jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:114/140)

O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 204

dynia butternut dzielnie stoi u mnie w kuchni – nic jej nie rusza, niedługo pójdzie do risotto).   Próbowałam to, że z dynią mimo wszystko należy obchodzić się jak z jajkiem, delikatnie wytłumaczyć pięćdziesięcioletniej pani z mojego najbliższego warzywniaka, która dyniami Hokkaido zapamiętale rzucała po półkach, wybierając co ładniejsze żeby wysmarować im spirytusowym, wodoodpornym markerem buźki z noskami i oczkami(...)żebrowany lub całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri

Karo in the Kitchen
Chrupiące roladki z piersi kurczaka nadziane parówką 323

Dziś zapraszam Was na nietypowy, ale za to pyszny obiad. Uwielbiam chrupiące roladki z kurczaka, ostatnio zamiast plastra szynki postanowiłam nadziać je parówką z szynki. Efekt

Słodkie okruszki
CIASTO Z PORZECZKĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 166

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
PRZEPIS NA PACZKI 155

Przepis na te pączki pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Polecam przepis na te pączki! SKŁADNIKI:  600g mąki pszennej + niewielka ilość mąki do podsypywania 70 g cukru z wanilią 3 jajka (nie duże) 100 g roztopionego, wystudzonego masła pół łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 2 łyżki rumu 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych dodatkowo: ulubione nadzienie: konfitura(...)łyżki gorącej wody  Cukier puder ucieramy z wodą - gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody.  Lukrujemy gorące pączki. Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone. Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym, masą czekoladową. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 345

tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy(...)Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka

Kulinarne przygody Gatity
Placek Rzeszowiak – kuchnia podkarpacka 247

Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze składniki, którymi nadziewane są tradycyjne wypieki w regionie. W Rzeszowiaku te nasze ulubione składniki możemy mieć w jednym kawałku ciasta. Placek Rzeszowiak został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych (swoją drogą Podkarpacie wciąż(...)maku §         1/2 szklanki cukru kryształu §         2 jajka §         olejek migdałowy §         1 łyżka masła §         1 łyżka miodu Mak sparzamy, odsączamy i mielimy. Dodajemy do niego masło, cukier

Trzeci talerz
Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem 314

Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem Czasami worek z pomysłami zdaje się być pusty ..wszystko już było , no cóż bywa . Trzeba więc zabrać się do

Ogrodnik w podróży
Ciasto przeciągane, czyli ciasto FILO. 187

dobrej, tortowej mąki 0,5 łyżeczki soli 1 jajko 500 ml gorącej wody (100 ml zimnej+ 400 ml wrzątku) olej      Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, sól, mieszamy i pomału wlewamy wodę mieszając ciasto drewnianą łyżką. Następnie mieszamy ciasto dłońmi, aż otrzymamy zwartą bryłę ciasta. Teraz przekładamy ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatamy ciasto przez(...)środkiem, chociaż to też zależy od tego co będziemy przyrządzać z tego ciasta). Kończymy naciągać, kiedy ciasto będzie cieniutkie, a włożona pod nie dłoń będzie widoczna. Teraz już tylko nadziewamy, zwijamy, pieczemy i zajadamy :-) Ja przygotowałam z niego Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką, pycha

Rozpustne gotowanie
PUSZYSTE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI 144

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Ptysie z różaną masą bezową 173

mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach (sporo urosną), okrągłe(...)wodę różaną i studzimy, dalej ubijając (masę można teraz zabrawić). Gdy masa przestygnie (nie musi być całkiem zimna) przekładamy ją do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewamy przekrojone ciastka. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Można zrobic też inną wersję, którą podpatrzyłam na blogu W kuchni GRA . Nadziane ptysie wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 206

Czy jesteście już w świątecznym nastroju? Bo ja tak - mieszkanie wysprzątane na błysk, łącznie z najciemniejszymi i najtrudniej dostępnymi zakamarkami, choinka dumnie się pręży, ozdobiona mnóstwem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki na tłusty czwartek puszyste i delikatne 313

potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 16 pączków 600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml letniego mleka 80 g roztopionego i przestudzonego masła 4 żółtka (jajka L) 80 g cukru 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 1/2 łyżki spirytusu (można pominąć) marmolada tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)pokazałam to na filmie). Uformowane pączki układam na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczam dłonią. Następnie pączki nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Pączki będę nadziewała marmoladą dopiero usmażone ale jeżeli chcemy to możemy nałożyć marmoladę podczas formowania pączków. Po 30 minutach smażenie pączków: Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 175 stopni (może to być olej, smalec

Uwaga Babcia Gotuje
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 256

parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz'; document.write(" "); Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie(...)solimy i pieprzymy. Dodajemy chili i gałkę. Mieszamy i próbujemy czy farsz trzeba doprawić ponownie. Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem: Na dnie naczynia rozsmarowujemy trochę beszamelu. Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym beszamelem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy do czasu, aż beszamel zacznie zmieniać kolor na złoty

Poezja smaku
Naleśniki ze szpinakiem 191

zapiekanek czy właśnie naleśników podawanych na słono. Prosty w przygotowaniu, a potrafi urozmaicić banalną potrawę. SKŁADNIKI: 200 g mąki 200 ml mleka 2,5% 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli pół opakowania mrożonego szpinaku liście ( ewentualnie rozdrobniony) lub ok. 200 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku łyżka masła 3-5 łyżek mleka szczypta soli i pieprzu(...)mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i zgęstnieje jeśli widzimy, że sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej mleka solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową do smaku KROK 4 Nadziewamy naleśniki: 1) na usmażone naleśniki układamy szpinak po czym zawijamy w rulonik 2) zawinięte ruloniki naleśnika kroimy na pół, po czym każde z połówek przekrawamy jeszcze na pół KROK 5 Przygotowanie

smacznieinatemat