majeranku (lub dowolnie) - mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń młynkiem) Mielone mięso (u mnie samodzielnie mielona łopatka i/lub karkówka, można również użyć dowolne inne mięso) umieścić w misce, wbić jajko, dodać majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń, niezbyt dużo) i dokładnie wymieszać. W misie miksera wymieszać mąkę z solą. Do kubeczka odważyć masło klarowane(...)kółko wykładamy łyżeczkę farszu mięsnego i dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na podsypany mąką blat (ja wyłożyłam papier do pieczenia, który delikatnie oprószyłam mąką). Ścinki ciasta zagniatamy rozwałkowujemy i wycinamy, nadziewamy i sklejamy i tak aż do wyczerpania składników. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta. U mnie ciasto nie było aż tak bardzo cienkie, kilka pierogów, które zrobiłam cieńsze
Smaczne ZdroweMieszamy, przekrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. 2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. 3. Żółtka i jajko ucieramy z pozostały cukrem ( 2 łyżki ), na puszystą masę. 4. Masło rozpuszczamy i studzimy. 4. Kiedy rozczyn jest już gotowy, przelewamy go do mąki, mieszamy lekko drewnianą łyżką(...)rozgrzanego oleju wkładamy po 3 pączki i smażymy z obu stron na ładny złocisty kolor. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy. 9. Lekko ostudzone pączki nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy cukierniczej z długą końcówką. 10. Pączki możemy polukrować przygotowując lukier mieszając cukier puder około 10 łyżek z odrobiną wody i cytryny do uzyskania gęstej konsystencji. Pączki możemy
Mój pomysł nadokładnie rozpuszczone dodać 2 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (do pół godziny) przykryte ściereczką. Gdy rozczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszać resztę mąki z jajkami, resztą mleka i cukru. Wyrobić, dodać gotowy rozczyn, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki (właśnie dlatego pączki są mięciutkie(...)Oczywiście niczym nie przykrywamy. Uważajcie też, żeby tłuszcz nie był zbyt rozgrzany, bo pączki z zewnątrz się przysmażą, a w środku będą surowe. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu i nadziewamy (szprycą albo bardzo dużą strzykawką) – od dołu albo z boku. Gdy przestygną – lukrujemy. Jeśli wolicie wersję posypaną cukrem pudrem, to poczekajcie aż pączki dobrze wystygną. Post Pączki
Pociąg Do Kuchniwystygnięcia. W niewielkim garnku podgrzewamy mleko, aby było letnie, dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na 10 minut. W misce ucieramy jajko i żółtka z 2 łyżkami cukru na jednolitą masę. Do masy dodajemy szczyptę soli, wódkę, rozczyn z drożdżami i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta(...)wkładamy do lodówki na 60 minut. Jeżeli po tym czasie marmolada jest zbyt rzadka to ponownie gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego i końcówki do nadziewania napełniamy pączki przygotowaną konfiturą. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – fit brownie . Artykuł Najlepsze domowe pączki na Tłusty Czwartek pochodzi z serwisu Blog
ale Pyszniechce się lepić żadnych kluchów. Kiedyś już publikowała podobną potrawę, przepis --------> TU I to była na pewno zapiekanka. :) Ciasto: 1,3 - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta soli łyżeczka oleju Nadzienie: 2 łyżki keczupu 2 korniszony 3 plastry mozzarelli 3 plasterki szynki Przeciśnięte przez(...)babkę. Moja patelnia nie jest zbyt głęboka, a więc te 20 min wystarczyło, ale wiadomo jak ktoś zrobi grubsze ciasto wtedy trzeba podpiekać dłużej. I tak mamy świetną , nadziewaną, babkę z ciągnącym serem. Znakomicie smakuje z warzywami i keczupem. A przy tym nic się nie marnuje i nie trzeba się też za bardzo namęczyć, ani też mieć
Dieta moja pasjaskładniki na ciasto biszkoptowe: 150 g mąki 240 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 łyżki oleju wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy(...)gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy wg przepisu. Dodajemy tężejącą galaretkę i ubijamy do połączenia. dodatkowo: 500 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy równomiernie wykładamy masę jabłkową, układamy pierniczki. Na pierniczki wykładamy białą masę, którą przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniatego dżemu truskawkowego. Składniki (20-25 sztuk): 500 g mąki pszennej + do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka ( 250ml ) 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 4-5 łyżek cukru 2 łyżki spirytusu olej do smażenia konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń lukier lub cukier puder do dekoracji Sposób wykonania(...)minucie ciasto wypłynie na wierzch i się zrumieni, to znaczy, że olej jest gotowy. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony. 6. Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą szprycy z szpikulcem. 7. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Moje wypieki Kochani, udało mi się założyć konto na Facebooku. Jak się bardziej ogarnę, to z pewnością
Kuchnia domowa Anirazem pokusiłam się o sam budyń, żeby było bardziej tradycyjnie, ale zapewniam Was, że ten pomysł z dodatkiem mascarpone to strzał w dziesiątkę - smak obłędny! Drożdżówki możecie nadziewać według uznania, pole do popisu macie tu szerokie, od twarożku po dżemy, powidła czy ulubione owoce. W sezonie skorzystajcie ze świeżych truskawek, przez resztę roku zaś śmiało używajcie tych mrożonych, wtedy wyśmienitymi(...)łyżek mascarpone (możesz pominąć)SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki + 2 łyżki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)70 g roztopionego masłaWYKONANIE:CIASTO:Ciepłe masło, mleko, cukier, jajko oraz żółtka wymieszaj razem w misce trzepaczką.Dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, dlatego możesz podczas wyrabiania podsypywać
Słodko-Słony Świat IlonyMąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie
Miksturownikszklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody konfitura z róży (ewentualnie marmolada różana) kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie) olej do smażenia Domowe Mini-Pączusie - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo aby nie powstała nam "jajecznica") - odstawiamy(...)pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Za pomocą szprycy z cienką, długą końcówką każdego pączka nadziewamy konfiturą z róży. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Mini-pączki
Słodka StronaKapusta pekińska – przypomina raczej sałatę i w tej właśnie roli zdobyła swoją popularność. Ale nadaje się również do nadziewania, duszenia, marynowania. Zasługuje na szczególne wyróżnienie ze względu na zawartość beta-karotenu. Już pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło(...)cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż ten proces wydobywa
mojewypiekiinietylkoodzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta. W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Smarujemy oliwą stolnicę czy inną powierzchnię(...)roladę. Kroimy naszą "roladę" na 9 równych części i układamy te plasterki w foremce (3 rzędy po 3), lub po prostu obok siebie na blasze. Otrzymamy w ten sposób nadziewane ślimaczki. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odkrywamy nasze bułeczki, posypujemy po wierzchu drobnym cukrem. Pieczemy na środkowej półce
Przysmaki KarolkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieGołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas(...)godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 1 drobiowa kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą
Kuchnia MagdaLenyGołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas(...)godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 1 drobiowa kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą
Kuchnia MagdaLeny