łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę(...)pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Konfiturę umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy skórkami z pomarańczy. Smacznego
Podróż w kulinariaSkładniki (na 2 porcje) - 4 jajka (ok. 200 g), - 4 łyżki szczypiorku (ok. 24 g), - 1/4 czerwonej papryki (ok. 38 g), - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g), - pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g), - przyprawy: sól i pieprz, - do dekoracji koperek. Sposób przygotowania 1. Jaja gotujemy na twardo. 2. Jaja studzimy i obieramy ze skorupki. 3. Jaja przekrawamy wzdłuż(...)Żółtka łączymy z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w drobną kostkę papryką, jogurtem i musztardą. 6. Farsz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 7. Jaja wypełniamy farszem i dekorujemy koperkiem. Jaja nadziewane są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj), które pełni funkcję budulcową, - lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która zwiększa odporność. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMuffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne : ) Lemon curd: 3 jaja sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn (lub 3 małych) skórka otarta z 2 cytryny 150 g cukru 70 g masła składniki włożyć go garnuszka i zagotować cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Jeśli pojawią się(...)łyżkę ( do kremu), resztą wypełnić muffinki. składniki na muffinki: 2 jaja 100 ml oleju słonecznikowego 12 dag cukru 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka Jajka,cukier i olej zmiksować,dodać mąkę z proszkiem oraz mleko, wymieszać. Foremki napełnić do połowy, następnie nałożyć po łyżeczce lemon curd, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Z Marcepanemcukierników św. Honoriusza, ciasto Saint-Honoré składa się ze spodu wykonanego z ciasta francuskiego lub kruchego, wypełnionego kremem chiboust i bitą śmietaną, oraz ułożonych wokół niego ptysiów również nadziewanych kremem chiboust (będącym mieszanką kremu cukierniczego i bezy włoskiej) i polanych z wierzchu złocistym karmelem. To ciasto może być oryginalną propozycją na świąteczny stół oraz na inne, specjalne okazje. Gorąco(...)parzone (na około 20 ptysiów): ● 85 g masła ● 1 łyżeczka cukru ● 100 ml mleka ● 1 szczypta soli ● 100 ml wody ● 110 g mąki pszennej (typ 55 lub 45) ● 4 jajka (średnie) Craquelin (kruszonka) ● 60 g miękkiego masła ● 75 g drobnego cukru trzcinowego ● 75 g mąki pszennej Karmel: ● 150 g cukru ● 10 cl wody Krem chiboust (krem cukierniczy + beza włoska): Krem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanaszego kraju najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu. Już wtedy hucznie świętowano ostatnie dni karnawału, a wśród potraw na stołach gościły pączki. Początkowo jednak przygotowywane były z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Smażone w gorącym smalcu stanowiły „zagryzkę” do mocnych alkoholi. Dopiero w XVI wieku pojawiły się wersje pączka przygotowywane na słodko, a jako o jednym z tradycyjnych deserów(...)cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wyszło mi 28 pączków. Wśród dużej ilości osób szybko zniknęły z półmisków Składniki: 50g drożdży 750g mąki 200ml mleka 1 szklanka cukru 5 jajek 50ml wódki 200g masła 800-1000g smalcu marmolada owocowa cukier puder cukier waniliowy otarta skórka z cytryny Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z trzema łyżkami cukru
Jacob TastesCiasto powinno odstawać od brzegów garnka.) Zdjąć z ognia i ostudzić (koniecznie!). Po tym czasie ciasto umieścić w misce i połączyć z jajkami (dodawać po jednym jajku - cały czas miksując mikserem - hakami). (Gotowe ciasto powinno być elastyczne.) Masę przełożyć do rękawa lub szprycy z szeroką końcówką i wyciskać (na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem(...)części. W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixem (opcjonalnie) ubić na sztywno. Na końcu dodać sok z cytryny. Jedną część eklerków posmarować śmietanką (ja nadziewałam szprycą) i przykryć drugą połówką. (Uprzednio można posmarować dżemem - następnie bitą śmietaną.) Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. (Można polać roztopioną czekoladą.) Ciastka ozdobiłam akcesoriami ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski
Di gotujeodchodzić od ścian . Zestawić z ognia i ostudzić - Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać .(ciasto musi być na tyle ostudzone aby białko nie ścięło się .) - Blachę wyłożyć pergaminem , łyżką(...)Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem. Ptysie należy nadziewać tuz przed podaniem
Eli Gotowaniemarmoladą będzie doskonałą propozycją dla amatorów szarlotek i jabłeczników szczególnie na deser lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 23cm 4 jajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady 1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej przepis(...)wszystkie składniki się połączyły. Obrane ze skórki jabłka przekrawamy na połówki. Z połówek jabłek wydrążamy gniazda nasienne oraz ogonki a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i nadziewamy marmoladą. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia wlewamy 2/3 części ciasta i dokładnie rozprowadzamy, na cieście układamy połówki jabłek a na nie nakładamy pozostałe ciasto biszkoptowe i rozprowadzamy
Smakowite Daniawchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca, jednak następnym razem użyję tylko planty i jest to moje subiektywna uwaga, nie znoszę zapachu gorącego smalcu w takiej ilości, - pączki, które nadziewamy przed smażeniem, trzeba bardzo dobrze i dokładnie skleić, inaczej wyrastając otworzą nam się w miejscu sklejenia, nadziałam na próbę 3 z 10 i mogę jedynie potwierdzić - a mnie się zdawało(...)mleka 2 łyżki mąki Drożdże rozpuścić z ciepłym mlekiem i cukrem, dodać mąkę, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu. Ciasto: 5 żółtek 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam własny, waniliowy ekstrakt, 2 1 łyżkę) szczypta soli 3 szklanki mąki tortowej (dałam nieco mniej) 2/3 szklanki mleka otarta skóra
Kuchnia PrezydentowejMoje pierniczki wzbogaciłam pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych. Składniki: 125 g prawdziwego miodu 55 g dobrego masła 100 g drobnego cukru do wypieków 255 g mąki pszennej tortowej 1 jajko (ze wsi) 300 ml zimnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 20 g domowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła śliwkowe Składniki na lukier: 1 białko 1,5 szklanki(...)palcami dookoła, żeby się skleiły i żeby powidła nie wyciekły. Na tak przygotowane placuszki przyłożyłam mniejszą foremkę, docisnęłam i wykroiłam moje pierniczkowe serduszka. W ten sposób powstały moje pierniczki nadziewane. Piekarnik nagrzałam do temp. 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Pierniczki ułożyłam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odstępy, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę
Kuchnia u KrysiSchabowe poduszki po flamandzku Pyszne poduszki schabowe , nadziewane podsmażanym farszem. Bardzo łatwe w przygotowaniu danie, a smakuje niemal każdemu . Nie jest to żadna klasyczna propozycja tylko , taki ot pomysł jednego dnia Ostatnio schab jest w bardzo przystępnej cenie , więc warto sięgnąć po ten właśnie kawałek mięsa . Oczywiście klasyczny schabowy jest niepodważalnie pyszny , ale modyfikacje są jak najbardziej wskazane Składniki(...)pieczarek 1 biała papryka 1 cebula średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek
Ogrodnik w podróżynajbardziej ulubione, przytulone z twarogiem . Tamte już sprawdzone, wiadomo, że dobre:) Tym razem skorzystałam jeszcze z innego przepisu. I...też są pyszne:D Taka tylko uwaga, zawsze dotąd przed nadziewaniem bułeczek mieszałam jagody z mąką ziemniaczaną, nie zastanawiając się po co. W tym przepisie mąki nie było. Nie ma to kompletnie wpływu na smak, ale dzięki dodatkowi mąki sok wydostający(...)mąki. składniki: zaczyn: 50 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżka cukru 3 łyżki mąki ciasto właściwe: 450 g mąki pszennej 200 ml mleka 70 g masła duże jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie: ok 0,5 l jagód 3 łyżki cukru kruszonka: 0,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru 25 g masła W ciepłym mleku rozmieszać
6niebomąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. W tym czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy żółtka, masło, jajko i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno(...)oleju. Pączki przekładamy na papierowy ręcznik. Część posypujemy cukrem pudrem. Z cukru pudru i gorącej wody przygotowujemy lukier. Na 1 szklankę cukru ok. 2 łyżki gorącej wody. Pączki nadziewamy na długie drewniane wykałaczki, maczamy w lukrze i obtaczamy w posypce kolorowej. Rada: pączki nie nabijamy ostrą str. wykałaczek, ponieważ łatwo je przebiją. Smacznego
Moniki Smakołykimleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 12-14 łyżek wiórek kokosowych (w zależności od wielkości łyżek Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi(...)rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując wiórki kokosowe. Mieszamy by składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła, ale nie gorąca (bo może się przypalić), wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce (wyjmujemy na godzinę przed podaniem) :-) POLECAM
Rozpustne gotowaniepewna, że i dzisiejsze danie będzie. Aż dziw bierze, że dopiero teraz zdecydowałam się je zrobić. Najprostsze i najcieńsze na świecie ciasto z mąki i wody. Najczęściej nadziewane serem feta, szpinakiem bądź mięsem mielonym. Często sprzedawane w prostokątnych kawałkach, ale mnie bardziej spodobała się wersja zwiniętego ślimaka... I o taką się dzisiaj pokusiłam. Mąkę połączyłam(...)placek, ma dosłownie prześwitywać i niemalże się rwać na strzępy (w trakcie ciasto można podsypywać mąką, albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam tłuszczem i nałożyłam farsz (fetę połączoną z jajkiem). Oba końce ciasta zwinęłam do środka, a następnie po długości w ślimaka. Naczynie do pieczenia wysmarowałam masłem, wierzch burka także. Zapiekałam 20-25 min. w 180st
bastalena