąkę wymieszaną i mieszając trzymać jeszcze chwilę na ogniu. Powstanie bardzo gęsta masa, która powinna odchodzić od ścianek garnuszka. Wystudzić. Do ostudzone masy dodawać po kolei jajka i dobrze zmiksować (masa będzie wyglądać na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici). Piekarnik rozgrzać na 210 st.C. Ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką(...)ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Ostudzone ptysie nadziać schłodzonym przez noc kremem pâtissière (najlepiej przełożyć go do rękawa cukierniczego z cienką okrągłą końcówką i tak nadziewać). Karmel: Cukier wsypać do garnuszka lub na patelnię, zalać wodą do pokrycia, podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie złoty karmel (uwaga! Od momentu zagotowania
Nastoletnie Wypiekaniemieszać, aż masa zbije się w kulę i będzie odstawać od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić wbijać po 1 jajku i dokładnie mieszać (mieszałam mikserem). Następne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Na końcu wmieszać proszek do pieczenia na przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia układać porcje ciasta łyżką lub wyciskać(...)płynna cienką strużką wlewać gorący syrop i ubijać tak długo, aż piana ostygnie. Będzie wówczs sztywna i błyszcząca kremem napełnić rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki i nadziewać ptysie, oprószyć cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!letnim mleku wraz z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki pszennej (tj. przygotować rozczyn). Odstawić do lekkiego podrośnięcia. Mąkę przesiać. Do mąki wsypać zwykły cukier, wbić jajka, dodać żółtko, ziemniaki, wlać roztopione masło, ekstrakt waniliowy i przygotowany rozczyn. Całość ze sobą wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Najlepiej wyrabiać za pomocą robota kuchennego z założonym hakiem. Ciasto będzie(...)garnka wlać olej i rozgrzać go. Pączki smażyć partiami (na średnim ogniu). Usmażone pączki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Nadziewanie pączków i ich wygląd przed oraz po drugim wyrastaniu Jak przygotować idealne pączki? - ciasto z poniższego przepisu jest dosyć rzadkie; podczas wyrabiania/formowania pączków możecie podsypać odrobiną mąki (podkreślam - odrobiną!) , - zbyt duża
Ugotować