łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika 250 g masła 200 g miodu 200 ml dżemu do nadziewania Dzień przed pieczeniem W dużej misce wymieszać kakao z mąką, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić(...)piekarnika, wystudzić na kratce. Do dużej strzykawki (100ml) nabrać dżemu i w każdego pierniczka wstrzykiwać odrobinkę dżemu. Jeżeli pierniczki mają się błyszczeć przed pieczeniem należy je posmarować roztrzepanym jajkiem. Smacznego
moj przepis naciepłej, ale nie gorącej temperaturze, wymieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Miskę można przykryć bawełniana ściereczką. Następnie w pozostałym mleku roztopić masło. Gdy ostygnie wymieszać z jajkami, szczyptą soli i resztą cukru. Wlać do rozczynu o odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na 12 części. Każdą z nich spłaszczyć w dłoni, położyć na ciasto łyżeczkę powideł śliwkowych(...)mocno rozgrzeje. Kiedy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucać pączki i smażyć tak długo, póki nie uzyskają złotego koloru. Tradycyjne najlepsze! Pączki, które piekły nasze babcie i prababcie, zazwyczaj były nadziewane dżemem lub powidłami. Takie przepisy chętnie wykorzystywane są dziś, dlatego że nawiązują do tradycyjnych smaków, które przypominają dzieciństwo. Często stosowanym unowocześnieniem przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie jest zastąpienie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKościerskie ” sakiewki drobiowe z lubczykiem i pieczarkami Sakiewki Kościerskie , to nic innego jak filet z piersi z kurczaka , nadziewany pieczarkami z cebulką , lubczykiem i serem . Spytacie dlaczego Kościerskie , może dlatego ,że dość często ,spotykam je w różnej wersji na weselach , przyjęciach itp… Nie jest to tradycyjna kuchnia tego regionu , raczej nowoczesna , która z uwagi na swą prostotę(...)pieczarek – około 0,5 kg ( można mniej ) 2 cebulki średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka siekanych liści lubczyku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 2 jajka olej do smażenia Filety z kurczaka , płukamy , oczyszczamy tradycyjnie z farfocli Nacinamy od grubszej strony nożem , tworząc w każdym kieszonkę na farsz . Pieczarki i cebulkę kroimy drobno , smażymy na złoty
Ogrodnik w podróżytarce) rozmaryn świeży drobno posiekany szczypta tymianek świeży drobno posiekany szczypta pietruszka świeża drobno posiekana szczypta pieprz ziołowy szczypta sól do smaku papryka ostra pół łyżeczki jajko 1 szt bułka tarta 2 łyżki Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kebabów olej do smażenia sos czosnkowy Folwark pieczywo Wykonanie: Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy(...)wodzie ( ma być spęczniała ) . Wyrabiamy mięso i zostawiamy na godzinkę by przeszło , umieszczamy je w lodówce Po 2 godzinach mięso bierzemy w dłoń i formujemy ruloniki które nadziewamy na patyczki od szaszłyków Mini kebaby obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor ( muszą się usmażyć ) Podajemy z sosem czosnkowym i pieczywem
Różowa kuchniadopóki nie jest gorzka, zjem każdą. <3 Jak i takie pyszne pierogi - dobre na śniadanie, obiad i kolację. Ciasto: Jak tutaj , tylko połowa składników (żółtko, zamiast całego jajka) Farsz: 400g mielonego mięsa z łopatki duży kubek esencjonalnego wywaru warzywnego 1 gotowana marchewka i pietruszka (z wywaru) 1 spora cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz masło klarowane do smażenia Mięso(...)przez sitko z małymi oczkami mielimy marchew oraz pietruszkę, naprzemiennie z uduszonym mięsem oraz cebulą i czosnkiem. Po zmieleniu całości, dokładnie wszystko razem łączymy, doprawiamy solą oraz pieprzem i nadziewamy pierogi. Moje, lepione ręcznie nie są jeszcze wciąż najpiękniejsze, jednak do tych z maszynki wchodzi mniej farszu. ;) Gotowe pierożki wrzucamy do wrzątku z łyżką oleju i gotujemy do momentu wypłynięcia
Kuchenna Kontrrewolucyazacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę i całość dobrze mieszamy, po czym ponownie zagotowujemy. Parzone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze rozmieszana, tak by nie było żadnych grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej niewielkie groszki, wielkości około złotówki, na blaszce(...)Upieczone ptysie pozostawiamy do wystygnięcia. …i ubijamy śmietankę :) Do kremówki dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, a po chwili ubijania śmietan – fixy i ubijamy dalej. Ubitą na sztywno śmietaną nadziewamy przekrojone na pół mini ptysie, składamy je w całość. Górę można lekko posypać cukrem pudrem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajspiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie ciastka są zawinięte, smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor (około 10 – 15 minut). Jeszcze ciepłe rurki, delikatnie zdejmujemy z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia. Z 400ml mleka(...)będzie zimny, ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem waniliowym. Następnie w osobnym naczyniu miksujemy wystudzony budyń, po czym łączymy go z ubitą śmietaną i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotową masą nadziewamy rurki/ marchewki, przy pomocy szprycy lub woreczka. Na koniec, jeśli chcemy uzyskać efekt marchewki, wbijamy coś zielonego. U mnie były to liście mlecza, ale możecie użyć różnych ziół lub sałaty
Smakowy Rajcukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki mlekamała uszka kajmakuKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy(...)następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch muffinów posypujemy przygotowaną kruszonką.Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 25 minut.Studzimy w formie. Po tym czasie ostudzone muffiny nadziewamy kajmakiem od spodu babeczki.Smacznego
Słodkie Przyjemnościszklanki letnia woda, 2 łyżeczki cukier - drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu jajko, żółtka, cukier zmiksować na kogel-mogel do jajek dać zaczyn drożdżowy, letnie mleko i stopiony tłuszcz letni, szczyptę soli, ocet, mąkę przesianą i mikserem spiralami wyrabiać na szybkich obrotach z 10 minut przykryć ręcznikiem i zostawić w cieple(...)ciasta wycinać szklanką krążki na duże pączki na gorącym smalcu smażyć pączki na rumiano, uważać, aby nie spiec ich za mocno wykładać na ręcznik papierowy szprycą z końcówką do nadziewania nadziać pączki marmoladą jaką lubisz ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej - jest w moich przepisach posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand
W Mojej Kuchni Lubięlodówce zgęstnieje. Schłodzone ciasto, odrywać po kawałku, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i wykrawać pierniczki. Pierniczki można nadziewać. Ja zrobiłam część nadziewanych, a część zwykłych. Nadziewałam gęstymi powidłami z czarnej porzeczki i nutellą. Najłatwiej nadziewać odznaczając na części ciasta wzór, na to ułożyć nadzienie i przykryć wykrojonym kawałkiem ciasta. Skleić i jeszcze raz wyciąć foremką. Wykrojone pierniczki układać(...)łyżek mleka Składniki polewy roztopić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Lekko przestudzić i udekorować pierniczki. Lukier: 1 białko 7 czubatych łyżek cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Jajko sparzyć. Białko wbić do miseczki i dodać cukier puder. Ja najpierw dodałam 3 łyżki zamieszałam i potem dodawałam po łyżce do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec wcisnęłam kilka kropel soku
Agusiowe smakołykikrawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy. Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud wykonania. Rogale Marcińskie, zdecydowanie warte są takiego poświęcenia bo końcowy(...)mrożonego masła 1 łyżka skórki pomarańczowej - kandyzowanej 4 łyżki rodzynek 100g migdałów (płatków) 100g orzechów włoskich 225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko 500 ml mleka 2 łyżki wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli
Ukojenie Podniebieniakrawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy. Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud wykonania. Rogale Marcińskie, zdecydowanie warte są takiego poświęcenia bo końcowy(...)mrożonego masła 1 łyżka skórki pomarańczowej - kandyzowanej 4 łyżki rodzynek 100g migdałów (płatków) 100g orzechów włoskich 225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko 500 ml mleka 2 łyżki wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli
Ukojenie Podniebieniaszybko się jednak tego pomysłu pozbyłam. Więc zabrałam się za coś co można szybko zrobić w domu. I tak powstały one: kokosowe pralinki w gorzkiej czekoladzie - bez glutenowe, bez jajek i mleka. Do ich przygotowania użyłam tylko kilku prostych składników. Szybko się je robi i w równie błyskawicznym tempie znikają:) Spróbujcie sami! Składniki (10 pralinek) - 50 g wiórek kokosowych(...)miseczki wrzucamy wiórki kokosowe, cukier oraz jogurt grecki. Wszystko dokładnie blendujemy na dość jednolitą masę. Na koniec dosypujemy mąkę kokosową i łączmy. Z tak powstałej masy lepimy kuleczki. Następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków. Zabieramy się za przygotowanie polewy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę. Kiedy będzie już płynna zdejmujemy z palnika i dolewamy odrobinę mleka aby stała się jeszcze bardziej
Health-Fit-Lifegorącej dodajmy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Zaparzamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Kolejne jajko wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy „gniazdka” na blachę wyłożoną papierem. Wyciskamy jedno gniazdo obok drugiego(...)wino odparuje. Dodajemy oczyszczone, pokrojone borowiki i smażymy do miękkości. Miksujemy na gładki mus, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy. Grzyby mieszamy z pasztetem i tak przygotowaną masą nadziewamy upieczone gniazdka ptysiowe. Posypujemy posiekanymi, podprażonymi orzechami laskowymi i świeżymi ziołami. Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoNALEŚNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * mleko – 1,5 szkl * kokos – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * olej – 4 łyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * mleko – 1 l * mąka ziemniaczana – 4 płaskie łyżki * maliny – 2,5 szkl * cukier puder(...)mleka łączymy z malinami i zagotowujemy, a w drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszanką zalewamy gotujące mleko z malinami, gotujemy intensywnie mieszając, dosładzamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowanym budyniem nadziewamy naleśniki, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i posypujemy prażonymi orzechami. Zajadamy
Ostra na Słodko