Pyszne ,kruche ciasteczkowy kwiatki.Świetne na karnawałowe szaleństwa do schrupania. 1 CZUBATA SZKL.MĄKI 1KOPIASTA ŁYŻKA CUKRU PUDRU 1 JAJKO 1ŻÓŁTKO 1KOPIASTA ŁYŻKA MIĘKKIEGO MASŁA DUŻA ŁYŻKA RUMU SZCZYPTA SOLI 1/2ŁYŻECZKI OTARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ KONFITURY CUKIER PUDER DO POSYPANIA 1KG.SMALCU ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYRABIAMY ROBOTEM,NA GŁADKIE I LŚNIĄCE CIASTO.WYŁOŻYĆ NA STOLNICE I WYBIJAĆ TŁUCZKIEM CIASTO.WAŁKUJEMY CIENKO(...)SIEBIE PRZYKLEIŁY I MOCNO PRZYCISKAMY,BY PŁATKI CIASTA SIĘ NIE ROZLECIAŁY.KŁADZIEMY NA MOCNO ROZGRZANY TŁUSZCZ I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR,WYCIĄGAMY ŁOPATKĄ I UKŁADAMY NA TALERZU.KAŻDĄ NADZIEWAMY KONFITURA PO ŚRODKU.POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.SMACZNEGO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDagoma . Z podanych proporcji wyszło mi 9 omletów. Składniki: * 2 jajka * szczypta proszku do pieczenia * 6 łyżek mąki pszennej * 4 łyżki cukru * 1 łyżka kakao (można pominąć) Wykonanie: Jajka wbić do miski, ucierać dodając co chwilę po łyżce cukru. Ucierać tak długo aż masa mniej więcej podwoi swoją objętość a masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez(...)minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ( u mnie było to 7 minut). Omlety nie mogą być za bardzo wysuszone, bo będą pękać podczas składania. Wystudzić. Nadziewać dowolnie według uznania. U mnie omlety były przesmarowane dżemem z czarnej porzeczki i nadziane ubitą śmietaną kremówką 36% z cukrem pudrem
Zrób to smacznieMoja propozycja na słodkie śniadanko lub podwieczorek naleśniki: 1 szkl. mleka 1 szkl.wody lekko gazowanej 2 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki. twarożek z bakaliami: 250 g chudego(...)uprażonych na patelni płatków migdałowych 1 łyżka uprażonych na patelni wiórków kokosowych Twaróg rozgnieść widelcem,wymieszać ze śmietanką,dodać pokrojone w kosteczkę ananasy i bakalie. Wymieszać i gotowym twarożkiem nadziewać naleśniki
Kolorowa kuchnia ElkiDodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy 2- 2,5 cm odstępu. Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)się zarumienią. Dlatego po 35 minutach wyciągamy górną blaszkę z eklerami, a dolną zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku. Gdy eklerki ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym kremem. Smacznego
Smak mojego domuKotlet de volaille z serem Kotlet de volaille to słynny klasyk , jednak ten przepis nie jest stuprocentowym oddaniem oryginału. Oryginalny przepis podaje ,że kotlety są nadziewane masłem z dodatkiem pietruszki , koperku lub pieprzu . Ta wersja mimo swej nie klasyczności , cieszy się dużą popularnością i można z łatwością się na nie natknąć . Często serwowane są w restauracjach i trudno się(...)osoby : 3 pojedyńcze piersi z kurczaka , filety bez kości i skóry , średniej wielkości żółty ser o łagodnym smaku np. Edam sól ,pieprz , granulowany czosnek do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Każdy filet z piersi przekrawamy na pół i rozklepujemy cieńko . Najlepiej robić to przez woreczek , nie będą się wtedy tak rozpadać . Mięso doprawiamy solą, granulowanym czosnkiem
Ogrodnik w podróżynałożone na rurkę. Ciasto rozłożyć na całej długości rurki. Będzie to wyglądać jak mała spirala. Jajko wbić do miski i roztrzepać widelcem. Po nałożeniu ciasta na rurki posmarować każdą jajkiem i posypać cukrem kryształem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Krem: Do garnka wlać 300 ml mleka i wsypać cukier kryształ. Zagotować. Cukier kryształ powinien(...)puch. Ma być miękkie i bardzo puszyte. Kiedy utarte, dodawać małymi porcjami budyń. Krem powinien być bardzo dobrze roztarty i nie mieć grudek. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Nadziewać każdą rurkę kremem. Schłodzić w lodówce. Rurki przed podaniem posypać cukrem pudrem. Rurki z kremem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując rurki z kremem. Rurki z kremem Masło i śmietana
mecooksużywamy suchych drożdży ten etap pomijamy, wszystkie składniki na ciasto łączymy i od razu przystępujemy do wyrabiania). Po 10 minutach, gdy drożdże już zaczną rosnąć, dodajemy mleko, wodę, olej, jajko, żółtko, cukier i sól, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (za pomocą miksera z hakiem) trwa to około 10 minut. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją(...)kawałki, dodajemy dżem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto już ładnie wyrosło wykładamy je na stolnicę i dzielimy na około 20 części. Każdy kawałek formujemy na okrągły placuszek, nadziewamy 2-3 kawałkami rabarbaru z dżemem i zlepiamy jak pączki. Układamy w wyłożonej papierem formie (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) zlepieniem do dołu, mają być blisko siebie, by podczas pieczenia
Rozpustne gotowanieDrożdże ucieramy z cukrem w letnim mleku. W mące robimy dołek i wlewamy weń rozczyn, odstawiamy na 10 minut (drożdże mają podwoić objętość). Po tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut), na końcu dodajemy letnią margarynę i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie lśnić. Gotowe ciasto oprószamy z wierzchu(...)farszu i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek na 4-5 cm paszteciki i układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać formując pierogi. Po około 30 minutach smarujemy wyrośnięte paszteciki roztrzepanym żółtkiem (można je ponacinać ostrym nożem), posypujemy czarnuszką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy około
Rozpustne gotowanieJajko i żółtko ubijamy na puch razem z cukrem i solą. Drożdże przekładamy do miseczki i dodajemy do nich łyżeczkę cukru i mieszamy aż do uwodnienia. Do utartych jajek dodajemy drożdże, cały czas mieszając ;) Dodajemy też roztopioną margarynę i mleko. Wszystko to cały czas się nam miksuje. Jeśli mamy już dobrze wymieszane składniki, to przesiewamy powoli mąkę i mieszamy(...)posypujemy czarnuszką. Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy do przestudzenia i zimne mieszamy z drobno pokrojonym serem żółtym. Dodajemy kukurydzę i przyprawy. Naszym farszem nadziewamy bułeczki. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. I kolacja gotowa
Lawendowe Niebopropozycja, tym razem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z lodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego, czekoladowego spodu, dużej porcji lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych truskawkami. Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut(...)macie czasu albo macie lenia i nie chcecie szykować całego tortu to zróbcie same pralinki i obdarujcie nimi ukochaną osobę:)) Na pewno będzie zachwycona! SKŁADNIKI NA SPÓD CZEKOLADOWY: 4 jajka w temp. pokojowej (białka i żółtka oddzielnie) 1 szklanka cukru 0,75 szklanki letniego mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki ciemnego kakao
Słodko-Słony Świat Ilonysami ocenić na zdjęciach. Ja jestem zdumiona! Na tej samej patelni, po chwili uprażylam płatki migdałów. Jak patelnia sprawdza się w użytkowaniu? Czy trzeba ochodzic się jak z jajkiem, a może można się na niej wyżyć? Patelnia świetnie sprawdza się w użyciu. Po dwóch tygodniach intensywnego używania, prezentuje się jak nowa. Pamiętajmy, aby po umyciu i wysuszeniu przetrzeć(...)mróz szczypie w uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego nie ma problemów z myciem. Patelnia świetnie się sprawdziła w roli tostera. Otóż zakupiłam drożdżowe paszteciki nadziewane mięsem i kapustą. Nie miałam pod reką piekarnika, aby je podgrzać. Wrzuciłam więc je na ciepłą patelnię i opiekłam z każdej strony. Wyszły pysznie chrupiące, ale nie suche. Niestety
Mia Cucina Sofietaczekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki masła 0,5 opakowania cukru wanilinowego WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Foremki na rurki delikatnie natłuszczamy masłem. Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło i za pomocą miksera ucieramy. Odkładamy na bok i przykrywamy folią tak, żeby dotykała kremu. Ostudzone rurki nadziewamy masą, może być lekko ciepła. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień. Smacznego :) MAŁA RADA: Masło i smalec dodajemy zimne, prosto z lodówki
Pani na desermożna ją przechowywać w lodówce do kilku dni. Smakuje na ciepło i na zimno.Dla tych, którzy nie lubią kaszy gryczanej – idealna! Nie poczują! Składniki na oko! Pamiętacie przepis na nadziewaną paprykę? Został mi farsz z tego dania i tak powstała ta pyszna zapiekanka. Składniki utarta na dużych oczkach cukinia woreczek lub dwa kaszy gryczanej ugotowanej na sypko(...)dodaj startą cukinię. Wymieszaj , dosmacz solą i pieprzem. Trzeba uważać na sól, gdyż oscypki są słone. Zetrzyj oscypki na dużych oczkach. Dołóż do całości, wymieszaj. Dosmacz przyprawami jakie lubisz. Jajka zmiksuj ze śmietaną , wlej do farszu.Wymieszaj. Przełóż do naczynia do zapiekania. Wyrównaj ręką. Piecz najpierw pod przykryciem około pół godziny, w 190 stopniach, następnie odkryj i zapiekaj około 15 minut
Z Kuchni Do Kuchnibardziej chrupkie) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) łyżka oleju 2 łyżki ćwikły z chrzanem (użyłam firmy Jamar ) łyżka cukru sól Dodatkowo: masło, margaryna, olej do smażenia Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i do drugiej połówki dodajemy ćwikłę. Dokładnie mieszamy. Gotowe ciasta odstawiamy na około(...)patelkę odrobiną tłuszczu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardzie chrupkie naleśniki) ale nie jest to konieczne ponieważ dodaliśmy do ciasta olej. Gotowe naleśniki zawijamy w rulon i kroimy na kawałki. Nadziewamy je na patyczek na przemian białe i czerwone. Podajemy jako dodatek do zup. W szczególności polecam je do rosołu i pomidorowej. Smacznego Artykuł Szaszłyki z naleśników do zupy pochodzi
PatiGotujeciasto, zostawiając z każdej strony foremki ok 0,5 cm wolnego miejsca (ciasto rośnie także lekko na boki więc łatwiej będzie potem zdjąć gotowe rurki). Nawinięte rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią). Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając(...)kremówkę zacząć ubijać. Kiedy zaczyna zwiększać swoją objętość, wsypywać powoli suche składniki (cały czas miksując). W razie potrzeby pod koniec dodać cukru pudru lub przyprawy - wg. własnego uznania. Rurki nadziewamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego najlepiej bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po kilku godzinach od nadziania mogą zrobić się miękkie. Suche rurki można przechowywać szczelnie zamknięte do tygodnia, krem
Ze smakiem i z pasją