prostu chcących odżywiać się zdrowo, a lubiących wszelkie słodkości i nie potrafiących z nich zrezygnować :) To także idealny deser dla tych, którzy muszą wykluczyć ze swojej diety gluten, jajka, czy laktozę. Przepis na kuleczki jaglane znalazłam na blogu makelifeeasier.pl i odrobinkę go zmodyfikowałam. Pominęłam całkowicie dodatek mąki kokosowej/jaglanej z obawy, że wyjdą zbyt suche. Zwiększyłam też ilość syropu klonowego, gdyż(...)jest dla nas odpowiednio słodka. Wówczas zawsze można jeszcze dolać odrobinę syropu :) Ze zmiksowanej masy jaglanej formujemy w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też zrobić troszkę mniejsze). Nadziewamy je migdałem. Na koniec kuleczki obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę. W lodówce jaglane Rafaello przechowujemy do 3 dni. Smacznego
MyCookBook.plczekolady (najlepiej po 75 g czekolady gorzkiej i 75 g mlecznej) 50 g masła łyżka wódki Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo aby nie powstała nam "jajecznica") - odstawiamy(...)pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Ostudzone pączki nadziewamy czekoladowym kremem za pomocą szprycy . Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę podgrzewamy wraz z wódką i masłem w kąpieli wodnej i mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej kuwertury. Gdy odrobinę przestygnie każdy
Słodka StronaKwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie(...)roku. Do czego Was serdecznie namawiam :) Składniki: 6 szt. kwiatów cukinii (można użyć większej ilości, tyle ile macie) 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 duże jajko 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego kilka łyżek mąki pszennej (tyle by uzyskać konsystencję gęstej śmietany) szczypta soli ok. 1/2 l oleju rzepakowego (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Do miski wlewamy
MyCookBook.plktóre mnie w mijający weekend ogarnęło -- upiekłam 2 babki, 2 chleby i dużą porcję słodkich bułeczek - zdecydowałam się wziąć udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie . "Na tapecie" był chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" . Z racji braków w lodówce i wyjątkowej niechęci do spaceru po zakupy, musiałam wykazać się(...)starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan, ale nie posiadałam w lodówce 250ml jogurtu naturalnego - takiego bardziej rzadkiego - zastąpiłam nim maślankę, której również nie miałam 1 jajko Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekana w kostkę cebulę na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwile całość trzymać na patelni - czosnku nie dodawać
Grunt to przepis!białą i puszystą masę jak na kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut), aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione(...)minuty z każdej strony. Podczas smażenia regulujemy temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała. Pączki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowe ręczniki. Studzimy, następnie nadziewamy kremem waniliowym: z boku robimy dziurkę nożem, następnie za pomocą szprycy wyciskamy pożądaną ilość nadzienia. Posypujemy cukrem pudrem
KuchcikoweLovenakrętki koniaku Przygotowanie: Ciasto: Wodę z masłem i odrobiną soli zagotowałam. Umieściłam w misce robota kuchennego, dodałam przesianą mąkę i utarłam. Odstawiłam do ostygnięcia. Po wystudzeniu dodawałam kolejno jajka cały czas ucierając, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto umieściłam w rękawie cukierniczym i wyciskałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „ptysie” o średnicy mniej więcej 2 cm. Należy pamiętać(...)zrażona niczym wzięłam porządny blender i zblendowałam wszystko na aksamitny krem. Dodałam miękkie masło oraz koniak i zmiksowałam ponownie. Wstawiłam do lodówki, żeby krem mocniej stężał. Upieczone ptysie nadziewałam kremem za pomocą szprycy cukierniczej. Przyznam bez bicia, że crème pâtissière robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł rewelacyjny. Proporcje do kremu i patent z folią wzięłam z TEJ strony
Kate's Kitchendynia butternut dzielnie stoi u mnie w kuchni – nic jej nie rusza, niedługo pójdzie do risotto). Próbowałam to, że z dynią mimo wszystko należy obchodzić się jak z jajkiem, delikatnie wytłumaczyć pięćdziesięcioletniej pani z mojego najbliższego warzywniaka, która dyniami Hokkaido zapamiętale rzucała po półkach, wybierając co ładniejsze żeby wysmarować im spirytusowym, wodoodpornym markerem buźki z noskami i oczkami(...)żebrowany lub całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri
Karo in the KitchenDziś zapraszam Was na nietypowy, ale za to pyszny obiad. Uwielbiam chrupiące roladki z kurczaka, ostatnio zamiast plastra szynki postanowiłam nadziać je parówką z szynki. Efekt
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniePrzepis na te pączki pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Polecam przepis na te pączki! SKŁADNIKI: 600g mąki pszennej + niewielka ilość mąki do podsypywania 70 g cukru z wanilią 3 jajka (nie duże) 100 g roztopionego, wystudzonego masła pół łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 2 łyżki rumu 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych dodatkowo: ulubione nadzienie: konfitura(...)łyżki gorącej wody Cukier puder ucieramy z wodą - gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody. Lukrujemy gorące pączki. Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone. Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym, masą czekoladową. Smacznego
Moja Książka Kucharskatuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy(...)Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka
Kulinarne przygody GatityPlacek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze składniki, którymi nadziewane są tradycyjne wypieki w regionie. W Rzeszowiaku te nasze ulubione składniki możemy mieć w jednym kawałku ciasta. Placek Rzeszowiak został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych (swoją drogą Podkarpacie wciąż(...)maku § 1/2 szklanki cukru kryształu § 2 jajka § olejek migdałowy § 1 łyżka masła § 1 łyżka miodu Mak sparzamy, odsączamy i mielimy. Dodajemy do niego masło, cukier
Trzeci talerzBabka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem Czasami worek z pomysłami zdaje się być pusty ..wszystko już było , no cóż bywa . Trzeba więc zabrać się do
Ogrodnik w podróżydobrej, tortowej mąki 0,5 łyżeczki soli 1 jajko 500 ml gorącej wody (100 ml zimnej+ 400 ml wrzątku) olej Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, sól, mieszamy i pomału wlewamy wodę mieszając ciasto drewnianą łyżką. Następnie mieszamy ciasto dłońmi, aż otrzymamy zwartą bryłę ciasta. Teraz przekładamy ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatamy ciasto przez(...)środkiem, chociaż to też zależy od tego co będziemy przyrządzać z tego ciasta). Kończymy naciągać, kiedy ciasto będzie cieniutkie, a włożona pod nie dłoń będzie widoczna. Teraz już tylko nadziewamy, zwijamy, pieczemy i zajadamy :-) Ja przygotowałam z niego Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką, pycha
Rozpustne gotowanie