cukierników św. Honoriusza, ciasto Saint-Honoré składa się ze spodu wykonanego z ciasta francuskiego lub kruchego, wypełnionego kremem chiboust i bitą śmietaną, oraz ułożonych wokół niego ptysiów również nadziewanych kremem chiboust (będącym mieszanką kremu cukierniczego i bezy włoskiej) i polanych z wierzchu złocistym karmelem. To ciasto może być oryginalną propozycją na świąteczny stół oraz na inne, specjalne okazje. Gorąco(...)parzone (na około 20 ptysiów): ● 85 g masła ● 1 łyżeczka cukru ● 100 ml mleka ● 1 szczypta soli ● 100 ml wody ● 110 g mąki pszennej (typ 55 lub 45) ● 4 jajka (średnie) Craquelin (kruszonka) ● 60 g miękkiego masła ● 75 g drobnego cukru trzcinowego ● 75 g mąki pszennej Karmel: ● 150 g cukru ● 10 cl wody Krem chiboust (krem cukierniczy + beza włoska): Krem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanaszego kraju najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu. Już wtedy hucznie świętowano ostatnie dni karnawału, a wśród potraw na stołach gościły pączki. Początkowo jednak przygotowywane były z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Smażone w gorącym smalcu stanowiły „zagryzkę” do mocnych alkoholi. Dopiero w XVI wieku pojawiły się wersje pączka przygotowywane na słodko, a jako o jednym z tradycyjnych deserów(...)cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wyszło mi 28 pączków. Wśród dużej ilości osób szybko zniknęły z półmisków Składniki: 50g drożdży 750g mąki 200ml mleka 1 szklanka cukru 5 jajek 50ml wódki 200g masła 800-1000g smalcu marmolada owocowa cukier puder cukier waniliowy otarta skórka z cytryny Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z trzema łyżkami cukru
Jacob TastesCiasto powinno odstawać od brzegów garnka.) Zdjąć z ognia i ostudzić (koniecznie!). Po tym czasie ciasto umieścić w misce i połączyć z jajkami (dodawać po jednym jajku - cały czas miksując mikserem - hakami). (Gotowe ciasto powinno być elastyczne.) Masę przełożyć do rękawa lub szprycy z szeroką końcówką i wyciskać (na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem(...)części. W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixem (opcjonalnie) ubić na sztywno. Na końcu dodać sok z cytryny. Jedną część eklerków posmarować śmietanką (ja nadziewałam szprycą) i przykryć drugą połówką. (Uprzednio można posmarować dżemem - następnie bitą śmietaną.) Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. (Można polać roztopioną czekoladą.) Ciastka ozdobiłam akcesoriami ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski
Di gotujeodchodzić od ścian . Zestawić z ognia i ostudzić - Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać .(ciasto musi być na tyle ostudzone aby białko nie ścięło się .) - Blachę wyłożyć pergaminem , łyżką(...)Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem. Ptysie należy nadziewać tuz przed podaniem
Eli Gotowaniemarmoladą będzie doskonałą propozycją dla amatorów szarlotek i jabłeczników szczególnie na deser lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 23cm 4 jajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady 1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej przepis(...)wszystkie składniki się połączyły. Obrane ze skórki jabłka przekrawamy na połówki. Z połówek jabłek wydrążamy gniazda nasienne oraz ogonki a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i nadziewamy marmoladą. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia wlewamy 2/3 części ciasta i dokładnie rozprowadzamy, na cieście układamy połówki jabłek a na nie nakładamy pozostałe ciasto biszkoptowe i rozprowadzamy
Smakowite Daniawchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca, jednak następnym razem użyję tylko planty i jest to moje subiektywna uwaga, nie znoszę zapachu gorącego smalcu w takiej ilości, - pączki, które nadziewamy przed smażeniem, trzeba bardzo dobrze i dokładnie skleić, inaczej wyrastając otworzą nam się w miejscu sklejenia, nadziałam na próbę 3 z 10 i mogę jedynie potwierdzić - a mnie się zdawało(...)mleka 2 łyżki mąki Drożdże rozpuścić z ciepłym mlekiem i cukrem, dodać mąkę, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu. Ciasto: 5 żółtek 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam własny, waniliowy ekstrakt, 2 1 łyżkę) szczypta soli 3 szklanki mąki tortowej (dałam nieco mniej) 2/3 szklanki mleka otarta skóra
Kuchnia PrezydentowejMoje pierniczki wzbogaciłam pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych. Składniki: 125 g prawdziwego miodu 55 g dobrego masła 100 g drobnego cukru do wypieków 255 g mąki pszennej tortowej 1 jajko (ze wsi) 300 ml zimnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 20 g domowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła śliwkowe Składniki na lukier: 1 białko 1,5 szklanki(...)palcami dookoła, żeby się skleiły i żeby powidła nie wyciekły. Na tak przygotowane placuszki przyłożyłam mniejszą foremkę, docisnęłam i wykroiłam moje pierniczkowe serduszka. W ten sposób powstały moje pierniczki nadziewane. Piekarnik nagrzałam do temp. 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Pierniczki ułożyłam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odstępy, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę
Kuchnia u KrysiSchabowe poduszki po flamandzku Pyszne poduszki schabowe , nadziewane podsmażanym farszem. Bardzo łatwe w przygotowaniu danie, a smakuje niemal każdemu . Nie jest to żadna klasyczna propozycja tylko , taki ot pomysł jednego dnia Ostatnio schab jest w bardzo przystępnej cenie , więc warto sięgnąć po ten właśnie kawałek mięsa . Oczywiście klasyczny schabowy jest niepodważalnie pyszny , ale modyfikacje są jak najbardziej wskazane Składniki(...)pieczarek 1 biała papryka 1 cebula średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek
Ogrodnik w podróżymąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. W tym czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy żółtka, masło, jajko i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno(...)oleju. Pączki przekładamy na papierowy ręcznik. Część posypujemy cukrem pudrem. Z cukru pudru i gorącej wody przygotowujemy lukier. Na 1 szklankę cukru ok. 2 łyżki gorącej wody. Pączki nadziewamy na długie drewniane wykałaczki, maczamy w lukrze i obtaczamy w posypce kolorowej. Rada: pączki nie nabijamy ostrą str. wykałaczek, ponieważ łatwo je przebiją. Smacznego
Moniki Smakołykimleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 12-14 łyżek wiórek kokosowych (w zależności od wielkości łyżek Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi(...)rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując wiórki kokosowe. Mieszamy by składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła, ale nie gorąca (bo może się przypalić), wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce (wyjmujemy na godzinę przed podaniem) :-) POLECAM
Rozpustne gotowaniepewna, że i dzisiejsze danie będzie. Aż dziw bierze, że dopiero teraz zdecydowałam się je zrobić. Najprostsze i najcieńsze na świecie ciasto z mąki i wody. Najczęściej nadziewane serem feta, szpinakiem bądź mięsem mielonym. Często sprzedawane w prostokątnych kawałkach, ale mnie bardziej spodobała się wersja zwiniętego ślimaka... I o taką się dzisiaj pokusiłam. Mąkę połączyłam(...)placek, ma dosłownie prześwitywać i niemalże się rwać na strzępy (w trakcie ciasto można podsypywać mąką, albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam tłuszczem i nałożyłam farsz (fetę połączoną z jajkiem). Oba końce ciasta zwinęłam do środka, a następnie po długości w ślimaka. Naczynie do pieczenia wysmarowałam masłem, wierzch burka także. Zapiekałam 20-25 min. w 180st
bastalenaW lecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A
kolorowotorcikowocukru, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około dwie łyżki. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, puree z dyni, cukier, sól, resztę mleka i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję roztopione masło zimne i dalej wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe(...)blenderem. Na porcji ciasta układam ser dyniowy łyżeczkę i sklejam jak pączka. Nożyczkami nacinam na około co centymetr. Układam na blaszce w odstępach na papierze do pieczenia. Połowę ciasta nadziewam małymi jabłuszkami, sklejam i też nacinam nożyczkami. Piekę w dwóch turach. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę około 20-25 minut aż się lekko zrumienią bułeczki . Po wyjęciu
wesoła kuchniaTypowo polski obiad... rosół i kotlet schabowy lub mielony :) Nie mam oczywiście nic przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały
Taste Therapyprzelewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś(...)części. Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając
Rozpustne gotowanie