Idealne na obiad. Pełne zdrowia, bo zawierają kaszę bulgur. Pisałam już Wam przy zwijkach z boczkiem, że to kasza znana i doceniana przez mieszkańców Bliskiego
Przepisy Babcikażdej innej porze roku, wcale nie cierpiąc z przejedzenia. :) 2 jajka 2 łyżki maślanki 4 łyżki otrębów owsianych sól i pieprz do smaku szczypta sody Oraz: pomidor chuda wędlina Jajka wybijamy do naczynia, dodajemy maślankę, sól i pieprz i dokładnie razem mieszamy. Na koniec dodajemy otręby i szczyptę sody, mieszamy ponownie i odstawiamy na 2 min aby otręby(...)Mnie z tego składu wyszła taka porcja i powiem Wam, że zjadłam dwa, trzeci został na później, tego nie da się zjeść więcej. Jak sobie już zjemy takie puszyste, nadziewane placuszki, należy pamiętać o piciu wody, otręby lubią wodę. aby mogły czynić swoją powinność w układzie pokarmowym. Prosto, szybko, smacznie i do tego zdrowo. Czego chcieć więcej
Dieta moja pasjasmaczne drożdżówki z jagodami. Świetnie pasują na śniadanie czy do kawy. Przypadną do gustu każdemu- i małym i dużym :) Zapraszam! Jagodzianki Składniki: 500g mąki pszennej\ 50g drożdży świeżych 1 jajko 3 żółtka 100g cukru 100g masła 1 szklanka ciepłego mleka 16g cukru waniliowego szczypta soli nadzienie: 1/2 L borówek, 3-4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Zrobić rozczyn: pół szklanki letniego mleka(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie, gdy ciasto zwiększyło swoją objętość należy jeszcze raz delikatnie wyrobić. Odcinać w miarę równe kawałki mniejsze od pięści. Każdą porcję spłaszczać na dłoni, nadziewać borówkami obtoczonymi w cukrze i sklejać bułeczki. Uformowane kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub do okrągłej formy jedna przy drugiej. Wszystkie przykrywamy i odstawiamy do napuszenia. Białka rozkłócamy widelcem
Tagebuch po polskuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe. Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty(...)grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól 2 łyżki oleju wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko (małe) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania (małe) Grzyby namoczyć (najlepiej przez całą noc) i ugotować (około 15 minut). Wywar (czysty) zlać a grzyby przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą
Di gotujeNaleśniki w wersji wytrawnej- z farszem kapuścianym. Pycha! Składniki na naleśniki: 3 jajka 12 łyżek mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki wody 6 łyżek oleju sól do smaku cukier do smaku Składniki na nadzienie: ½ kg kapusty 1 szklanka mleka 2 cebule 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku 2 czerwone papryki tłuszcz do smażenia Wykonanie naleśników(...)mleka. Następnie warzywa ostudzić na sicie i rozdrobnić blenderem. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu złociście, po czym wymieszać z rozdrobnionymi warzywami. Doprawić do smaku, nadziewać naleśniki, składać na pół i obrumienić lekko na patelni. Podawać do czerwonego barszczu, lub jako drugie danie
Tradycyjna Kuchniaserem Wczoraj był u mnie dzień pieczenia. Zrobiłam nie tylko pyszne ciasto jeżynowo-jabłkowe, którego zdjęciem podzieliłam się z Wami na Instagramie. Przygotowałam także kieszonki z ciasta francuskiego, nadziewane peperoni, serem i pomidorem. Górę przekąsek posypałam pestkami dyni. O ile przygotowanie ciasta jabłkowo-jeżynowego zejęło mi chwilę, kieszonki z ciasta francuskiego powstały w tępie ekspresowym. Zaznaczam, że nie robiłam(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Szybkie przekąski z ciasta francuskiego z peperoni i serem Składniki. opakowanie ciasta francuskiego (275 gram) 5 dkg dowolnego sera żółtego (plasterki) 1 jajko 1 łyżka pestek dyni 1 średni pomidor 12 plastrów peperoni Przygotowanie. Ciasto francuskie powinno być schłodzone. Nie używajmy ciasta, które ma temperaturę pokojową. Będzie lepkie przez co będzie nam trudniej
mecookssię zeszkli to wsypać starte pieczarki. Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Smażyć, aż do miękkości pieczarek. Przygotowane nadzienia ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do miski wbić jajka, dodać ser i majonez. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na roladę. Delikatnie wyrównać. Piec około 25-30 minut w 165ºC(...)Przygotowaną roladę zawinąć w papier do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut w 180ºC. Upieczoną roladę ostudzić i po schłodzeniu pokroić w grubsze plasterki. Nadziewanie rolady serowej
Ugotowaćwystudzenia. Do mąki dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Przesiewamy i odkładamy na bok. W misce, przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Odstawiamy mikser. Dodajemy suche składniki na przemian z kremówką(...)piekarnika i studzimy. Małym nożem wycinamy w babeczkach małe otwory (nie wyrzucamy resztek ciasta, ponieważ będą potrzebne). Każdą babeczkę, za pomocą małej łyżeczki, nadziewamy kremem czekoladowym. Z resztek ciasta wykrawamy ‘zatyczki’ i przykrywamy otwory z kremem. Na końcu dekorujemy babeczki kremem malinowym – filmik instruktażowy Tutaj . Przechowujemy w lodówce
Słodki Pomysłmniej więcej do 2/3 głębokości. Nie przecinamy filetu. Tak nacięty filet otwieramy i grubszą część ponownie nacinamy aż do końca. Powinniśmy otrzymać długi, dość cienki kawałek mięsa, który będziemy nadziewać. Jak wspomniałam na początku, możemy zrobić kilka wariantów tego dania. Dla tych, którzy dbają o linię, proponuję wstępnie obsmażyć filet na patelni i dopiec go w piekarniku. Dla tych(...)brokułami i fetą filet z indyka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 filet z indyka 1/2 opakowania fety 1 średni brokuł 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku sól, pieprz jajko, mąka, bułka tarta 2 łyżki masła Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Brokuł zgniatamy widelcem, dodajemy czosnek, cebulkę, fetę i przyprawy. Mieszamy na w miarę jednolitą
Mieszam w Garnkuszklanki cukru pudru ok.3 łyżki mleka lub soku z cytryny Kropelki: 40g czekolady 20ml mleka Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka(...)foremki pędzelkiem), a następnie wysypujemy bułką tartą. Do wysmarowanych foremek wkładamy krążki ciasta, po czym przygniatamy je lekko palcami, tak by ciasto dobrze przykleiło się do foremki. Następnie ciasteczka nadziewamy budyniem i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, które zlepiamy naokoło z ciastem, które już jest w foremce. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut
Smakowy RajBułeczki drożdżowe z nadzieniem Mięciutkie i chrupiące bułeczki drożdżowe z pysznym farszem, to ciekawy pomysł na śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych
Blog z ApetytemPozostając jeszcze przez chwile w świątecznym nastroju, proponuję koreczki z przepiórczych jajek z sardynkami na ostro. Ja wykorzystałam kilka ostatnich sardynek w oleju, do reszty jajeczek użyłam nieco wędzonego łososia, ale myślę, że najlepsza będzie dowolna ryba wędzona lub w oleju, powinna być dość wyrazista. Smak ryby w otoczce z ostrej papryki łagodzi delikatne jajeczko przepiórcze i aromatyczny pomidor koktajlowy(...)równe części. Paprykę pokroić na krążki ok. 1 cm szerokie. Jajeczka i pomidorki przekroić na równe połówki. 2. W każdy krążek papryki włożyć kawałek rybki, ostrożnie nadziewać na wykałaczki kolejno: połówkę jajeczka (są bardzo delikatne!), krążek papryki z rybą, na koniec połówkę pomidorka tak, aby przekrojona część stanowiła podstawę koreczka. Na każdy koreczek położyć lub nadziać listek pietruszki
Kuchnia PrezydentowejBardzo lubie drozdzowe buleczki nadziewane owocami lub serem,sa podzielne,a nadmiar zawsze mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki nie zobaczylam babki tutaj: http://zapachchleba.blogspot.de/2014_03_01_archive.html. Zamarzyla mi sie po raz pierwszy drozdzowa, ogromna wielkanocna baba.Dodatek mleka kokosowego jak dotad sprawdzil sie w kazdym moim przepisie,dlatego chetnie go uzywam(...)gesta czescokolo 100 g cienkiego mleka kokosowego3 lyzki posiekanej skorki pomaranczowejskorka otarta z 1 pomaranczy-biododatkowo:70-100 g czekolady+2-3 lyzki mleka kokosowego+chipsy kokosoweWykonanie: zoltka i jajko ubic z cukrem na bialy puszysty kogel-mogeldo ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Resztę mleka podgrzewamy z laską wanilii 3. W misce miksujemy żółtka z cukrem 4. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mleko z mączką kukurydzianą, cały czas mieszamy trzepaczką do jajek 5. Mieszankę dodajemy do podgrzewanego mleka i dalej podgrzewamy cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. 6. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 7. Po wystygnięciu dodajemy serek mascarpone(...)oleju, tak żeby dobrze wysmażyły się w środku i nabrały złotego koloru na zewnątrz. 5. Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Można je obtoczyć w cukrze. 6. Nadziewać po ostygnięciu przy użyciu szprycy cukierniczej z długą końcówką do nadziewania. Smacznego
KreatywnePinycytryna, szczypta soli. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić na 20min. Przesiać resztę mąki, dodać podrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrem, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka i spirytus. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło(...)cukrem, w reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera. Przy użyciu szprycy nadziewać pączki kremem. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane. A jeśli brakuje Wam czasu na upieczenie własnych pączków, polecam
Z miłości do słodkości