jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:91/140)

Wegańskie ciasto jaglane z truskawkami 190

Zapasy truskawek zrobione, kilka pojemników domowego dżemu zamrożonych i jeszcze delektujemy się wegańskim ciastem z kaszy jaglanej nadziewanym truskawkami. Jest to takie zwykłe, a jednocześnie niezwykłe ciasto Proste w składzie i wykonaniu, ma tylko kilka składników, ale nie ma w nim w ogóle oleju. Próbowałam je z olejem kokosowym, zrobiłam też i bez i, jak dla mnie, w ogóle(...)suchej kaszy jaglanej (około 350 gram) 3 szklanki wody 2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 6 łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła do smaku) zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody truskawki (na wierzch) Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, wrzucamy do garnka razem z wodą i mlekiem roślinnym, zagotowujemy, a następnie gotujemy

Lamarida.pl
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i marmoladą + film 138

wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i błyskawicznie znika z talerza.   składniki na tortownicę 26cm 5 jajek szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 5 – 6 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady cukier puder do posypania ciasta 1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej(...)połączyły. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wlewamy 2/3 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Z obranych jabłek wydrążamy gniazda nasienne, owoce przekrawamy na połówki i każdą połówkę jabłka nadziewamy łyżeczką marmolady. Owoce układamy na cieście (marmoladą do góry), a na wierzch wlewamy pozostałe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozprowadzając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 30 minut

Smakowite Dania
Pączki 151

rozczyn powinien mieć gęstość śmietany, albo jak kto woli ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, rozpuszczone masło, żółtka, cukier wanilinowy i olejek zapachowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, albo silnym robotem. Powinno mieć stałą konsystencję, ale nie może być twarde. Jeżeli ciasto jest zbyt lejące się, dodać(...)środka konfiturę. Jak to zrobić? najprościej w kulce zrobić palcem dziurkę (nie na wylot), nałożyć konfiturę i zakleić otwór ściskając ze sobą ciasto. Ponownie formujemy kulki, ponieważ nasza operacja nadziewania, na pewno popsuła ich kształt. Kuleczki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej, lub smalec do temperatury

KasiaiKrzysiu.pl
Pączki pieczone. Orkiszowe z gorzką czekoladą. Wyśmienite, puchate, lekkie. W wesjii "fit". 208

tradycyjne, smażone w głębokim oleju. Podczas pieczenia w kuchni unosi się piękny zapach drożdżowego słodkiego ciasta. Pączki pieczone można nadziewać dowolnymi powidłami, tradycyjnie marmoladą  z róży, a nadziewamy je przed pieczeniem, podczas formowania. Można oprószyć je sowicie cukrem pudrem, jak lubią moje dzieci lub polać ulubionym lukrem, wtedy będą smakować jak tradycyjne pączki. Do upieczenia pączków będą potrzebne tylko(...)dowolne roślinne) 30 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży suchych instant) 400 g mąki orkiszowej typ 620 (lub pszennej tortowej) 50 g cukru trzcinowego brązowego szczypta soli himalajskiej 3 jajka od szczęśliwych kurek 150 g masła tabliczka gorzkiej (lub deserowej) czekolady Przygotowanie: Drożdże, masło i jajka powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Z drożdży świeżych, łyżki cukru i odrobiny mleka

Naturalna Kuchnia
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 106

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pychotka

Wielopokoleniowo
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 151

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pychotka

Wielopokoleniowo
Kurczak po polsku 273

Powiem szczerze, że bałam się strasznie nadziewać i piec całego kurczaka. Robiłam to pierwszy raz i strasznie bałam się, że skóra popęka, bo włożę za dużo farszu lub, że kurczak w środku się nie dopiecze, lub, że cały farsz mi wyleci. Na szczęście kurczak wyszedł pyszny i na prawdę soczysty. Już nie będę się bała faszerować, ale przyznam szczerze(...)polecam. Pomysł zaczerpnięty z kuchni polskiej. Ja muszę popracować nad krojeniem takiego kurczaka   Składniki: - kurczak (u mnie około 1,6 kg) - 100 g masła; - pół czerstwej bułki; - 2 jajka; - pół szklanki mleka; - 10 dag wątróbki drobiowej; - 1 łyżka posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, wyczyścić, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na godzinę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć

dom-agi.pl
A jednak smażyłam... 182

olejuMąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 10-15 minut.Do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować(...)się rozpuści. Dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.W szerokim garnku rozgrzać litr oleju. Smażyć pączki 4-5 minut, obracając kilka razy w trakcie smażenia, żeby się równomiernie zrumieniły. Ciepłe nadziewać kremem, a następnie obtaczać w posypce z przesianego cukru pudru z mlekiem w proszku.Smacznego!Jak widać, nawet kiedy dostałam rozgrzeszenie w kwestii kupowania słodkości, nie mogłam się oprzeć przygotowaniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka nadziewana 123

Ostatnio u mnie drożdżowo i słodko..ale jak się ma w domu takich amatorów słodkości i sporo produktów do wykorzystania nic innego nie pozostaje - trza coś

Moje domowe kucharzenie
Pączki z pomarańczową konfiturą 198

letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie i lśniące ciasto, po czym dodajemy masło(...)kółka o średnicy 6 cm. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Ja nadziewam paczki po usmażeniu. Gdy ciasto wyrasta warto przygotować sobie szprycę z długą końcówką i napełnić ją nadzieniem. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz

Kulinarne przygody Gatity
CIASTECZKA CINNAMON ROLLS 90

Robiłam te ciasteczka z kursantami na szkoleniu cukierniczym i zrobiły taką furorę, że postanowiłam przygotować przepis również na bloga! Są fantastyczne! Delikatne, chrupiące, kruche ciasto nadziewane pysznym kremem cynamonowym ( nie przesadnie cynamonowym! ) jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawy. Ciasteczka robi się błyskawicznie, ale radzę pozostawić je na noc w lodówce – zdecydowanie łatwiej później pokroić równe, piękne roladki albo(...)cynamon – 1 łyżka * mąka pszenna – 2 łyżki * sól – 1 szczypta CIASTO: * masło min. 82% – 230 g * cukier puder – 4 czubate łyżki * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – z 1 laski * jajko L – 1 szt * mąka pszenna – ok. 450 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NADZIENIE: Wszystkie składniki ucieramy. CIASTO: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy sól, ziarna wanilii oraz

Ostra na Słodko
Faworki jaglane 267

jajko 2 żółtka 200 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 3 łyżki oleju (użyłam kokosowy) łyżka wódki olej dosmażenia Przygotowanie: Kaszę, wodę i jajka zmiksuj na gładką masę Dodaj przesiane mąki i wyrób ciasto, odstaw na kilka minut, by odpoczęło Dodaj wódkę i olej i jeszcze raz zagnieć - cisato powinno być miękkie, puszyste i nieklejące(...)złocisty kolor, nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym  Po usmażeniu można oprószyć cukrem pudrem - ominęłam ten etap, mi smakują bez cukru :)  Z części ciasto zrobiłam pierożki nadziewane konfiturą z bzu - ciasto trzeba rozwałkować jak wcześniej, wykrawać koła, włożyć trochę konfitury i formować jak zwykłe pierogi. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron Smacznego

pyszne zdrowości
CYTRYNOWE RÓŻE KARNAWAŁOWE 185

Pyszne ,kruche ciasteczkowy kwiatki.Świetne na karnawałowe szaleństwa do schrupania.   1 CZUBATA SZKL.MĄKI 1KOPIASTA ŁYŻKA CUKRU PUDRU 1 JAJKO 1ŻÓŁTKO 1KOPIASTA ŁYŻKA MIĘKKIEGO MASŁA DUŻA ŁYŻKA RUMU SZCZYPTA SOLI 1/2ŁYŻECZKI OTARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ KONFITURY CUKIER PUDER DO POSYPANIA 1KG.SMALCU ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYRABIAMY ROBOTEM,NA GŁADKIE I LŚNIĄCE CIASTO.WYŁOŻYĆ NA STOLNICE I WYBIJAĆ TŁUCZKIEM CIASTO.WAŁKUJEMY CIENKO(...)SIEBIE PRZYKLEIŁY I MOCNO PRZYCISKAMY,BY PŁATKI CIASTA SIĘ NIE ROZLECIAŁY.KŁADZIEMY NA MOCNO ROZGRZANY TŁUSZCZ I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR,WYCIĄGAMY ŁOPATKĄ I UKŁADAMY NA TALERZU.KAŻDĄ NADZIEWAMY KONFITURA PO ŚRODKU.POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.SMACZNEGO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
OMLET BISZKOPTOWY ZE ŚMIETANĄ 114

Dagoma . Z podanych proporcji wyszło mi 9 omletów. Składniki: * 2 jajka * szczypta proszku do pieczenia * 6 łyżek mąki pszennej * 4 łyżki cukru * 1 łyżka kakao (można pominąć) Wykonanie: Jajka wbić do miski, ucierać dodając co chwilę po łyżce cukru. Ucierać tak długo aż masa mniej więcej podwoi swoją objętość a masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez(...)minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ( u mnie było to 7 minut). Omlety nie mogą być za bardzo wysuszone, bo będą pękać podczas składania. Wystudzić.  Nadziewać dowolnie według uznania. U mnie omlety były przesmarowane dżemem z czarnej porzeczki i nadziane ubitą śmietaną kremówką 36% z cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Orkiszowe naleśniki z twarożkiem 179

Moja propozycja na słodkie śniadanko lub podwieczorek naleśniki: 1 szkl. mleka 1 szkl.wody lekko gazowanej 2 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki.   twarożek z bakaliami: 250 g chudego(...)uprażonych na patelni płatków migdałowych 1 łyżka uprażonych na patelni wiórków kokosowych Twaróg rozgnieść widelcem,wymieszać ze śmietanką,dodać pokrojone w kosteczkę ananasy i bakalie. Wymieszać i gotowym twarożkiem nadziewać naleśniki

Kolorowa kuchnia Elki