pora mi jeszcze aby zakończyć wypieki z dynią . Zapraszam na kolejny przepis, dyniowe drożdżówki z jabłkami i orzechami. Są to przepyszne drożdżówki o pięknym kolorze nadziewane jabłkami i orzechami. Są bardzo puszyste, mięciutkie i po prostu rozpływają się w ustach. Słodkie zawijańce…Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do dyni to proponuję wypróbować przepis na dyniowe drożdżówki. Zawijane dyniowe(...)drożdżówek 600 g pszennej mąki ½ łyżeczki kardamonu 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka, ciepłego ½ łyżeczki soli 80 g masła, stopionego 100 g dyniowego puree 1 jajko 3 jabłka 1 łyżka cynamonu, czubata 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 3 łyżki orzechów laskowych, grubo pokrojonych Lukier 2 łyżki soku z cytryny 80 g cukru pudru Rozpuść drożdże
codojedzeniadomu. Tak więc przed Wami pielmieni w moim wykonaniu. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Składniki: 3000 g mięsa wieprzowego ( np. od szynki) 2500 g mięsa wołowego (np. zrazówka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku(...)majeranek, posoliłam, oprószyłam pieprzem do smaku. Mięso nabierze wspaniałego smaku, zapachu i charakteru. Wymieszałam. Dodałam śmietanę i ponownie dokładnie wymieszałam. Powstała zwarta, miękka i wilgotna masa mięsna. Idealna do nadziewania pierożków/pielmieni. Ciasto zrobiłam wg tego przepisu ... na idealne ciasto na pierogi Ciasto rozwałkowałam na cieniutkie placuszki. Kieliszkiem wykrawałam małe kółeczka o średnicy 6 cm. Na każdy krążek ciasta
Kuchnia u Krysiprzygotowaniu. Będą miłym upominkiem na walentynki dla ukochanej osoby. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao bez cukru 2/3 szklanki(...)zawartości kakao 60% połamanej na kawałeczki 130ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki zmielonych migdałów Dodatkowo: około 200g mlecznej czekolady (lub 100g mlecznej i 100g białej czekolady) 1 jajko roztrzepane widelcem Ciasto: 1. Na mąkę przesiać kakao, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, migdały i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać
Mała Cukierenkaognia, dobrze utrzeć. Postawić garnek na mały ogień i ubijać ciasto drewnianą łyżką, aż będzie ciasto błyszczące. Odstawić ciasto do wystudzenia. Dodawać do ciasta po jednym jajku, ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Nakładać ciasto do szprycy, wyciskać niewielkie różyczki. Piekarnik nagrzać do 200 stop.włożyć blachę z ciastem(...)wyjąć i ostudzić. KREM Schłodzoną dobrze śmietanę ubić z sokiem z cytyny na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder, dalej ubijać. Ptysie kroimy na pół i nadziewamy bitą śmietaną. Gotowe ptysie oprószyć cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusiognia, dobrze utrzeć. Postawić garnek na mały ogień i ubijać ciasto drewnianą łyżką, aż będzie ciasto błyszczące. Odstawić ciasto do wystudzenia. Dodawać do ciasta po jednym jajku, ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Nakładać ciasto do szprycy, wyciskać niewielkie różyczki. Piekarnik nagrzać do 200 stop.włożyć blachę z ciastem(...)wyjąć i ostudzić. KREM Schłodzoną dobrze śmietanę ubić z sokiem z cytyny na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder, dalej ubijać. Ptysie kroimy na pół i nadziewamy bitą śmietaną. Gotowe ptysie oprószyć cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia DanusiWpadłam w szał ciasteczkowy ... Dziś upiekłam pierniczki , zrobienie których chodziło już za mną od dłuższego czasu ... I w końcu są pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi , oblane mleczną czekoladą . Zwane alpejskimi . Efekt końcowy bardzo miło mnie zaskoczył. Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku ... i nie sposób się im oprzeć :) Składniki : 1/2 szklanki miodu(...)sody, 1 jako 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła śliwkowe Wykonanie : Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce , dodać jajko , jogurt i wystudzona masę . Wymieszac i odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm , wycinać koła
Malinowa Kawiarenkaproste i szybkie dania, ale od święta lub gdy spodziewam się gości lubię przygotować coś szczególnego. I takim wyjątkowym daniem są właśnie drobiowe roladki z mięsa mielonego z indyka, nadziewane farszem z serka śmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste w środku(...)czas spędzony w kuchni 😉 Składniki: (na 6 szt.) 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 szklanki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki ziół babci Jadzi Radix-Bis sól, pieprz olej do smażenia Nadzienie: 150 g serka śmietankowego 4-5 pomidorów suszonych z oleju garść orzechów włoskich sól, pieprz Panierka: 1 szklanka
Kuchnia MagdaLenyproste i szybkie dania, ale od święta lub gdy spodziewam się gości lubię przygotować coś szczególnego. I takim wyjątkowym daniem są właśnie drobiowe roladki z mięsa mielonego z indyka, nadziewane farszem z serka śmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste w środku(...)czas spędzony w kuchni 😉 Składniki: (na 6 szt.) 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 szklanki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki ziół babci Jadzi Radix-Bis sól, pieprz olej do smażenia Nadzienie: 150 g serka śmietankowego 4-5 pomidorów suszonych z oleju garść orzechów włoskich sól, pieprz Panierka: 1 szklanka
Kuchnia MagdaLenyfrancuskie z jabłkami i rabarbarem polane lukrem pomarańczowym. Trudno mi teraz uwierzyć, że jeszcze kilka lat temu szczytem moich możliwości było odgrzanie bigosu przywiezionego z domu Polecam także takie nadziewane tylko jabłkami i rodzynkami z odrobiną cynamonu. Niebo w gębie, zapraszam po przepis! Jeżeli lubisz takie dobroci w cieście francuskim, spróbuj także te z jabłkami, żurawiną z sosem waniliowym(...)pokrojonego na 1 cm kawałki 200 g jabłek, obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę 1/2 szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 jajko, rozbełtane Lukier pomarańczowy: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W średnim rondelku umieść rabarbar, jabłka, cukier i 2 łyżki, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na średnim
karmelowymajeranek 2 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki CIASTO: mąka tortowa 60 dag, woda ciepła 1,5-2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, masło miękkie 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka mięso z dzień wcześniej ugotowanego rosołu obrać z kości(...)dolewać w trakcie wyrabiania, zależy od mąki ile wody wchłonie ciasto schować do woreczka i odstawić na 30 minut ciasto podzielić na porcje, każdą cienko rozwałkować, wycinać szklaną krążki, nadziewać 1 czubatą łyżeczką farszu i sklejać pierogi na oleju zrumienić cebulkę z przyprawami w osolonym wrzatku z 2 łyżkami oleju ierogi po wypłynięciu gotować z 3-4 minuty na mniejszym
W Mojej Kuchni LubięNastępnie pokroić w kostkę u dodać do kapusty i gotować na średnim ogniu ok. 50-60 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać kilka ziarenek kminku. Pierogi nadziewać wystudzonym farszem. Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 50 g świeżych drożdży 180 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Z podanych składników zagnieść elastyczne(...)kółka. Na środek każdego pieroga nałożyć po łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 200*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdodajemy cukier i ubijamy na parze. ( Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy go cały czas, a na nim stawiamy miskę z jajkami i cukrem, tak by miska nie dotykała wody). Jajka ubijamy aż masa stanie się gęściejsza i jaśniejsza, powinna podwoić swoją objętość, a cukier dokładnie się rozpuścić. Odstawiamy do wystygnięcia. Do masła dodajemy po łyżce masy jajecznej, następnie pokruszoną chałwę(...)mnie była to nalewka wiśniowa i dosypujemy łyżkę kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.) Poncz: likier kawowy lub inny alkohol kawa rozpuszczalna Do dekoracji: rurki - nadziewane lub puste w środku 2 op. Maltesers Pierwszy blat nasączamy pączem, następnie smarujemy kremem, na nim układamy wiśnie. Przykrywamy drugim blatem, podobnie jak pierwszy nasączamy pączem i smarujemy grubszą warstwą
Słodka Kraina Wypiekówmiękkiego masła lub margaryny 100 ml mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 10-15 dag mielonych migdałów Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki(...)Przygotowujemy krem. Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując zmielone migdały. Mieszamy by składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce
Rozpustne gotowanieCałą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Nie skracaj tego czasu! Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące mleko! Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką. Proces ten ma być długi, ręka boli tak wiem, ale trenujemy mięśnie na ręce. ;-) Zawsze też możecie poprosić(...)duża micha z Ikea, jak ciasto już jest ponad, to znaczy, że możemy formować bułeczki. ;-))) Obrane porzeczki myjemy, osuszamy. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i możemy nadziewać bułeczki. Formujemy dość podłużne bułeczki. Ja nadziewałam bułeczki dość sporą ilością porzeczki i niektóre mi popękały, więc lepiej nie przesadzać z ilością ;-) nadzienia. Uformowane układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym
SMYKWKUCHNInieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Cebulę(...)maśle. Dorzucamy na patelnię pokrojone w małą kostkę pomidory oraz paprykę. Doprawiamy całość przyprawą warzywną oraz ziołami i pieprzem i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie papryka. Placek nadziewamy farszem, ten posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem oraz bazylią
Kuchenna Kontrrewolucya