jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:80/140)

Papryka faszerowana mięsem i ryżem 107

obowiązkowo muszę przygotować w sezonie, jest papryka faszerowana mięsem i ryżem. Danie z kategorii jednogarnkowych, proste w przygotowaniu i bardzo smakowite. Do przygotowania lepiej wybrać paprykę średniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec(...)Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości  500g mięsa mielonego 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew   sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody sól pieprz 2 ząbki

Obiad gotowy
BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE 124

waniliowa - 2 jajka - gęsty dżem do nadzienia ZACZNIJ OD MLEKA I DROŻDŻY- POŁĄCZ JE i daj im chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się(...)dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na wysypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i rozwałkuj. Ciasto podziel na 12 równych części i wsadzaj do papierowej formy na muffiny. Za pomocą rękawa cukierniczego nadziewaj muffiny dżemem, u mnie brzoskwiniowy. MUFFINY ODSTAW NA 15 MINUT DO PONOWNEGO wyrośnięcia. W międzyczasie włącz piekarnik na 190 stopni. POSMARUJ ROGALIKI ROZTRZEPANYM BIAŁKIEM i wstaw do piekarnika na około

Kuchnia bezglutenowa Loli
Razowe knedle dietetyczne 170

Tradycyjne knedle robi się z ziemniaków, mąki pszennej i jajka. Ja postanowiłam sobie trochę utrudnić i mąkę pszenną zastąpić kaszą manną razową, a z jajek całkowicie zrezygnować. Ciasto wyszło oczywiście cięższe, bardziej zbite, ale za to bogatsze w błonnik i wartości odżywcze. I do tego sycące. Takie knedle, zamiast tradycyjnych, w umiarkowanych ilościach do jadłospisu mogą włączyć osoby będące(...)razowe kasze mogą podrażnić przewód pokarmowy. Składniki (24 szt): 200 g kaszy manny razowej 600 g ziemniaków (waga po obraniu) kilkanaście obranych śliwek, w zależności od wielkości i umiejętności nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto. 3. Z ciasta uformuj około 24 kulki, następnie spłaszcz je dłońmi

Powiedz dietom nie
Czekoladowe pączki na Tłusty Czwartek 182

wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, wlać połowę mleka i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajka. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta razem z wódką. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, choć nadal mocno lepkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto(...)blacie i zostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Wyrośnięte pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 st. C. Układać na ręczniku papierowym, aby obciekł tłuszcz. Jeszcze ciepłe pączki nadziewać curdem, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewać pączki, posypać skórką pomarańczową. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W przyszłym tygodniu mamy ferie zimowe, i już się nie mogę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Faszerowane ziemniaki 313

cieplego i pozywnego. Do tego celu ziemniaki nadaja sie znakomicie. Lekkie salatki zastepujemy pysznymi zapiekankami. Chetnie tez faszerujemy nie tylko ziemniaki, ale wlasnie ziemniaki daja nam wiele mozliwosci. Do nadziewania ziemniakow uzyc mozemy wlascwie wszystkiego co mamy w lodowce. Tu puszczamy wodze fantazji i tworzymy wspaniale dania. Bez wzgledu na to czy to bedzie nadzienie z miesem czy tylko(...)nadzieniem z szynki, sera i smietany oraz lekkiego jak chmurka bialka. skladniki: okolo 1kg wiekszych ziemniakow 100g szynki (moze byc surowa) cebula peczek szczypiorku 125 ml smietany 2 jajka sol, pieprz galka muszkatalowa okolo 2 lyzki oliwy pol lyzeczki majeranku kilka lyzek tartego wedzonego sera zoltego Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Ziemniaki po umyciu i osuszeniu nacieramy oliwa

Przysmaki Karolki
Pasztecik na kruchym spodzie 136

Pasztety, paszteciki. Solo, nadziewane lub same będące pysznym nadzieniem są nieodłącznym „symbolem” nadchodzących Świąt. Ja osobiście uwielbiam klasyczny pasztet (najlepiej mojej mamy) z sosem tatarskim. Dla mnie to smakołyk nie do opisania Pasztecik na kruchym spodzie – szybki przepis Dziś za to mam dla Was bardzo szybki przepis z wykorzystaniem mięska z bulionu, na który przepis napisałam wczoraj. Wszak(...)tyle dobroci to szkoda, żeby się zmarnowały. Składniki: Mięso i pozostałe warzywa z TEGO przepisu Świeżo zmielony pieprz Sól Gałka muszkatołowa Jajko Żółty ser (użyłam tartego szafira – taki akurat miałam pod ręką) Kruche ciasto wytrawne: 200 g mąki 100 g masła (jeśli ciasto będzie Wam się zbyt sypać, można dodać jeszcze trochę masła) 1 jajko Szczypta soli Szczypiorek do posypania

Kate's Kitchen
jajka faszerowane pieczarkami 148

składniki: 10 jajek 500 g pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz tłuszcz do smażenia dodatkowo: majonez do podania posiekany szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wyjmujemy żółtka. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy je do podsmażonej cebuli. Doprawiamy(...)gęsty. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnych pieczarek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była za sucha dodajemy ok. 1 łyżkę majonezu. Gotowym farszem nadziewamy białka. Możemy je podać na majonezie i posypać posiekanym szczypiorkiem

Domowy Smak Jedzenia
KIESZONKI Z WARZYWAMI W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 155

Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane warzywami obtoczone płatkami Kukurydzianymi Lubella -  to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka 400g mrożonych warzyw na patelnię Pieprz, sól, sos sojowy do smaku 1 jajo Płatki owsiane Lubella Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na 4 płaty. Każdy płat delikatnie naciąć, tak, aby powstała koperta. Przyprawić(...)solą i pieprzem. Warzywa smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Lekko przestudzić. Warzywa włożyć do mięsnych kopert. Obtoczyć w jajku a następnie w płatkach. Smażymy z każdej strony przez ok 5 minut. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem

Słodki Zakątek
Babeczki czekoladowe z jeżynami 157

jajko 1 1/3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 3/4 szklanki kefiru 8 łyżeczek dżemu z jeżyn Maso utrzeć z cukrem. Dodać jajko, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą oraz kakao. Dodawać do masy maślanej w partiach, na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Nakładać ciasto do papilotek(...)piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Krem 125 g mascarpone duża łyżka nutelli świeże jeżyny Wymieszać serek z nutellą i dekorować kremem wystudzone babeczki. Dekorować świeżymi jeżynami. moje babeczki nadziewałam domowym dżemem z jeżyn, bez pestek, który ręcznie przeciera mój Dziadek :) (owoce też są z własnej hodowli

Słodkie inspiracje
BUŁECZKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 171

cukru, drożdży i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn.  Odstawić w ciepłe miejsce aby "ruszył". Margarynę stapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, przestudzoną margarynę i zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze części, u mnie(...)podsmażamy na tłuszczu, gdy odparują dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.  Podsmażamy.  Do pieczarek i cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy doprawiając solą i pieprzem. Ciasto nadziewamy przygotowanym farszem, formujemy z nich kule.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i posypujemy mieszanką babki. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 25-30 minut. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
pierniczki alpejskie z powidłami 149

zimą często piekę pierniczki, bo mam na nie wiele pomysłów, a nie jestem w stanie ich wszystkich zrealizować na Święta. A poza tym moja córeczka uwielbia pierniczki, zwłaszcza nadziewane i do tych dobrała się, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć(...)lukrem i czekoladą ale bez niczego też są pyszne.  Inspiracja Składniki: 250 g mąki 100 g miodu 60 g masła 60 g cukru 50 g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 duża łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej powidła śliwkowe Śmietanę wyjąć z lodówki wcześniej, aby była w temperaturze pokojowej. Miód przelać do garnka, dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptysie z kremem budyniowo - nutellowym . 136

dodajemy mąkę energicznie mieszając najlepiej kulą do ucierania. Mieszamy tak około 3 minut. Następnie ciasto odstawiam do schłodzenia. Zimne ciasto przekładamy do miski i ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Rękaw cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy okrągłe ptysie. Pieczemy w temperaturze w temperaturze 190 stopni około 20/ 30 minut mają być rumiane i w środku(...)waniliowy. Wlewamy do gotującego mleka  , mieszamy tak długo aż zgęstnieje . Budyń odstawiamy do przestygnięcia . Zimny budyń ucieramy z Nutellą. Ptysie przecinamy na pół. Rękaw cukierniczy napełniamy kremem i nadziewamy. Przykrywamy drugą połową i posypujemy cukrem pudrem . Ptysie można nadziewać dowolnym kremem np: śmietanowym. Smacznego :)       Wypiekałam z : Marzenką        Danusią    Agulinką

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 205

jeśli etykieta przekonuje nas, że jest taka sama jak poprzednia. I na bank będą miały inne właściwości higroskopijne. Tak więc moi drodzy - to kwestia wyczucia. Czasem do ciasta dodaję jajko i nie widzę różnicy.  Ciasto:   Mąkę pszenną przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka(...)przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem mięso mielimy dwukrotnie wraz z włoszczyzną, z którą się gotowało. Doprawiamy solą i pieprzem oraz 2-3 ząbkami czosnku. Nadziewamy pierogsy. Możemy też dodać ugotowanego ziemniaka. Wszystko to kwestia gustu. Gotujemy tradycyjnie w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podajemy z okrasą. Hońka proponuje podsmażony na oleju aromatyzowanym, kawałku kiełbaski

Karczma Honorietty
Zapiekane roladki z bakłażana i cukinii 117

sklepie są do kupienia fajne eko-produkty. I miła obsługa :) A ja lubię fajne produkty i miłą obsługę, więc korzystam z biozdrowie24 :) Zrobiliśmy pyszne roladki z cukinii i bakłażana nadziewane zieloną soczewicą i innymi dodatkami. Tak na lekko pikantno. I na koniec posypane serem i zapieczone. Pyszna rzecz, naprawdę. Mi osobiście bardziej smakował bakłażan, ale to kwestia gustu, cukinia(...)jakąś imprezę. 2 cukinie 2 bakłażany 100 g brązowej soczewicy 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili szczypta majeranku szczypta tymianku 100 g świeżo startego parmezanu 2 jajka kulka mozzarelli puszka krojonych pomidorów dodatkowo: 100 g parmezanu do posypania Soczewicę gotujemy (1,5 szklanki lekko osolonej wody na szklankę soczewicy). Cebulę, czosnek i mozzarellę siekamy i mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Profiterolki z kremem adwokatowym 181

się połączą i całość będzie odchodziła od garnka (powstanie taki wielki "kluch"), uważając by całość się nie przypaliła. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy ciasto wystygnie, wbijać po jednym jajku i miksować mikserem.  3. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papier do pieczenia kółeczka o wielkości ok 2,5-3 cm (można to zrobić również zwykłą łyżką wykładając(...)przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone i adwokat, zmiksować. Wsypać cukier puder, zmiksować do połączenia składników. 5. Ptysie kroić na pół, nadziewać kremem.  Gotowe posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je polewą czekoladową. Ciasto parzone robiłam pierwszy raz - zawsze wydawało mi się trudne ale teraz wiem, że to nie prawda

Kto ugości moich gości?