Naleśniki nadziewane farszem warzywnym i zapieczone z serem w piekarniku to proste, choć trochę pracochłonne danie, ze względu na smażenie naleśników 😉 Jednak jest ono tak dobre, że opłaca się poświęcić trochę czasu zwłaszcza, że z podanej ilości wychodzi jedzenia na 2 dni (u mnie wyszły 2 naczynia żaroodporne). Do nadzienia możemy dodać warzywa jakie tylko chcemy, a w wersji(...)zarówno na obiad, jak i kolację. P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili się na nie 😀 Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli ok. 2 szklanki mąki 2-3 łyżki oleju szczypta kurkumy Nadzienie: 2 cebule ok. 200 g pieczarek 1 papryka
Kuchnia MagdaLenypietruszka, które są składnikiem farszu. Zapraszam Was do lektury postu i do wspólnego gotowania. JAK ZROBIĆ KROKIETY Z NALEŚNIKIEM? Krokiety z mięsem to nic innego jak wytrawny naleśnik, nadziewany farszem mięsnym, bądź warzywno-mięsnym, czy też z grzybami bądź kapustą, opanierowany i smażony w postaci rolki, do chrupkiej powierzchni o kolorze złotym. Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem(...)krokiety dosmażyły się w środku. SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy: sól, zioła prowanasalskie - 2 jajka rozmiar L - 1/4 szklanki oleju W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy na godzinę do lodówki. Naleśniki smażymy na patelni non stick. FARSZ DO KROKIETÓW
SMYKWKUCHNIgotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego(...)serka dodajemy koperek, pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Z łososia usuwamy skórę. Rybę kroimy na niewielkie plasterki. Gdy ptysie ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym serkiem i łososiem. Smacznego
Smak mojego domuwpada do głowy myśl, a raczej obraz widzianego kiedyś Croquembouche . "Dosłownie nazwa ta znaczy c hrupiące w ustach , a croquembouche (klik) to tradycyjny francuski deser z ptysiów nadziewanych śmietaną lub creme patisserie, ułożonych w kształt wieży. Ptysie przykleja się do siebie karmelem. Croquembouche zwykle podaje się przy okazji uroczystości, takich jak wesela lub pierwsza komunia" * . Wówczas(...)CROQUEMBOUCHE /z podanej porcji upiekłam 33 małe profiterolki oraz sporą porcję groszku ptysiowego dla Synka:) / Na ciasto ptysiowe ** 50g masła 90 g mąki 3 jajka, lekko roztrzepane 180 ml wody Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Masło przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać 180 ml wody i mieszać na średnim ogniu, aż prawie się zagotuje. Zdjąć
KUCHARNIApieczenia - woda różana Dodatkowo: - powidła śliwkowe (290 g) - cukier puder - olej rzepakowy * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg, alkohol i wodę różaną (niewiele, bo ma bardzo intensywny smak i zapach) – miksujemy. Dodajemy jogurt – ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i sodą(...)rozgrzany olej (jednorazowo smażyłam po 6 sztuk). Smażymy na rumiano z obu stron (moje same się odwracały). Wyjmujemy, kładziemy na ręczniki kuchenne do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewamy powidłami i oprószamy cukrem pudrem. Szybkie pączki serowe z powidłami z chrupiącą skórką, miękkim, puszystym, delikatnym i wilgotnym wnętrzem – na karnawał, tłusty czwartek… i nie tylko. Najlepsze świeże, choć
mojewypiekiinietylkociasto 400 g mąki 250 g margaryny 100 g cukru szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka do brązowych 2 łyżeczki kakao masa; 1 szkl mielonych orzechów 0,5 szkl mleka 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka rumu 2 łyżeczki kakao 200 g masła Zagnieść ciasto z podanych składników, przy białych nie dodawać kakao, do brązowych dodać. Uformować wałeczek(...)zagotować , zalać orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, partiami dodać orzechy i kakao, a następnie rum. Masę miksować ok 5 min. Schłodzić w lodówce. Orzeszki nadziewać masą, posypać cukrem pudrem
Gotowanie jest łatweorkiszowej szklanka mleka 2% 2 jajka od szczęśliwych kur łyżka oleju szczypta soli słodzidło + 4-5 jabłka, łyżka miodu, łyżka masła, cynamon Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz słodzidło (najlepiej ksylitol). Miksujemy składniki do uzyskania gęstego, ale nie lejącego się ciasta. Ciasto na naleśniki odstawiamy na ok 15-20 minut(...)minut do czasu, aż jabłka zmiękną. Na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni wlewamy po 1-2 chochlach ciasta i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe naleśniki nadziewamy prażonymi jabłkami, zwijamy w rulonik i polewamy miodem. Smacznego! 🥞 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliegodzinę. Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki i dodajemy do niej szczyptę soli. W osobnej miseczce ucieramy żółtka na puszystą masę wraz z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko i ucieramy na puch ,ot taki sobie kogel- mogel!.Dodać go do przesianej mąki i dolewamy resztę ciepłej śmietanki ,która nam została.Wlewamy alkohol,dodajemy zaczyn drożdżowy oraz stopione ,schłodzone(...)czasu do czasu lekko podsypuję mąką ciasto jeśli wyrabiam je rękami.Gdy już jest gotowe ,lśniące rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 cm.nie cieńsze! Wycinamy szklanką krążki i NADZIEWAMY je odrobiną konfitury.Zlepić je dokładnie i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.PRZYKRYĆ ściereczką.W rondlu rozgrzać tłuszcz(musi być bardzo gorący),,wkładamy pączki tak ,aby miały
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki tortowej Młynomag 3/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać. Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie(...)doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki. Nadziewać kapustą. formować pierożki i układać na blasze do pieczenia. piec ok 20 min w temp 180 st. Podawać z barszczykiem
Gotowanie jest łatwefarszem z jagnięciny, ale można spotkać się także na pie z haggisem, czyli tradycyjne danie haggis, neeps & tatties zamknięte w cieście czyli paju ;) Można także spotkać pie nadziewanego macaroni cheese, czyli ciasto wypełnione makaronem w sosie serowym. Mam nadzieję, że jeszcze w czasie trwania akcji będę miała okazję zaprezentować inny rodzaj pie. A tymczasem polecam(...)łyżki śmietany 1 średnia cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 2 garście mrożonego zielonego groszku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz gotowe ciasto francuskie 1 jajko olej do smażenia Jak zrobić pie z kurczaka: Jeżeli używacie surowego kurczaka ugotujcie go w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kilku ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, kawałka cebuli
Codzienne GotowanieKażdy z nas preferuje jakąś czekoladę! Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, ekskluzywna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, niebanalna nadziewana. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą, z chilli i solą… Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Czekolady. Czekolada stymuluje wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia, uspokaja chaos myślowy, działa antydepresyjnie i euforyzująco(...)szklanki mąki – 350 g • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki soli • 200 g masła • 150 g cukru białego • 50 g cukru brązowego • 1 cukier wanilinowy • 2 duże jajka • 2 czekolady gorzkie • 2 czekolady białe Wykonanie: • Wymieszać mąkę, sodę i sól. • Masło utrzeć z cukrem białym, brązowym i wanilinowym. • Dodawać po jednym jajku
To co kochamkoloru i smaku. Zdecydowanie musicie je zrobić na świąteczny stół. Babeczki przygotowałam z ciasta drożdżowego, oblałam obficie lukrem i posypałam zbożowymi kuleczkami. Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Do nadziewania babeczek użyłam konfitury "Płatki róż", po odkręceniu słoiczka zapach Was zachwyci a smak zadowoli! Polecam kochani serdecznie! To zdecydowanie must have! Przygotowanie ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI NA BABECZKI DROŻDŻOWE(...)drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Masę wlej w dziurkę i wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. To jest rozczyn, który teraz pozostawiamy na 25 minut. Jajka utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Margarynę stop w rondelku. Do miski z rozczynem dodaj mleko + masę z jaj. Całość zacznij zagniatać energicznie, tak aby jak najwięcej wprowadzić powietrza
SMYKWKUCHNIzamrażarki. To świetny sposób na domowy "półprodukt" - gotowy farsz można później wykorzystać w wielu różnych, "jedno-porcjowych", szybkich potrawach, gdy braknie nam czasu na przygotowanie pełnego obiadu. Takim farszem nadziewam np naleśniki, czy warzywa, dodaję go do makaronu bądź ryżu. Dziś kupiłam ciasto francuskie, wyjęłam 3 takie swoje "różne" woreczki i upiekłam te trójkąciki. Ponieważ w żaden sposób nie oznaczyłam(...)potraw; w sezonie grillowym przygotowuję go bardzo często. składniki: opakowanie ciasta francuskiego dowolny wytrawny farsz pierogowy (najlepiej 2-3 rodzaje, u mnie ze szpinaku , z gotowanego mięsa , z mozzarelli ) jajko siemię lniane sos: nieduży zielony ogórek 3 ząbki czosnku 200 ml jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
6nieboprzyrządzić jako dania bufetowe przyrządzając mniejsze porcje, takie na raz. Łatwe do jedzenia bez talerzyka czy na stojąco. Miłej zabawy! Przepisy na Sylwestra Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki(...)kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka w czekoladzie Deser gino Snikers bez pieczenia Pieczywo Oliwkowe zawijańce Bułki ala pizza Nadziewane bajgle Ciasta i ciasteczka Faworki Krajanka czekoladowa Brownie z kawałkami czekolady …I na koniec mój ulubiony drink mohito . Szczęśliwego Nowego Roku 2016 The post Przepisy na Sylwestra
codojedzeniaostra papryka oregano oliwa z oliwek 2 filety z kurczaka 1 kulka mozzarelli 250 g pieczarek 1 jabłko 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 żółta papryka Przygotowanie: jajka miksujemy z olejem, wodą, przesiewamy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy po szczypcie imbiru i oregano. Smażymy filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy, solą, pieprzem oraz(...)kroplą oliwy z oliwek na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą i cynamonem oraz ostrą papryką warzywa mieszamy na jednej patelni, kurczaka smażymy, dodajemy do warzyw. Farszem nadziewamy naleśniki, zawijamy, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy na patelni lub w piekarniku. Możemy posypać tartym serem twardym dojrzewającym SMACZNEGO
Luźna Kuchnia