jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:115/140)

Jaglane Rafaello 127

prostu chcących odżywiać się zdrowo, a lubiących wszelkie słodkości i nie potrafiących z nich zrezygnować :) To także idealny deser dla tych, którzy muszą wykluczyć ze swojej diety gluten, jajka, czy laktozę. Przepis na kuleczki jaglane znalazłam na blogu makelifeeasier.pl i odrobinkę go zmodyfikowałam. Pominęłam całkowicie dodatek mąki kokosowej/jaglanej z obawy, że wyjdą zbyt suche. Zwiększyłam też ilość syropu klonowego, gdyż(...)jest dla nas odpowiednio słodka. Wówczas zawsze można jeszcze dolać odrobinę syropu :) Ze zmiksowanej masy jaglanej formujemy w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też zrobić troszkę mniejsze). Nadziewamy je migdałem. Na koniec kuleczki obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę. W lodówce jaglane Rafaello przechowujemy do 3 dni. Smacznego

MyCookBook.pl
Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 548

czekolady (najlepiej po 75 g czekolady gorzkiej i 75 g mlecznej) 50 g masła łyżka wódki Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo aby nie powstała nam "jajecznica") - odstawiamy(...)pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Ostudzone pączki nadziewamy czekoladowym kremem za pomocą szprycy . Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę podgrzewamy wraz z wódką i masłem w kąpieli wodnej i mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej kuwertury. Gdy odrobinę przestygnie każdy

Słodka Strona
Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym 156

Kwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie(...)roku. Do czego Was serdecznie namawiam :) Składniki: 6 szt. kwiatów cukinii (można użyć większej ilości, tyle ile macie) 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 duże jajko 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego kilka łyżek mąki pszennej (tyle by uzyskać konsystencję gęstej śmietany) szczypta soli ok. 1/2 l oleju rzepakowego (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Do miski wlewamy

MyCookBook.pl
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 241

które mnie w mijający weekend ogarnęło -- upiekłam 2 babki, 2 chleby i dużą porcję słodkich bułeczek - zdecydowałam się wziąć udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie . "Na tapecie" był chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" .   Z racji braków w lodówce i wyjątkowej niechęci do spaceru po zakupy, musiałam wykazać się(...)starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan, ale nie posiadałam w lodówce   250ml jogurtu naturalnego - takiego bardziej rzadkiego - zastąpiłam nim maślankę, której również nie miałam   1 jajko Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekana w kostkę cebulę na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwile całość trzymać na patelni - czosnku nie dodawać

Grunt to przepis!
PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 114

białą i puszystą masę jak na kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut), aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione(...)minuty z każdej strony. Podczas smażenia regulujemy temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała. Pączki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowe ręczniki. Studzimy, następnie nadziewamy kremem waniliowym: z boku robimy dziurkę nożem, następnie za pomocą szprycy wyciskamy pożądaną ilość nadzienia. Posypujemy cukrem pudrem

KuchcikoweLove
Ptysie z koniakowym crème pâtissière 131

nakrętki koniaku Przygotowanie: Ciasto: Wodę z masłem i odrobiną soli zagotowałam. Umieściłam w misce robota kuchennego, dodałam przesianą mąkę i utarłam. Odstawiłam do ostygnięcia. Po wystudzeniu dodawałam kolejno jajka cały czas ucierając, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto umieściłam w rękawie cukierniczym i wyciskałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „ptysie” o średnicy mniej więcej 2 cm. Należy pamiętać(...)zrażona niczym wzięłam porządny blender i zblendowałam wszystko na aksamitny krem. Dodałam miękkie masło oraz koniak i zmiksowałam ponownie. Wstawiłam do lodówki, żeby krem mocniej stężał. Upieczone ptysie nadziewałam kremem za pomocą szprycy cukierniczej. Przyznam bez bicia, że crème pâtissière robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł rewelacyjny. Proporcje do kremu i patent z folią wzięłam z TEJ strony

Kate's Kitchen
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 183

dynia butternut dzielnie stoi u mnie w kuchni – nic jej nie rusza, niedługo pójdzie do risotto).   Próbowałam to, że z dynią mimo wszystko należy obchodzić się jak z jajkiem, delikatnie wytłumaczyć pięćdziesięcioletniej pani z mojego najbliższego warzywniaka, która dyniami Hokkaido zapamiętale rzucała po półkach, wybierając co ładniejsze żeby wysmarować im spirytusowym, wodoodpornym markerem buźki z noskami i oczkami(...)żebrowany lub całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri

Karo in the Kitchen
Chrupiące roladki z piersi kurczaka nadziane parówką 301

Dziś zapraszam Was na nietypowy, ale za to pyszny obiad. Uwielbiam chrupiące roladki z kurczaka, ostatnio zamiast plastra szynki postanowiłam nadziać je parówką z szynki. Efekt

Słodkie okruszki
CIASTO Z PORZECZKĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 144

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
PRZEPIS NA PACZKI 136

Przepis na te pączki pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Polecam przepis na te pączki! SKŁADNIKI:  600g mąki pszennej + niewielka ilość mąki do podsypywania 70 g cukru z wanilią 3 jajka (nie duże) 100 g roztopionego, wystudzonego masła pół łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 2 łyżki rumu 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych dodatkowo: ulubione nadzienie: konfitura(...)łyżki gorącej wody  Cukier puder ucieramy z wodą - gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody.  Lukrujemy gorące pączki. Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone. Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym, masą czekoladową. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 327

tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy(...)Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka

Kulinarne przygody Gatity
Placek Rzeszowiak – kuchnia podkarpacka 233

Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze składniki, którymi nadziewane są tradycyjne wypieki w regionie. W Rzeszowiaku te nasze ulubione składniki możemy mieć w jednym kawałku ciasta. Placek Rzeszowiak został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych (swoją drogą Podkarpacie wciąż(...)maku §         1/2 szklanki cukru kryształu §         2 jajka §         olejek migdałowy §         1 łyżka masła §         1 łyżka miodu Mak sparzamy, odsączamy i mielimy. Dodajemy do niego masło, cukier

Trzeci talerz
Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem 298

Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem Czasami worek z pomysłami zdaje się być pusty ..wszystko już było , no cóż bywa . Trzeba więc zabrać się do

Ogrodnik w podróży
Ciasto przeciągane, czyli ciasto FILO. 167

dobrej, tortowej mąki 0,5 łyżeczki soli 1 jajko 500 ml gorącej wody (100 ml zimnej+ 400 ml wrzątku) olej      Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, sól, mieszamy i pomału wlewamy wodę mieszając ciasto drewnianą łyżką. Następnie mieszamy ciasto dłońmi, aż otrzymamy zwartą bryłę ciasta. Teraz przekładamy ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatamy ciasto przez(...)środkiem, chociaż to też zależy od tego co będziemy przyrządzać z tego ciasta). Kończymy naciągać, kiedy ciasto będzie cieniutkie, a włożona pod nie dłoń będzie widoczna. Teraz już tylko nadziewamy, zwijamy, pieczemy i zajadamy :-) Ja przygotowałam z niego Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką, pycha

Rozpustne gotowanie