gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno(...)łyżce twaróg i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę. Przekrojone ptysie nadziewamy kremem twarogowym. Smacznego
Słodki Zakątektakże bezglutenowe. KUKURYDZIANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Z podanych składników wyszło 9 naleśników Ciasto naleśnikowe 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki owsianej 60 g mąki kukurydzianej Jajko Woda Odrobina oleju Farsz 200 g świeżego szpinaku Ser z niebieską pleśnią 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego Ząbek czosnku Składniki na naleśniki wymieszać dodając tyle wody aby uzyskać dość płynną(...)część przed dodaniem sera, inaczej farsz może być zbyt rzadki) Mieszając gotować jeszcze 3-5 minut aż ser się rozpuści Zdjąć z ognia, dodać jogurt i wymieszać całość Naleśniki nadziewać farszem szpinakowym
HealthyCreationstartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego białego sera i nazywa kacapołami, albo magałami. W Bieszczadach podobna potrawa nosi nazwę gał ziemniaczanych. Jak widać w naszym regionie gospodynie mają wiele sposobów na tarte ziemniaki(...)się w publikacji „Smaki Nowej Galicji”, wydanej przez LGD Nowa Galicja. Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka Składniki na około 14 sztuk: 2 kg ziemniaków 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka mąki pszennej pieprz sól Farsz: 750 g sera białego sól 500 g smalcu do smażenia (można użyć oleju) Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę
Trzeci talerzkukurydza. Całość świetnie smakuje. Inne nasze przepisy z bulgur: Kasza z tofu i szpinakiem Sałatka z bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Sałatka z kaszy bulgur z warzywami , składniki na 2 porcje: 50 g kaszy bulgur ½ dojrzałego awokado, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z połowy(...)woreczku, ugotowałam i wykorzystałam połowę do tej sałatki. Kaszę studzimy po ugotowaniu. Do miski przekładamy kaszę, drobno pokrojonego pomidora i ogórka, awokado, odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, można dodać także jajka na twardo pokrojone w kostkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy majonez. Posypujemy siekanym szczypiorkiem, dekorujemy koperkiem i sałatka jest gotowa. Dodatkowo doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoże i czasem pracochłonne, choć warte tego poświęcenia ;) Wszak daje nam siłę, by z uśmiechem i energią zacząć kolejny dzień. Ja swoje przygotowałam dzień wcześniej. Stwierdziłam, że skoro są nadziewane jabłkiem to do rana spokojnie zabiorą sobie z niego trochę wilgoci i nie wyschną. Poza tym mają w sobie trochę pure z dyni, które także sprawia, że bułeczki(...)sztuk: 400g mąki + do podsypywania ½ szklanki mleka +1 łyżeczka 1 opakowanie suchych drożdży (8g) 50g roztopionego masła 4 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 100g puree z dyni 2 jajka 1 duże jabłko 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do głębokiego naczynia, dodajemy ciepłe (ok 35⁰C) mleko, wbijamy jajko, dodajemy drożdże, puree z dyni, cukier oraz sól. Wyrabiamy mikserem
Kuchnia w czekoladzieGenialne tartaletki. Przepis na tartaltki: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 1 jajko Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy z nich ciasto. Wałkujemy ciasto an stolnicy i wykrawamy kółka (ja miałam 2 rozmiary tartaletek, dlatego użyłam szklanki do dużych i do mniejszych kieliszka. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Foremki wykładam ciastem, dociskam do brzegów, nadmiar(...)taki młynek do tego przeznaczony. Jeśli nie macie młyneczka posiekajcie orzechy dokładnie nożem. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki miksuję. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i nadziewam wystudzone tartaletki. Artykuł Tartaletki z kremem z prażonych orzechów laskowych pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plstopni piekarnika na 30 minut. 2. Po tym czasie wyciągamy dynię, dajemy jej przestygnąć i widelcem wyskrobujemy miąższ, który przekładamy do miski. 3. W osobnym naczyniu mieszamy jajko ze śmietaną i przyprawami oraz połową sera. Masę jajeczno-serową dodajemy do dyniowego miąższu i dokładnie mieszamy. 4. Powstałą masę przekładamy z powrotem do dyniowych połówek, posypujemy resztą sera, przykrywamy kawałkiem folii(...)mięso przesmażone z pieczarkami i cebulą (ulubiona wersja mojej rodziny). Przy okazji - dołączyliśmy do Durszlaka, mam nadzieję, że nasz blog pomyślnie przejdzie weryfikację i od razu dołączymy do akcji "Nadziewamy
Kuchnia w szuwarachbazylii , zwinięte w ruloniki i nadziane na długą wykałaczkę zachwyciły rodzinkę!Może i Wy wykorzystacie ten pomysł?SKŁADNIKI:( 4 porcje )NALEŚNIKI:- mąka – 1 szklanka- mleko – 220 ml- jajko – 2 szt- olej – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – szczyptaFARSZ:- ryż ( basmati ) – 150 g- papryka czerwona – 100 g- papryka zielona(...)pieprzu.Przykrywamy drugim naleśnikiem i powtarzamy czynność.Delikatnie! zwijamy w roladkę ( dociskając ) i odstawiamy na chwilę.W tym czasie robimy to samo z pozostałymi naleśnikami.Ostrym nożem kroimy roladki i nadziewamy na długą wykałaczkę.Podajemy z sosem sałatkowym paprykowo – ziołowym Prymat , przyrządzonym na bazie jogurtu naturalnego.Smacznego
Ostra na SłodkoDziś kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze, z duszonymi warzywami i tuńczykiem. Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama(...)opakowanie gotowych blatów na empanadillas 100 g cebuli 150 zielonej papryki 250 g pomidorów 100 g cukinii 15 g czosnku 1 puszka tuńczyka w oleju 170 g 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko do pomalowania pierożków olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy
Kulinarne przygody GatityDżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie . Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru γλυκό του κουταλιού, po ang. spoon sweet - całych owoców powoli gotowanych w wodzie z cukrem, wyjadanych łyżeczką(...)tylko pączki kaparów ( powszechnie zwane kaparami ) są jadalne, ale również młode listki, które marynuje się w solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" ( co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego ) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych . Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić
Chilli Czosnek i Oliwasycącej sałatki z kurczakiem. Dodatkowo serwujemy kilka ciekawostek o przyrządzaniu dań z kurczaka na świecie. Z kurczakiem przez świat W bardzo wielu kulturach na świecie serwowanie drobiu w postaci nadziewanych tuszek, grillowanych kawałków mięsa lub owiniętych w liście lokalnie rosnących roślin jest domeną świątecznych dni. Drób jest jednym z najchętniej spożywanych mięs na świecie, co wynika z dawnych tradycji(...)sportowców i pracujących fizycznie mężczyzn, ponieważ dostarcza dużą ilość białka oraz syci na wiele godzin. Składniki na 6 dużych porcji: 5 dużych jabłek, 0,5kg młodych ziemniaków, 6 dużych jajek, 60 dag. piersi z kurczaka, pęczek rzodkiewek, 1 zielony ogórek, 3 garście sałaty (najlepiej rukoli lub karbowanej lollo rossa), kilka listków mięty lub pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek oraz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesamo jak i te ze sklepu są wielorazowego użytku. Składniki na około 30 rurek: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * szczypta soli * brązowy cukier do obtaczania Na nadzienie: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ze wszystkich składników na rurki zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą(...)rurkę obtoczyć w cukrze. Pic w piekarniku nagrzanym do 190'C około 20 minut. Przestudzone rurki zdjąć z foremki. Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Zimne rurki nadziewać ubitą śmietaną. Rurki najlepiej nadziewać w krótkim czasie przed podaniem, przechowywać w lodówce
Zrób to smaczniemożna zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Pierogi lub ravioli to doskonały patent na smaczne wykorzystanie niedojedzonego mięsa. Jeśli pieczony kurczak może być podstawą wielu nowych pysznych dań, to kurczak nadziewany wątróbką (albo kaszą z grzybami bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie(...)danie wymagające więcej pracy, zachodu (ciasto najlepiej jest wałkować w maszynce do makaronu) i składników, przez co jest droższe niż ciasto na pierogi (trzeba wbić do niego więcej jajek) oraz bardziej kaloryczne (znowu jajka:). Mamy jednak doskonały, sprawdzony (tu ukłon w kierunku serwisu seriouseats.com , nieocenionego źródła testów rozmaitych potraw) przepis na ciasto makaronowe, z którego wychodzą genialne ravioli. Pracy jest
Niedzielny kucharzjajka 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka temperatura pokojowa, oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier po łyżce i ubijam dalej, aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Dodaję żółtka po jednym(...)żeby nie zbrązowiały. Po wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół i odstawiam do ostygnięcia. Śmietana kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Za pomocą szprycy nadziewam placuszki, dodaję maliny, borówki i miętę. Posypuje pudrem
wesoła kuchniaciemnego sosu sojowego -mąka do obsypania -sól, pieprz do smaku -olej rzepakowy -patyczki do szaszłyków Do mięsa dodajemy: Jedną cebulę i korniszony pokrojone w bardzo drobną kostkę, surowe jajko, sos sojowy, odrobinę pieprzu. Soli nie polecam używać, ponieważ sos sojowy jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy na pulchną jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie nastawiamy(...)pieprzem. Od czasu do czasu mieszamy. Jeżeli uznamy, że jest odpowiednio gęsty zestawiamy z ognia. Wyciągamy mięso z lodówki. Mokrymi rękami formujemy małe wrzeciona, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każde mięsne wrzeciono delikatnie oprószamy mąką i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Ugotowany makaron wrzucamy do gorącego sosu. Mieszamy
Kulinarne przemyslenia