Składniki: (na około 20-25 pączków) 500 g mąki 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki likieru jajecznego 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru dekoracja: serek mascarpone świeże truskawki pokrojone w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu(...)wysoka, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe. Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :) Nadziewaj ochłodzone pączki nadzieniem, posmaruj serkiem na wierzchu i posyp pokrojonymi w kosteczkę truskawkami. Smacznego
KreatywnePinymąkę i energicznie mieszamy, żeby się nie przypaliły. Kiedy ciasto odchodzi od ścianek garnka i ma konsystencję ziemniaczanego puree zdejmujemy z ognia i studzimy. Kiedy ciasto jest chłodne dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Otrzymaną masę wkładamy do cukierniczego rękawa z dużą gwiazdkową końcówką i wyciskamy rozetki. Testowaliśmy różne kształty- te wychodzą najzgrabniejsze. Ptysie pieczemy na papierze(...)mikserem. Nasza róża portlandzka rozwinęła drugi kwiatek, do ptysiów poszedł pierwszy i kilka płatków róży pomarszczonej. Krem wkładamy do rękawa z ostrą końcówką i od spodu brutalnie nadziewamy przestudzone ptysie (my robiliśmy to we dwójkę i mieliśmy mnóstwo zabawy). Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kawą wszystkim tym, którzy mają już dość deszczu:) Wszystkiego najlepszego
les mirabellesmiski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnie mleko i łyżkę maki. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól, proszek do pieczenia, jogurt, olej i ciasto zarabiam mikserem około pięć minut. Ciasto nie ma być rzadkie, ma być zwarte. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny. Przekładam(...)rukola Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę, trzy łyżki oleju. Kurczaka smażę na rozgrzanej patelni, pod koniec dodaję sos. Chlebki rozkrawam, i nadziewam rukola, kurczakiem w sosie, pomidorkami
wesoła kuchniajedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem., a następnie wlać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i olej. Wszystko zagnieść bardzo dokładnie i długo. Ciasto powinno odklejać się od rąk. Z ciasta(...)stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć. Osączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Moja rada: Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą się zbyt szybko smażyć z wierzchu
O kuchni z uczuciemmleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się(...)się nie przypaliły i ewentualnie lekko przykręcamy gaz. Po chwili delikatnie przekręcamy pączki na drugą stronę. Mają być brązowe z obu stron z jaśniejszą obręczą na około. Nadzienie: najłatwiej nadziewać jeszcze ciepłe pączki. Szprycą (taką jak do bitej śmietany) robię w pączku małą dziurkę i wyciskam do środka około łyżeczki konfitury. Lukrowanie: cukier puder rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody
prawdziwe jedzenieByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie
peanutbuttermonsterkoncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa 100 g śmietany kremówki 30 % sól pieprz Przygotowanie: Kotlety: Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek granulowany i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za sucha i się nie kleiła, dolać odrobinę wody więcej. W garnku lub na dużej patelni(...)szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym Placki z dyni i cukinii Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo-orzechowym Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smaktakże gołąbki, których jest wiele rodzajów. W zależności od regionu i gminy, gospodynie przygotowują nadzienie na różne sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej(...)piekarniku tuż przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :) SKŁADNIKI: 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko' 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie) plastry wędzonego boczku
Moja Książka KucharskaFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: (na około 20 pączków) 500 g mąki 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki whisky 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: puszka kajmaku dekoracja: odrobina kajmaku cukier waniliowy śmietana 36% świeże truskawki Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość(...)wysoka, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe. Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :) Nadziewaj ochłodzone pączki kajmakiem, Nakładaj odrobiną kajmaku na wierzch, posyp odrobiną cukru waniliowego, połóż kleks śmietany 36 % i kawałki świeżej truskawki Smacznego
KreatywnePinyTe bułeczki to był taki mój niedzielny kaprys :) dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej
Kolorowy Przepisownikdnia. :) W przypadku tego farszu jestem tradycjonalistką. Nie ma lepszych ruskich, niż te okraszone jedynie cebulą i majerankiem. Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Z podanych składników zagniatamy dość twarde ciasto i ugniatamy około 15 minut, aż stanie się jednolite. Uformowane w kulę odkładamy pod rozgrzaną misę(...)zaznaczeniem kwaskowości twarogu (ważne jest tutaj wymierzenie ilości ziemniaków). Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok. 2mm, co jakiś czas podsypując je mąką. Kubkiem, miseczką, słoikiem lub maszynką do nadziewania pierogów wykrajamy w cieście odpowiedniej wielkości kółka. Nakładamy tyle farszu, by dało się je wygodnie i dokładnie zakleić. Najlepiej zaraz po sklejeniu, wrzucamy pierogi na gorącą, osoloną wodę i gotujemy
Kuchenna KontrrewolucyaFaszerowane udka BBQ Faszerowane udka , to wbrew pozorom nie trudna potrawa . Największy problem za pierwszym razem , może Wam sprawić luzowanie udek z kości . Drugi raz już
Ogrodnik w podróżySzczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając na końcu do żurku gdzie czekają na nią już jajka wraz z rzeżuchą. Ale... nigdy nie robiłam kiełbaski chorizo, moja Mama też nie. Więc mogę ją i siebie zaskoczyć. Zobaczyłam ją w jednym z programów kulinarnych i postanowiłam się sprawdzić(...)szklanej misce wymieszaj dokładnie szynkę z octem i wszystkimi przyprawami. Tak doprawione mięso zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia wyjmij z lodówki i formuj kiełbaski. Możesz je też nadziewać na jelita. Gotowe kiełbaski grilluj na złoty kolor. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisłodki obiad. Połączenie jabłko-mięta tworzy niepowtarzalny duet, który idealnie ze sobą współgra. Najlepiej użyć jabłek twardych i słodko-kwaśnych np. jonagold lub szara reneta. Polecam Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki (niepełna) 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego szczypta soli Nadzienie: 3 duże jabłka 1 serek(...)jabłek). Gdy będą prawie gotowe, zdejmujemy pokrywkę aby nadmiar soku odparował. Gotowe jabłka łączymy z serkiem „Apetina”, posiekaną miętą i mieszamy. Ewentualnie dodajemy więcej cukru. Przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki. Smacznego
Oryginalny smak