czwartkiem kojarzyć będzie. Takie oto muffiny pączkowe z dowolną konfiturą ( u mnie malinowa). Wiem, wiem, nic co jest muffiną, pączkiem pieczonym czy innym wymysłem nie zastąpi prawdziwych pączków smażonych nadziewanych konfiturą i oblanych słodkim lukrem. Wiecie to wy i wiem to ja. Ale jednak czasem wolicie, a czasem musicie zdecydować się na coś innego. Kilka osób pytało się już(...)oryginale, na masło i posypkę z cukru. Składniki na 10 sztuk normalnych babeczek (muffinek): – 125 ml mleka – 85 ml oleju rzepakowego (lub innego roślinnego) – 1 jajko – 200 g mąki pszennej – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 100g drobnego cukru Dodatkowo: – 10 łyżeczek dowolnego dżemu lub konfitury – 2 łyżki masła – 4 łyżki
Relaxtimejeszcze wpleść w różne dania, a jednym z nich są naleśniki. Myślę że takimi naleśnikami nie pogardzi nawet najbardziej wybredny mały jegomość ;) Składniki na 10-12 naleśników: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szkl mleka 2/3 szkl wody mineralnej lub filtrowanej 3 łyżeczki cukru 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli zapach waniliowy Nadzienie: 400 gr twarogu tłustego garść truskawek cukier(...)możemy pominąć ;) 4. Smażymy naleśniki, układając je jeden na drugim i przykrywając talerzem ( to sprawi że zmiękną i łatwo będzie je nam formować w rulony czy koperty) 5. Usmażone, nadziewamy i jeśli chcemy to podgrzewamy delikatnie jeszcze na patelni z obu stron, następnie wyjmujemy na talerze i polewamy sosem. Smacznego
Gotowanie...to proste !robimy. Myślę, że czasami nie zaszkodzi zrobić na niedzielę. Możemy je zrobić z czym tylko lubimy, z marmoladą, budyniem, nutellą czy innymi kremami. Składniki: 600 g mąki 3 jajka 100 g roztopionego masła 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki octu, spirytusu bądź wódki 250 ml letniego mleka 10 g suchych drożdży olej do smażenia nadzienie... jakie(...)Odkładamy na ściereczkę lub blat i pozostawiamy do podwojenia objętości. Pączki smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 175 st. C. po kilka minut z każdej strony. Pozostawić do odsączenia. Nadziewać wedle uznania :) Oprószyć cukrem pudrem
Pelusiowa Kuchniabędą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie(...)Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzadziej używane na co dzień, które sprawiają, że lunch jest bardziej oryginalny i smakuje inaczej niż zwykle. Znajdziemy tu przepisy m.in. na: karczocha z sosem musztardowym, sałatkę z chorizo, jajek i ziemniaków czy zawijasy z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem 3. Dla uwięzionych przy biurku - proste danie, które zjesz szybko, nie przerywając pracy, jak: zupa z czarnej(...)wcześniej wieczorem, dzięki temu smaki połączą się ze sobą, a oprócz tego rano przed wyjściem do pracy nie trzeba nic robić. To przepisy m.in. na: sałatkę z makaronu orzo, nadziewanego bakłażana czy pomidory po prowansalsku 6. Nowe życie obiadowych resztek - przepisy na dania z wykorzystaniem resztek, jak np: kuskus z kurczakiem, bazylią i awokado, kiełbaska z soczewicą czy prosta
Kuchnia MagdaLenyOdkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser(...)szwedzkimi bestsellerami i kinem. Składniki (na 10 szt. bułeczek) 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 90 g masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kardamonu Nadzienie 100 g zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50 ml wody 1 łyżka śmietanki 30% Dodatkowo 400 ml śmietanki
pink envelopeW domu preferujemy obiady mięsne, pewnie z tego względu, że dużo energii dziennie tracimy i jakoś mięso jest w stanie uzupełnić straty energii. Dziś na
dom-agi.plłyżkę mąki,mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję resztę przesianej mąki, sól, roztopione masło, spirytus, ser który wcześniej zblendowałam, skórkę z pomarańczy. Jajko i żółtko ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam do składników. Ciasto zarabiam mikserem aż będzie elastyczne, ładnie wyrobione. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną(...)obserwuje. Pączki wkładam spodem do góry. Jak się zarumienią obracam na drugą stronę. Pączki będą miały obwódkę jak damy im dobrze wyrosnąć. Nie skracajmy tego procesu. Po usmażeniu nadziewam cienką końcówką szprycy kremem. Posypuję pudrem. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl
wesoła kuchniacukry ubić na puszysty, biały krem – 10 minut mikserem. • Do przesianej mąki z solą dodać wyrośnięte drożdźe i wymieszać łyżką. • Dodać ubite jajka i wyrobić ciasto – 15 minut mikserem z końcówką hakiem. • Dodać rozpuszczone, wystudzone masło i spirytus i wyrabiać do połączenia składników. • Przykryć ciasto ściereczką i odstawić(...)smażyć z obu stron na złoty kolor. • Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do osączenia z tłuszczu. Wykończenie pączków • Po wystudzeniu nadziewać pączki kremem wbijając szprycę z ostrą, długą końcówką z boku pączka na obwodzie. • Nadziane posypać cukrem pudrem
To co kochamśmietaną to po prostu byłam w ekstazie. Pomysł na tego typu słodkie bułeczki wziął się z przepisu na szwedzkie bułeczki semla . Oczywiście migdałowe ślimaczki to nie pierwsze słodkie bułeczki nadziewane marcepanem , które pojawiły się na blogu co do jedzenia. Uwielbiam drożdżowe wypieki. Podjadam drożdżowe bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przypieczona masa marcepanowa jest pyszna. Bułeczki są w miarę(...)świeżych drożdży 150 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 500 g pszennej mąki Nadzienie 150 g marcepanu 2 łyżki śmietanki 2 łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu 1 jajko do posmarowania Dodatkowo ½ l śmietanki, 36% cukier puder do posypania Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże. Odważ mąkę, cukier i umieść w misie do miksera. Dodaj mleko
codojedzeniaDrożdżówki z serem – takie tradycyjne, puszyste, najlepsze. U mnie w wersji odrobinę zakręconej, bo zawijanej, ale nie ma problemu, aby przygotować je jako nadziewane serem bułeczki. Żyjemy w czasach, kiedy nawet w dobrej cukierni niełatwo jest kupić smaczną drożdżówkę. Pozostaje przygotować je domowo – samemu. Na szczęście wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. A taka domowa drożdżówka(...)serem – ciasto: 500 g mąki pszennej (3 szklanki + 2 łyżki do rozczynu) 35 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 szklanka mleka (250 ml) 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: ok. 3/4 szklanki cukru pudru do lukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakuTakie oto muffinki upiekłam na Mikołajki :) Wyszły bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie pachnące pomarańczami (do ciasta dodałam drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam(...)mąki pszennej 70 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g cukru pudru 100 ml soku pomarańczowego 80 ml oleju 200 g maślanki (w temperaturze pokojowej) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 12 łyżeczek dżemu z kiwi (lub agrestowego) Dekoracja: 400 ml śmietany 30% (schłodzonego) 500 g serka mascarpone (schłodzonego
MyCookBook.pldżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier 1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą(...)robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki. Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:) Inspiracja: Ciasteczkowy Potwór
Kto ugości moich gości?tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Salsa: 5 pomidorów 1/2 żółtej papryki 1/2 szklanki soku pomidorowego sol i pieprz do smaku(...)feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość słona. Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam warzywny wywar i układam papryki. Piekę w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez około 40-45 minut. Podaję gorące
Gosia gotujeciasto rozlało się ;-) Porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju WYKONANIE Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić(...)smaku, pół opakowania cukru waniliowego. Twaróg zagnieść i wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać cukier i cukier waniliowy i całość dobrze wymieszać. Ja daję tylko łyżeczkę lub dwie cukru. Jak nadziewam naleśniki twarogiem, to kładę jeszcze do środka plasterki banana (smakuje fenomenalnie); z miodem, z dżemem
Passions hobbies life