W lecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A
kolorowotorcikowocukru, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około dwie łyżki. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, puree z dyni, cukier, sól, resztę mleka i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję roztopione masło zimne i dalej wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe(...)blenderem. Na porcji ciasta układam ser dyniowy łyżeczkę i sklejam jak pączka. Nożyczkami nacinam na około co centymetr. Układam na blaszce w odstępach na papierze do pieczenia. Połowę ciasta nadziewam małymi jabłuszkami, sklejam i też nacinam nożyczkami. Piekę w dwóch turach. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę około 20-25 minut aż się lekko zrumienią bułeczki . Po wyjęciu
wesoła kuchniatego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki(...)stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa jabłkowa: 800 g jabłek 1 galaretka cytrynowa Delecta 1 łyżeczka przyprawy do piernika Delecta + 300 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Owoce przełożyć do rondelka, dusić przez około 10 minut na wolnym ogniu, zdjąć
Domowa cukiernia EwyTypowo polski obiad... rosół i kotlet schabowy lub mielony :) Nie mam oczywiście nic przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały
Taste Therapyprzelewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś(...)części. Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając
Rozpustne gotowanieprzelewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś(...)części. Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając
Rozpustne gotowaniesłodkich i ślicznych muffinek ;) Składniki suche: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki brązowego cukru Składniki mokre: 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju Dodatki: 2/4 opakowania hershey cookies'n'creme wraz z posypką 4 truskawki Przepis: W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki. W drugiej misce łączymy(...)180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy muffiny z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie do szprycy nakładamy kremu hershey i nadziewamy nim muffiny. Wierzch wszystkich muffin ozdabiamy odrobiną kremu, posypujemy posypką. Truskawki kroimy w cienkie plastry, którymi ozdabiamy wierzch muffin
Emcia Pichcimałym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto(...)krem, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do przestudzonego, ale cały czas ciepłego dodajemy nutellę i bardzo drobno posiekane, podprażone na suche patelni orzechy włoskie. Wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem czekoladowym z rękawa cukierniczego albo szprycy. Pycha
Ostra na SłodkoKotlet cordon bleu to brat bardziej znanego kotleta de volaille. Z tą różnicą, że cordon bleu nadziewany jest szynką i serem oraz według mnie jet prostszy w przygotowaniu a równie smaczny. Przeczytaj mój przepis i zobacz jaki mam patent na panierowanie i smażenie mięsa, z moim sposobem będzie to bardzo proste. Polecam Wam także: – kurczak z czerwonym pesto(...)schabowy inaczej CORDON BLEU Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE: 60 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 1 duża pierś kurczaka – 2 plasterki szynki – 4 plasterki sera gouda – 1 jajko rozmiar L – 3-4 łyżki mąki – 3-4 łyżki bułki tartej – 300-400 ml oleju do smażenia – 1 łyżka musztardy dijon – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś
nietylkopasta.plłyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ptysie w odstępach gdyż ciasto podczas(...)upieką dodatkowo pozostawiałam je jeszcze parę minut w wyłączonym piekarniku) Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż mogą opaść. Wyciągamy gdy będą twarde. Po upieczeniu wykładamy na kratkę. Wystudzone ptysie nadziewamy krem (delikatnie robimy dziurkę np. od góry, wciskamy krem przy pomocy strzykawki cukierniczej i maczamy w polewie czekoladowej.) składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej
Domowy Smak JedzeniaNaleśniki nadziewane farszem warzywnym i zapieczone z serem w piekarniku to proste, choć trochę pracochłonne danie, ze względu na smażenie naleśników 😉 Jednak jest ono tak dobre, że opłaca się poświęcić trochę czasu zwłaszcza, że z podanej ilości wychodzi jedzenia na 2 dni (u mnie wyszły 2 naczynia żaroodporne). Do nadzienia możemy dodać warzywa jakie tylko chcemy, a w wersji(...)zarówno na obiad, jak i kolację. P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili się na nie 😀 Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli ok. 2 szklanki mąki 2-3 łyżki oleju szczypta kurkumy Nadzienie: 2 cebule ok. 200 g pieczarek 1 papryka
Kuchnia MagdaLenypietruszka, które są składnikiem farszu. Zapraszam Was do lektury postu i do wspólnego gotowania. JAK ZROBIĆ KROKIETY Z NALEŚNIKIEM? Krokiety z mięsem to nic innego jak wytrawny naleśnik, nadziewany farszem mięsnym, bądź warzywno-mięsnym, czy też z grzybami bądź kapustą, opanierowany i smażony w postaci rolki, do chrupkiej powierzchni o kolorze złotym. Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem(...)krokiety dosmażyły się w środku. SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy: sól, zioła prowanasalskie - 2 jajka rozmiar L - 1/4 szklanki oleju W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy na godzinę do lodówki. Naleśniki smażymy na patelni non stick. FARSZ DO KROKIETÓW
SMYKWKUCHNIgotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego(...)serka dodajemy koperek, pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Z łososia usuwamy skórę. Rybę kroimy na niewielkie plasterki. Gdy ptysie ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym serkiem i łososiem. Smacznego
Smak mojego domuwpada do głowy myśl, a raczej obraz widzianego kiedyś Croquembouche . "Dosłownie nazwa ta znaczy c hrupiące w ustach , a croquembouche (klik) to tradycyjny francuski deser z ptysiów nadziewanych śmietaną lub creme patisserie, ułożonych w kształt wieży. Ptysie przykleja się do siebie karmelem. Croquembouche zwykle podaje się przy okazji uroczystości, takich jak wesela lub pierwsza komunia" * . Wówczas(...)CROQUEMBOUCHE /z podanej porcji upiekłam 33 małe profiterolki oraz sporą porcję groszku ptysiowego dla Synka:) / Na ciasto ptysiowe ** 50g masła 90 g mąki 3 jajka, lekko roztrzepane 180 ml wody Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Masło przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać 180 ml wody i mieszać na średnim ogniu, aż prawie się zagotuje. Zdjąć
KUCHARNIApieczenia - woda różana Dodatkowo: - powidła śliwkowe (290 g) - cukier puder - olej rzepakowy * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg, alkohol i wodę różaną (niewiele, bo ma bardzo intensywny smak i zapach) – miksujemy. Dodajemy jogurt – ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i sodą(...)rozgrzany olej (jednorazowo smażyłam po 6 sztuk). Smażymy na rumiano z obu stron (moje same się odwracały). Wyjmujemy, kładziemy na ręczniki kuchenne do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewamy powidłami i oprószamy cukrem pudrem. Szybkie pączki serowe z powidłami z chrupiącą skórką, miękkim, puszystym, delikatnym i wilgotnym wnętrzem – na karnawał, tłusty czwartek… i nie tylko. Najlepsze świeże, choć
mojewypiekiinietylkociasto 400 g mąki 250 g margaryny 100 g cukru szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka do brązowych 2 łyżeczki kakao masa; 1 szkl mielonych orzechów 0,5 szkl mleka 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka rumu 2 łyżeczki kakao 200 g masła Zagnieść ciasto z podanych składników, przy białych nie dodawać kakao, do brązowych dodać. Uformować wałeczek(...)zagotować , zalać orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, partiami dodać orzechy i kakao, a następnie rum. Masę miksować ok 5 min. Schłodzić w lodówce. Orzeszki nadziewać masą, posypać cukrem pudrem
Gotowanie jest łatweorkiszowej szklanka mleka 2% 2 jajka od szczęśliwych kur łyżka oleju szczypta soli słodzidło + 4-5 jabłka, łyżka miodu, łyżka masła, cynamon Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz słodzidło (najlepiej ksylitol). Miksujemy składniki do uzyskania gęstego, ale nie lejącego się ciasta. Ciasto na naleśniki odstawiamy na ok 15-20 minut(...)minut do czasu, aż jabłka zmiękną. Na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni wlewamy po 1-2 chochlach ciasta i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe naleśniki nadziewamy prażonymi jabłkami, zwijamy w rulonik i polewamy miodem. Smacznego! 🥞 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliegodzinę. Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki i dodajemy do niej szczyptę soli. W osobnej miseczce ucieramy żółtka na puszystą masę wraz z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko i ucieramy na puch ,ot taki sobie kogel- mogel!.Dodać go do przesianej mąki i dolewamy resztę ciepłej śmietanki ,która nam została.Wlewamy alkohol,dodajemy zaczyn drożdżowy oraz stopione ,schłodzone(...)czasu do czasu lekko podsypuję mąką ciasto jeśli wyrabiam je rękami.Gdy już jest gotowe ,lśniące rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 cm.nie cieńsze! Wycinamy szklanką krążki i NADZIEWAMY je odrobiną konfitury.Zlepić je dokładnie i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.PRZYKRYĆ ściereczką.W rondlu rozgrzać tłuszcz(musi być bardzo gorący),,wkładamy pączki tak ,aby miały
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki tortowej Młynomag 3/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać. Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie(...)doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki. Nadziewać kapustą. formować pierożki i układać na blasze do pieczenia. piec ok 20 min w temp 180 st. Podawać z barszczykiem
Gotowanie jest łatwe