jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:90/140)

Przepisy na pierś z kurczaka 264

szpinakiem i pomidorkami Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem Makaron Pad Thai z kurczakiem i tofu Sałatka z cykorią, kurczakiem i pomarańczą Kurczak w sosie serowym Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej Sałatka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem(...)kurczakiem w sosie serowym Makaron z pieczarkami i kurczakiem Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem Kotlety z kurczaka Sałatka Gyros Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą   Artykuł Przepisy na pierś z kurczaka pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 263

Popularne w restauracjach chińskich na całym świecie. Wywodzą się z północnych regionów Chin. Baozi w dialektach północnych oznacza bułeczkę” (źródło Wikipedia ). Przygotowałam dzisiaj wersję z mięsem, ale bułeczki nadziewa się również pastą fasolową, pastą z nasion lotosu. Spolszczyłam nieco przepis, gdyż w wększości przepisów do mięsa dodaje się kapustę, sporo świeżego imbiru i przyprawę pięć smaków. Próbowałam już tego(...)który nabyłam w sklepie Kuchnie świata . Wyszło pysznie!. Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 /około 12 sztuk Ciasto drożdżowe 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 1 jajko 0,5 szkl mleka 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki stopionego i otudzonego masła szczypta soli Nadzienie mięsne 300 g mięsa mielonego 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę

Pieguskowa Kuchnia
Wegańskie ciasto jaglane z truskawkami 210

Zapasy truskawek zrobione, kilka pojemników domowego dżemu zamrożonych i jeszcze delektujemy się wegańskim ciastem z kaszy jaglanej nadziewanym truskawkami. Jest to takie zwykłe, a jednocześnie niezwykłe ciasto Proste w składzie i wykonaniu, ma tylko kilka składników, ale nie ma w nim w ogóle oleju. Próbowałam je z olejem kokosowym, zrobiłam też i bez i, jak dla mnie, w ogóle(...)suchej kaszy jaglanej (około 350 gram) 3 szklanki wody 2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 6 łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła do smaku) zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody truskawki (na wierzch) Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, wrzucamy do garnka razem z wodą i mlekiem roślinnym, zagotowujemy, a następnie gotujemy

Lamarida.pl
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i marmoladą + film 157

wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i błyskawicznie znika z talerza.   składniki na tortownicę 26cm 5 jajek szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 5 – 6 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady cukier puder do posypania ciasta 1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej(...)połączyły. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wlewamy 2/3 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Z obranych jabłek wydrążamy gniazda nasienne, owoce przekrawamy na połówki i każdą połówkę jabłka nadziewamy łyżeczką marmolady. Owoce układamy na cieście (marmoladą do góry), a na wierzch wlewamy pozostałe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozprowadzając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 30 minut

Smakowite Dania
Pączki 172

rozczyn powinien mieć gęstość śmietany, albo jak kto woli ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, rozpuszczone masło, żółtka, cukier wanilinowy i olejek zapachowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, albo silnym robotem. Powinno mieć stałą konsystencję, ale nie może być twarde. Jeżeli ciasto jest zbyt lejące się, dodać(...)środka konfiturę. Jak to zrobić? najprościej w kulce zrobić palcem dziurkę (nie na wylot), nałożyć konfiturę i zakleić otwór ściskając ze sobą ciasto. Ponownie formujemy kulki, ponieważ nasza operacja nadziewania, na pewno popsuła ich kształt. Kuleczki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej, lub smalec do temperatury

KasiaiKrzysiu.pl
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 121

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pychotka

Wielopokoleniowo
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 168

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pychotka

Wielopokoleniowo
Kurczak po polsku 289

Powiem szczerze, że bałam się strasznie nadziewać i piec całego kurczaka. Robiłam to pierwszy raz i strasznie bałam się, że skóra popęka, bo włożę za dużo farszu lub, że kurczak w środku się nie dopiecze, lub, że cały farsz mi wyleci. Na szczęście kurczak wyszedł pyszny i na prawdę soczysty. Już nie będę się bała faszerować, ale przyznam szczerze(...)polecam. Pomysł zaczerpnięty z kuchni polskiej. Ja muszę popracować nad krojeniem takiego kurczaka   Składniki: - kurczak (u mnie około 1,6 kg) - 100 g masła; - pół czerstwej bułki; - 2 jajka; - pół szklanki mleka; - 10 dag wątróbki drobiowej; - 1 łyżka posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, wyczyścić, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na godzinę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć

dom-agi.pl
A jednak smażyłam... 194

olejuMąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 10-15 minut.Do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować(...)się rozpuści. Dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.W szerokim garnku rozgrzać litr oleju. Smażyć pączki 4-5 minut, obracając kilka razy w trakcie smażenia, żeby się równomiernie zrumieniły. Ciepłe nadziewać kremem, a następnie obtaczać w posypce z przesianego cukru pudru z mlekiem w proszku.Smacznego!Jak widać, nawet kiedy dostałam rozgrzeszenie w kwestii kupowania słodkości, nie mogłam się oprzeć przygotowaniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka nadziewana 140

Ostatnio u mnie drożdżowo i słodko..ale jak się ma w domu takich amatorów słodkości i sporo produktów do wykorzystania nic innego nie pozostaje - trza coś

Moje domowe kucharzenie
Pączki z pomarańczową konfiturą 213

letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie i lśniące ciasto, po czym dodajemy masło(...)kółka o średnicy 6 cm. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Ja nadziewam paczki po usmażeniu. Gdy ciasto wyrasta warto przygotować sobie szprycę z długą końcówką i napełnić ją nadzieniem. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz

Kulinarne przygody Gatity
CIASTECZKA CINNAMON ROLLS 113

Robiłam te ciasteczka z kursantami na szkoleniu cukierniczym i zrobiły taką furorę, że postanowiłam przygotować przepis również na bloga! Są fantastyczne! Delikatne, chrupiące, kruche ciasto nadziewane pysznym kremem cynamonowym ( nie przesadnie cynamonowym! ) jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawy. Ciasteczka robi się błyskawicznie, ale radzę pozostawić je na noc w lodówce – zdecydowanie łatwiej później pokroić równe, piękne roladki albo(...)cynamon – 1 łyżka * mąka pszenna – 2 łyżki * sól – 1 szczypta CIASTO: * masło min. 82% – 230 g * cukier puder – 4 czubate łyżki * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – z 1 laski * jajko L – 1 szt * mąka pszenna – ok. 450 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NADZIENIE: Wszystkie składniki ucieramy. CIASTO: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy sól, ziarna wanilii oraz

Ostra na Słodko
Faworki jaglane 316

jajko 2 żółtka 200 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 3 łyżki oleju (użyłam kokosowy) łyżka wódki olej dosmażenia Przygotowanie: Kaszę, wodę i jajka zmiksuj na gładką masę Dodaj przesiane mąki i wyrób ciasto, odstaw na kilka minut, by odpoczęło Dodaj wódkę i olej i jeszcze raz zagnieć - cisato powinno być miękkie, puszyste i nieklejące(...)złocisty kolor, nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym  Po usmażeniu można oprószyć cukrem pudrem - ominęłam ten etap, mi smakują bez cukru :)  Z części ciasto zrobiłam pierożki nadziewane konfiturą z bzu - ciasto trzeba rozwałkować jak wcześniej, wykrawać koła, włożyć trochę konfitury i formować jak zwykłe pierogi. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron Smacznego

pyszne zdrowości
CYTRYNOWE RÓŻE KARNAWAŁOWE 223

Pyszne ,kruche ciasteczkowy kwiatki.Świetne na karnawałowe szaleństwa do schrupania.   1 CZUBATA SZKL.MĄKI 1KOPIASTA ŁYŻKA CUKRU PUDRU 1 JAJKO 1ŻÓŁTKO 1KOPIASTA ŁYŻKA MIĘKKIEGO MASŁA DUŻA ŁYŻKA RUMU SZCZYPTA SOLI 1/2ŁYŻECZKI OTARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ KONFITURY CUKIER PUDER DO POSYPANIA 1KG.SMALCU ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYRABIAMY ROBOTEM,NA GŁADKIE I LŚNIĄCE CIASTO.WYŁOŻYĆ NA STOLNICE I WYBIJAĆ TŁUCZKIEM CIASTO.WAŁKUJEMY CIENKO(...)SIEBIE PRZYKLEIŁY I MOCNO PRZYCISKAMY,BY PŁATKI CIASTA SIĘ NIE ROZLECIAŁY.KŁADZIEMY NA MOCNO ROZGRZANY TŁUSZCZ I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR,WYCIĄGAMY ŁOPATKĄ I UKŁADAMY NA TALERZU.KAŻDĄ NADZIEWAMY KONFITURA PO ŚRODKU.POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.SMACZNEGO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
OMLET BISZKOPTOWY ZE ŚMIETANĄ 131

Dagoma . Z podanych proporcji wyszło mi 9 omletów. Składniki: * 2 jajka * szczypta proszku do pieczenia * 6 łyżek mąki pszennej * 4 łyżki cukru * 1 łyżka kakao (można pominąć) Wykonanie: Jajka wbić do miski, ucierać dodając co chwilę po łyżce cukru. Ucierać tak długo aż masa mniej więcej podwoi swoją objętość a masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez(...)minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ( u mnie było to 7 minut). Omlety nie mogą być za bardzo wysuszone, bo będą pękać podczas składania. Wystudzić.  Nadziewać dowolnie według uznania. U mnie omlety były przesmarowane dżemem z czarnej porzeczki i nadziane ubitą śmietaną kremówką 36% z cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Orkiszowe naleśniki z twarożkiem 196

Moja propozycja na słodkie śniadanko lub podwieczorek naleśniki: 1 szkl. mleka 1 szkl.wody lekko gazowanej 2 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki.   twarożek z bakaliami: 250 g chudego(...)uprażonych na patelni płatków migdałowych 1 łyżka uprażonych na patelni wiórków kokosowych Twaróg rozgnieść widelcem,wymieszać ze śmietanką,dodać pokrojone w kosteczkę ananasy i bakalie. Wymieszać i gotowym twarożkiem nadziewać naleśniki

Kolorowa kuchnia Elki
Eklerki z kremem budyniowym do karpatki 215

Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy 2- 2,5 cm odstępu. Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)się zarumienią. Dlatego po 35 minutach wyciągamy górną blaszkę z eklerami, a dolną zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku. Gdy eklerki ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym kremem. Smacznego

Smak mojego domu
Kotlet de volaille z serem 284

Kotlet de volaille z serem Kotlet de volaille to słynny klasyk , jednak ten przepis nie jest stuprocentowym oddaniem oryginału. Oryginalny przepis podaje ,że kotlety są nadziewane masłem z dodatkiem pietruszki , koperku lub pieprzu . Ta wersja mimo swej nie klasyczności , cieszy się dużą popularnością i można z łatwością się na nie natknąć . Często serwowane są w restauracjach i trudno się(...)osoby : 3 pojedyńcze piersi z kurczaka , filety bez kości i skóry , średniej wielkości żółty ser o łagodnym smaku np. Edam sól ,pieprz , granulowany czosnek do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Każdy filet z piersi przekrawamy na pół i rozklepujemy cieńko . Najlepiej robić to przez woreczek , nie będą się wtedy tak rozpadać . Mięso doprawiamy solą, granulowanym czosnkiem

Ogrodnik w podróży
Rurki z kremem 161

nałożone na rurkę. Ciasto rozłożyć na całej długości rurki. Będzie to wyglądać jak mała spirala. Jajko wbić do miski i roztrzepać widelcem. Po nałożeniu ciasta na rurki posmarować każdą jajkiem i posypać cukrem kryształem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Krem: Do garnka wlać 300 ml mleka i wsypać cukier kryształ. Zagotować. Cukier kryształ powinien(...)puch. Ma być miękkie i bardzo puszyte. Kiedy utarte, dodawać małymi porcjami budyń. Krem powinien być bardzo dobrze roztarty i nie mieć grudek. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Nadziewać każdą rurkę kremem. Schłodzić w lodówce. Rurki przed podaniem posypać cukrem pudrem. Rurki z kremem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując rurki z kremem. Rurki z kremem Masło i śmietana

mecooks
Buchty z rabarbarem. 142

używamy suchych drożdży ten etap pomijamy, wszystkie składniki na ciasto łączymy i od razu przystępujemy do wyrabiania). Po 10 minutach, gdy drożdże już zaczną rosnąć, dodajemy mleko, wodę, olej, jajko, żółtko, cukier i sól, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (za pomocą miksera z hakiem) trwa to około 10 minut. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją(...)kawałki, dodajemy dżem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto już ładnie wyrosło wykładamy je na stolnicę i dzielimy na około 20 części. Każdy kawałek formujemy na okrągły placuszek, nadziewamy 2-3 kawałkami rabarbaru z dżemem i zlepiamy jak pączki. Układamy w wyłożonej papierem formie (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) zlepieniem do dołu, mają być blisko siebie, by podczas pieczenia

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 236

Drożdże ucieramy z cukrem w letnim mleku. W mące robimy dołek i wlewamy weń rozczyn, odstawiamy na 10 minut (drożdże mają podwoić objętość). Po tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut), na końcu dodajemy letnią margarynę i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie lśnić. Gotowe ciasto oprószamy z wierzchu(...)farszu i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek na 4-5 cm paszteciki i układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać formując pierogi. Po około 30 minutach smarujemy wyrośnięte paszteciki roztrzepanym żółtkiem (można je ponacinać ostrym nożem), posypujemy czarnuszką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 334

Jajko i żółtko ubijamy na puch razem z cukrem i solą. Drożdże przekładamy do miseczki i dodajemy do nich łyżeczkę cukru i mieszamy aż do uwodnienia.  Do utartych jajek dodajemy drożdże, cały czas mieszając ;) Dodajemy też roztopioną margarynę i mleko. Wszystko to cały czas się nam miksuje. Jeśli mamy już dobrze wymieszane składniki, to przesiewamy powoli mąkę i mieszamy(...)posypujemy czarnuszką. Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy do przestudzenia i zimne mieszamy z drobno pokrojonym serem żółtym. Dodajemy kukurydzę i przyprawy.  Naszym farszem nadziewamy bułeczki.  Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.  I  kolacja gotowa

Lawendowe Niebo
TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) 248

propozycja, tym razem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z lodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego, czekoladowego spodu, dużej porcji lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych truskawkami.  Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut(...)macie czasu albo macie lenia i nie chcecie szykować całego tortu to zróbcie same pralinki i obdarujcie nimi ukochaną osobę:)) Na pewno będzie zachwycona! SKŁADNIKI NA SPÓD CZEKOLADOWY: 4 jajka w temp. pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)  1 szklanka cukru  0,75 szklanki letniego mleka  1,5 szklanki mąki pszennej  0,5 szklanki ciemnego kakao

Słodko-Słony Świat Ilony