miękkiego masła lub margaryny 100 ml mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 10-15 dag mielonych migdałów Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki(...)Przygotowujemy krem. Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując zmielone migdały. Mieszamy by składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce
Rozpustne gotowanieCałą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Nie skracaj tego czasu! Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące mleko! Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką. Proces ten ma być długi, ręka boli tak wiem, ale trenujemy mięśnie na ręce. ;-) Zawsze też możecie poprosić(...)duża micha z Ikea, jak ciasto już jest ponad, to znaczy, że możemy formować bułeczki. ;-))) Obrane porzeczki myjemy, osuszamy. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i możemy nadziewać bułeczki. Formujemy dość podłużne bułeczki. Ja nadziewałam bułeczki dość sporą ilością porzeczki i niektóre mi popękały, więc lepiej nie przesadzać z ilością ;-) nadzienia. Uformowane układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym
SMYKWKUCHNInieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Cebulę(...)maśle. Dorzucamy na patelnię pokrojone w małą kostkę pomidory oraz paprykę. Doprawiamy całość przyprawą warzywną oraz ziołami i pieprzem i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie papryka. Placek nadziewamy farszem, ten posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem oraz bazylią
Kuchenna Kontrrewolucyawłasną sól ziołową czy filetować rybę. Mnóstwo podstawowych w kuchni czynności opisanych jest krok po kroku - np. przygotowanie owoców, warzyw, ryb i mięsa do dalszej obróbki. Makarony, faworki, jajka w koszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony. Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo(...)konfiturę z czerwonej cebuli, ale i potrawy typowo włoskie - pomysły na lasagne, ravioli, gnocchi, kolorowy makaron. Dzięki dokładnym ilustracjom przygotujemy makaronowe cukierki czy pierożki angnolotti albo tortelli. Pizza, focaccia, nadziewane kopytka... mogłabym tak jeszcze długo wymieniać, bo jest to naprawdę ciężkie tomisko!:) 500 stron i twarda okładka naprawdę nie ważą mało! Oprócz mnóstwa pomysłów na obiady - nie tylko
Kraina Tysiąca SmakówZainspirowana chlebkami gruzińskimi postanowiłam troszkę złamać przepis i zrobić trochę mniejsze chlebki, czyli duże bułki z nadzianiem dość polskim. Wyszły bardzo dobre i będę do nich
harrisazaparzać na małym ogniu aż całość mocno zgęstnieje i zaczną się pojawiać pęcherze powietrza. Uważać, żeby nie przypalić. Przełożyć do miski i wystudzić. Wystudzoną masę miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki). Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)wrzucić do miski. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną czekoladą. krem nałożyć do szprycy z końcówką do nadziewania i wstrzykiwać w ptysie. Nadziane ciastka oprószyć cukrem pudrem. Przygotować sos: kremówkę wlać do rondelka i zagotować, zdjąć z ognia, odrobiną przestudzić i wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać aż się rozpuści
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasprawą kremu, którym nadziane są rurki. Można zrobić krem budyniowy, krem z bitej śmietanki, lub w połączeniu z serkiem mascarpone. Próbowałam różnymi kremami nadziewać rurki i każdemu smakowało inne nadzienie. Dzisiaj pokażę jaki tym razem krem wybrałam do moich rurek. Kiedyś w poszukiwaniu dobrego kremu znalazłam w jakiejś gazecie taki, który mnie zaciekawił, więc(...)lodówki) 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany szczypta soli Składniki na krem: 900 ml mleka 50 g masła 4 żółtka 2 jajka 200 g cukru pudru 80 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo do dekoracji: cukier puder polewa czekoladowa
Kuchnia u Krysidrożdże i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy widelcem, aż do rozpuszczenia drożdży i pozostawiamy do wyrośnięcia. W mące robimy dołek, do którego wlewamy resztę mleka, oliwę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ręką lub widelcem(ja na początek zawsze używam widelca :) Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Teraz jest pora na przyrządzenie nadzienia(...)dodajemy do masy twarożkowej. Całość mieszamy jeszcze raz łyżka. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, podsypując mąką, po czym po trochu wałkujemy i wykrawamy z niego dość duże trójkąty, które nadziewamy serem i zawijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając pomiędzy rogalikami dosyć duży odstępy, by się nie zlepiły. Rogaliki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C. Upieczone, zimne
Smakowy RajSięgnęłam więc do sprawdzonego źródła, czyli Moich wypieków , i właśnie stamtąd czerpałam inspirację. Mocno jednak pozmieniałam proporcje, a poza tym nadziałam pączuszki... Czekoladą. Nie mam odpowiedniej końcówki do nadziewania, i zawsze mam w pączkach wielkie dziury. Z kolei zaklejanie w pączkach marmolady - jak dla mnie - mija się z celem. W związku z tym do każdego pączusia wpakowałam pół kostki(...)czekolada...). Pączki same w sobie są pyszne - mięciutkie, puchate, delikatne. Idealne wprost. Koniecznie spróbujcie. Pączki z czekoladą Składniki: (na 20-25 sztuk) 550 g mąki pszennej 2 jajka 80 g masła 60 g cukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka rumu nadzienie: 85 g mlecznej czekolady (30%) dodatkowo: 3 łyżki cukru pudru
Pożeraczka, czyli raz adobrzekuchenką i je "smażyć" nie dawały mi dzieci, więc po dwóch partiach poszłam ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami, żeby szybciej i bez pilnowania się upiekły :) Część upiekłam "nie do nadziewania" (elementy, które wycięłam) - do schrupania ot tak i dla Zuzi (a wyjadała mi też połówki orzeszków i te z kremem). Ciasteczka najlepsze są, gdy poleżą trochę i skruszeją od kremu(...)bardzo pomocne opinie na temat wielu restauracji (z którymi warto się zapoznać przed wyjazdem do Warszawy) czekają tam na Was! Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 całe jajka 1/2 kostki margaryny 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 125g serka mascarpone 1/3 szkl. śmietany 30% 3 łyżeczki cukru 1 czubata
Kolorowy Przepisownikprzepisy. Paczki Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i masło. Podgrzewamy i mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3 Zaczyn zostawiamy na ok 15 min. Dodajemy mąkę, jajko, żółtka i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ja zostawiam ciasto w misie Thermomix . Po godzinie uderzam w ciasto(...)pączki muszą na prawdę dobrze wyrosnąć, to gwarantuje pojawienie się jasnej obwódki na pączku po upieczeniu) Pączki smażymy w rozgrzanym smalcu lub oleju na rumiano z każdej strony. Pączki nadziewamy zaraz po upieczeniu. Może to być ulubiona konfitura. Pączki po wystygnięciu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. The post Pączki Thermomix appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisynadzienie olej do smażenia Wykonanie: Cieple mleko wlać do miseczki, wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na około 20 minut żeby drożdże urosły. Do miski wbić jajko i żółtka, dodać cukier i zmiksować. Wsypać mąkę i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić mikserem z hakami, dodać spirytus i na koniec olej. Wyrabiać jeszcze chwilę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką(...)wyrośnięcia. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe pączki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Powidła przełożyć do szprycy lub dużej strzykawki i nadziewać pączki. Przygotować lukier. Sok z cytryny wycisnąć do miseczki, dodać łyżkę wody. Po łyżce dodawać cukier puder i mieszać. Dodać tyle cukru ile wypije sok. U mnie starczyło 6 pełnych łyżek
Agusiowe smakołykiszerokości 1-1,5 cm. Foremki na rurki posmarować margaryną, nawinąć na nie paski ciasta zaczynając od węższej strony. Ciasto powinno lekko na siebie nachodzić. Gotowe rurki posmarować rozbełtanym jajkiem i lekko posypać cukrem kryształem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 190 st.C przez 15-20 minut - do ładnego zrumienienia. Rurki zdjąć ostrożnie z foremek i całkowicie(...)ubiegłym tygodniu otrzymałam do wypróbowania 2 rękawy cukiernicze Rengo firmy Lauretta. Na pierwszy rzut poszedł krem o smaku waniliowym. Ma bardzo przyjemną konsystencję. Ponieważ do rękawa dołączone są końcówki, nadziewanie rurek było bardzo szybkie i bezproblemowe. Dodatkowym atutem jest również to, że niezużyty krem wystarczy zamknąć i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. I jeszcze jedna zaleta. Krem jest bardzo
Kuchnia domowa AniChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać.Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek..Składniki:2 szklanki mąki50(...)połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni.Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub ziarenkami lnu. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut.Wytrawne bułeczki drożdżoweSmacznego!ciastkożercy
Ciastkozercymąki gryczanej pół szklanki skrobi kukurydzianej mleko roślinne - tyle, żeby zachować konsystencję ciasta naleśnikowego (ew. zamienić można lub wodę) 1 jajko (dla tych, ale jeśli nie jecie jajek to niekoniecznie) szczypta soli Naleśniki usmażyłam na prawie suchej patelni posmarowanej klarowanym masłem. Nadzienie: 250g pieczarek 2 małe pory szklanka bulionu sól, pieprz do smaku zagęściłam łyżka skrobi kukurydzianej(...)potem dodaję masło. Pory kroimy w cienkie talarki i smażymy przez chwilę razem z pieczarkami następnie zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut. Zagęszczamy mlekiem wymieszanym ze skrobia. Nadziewamy naleśniki i wcinamy
Cytryna&Co.