świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre(...)cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej
PaleoSMAKmiski wbić jajka, dodać żółtka, wsypać resztę cukru i nad gorącą kąpielą miksować aż cukier się rozpuści i zrobi się biała i puszysta masa. Uważać żeby nie przegrzać jajek. Do misy miksera wsypać przesianą mąkę wlać rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, sól oraz esencję waniliową. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie wlać ciepłe rozpuszczone masło(...)pączki do smażenia wyrośniętą stroną do dołu. Smażyć po około 1,5 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładać na ręczniki papierowe do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki nadziewać za pomocą długiej szprycy powidłami i zanurzyć jedną stroną w lukrze. Od razu posypać posiekaną żurawiną. Lukier: Do miseczki wlać sok, wodę i stopniowo dosypywać cukier puder cały czas ucierając
Ala piecze i gotujeszczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i je obsmażyć. Wyjąć na talerz. Sos pomidorowy: Na dużej patelni rozgrzać oliwę(...)małym ogniu (pod przykryciem) około 15 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolę i doprawić solą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym → Naleśniki zapiekane po meksykańsku → Chili con carne → Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku
Oryginalny smakmiękkiego masła kieliszek spirytusu (u mnie limoncello , które dodatkowo perfumuje ciasto) Dodatkowo 0,6 l oleju cukier puder konfitura lub miękka marmolada Wymieszać suche składniki, dodać rozbełtane jajko, mleko i alkohol. Wszystko dokładnie wyrobić, a potem po kawałku dodawać masło i wyrabiać dalej. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę - półtorej. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką(...)Pączki smażyć na ciemno złoty kolor (po obu stronach po 2 razy). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. Lekko schłodzone pączki (na tyle, by nie parzyły palców) nadziewać marmoladą za pomocą szprycy. Posypać cukrem pudrem. "Łabędź i złodzieje" Elizabeth Kostovy to książka, która czekała na przeczytanie od kilku lat. Znany malarz, Robert Oliver, zostaje zatrzymany
Weekendy w domu i ogrodziejakie nadzienie się trafi :) Składniki (16 drożdżówek) Ciasto 250 ml śmietany, 36% 500 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka średniej wielkości dowolne owoce do nadziania (u mnie truskawki - tak, w sierpniu <3, maliny, borówki, nektarynka, gruszka - umyte, obrane, pokrojone) Kruszonka 75 g masła 75 g cukru(...)gładkie. Przykryć czystą ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu delikatnie oprószyć mąką i krótko zagnieść. Podzielić na 16 części, z każdej formować placuszek i nadziewać owocami. Sklejać, delikatnie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Piec w 200 st. C przez
Słodkie inspiracjeDagoma . Składniki: * 2 łyżeczki suchych drożdży * 50 ml letniej wody * 400 g mąki pszennej * szczypta soli * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżki oleju * 3/4 szklanki letniego mleka * 1 jajko * nadzienie- u mnie marmolada różana Dagoma Wykonanie: Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn(...)minut. Po tym czasie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bułeczki około 20 minut. Wystudzić na kratce. Zimne bułki nadziewać marmoladą różaną, można polukrować albo posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniegęstej marmolady różanej 2 łyżki cukru pudru Drożdże rozmieszać z mlekiem i 1 łyżką cukru pudru. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut. W tym czasie ubić jajka, zółtka i pozostały cukier na puszystą, jasną masę. Dodać cały zaczyn, tahini, ekstrakt i śmietanę. Jeszcze chwilę ubijać, po czym zmienić końcówkę miksera na hak. Masło rozpuścić i przestudzić(...)blacie oprószonym mąką; zostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Napuszone pączki smażyć w tłuszczu rozgrzanym do 175 st. C. Odłożyć na papierowy ręcznik do odcięknięcia. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Oczywiście, obrączka mi nie wyszła... Ale to moja wina; za cienko rozwałkowałam ciasto, i troszkę plaskate mi się te pączusie udały. W środku jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż od kilku lat zawsze na święta piekę pierniki, ale dopiero te mi smakowały. Jakoś nie jestem przekonana do pierników, które muszą leżeć kilka tygodni żeby
Słodka Kraina Wypiekówpokojową. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składni i i wymieszać łyżką. Jajka rozbełtać. Mleko podgrzać z masłem aby się rozpuściło. Do miski z suchymi składnikami wlać jajka, rum i ciepłe (nie gorące!) mleko z masłem. Wyrabiać ciasto ok 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Stolnicę lekko oprószyć mąką(...)się rumienić to znak że olej jest dobrze rozgrzany. Po usmażeniu pierwszego pączka zawsze sprawdzam w środku czy jest upieczony. Pączki osączyć na papierowym ręczniku i gdy lekko przestygną nadziewać je konfiturą używając szprycy z długą końcówką. Ostudzone pączki lukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego
Smakołyki Asiprzygotowuję to danie zazwyczaj, gdy zostało mi trochę rosołu i gotowanego mięsa. Na bazie rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję podwójna ilość farszu i jednego dnia lepię na obiad pierogi, a drugiego robię krokiety, lub część farszu zamrażam i wyjmuję, gdy mam ochotę ta któreś(...)kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka tarta olej Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Po 45 minutach odcedzamy grzyby i odkładamy
Rozpustne gotowaniegotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno(...)łyżce twaróg i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę. Przekrojone ptysie nadziewamy kremem twarogowym. Smacznego
Słodki Zakątektakże bezglutenowe. KUKURYDZIANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Z podanych składników wyszło 9 naleśników Ciasto naleśnikowe 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki owsianej 60 g mąki kukurydzianej Jajko Woda Odrobina oleju Farsz 200 g świeżego szpinaku Ser z niebieską pleśnią 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego Ząbek czosnku Składniki na naleśniki wymieszać dodając tyle wody aby uzyskać dość płynną(...)część przed dodaniem sera, inaczej farsz może być zbyt rzadki) Mieszając gotować jeszcze 3-5 minut aż ser się rozpuści Zdjąć z ognia, dodać jogurt i wymieszać całość Naleśniki nadziewać farszem szpinakowym
HealthyCreationstartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego białego sera i nazywa kacapołami, albo magałami. W Bieszczadach podobna potrawa nosi nazwę gał ziemniaczanych. Jak widać w naszym regionie gospodynie mają wiele sposobów na tarte ziemniaki(...)się w publikacji „Smaki Nowej Galicji”, wydanej przez LGD Nowa Galicja. Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka Składniki na około 14 sztuk: 2 kg ziemniaków 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka mąki pszennej pieprz sól Farsz: 750 g sera białego sól 500 g smalcu do smażenia (można użyć oleju) Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę
Trzeci talerzkukurydza. Całość świetnie smakuje. Inne nasze przepisy z bulgur: Kasza z tofu i szpinakiem Sałatka z bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Sałatka z kaszy bulgur z warzywami , składniki na 2 porcje: 50 g kaszy bulgur ½ dojrzałego awokado, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z połowy(...)woreczku, ugotowałam i wykorzystałam połowę do tej sałatki. Kaszę studzimy po ugotowaniu. Do miski przekładamy kaszę, drobno pokrojonego pomidora i ogórka, awokado, odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, można dodać także jajka na twardo pokrojone w kostkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy majonez. Posypujemy siekanym szczypiorkiem, dekorujemy koperkiem i sałatka jest gotowa. Dodatkowo doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoże i czasem pracochłonne, choć warte tego poświęcenia ;) Wszak daje nam siłę, by z uśmiechem i energią zacząć kolejny dzień. Ja swoje przygotowałam dzień wcześniej. Stwierdziłam, że skoro są nadziewane jabłkiem to do rana spokojnie zabiorą sobie z niego trochę wilgoci i nie wyschną. Poza tym mają w sobie trochę pure z dyni, które także sprawia, że bułeczki(...)sztuk: 400g mąki + do podsypywania ½ szklanki mleka +1 łyżeczka 1 opakowanie suchych drożdży (8g) 50g roztopionego masła 4 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 100g puree z dyni 2 jajka 1 duże jabłko 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do głębokiego naczynia, dodajemy ciepłe (ok 35⁰C) mleko, wbijamy jajko, dodajemy drożdże, puree z dyni, cukier oraz sól. Wyrabiamy mikserem
Kuchnia w czekoladzie