kuchni. Zazwyczaj dodaje się do nich jakiś drugi składnik, na przykład twaróg, albo surowe starte ziemniaki i gotuje się z nich kluski lub smaży kotlety. Kluski ziemniaczane często bywają nadziewane mięsem lub białym serem, ale na co dzień przygotowuje się zwykle ich najprostszą wersję, bez nadzienia, za to z okrasą z cebuli, słoniny lub boczku. Są one alternatywą(...)smażone, na które dzisiaj zapraszam, przygotowałam według przepisu Pani Zofii Foryś z Nawsia Brzosteckiego (gmina Brzostek, powiat dębicki). Do ugotowanych ziemniaków dodaje się jedynie podsmażoną cebulę, śmietanę, mąkę i jajka. Kluski smaży się w głębokim tłuszczu, ale wbrew pozorom jest to danie delikatne, sprawiające wrażenie lekkiego. Po usmażeniu na zewnątrz kluski otoczone są cienką, chrupiącą skórką, ale ich środek pozostaje
Trzeci talerznadchodzą chłodniejsze dni, jakoś dziwnym sposobem nabieram ochotę na słodkości, chociaż na co dzień najlepszym słodyczem dla mnie są śledzie:P Dlatego dziś przedstawiam chrupiące “ravioli” nadziewane czekoladą, które umilą każdy jesienny, zimny wieczór. Są one łatwe w przygotowaniu, a dzięki foremkom do wycinania ravioli marki Tescoma , które są w aż 4 różnych kształtach można szybko wyczarować(...)szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju roślinnego 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 3-4 łyżki zimnej wody 3/4 szklanki ulubionego kremu czekoladowego 1 jajko rozbełtane z 1 1/2 łyżki wody do posmarowania 1/4 szklanki cukru perłowego do posypania (opcjonalnie) cukier puder do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W misce miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wymieszaj
karmelowysól 1 sucha bułka namoczona w wodzie Oliwa Mozzarella Parmezan 1 torebka ryżu Sposób: Jak zwykle najpierw zabieramy się za mięso Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany drobno,startą cebulę majeranek ,dwie szczypty soli, trochę pieprzu , wyciśniętą bułkę Mieszamy tak by uzyskać jednolita masę Pozostawiam w lodówce na ok. 2 godziny Gotujemy(...)mycie papryki. Ucinamy górę tak by później zamknąć paprykę, Oczywiście to jest tylko propozycja. Rozgrzewamy piekarnik do 220C Następnie tarkujemy mozzarellę i wsadzamy do środka papryki,następnie nadziewamy mięsem. Nie zakrywamy papryki ,górną częścią która nam została Zmniejszamy temperaturę. Pieczemy paprykę w 200 C przez około 40 minut, Wyciągamy i posypujemy tartym parmezanem. Zamykamy paprykę i pieczemy jeszcze przez
Viola cooks with passionryżową gotujemy w wodzie w stosunku 1:1 (1/2 szklanki komosy na 1/2 szklanki wody). Po ugotowaniu dodajemy do niej pokrojone w kostkę: pomidora i fetę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i pieczemy ok. 20-25 minut nie zmieniając temperatury. Farsz można posypać żółtym serem. O, i jeszcze! Były też słodkie babeczki z cukinii , a dziś w wersji wytrawnej, beztłuszczowej(...)image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/07\/P7070015.jpg","description":null,"recipeIngredient":["300 g cukinia (1 \u015brednia sztuka)","200 g m\u0105ka z ciecierzycy","1 szt jajko","1 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","1\/2 szt ser brie"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser kroimy w kostk\u0119. Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie na jednolit\u0105
Kucharzycadużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wktuszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, puree, jajko, żółtko oraz ekstrakt. Zagnieść na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta. Dobrze wyrobić - ciasto może pozostać lekko klejące. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć(...)minut (pączki powinny wyraźnie urosnąć). Wyrośnięte pączki smażyć na oleju lub smalcu rozgrzanym do temperatury 175 st. C. Odkładać na ręcznik kuchenny do obcieknięcia z tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki nadziewać kajmakiem, wierzch udekorować za pomocą woreczka cukierniczego z tylką z małym, okrągłym otworem paseczkami kajmaku. Smacznego! To ja się już teraz oddaję błogiemu lenistwu. Oznacza ono pewne zadania w Maminej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli * kilogram pieczarek * duża cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki(...)trzech łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę , dodać poszatkowane pieczarki i usmażyć. Przyprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować , gdyby się kleiło - podsypać mąką. Wycinać koła od szklanki. Nadziewać zimnym farszem. Zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem i piec na z złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym
Magiczne Życie MartyPomysł na wykorzystanie cukinii - wydrążyć ją, nadziać i do pieca ;-) Palce lizać! Składniki: (porcja dla 4 osób) 2-3 duże cukinie 500 g mięsa mielonego
Kuchnia MagdaLenyPomysł na wykorzystanie cukinii - wydrążyć ją, nadziać i do pieca ;-) Palce lizać! Składniki: (porcja dla 4 osób) 2-3 duże cukinie 500 g mięsa mielonego
Kuchnia MagdaLenyMakaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierogi mojej Babci a zwłaszcza z nadzieniem z kapusty są wyborne. Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 60 dag maki Składniki na farsz: 1 kg kapusty białej 2 białe cebule 1 łyżka smalcu sól i pieprz ziołowy do smaku ½ szklanki kaszy jęczmiennej Wykonanie ciasta: Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką(...)dobrze odcisnąć. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Po czym dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać okraszone zrumienioną cebulką lub posoloną kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniazaparzać na małym ogniu aż całość mocno zgęstnieje i zaczną się pojawiać pęcherze powietrza. Uważać, żeby nie przypalić. Przełożyć do miski i wystudzić. Wystudzoną masę miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki). Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Wystudzić. Krem: mąki wymieszać z cukrem, żółtkiem i połową mleka. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobione mąki i ugotować, przestudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania. Ptysie nadziewać do połowy budyniem a jako drugą połowę wstrzykiwać nadzienie malinowe. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać na paterze bez klosza, żeby nie zmiękły
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabędą nasiąkać tłuszczem. Usmażone zostawiamy do wystygnięcia na papierowym ręczniku. Lime curd: 3 limonki szklanka cukru 60 g masła 1 jajko + 3 żółtka W rondelku lekko podgrzewamy rozkłócamy jajka z cukrem. Gdy ładnie nam się połączą dodajemy masło i sok z limonek. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia. Jeśli minęliśmy już temperaturę stu stopni, a nasz lime(...)zakręcanego pojemnika i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy curd przygotować spokojnie dzień lub dwa wcześniej, ponieważ w takiej formie możliwe jest przechowywanie niego nawet 2-3 tygodnie w lodówce. Nadziewamy nasze pączki. Proponuję od góry, bo następnym naszym krokiem będzie przykrycie ich bezą, a zatem ukryjemy miejsce nakłucia. Jeśli nie posiadamy końcówki do nadziewania, to spokojnie większa strzykawka również się sprawdzi
Karczma Honoriettybardzo energicznie całość mieszać, aż masa będzie gładka, gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka. Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem). Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum 3cm. Ciasto piec(...)mleku z miodem i 1 bananem. Gdy kasza wystygnie, zmiksować ją na gładki krem z awokado i pozostałymi bananami. Do masy dodać kakao i całość dokładnie wymieszać. Ptysie nadziewać kremem i podawać z dodatkiem owoców lub posypane cukrem pudrem
Kuchnia Bon Appetitminuty. Przekładam do miski, aby szybciej stygło, ciasto wygląda teraz trochę jak ziemniaczane puree. Zimne już przekładam do miski miksera i na średnich obrotach miksuję dodając po kolei wszystkie jajka. Gotowe wyciskam przy pomocy rękawa cukierniczego na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Ilość ptysi zależy od tego, jakiej wielkości ptysie będziecie wyciskać. Z tej ilości składników powstaje porcja, którą(...)minut. Trzeba je kontrolować, gdyż każdy piekarnik piecze inaczej. Muszą spuchnąć i nabrać apetycznego lekkiego brązu. Po upieczeniu natychmiast przełożyć delikatnie na kratkę do wystudzenia. Ptysie tym razem nadziewałam kremem malinowym przygotowanym podobnie jak krem patissiere. Potrzeba na niego: - 400ml mleka - 5 żółtek (z białek możecie przygotować na przykład to ) - 1 duży budyń malinowy - 180g cukru - łyżka soku
I tu będę miała takie teprzepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne, to taka inna mini pizza , pizza rolls , tylko w innej postaci. Polecam też mój przepis na inne(...)łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię