jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:97/140)

Prosiaczek z galarety z butelki 305

galaretę nie będę podawała, no bo wiadomo, że albo każdy ma swoją wypróbowaną, albo bez trudu można znaleść w książce kucharskiej lub internecie. Ja osobiście lubię z dodatkiem jajka gotowanego, groszku zielonego i czerwonej papryki. No ale do rzeczy. Aby przygotować prosiaczka potrzebujemy butelkę po mleku, którą przycinamy nażyczkami (zdjęcie poniżej), tak aby odciąć dno w pozycji leżącej. Lepiej obciąć(...)nosie wycinamy słomką do napojów. Wycięty plasterek przykładamy do ryjka, powinien przykleić się bez problemu, w dziurki wkładamy ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego. Oczy możemy zrobić z oliwek nadziewanych czymś, przepoławiamy je na pół. Uszy robimy również z szynki, musimy wyciąć trójkąt prostokątny i zwinąć go, następnie naciąć nożem galaretkę i włożyć uszy. Prosiaczka podawać na liściach sałaty. Smacznego

Jadło i czytadło
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 204

dochodzimy do dzisiejszych babeczek :) Przygotowałam je razem z innymi blogerkami specjalnie na moją akcję "Włoskie smaki" .  Bocconotti to kruche babeczki pochodzące z miasta Marmanno w Kalabrii. Tradycyjnie nadziewa się je dżemem winogronowym, masą migdałowo-kakaową lub właśnie przetworami z wiśni. Ale możecie wypełnić je także dowolnym dżemem, frużeliną, a nawet nutellą :) Te babeczki to taki prosty deser, świetny(...)babeczek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto - do miski wsyp mąkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pączki dyniowe z marmoladą 186

łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego lub innego Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do większej miski. dodać cukier, drożdże i sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej, jajka i puree z dyni. wszystko dokładnie wyrobić aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było trochę za luźne można dosypać odrobinę mąki. Trzeba jednak uważać aby nie było zbyt twarde. Wyrobione(...)stopni. Smażyć pączki po ok 3 minuty z każdej strony, wrzucając je najpierw spodnią stroną do góry. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką. Lukier: Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Polać pączki

Smakołyki Asi
Przepis na naleśniki II 177

Dzieciaki je pokochają w wersji z serem lub owocami. Dorośli docenią bardziej wytrawne nadzienie np szpinak z ricottą, grzybowe lub mięsne. Naleśniki z tego ciasta sprawdzą się zarówno do nadziewania na słodko jak i wytrawnie. Jeśli zamiast zwykłej wody użyjecie wody gazowanej, naleśniki wyjdą bardziej puszyste. Ważne, aby przy smażeniu naleśników, nie ustawiać bardzo dużego płomienia, bo placki będą się(...)zdejmuje z patelni i mają lepszy smak ( tłuszcz jest nośnikiem smaku jakby nie było Drukuj Ciasto naleśnikowe przepis window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1 szkl. mleka 1 szkl. wody szczypta soli 4 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie Masło rozpuszczamy i odstawiamy na 5 min. Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta. Mieszamy. Na końcu

Mieszam w Garnku
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 199

kluch" odchodzący łatwo od ścianek garnka. Ciągle mieszając gotować jeszcze parę minut po czym odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimne). 2. Gdy masa przestygnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek(...)się pięknie upiekło, ale można oczywiście każdą blachę wstawić osobno. 4. Upieczone ptysie wystudzić i najlepiej od razu przekroić (im dłużej leżą tym bardziej będą się kruszyły przy krojeniu). Nadziewać można je od razu i przechowywać w lodówce (ostrzegam-zmiękną!), albo odłożyć do szczelnego pojemnika i nadziać przed podaniem - wówczas będą bardziej chrupiące). Mus śliwkowy:   1. Śliwki dokładnie zblendować

Kto ugości moich gości?
Pyszne drożdżowce - czyli znów dwa w jednym 168

drugi słoiczek wykorzystałam do drożdżowej roladki. O i oto przepisy. Drożdżóweczki ze smażonym jabłuszkiem Drożdżowa rolada jagodowa Składniki: kg mąki 80 g drożdży 2 kubki mleka 2 żółtka 3 jajka 5 łyżek cukru odrobina kurkumy cukier waniliowy 100 g margaryny (stopionej) słoiczek musu jabłkowego 1/2 małego słoiczka dżemu jagodowego Wykonanie: Drożdże rozdrabniamy do pojemniczka i dodajemy kubek letniego mleka oraz(...)ściereczką do wyrośnięcia.  Ciasto dzielimy na dwie części, przy czym ta na bułeczki może być większa. Tą większą cześć bierzemy w obroty :), odrywamy po kawałku i delikatnie rozpłaszczamy, nadziewamy łyżeczką musu jabłkowego i dokładnie zlepiamy. Tworząc kulki. Układamy na blachę wysmarowaną lekko olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia, ja odstawiam na ok.30 minut. Część ciasta mniejszą rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy

Moje pyszne gotowanie
Tang Zhong (Water Roux) 184

przygotowaniu, wyrabia się go w ciągu kilku minut, nie ma większych wymagań i może być używany natychmiast. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku.Przygotowująć Tang Zhong warto pamiętać(...)mleka)Przygotowanie startera:Wymieszaj wodę i mąkę w niewielkiej misce lub garnuszku, tak, aby nie było żadnych grudek.Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj cały czas mieszając trzepaczką do jajek lub drewnianą łyżką, aż osiągnie temperaturę 65 °C.Podgrzewaj i mieszaj masę tak długo, aż zgęstnieje i będzie widać wyraźne smugi po mieszadle.  Jeśli masa jest na wodzie to stanie się

Grahamka, weka i kajzerka
Małe calzone. 249

Calzone. Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego(...)odstawić na 0,1-1 h. Zagnieść ,rozwałkować, wykroić kółka o średnicy 12cm. Każde kółko posmarować keczupem wymieszanym z pociętą bazylią zostawić 1 cm od brzegu wolny, który posmarować jajkiem .Nałożyć paski wędzonego kurczaka i paski pomidorów suszonych, dodać połówki oliwek ,posypać startą mozzarellą. Ciasto  złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano

Kulinarny karnet Christophera
Slodka pokusa - czekolada 177

lepszego co wprawiloby mnie w dobry nastrioj jak kostka czekolady. Choc przyznam, ze czesto na kostce sie nie konczy. Nawet zakupy przegrywaja z czekolada. Kiedys zajadalam sie mleczna lub nadziewana, ale widze jak z czasem zmienia sie moj gust i dzis o wiele bardziej cenie sobie ta z duza zawartoscia kakao. Mieszkajac jeszcze niedawno na polnocy Francji czesto lubilam(...)dzis cierpliwie czekal na publikacje. Wszystko za sprawa " Czekoladowego weekendu ", ktory jak dla mnie powinien byc co kwartal ;) Tort z nutella i gruszkami skladniki na biszkopt: 3 jajka 80g cukru 60g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki kakao wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Bialka ubijamy z cukrem. Zoltka rozmacic i wymieszac z piana z bialek. Na piane przesiac

Przysmaki Karolki
Pierogi z Kapustą słodką i kiszoną z dodatkiem Borowików Suszonych 120

kapusta to zawsze robię ze słodką, ale tym razem postanowiłam trochę pomieszać smaki. Naprawdę okazały się przepyszne SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 główki kapusty 500g kapusty kiszonej 2 cebule 40g suszonych borowików szlachetnych Zaczarowany Ogród (znajdziecie je w POLO MARKET ) olej woda sól(...)pokrojone, odciśnięte z wody. 6. Całość smażyć w razie potrzeby dodać troszkę masła, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Pozostawić do wystygnięcia. 7. Ciasto wałkujemy jak najcieniej, wycinamy kółka, nadziewamy, sklejamy, gotujemy do miękkości ciasta

Dziś Ja gotuje
Empanadas z wołowiną. 162

Empanadas to zapiekane pierogi nadziewane najczęściej farszem mięsnym, ale nie tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania(...)mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu

zadanie-gotowanie
Rurki nadziewane mięsem 132

idealna do  zapiekania Cannelloni jak by była robiona na wymiar.Zakupiona na Klos-Pol   zachęcam na strona sklepu. cannelloni  mięsko wołowe 250 g mięsko wieprzowe 250 g jajko sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona ostra mielona do smaku bułka tarta 3 łyżki woda zimna 150 ml Sosik do cannelloni : przecier pomidorowy połowę słoiczka por 100 g seler(...)wywar był gotowy przecedziłam i dodałam przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę pogotowałam i już mam sosik . Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni . Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane mięskiem. Zalałam je sosem przygotowanym i do pieca na 45 minut. Makaronik doszedł do siebie, polałam delikatnie śmietanką 30% i posypałam parmezanem.Wstawi

Różowa kuchnia
Pączki jak z cukierni wg Aleex 143

najlepszymi życzeniami dla wszystkich Babć, Dziadków i Agnieszek. Składniki (na ok. 20 pączków): • 250 ml mleka • 30 - 40 g drożdży • 100 g cukru • 100 g masła • 3 całe jajka • ok. 700 g mąki • szczypta soli • cukier waniliowy Nadzienie: • powidła lub marmolada Nadzienie ajerkoniakowe: • budyń waniliowy • 1,5 szklanki mleka • masło • ajerkoniak • spirytus Sposób przygotowania: 1. W dużej misie (lub misie(...)minut w ciepłym miejscu - trzeba przykryć, aby nie wysychało na powierzchni). 4. Ciasto podzielić na porcje, nałożyć powidła, uformować pączki owijając nadzienie ciastem. Jeśli nie mamy doświadczenia z nadziewaniem pączków, możemy uformować je bez nadzienia i dodać je później. 5. Uformowane pączki ułożyć na desce posypanej mąką i spłaszczyć – odstawić do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie. 6. Smażyć (wrzucając

W mojej kuchni
Pączki, pieczone oponki 135

momentu aż drożdże co najmniej podwoją swoją objętość i mocno się spienią. Do miski z przesianą mąką dodać sól i cukier a następnie dodać rozczyn z drożdżami. Dodawać stopniowo jajka, mieszać drewnianą łyżką a następnie wyrabiać przez około 15 minut. Dodać masło i wyrabiać jeszcze kilka minut by ciasto było gładkie i elastyczne, ma odklejać się od rąk. Odstawiamy ciasto(...)rozbełtanym białkiem. piec:  około 15 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu i ostudzeniu pączków, polukrować i posypać posiekanymi pistacjami, suszonymi pokruszonymi truskawkami i płatkami migdałów. Można również nadziewać oponki po upieczeniu. Smacznego

KreatywnePiny
Kruche ciasteczka z malinami i cukrem 180

się je w ciągu 30 minut. Przepis na to kruche ciasto bez cukru jest bowiem uniwersalny, bo to mój ulubiony przepis. Nie dodaje się do ciasta ani spulchniaczy, ani jajek, ani cukru. Jego słodycz zależy od dodatków jakie dodamy. Ciasteczka, rogaliki zawsze mi smakowały, bo nie były zbyt słodkie, a przygotowuje je się bardzo szybko i nie wymagają dużo pracy(...)posypałam powierzchnię cukrem trzcinowym. Ciasteczka są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są zbyt słodkie. Jak chcemy by były bardzo słodkie to możemy je nadziać słodką czekoladą. Nadziewamy ciasteczka tym co lubimy. Przepis na kruche ciasteczka z malinami i cukrem : 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 200 g margaryny szczypta soli cukier trzcinowy opcjonalnie konfitura/ marmolada/powid

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię