jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:86/140)

Eklerki nadziewane bitą śmietaną 141

mąkę i mieszamy cały czas na małym ogniu aż do połączenia i zeszklenia się masy. Jak zaczyna odchodzić od boków- ściągamy na bok. Studzimy, a następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas miksujemy na najniższych obrotach. 2. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub zwykłego mocnego woreczka z uciętą końcówką (jak u mnie) i wyciskamy na przygotowaną i wyłożoną(...)czasie studzenia eklerków przygotowujemy krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Przekładamy do szprycy z założoną długą, a cienką końcówką i wbijając w środek eklerka nadziewamy je do pełna. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Eklerki najlepiej nadziewać tuż przed podaniem. Nie namokną i będą nadal chrupiące

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z nutą pomarańczy 140

smażenia (ok.1 litr) Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Mieszamy. Na koniec dodajemy(...)Układamy na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Olej rozgrzewamy. Pączki smażymy na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.  3. Krem pomarańczowy: 2 duże

Kuchnia w czekoladzie
Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną 166

śmietany 18%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ słoiczka konfitury  "NASZE DOMOWE Płatki róż". PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczam w zimnej śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtko, cukier puder, drożdże ze śmietaną oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na kawałki ciasta nakładam porcję konfitury. Zwijam w rogaliki(...)firmy Premium Rosa . Konfitura to doskonały dodatek do ciastek, ciast i deserów. Już po otwarciu słoiczka poczułam piękny różany zapach. Konfitura ma świetną konsystencję, doskonale nadaje się do nadziewania różnego rodzaju ciastek. Ma idealnie słodki smak i wyraźny różany aromat. Konfitura jest zamknięta w estetycznie wyglądającym słoiczku. Produkt jest godny polecania i wart zakupu. Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara 200

trenować, aby w formie zabawy dostarczyć im oraz nam dziennej porcji ruchu. W programie zaproponowano świetne danie obiadowe, które od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem z pomidorowym sosem Marinara (w kształcie cukierków). Nam kształt cukierków nie wyszedł, więc zrobiliśmy ravioli w kształcie typowych poduszeczek :) Ravioli skradły smakiem(...)mieliśmy kolejny zdrowy, super szybki i pyszny obiadek! Polecam wszystkim! Składniki: (6-10 porcji -> ok. 50 pierożków) 800 g mięsa z piersi indyka 375 g serka ricotta 2 jajka 35 g obranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej   Składniki

Moja Delicja
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI 133

Rolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki) 5 łyżek cappuccino konfitura

Kuchnia MagdaLeny
Faszerowane gotowane ziemniaki 135

faszerowanej. Zawsze to jakaś odmienność i jeśli nie macie nietolerancji nabiału, polecam wykonać ten przepis. Jak to powiedziało dziecko znajomego, gdy byli w gościach jedząc te ziemniaki:"Takie ziemniakowe jajko Kinder Niespodzianka, które też się je łyżeczką". Rozbroiło mnie to.😄😄 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcję: -2 duże ziemniaki lub 3 średnie -150 g twarogu chudego(...)mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygnął kroimy je na pół. Wydrążamy środek. Resztki ziemniaka dodamy do farszu. 2. Kurczaka polecam zetrzeć na tarce o grubych oczkach, będzie wygodniej nadziewać bez ostrych końców. 3. Twaróg rozdrabniamy widelcem i wszystkie składniki ze sobą łączymy, przyprawiając na końcu. 4. Powstałym farszem nadziewamy ziemniaki i posypujemy koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasteczka orzeszki z nadzieniem z płatków owsianych. 166

oknami brzydko więc spacery raczej nie wchodzą w grę. Proponuję rodzinne pieczenie orzeszków, co Wy na to? Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki pszennej 25 dag miękkiego masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki cukru płaska łyżeczka sody Składniki na masę; 6 łyżek mleka 6 łyżek masła 5 łyżek cukru 5- 6  łyżek kakao Skworcu 2 szklanki płatków owsianych(...)lekko nasmarować olejem. Następnie wyjąć ciasto i formować małe kuleczki, umieszczać je w patelni i piec do ładnego zarumienienia. I tak do wyczerpania ciasta. Połówki orzechów ostudzić a następnie nadziewać ulubionym kremem. Ja część nadziałałam także masą kajmakowa. Przygotowanie masy; Płatki należy podpiec na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać masło z cukrem i mlekiem - do momentu

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z białym serem i miętą na słodko + film 176

dodatkowo szczypta soli do gotowania pierogów 1 łyżka oleju do gotowania pierogów przepis Do misy miksera z nożem do wyrabiania ciasta wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajko, śmietanę, olej i wlewamy gorącą wodę. Wszystko miksujemy około 5 minut aż powstanie miękkie, delikatne i gładkie ciasto. Ciasto można zrobić ręcznie. Następnie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i chwilę zagniatamy(...)oraz cukier waniliowy, żółtko, śmietanę oraz miętę. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek po czym szklanką wycinamy z niego krążki. Każdy krążek ciasta nadziewamy porcją farszu, formujemy pierogi i sklejamy ich brzegi. Pierogi gotujemy porcjami w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką

Smakowite Dania
Pączki! 197

ciepłym miejscu, by podrosło. Gdy rozczyn będzie gotowy, do dużej miski przesiewamy kilogram mąki i wlewamy do niej podkarmione drożdże. Dokładnie mieszamy. Zaraz po rozczynie dolewamy po kolei jajka, drugą szklankę mleka, spirytus, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy, na koniec dolewamy masło. Ugniatamy do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od rąk, po czym jeszcze około(...)ściereczkę..) i wykładamy papierem, który obsypujemy lekko mąką. Gdy ciasto wyrośnie zaczynamy lepienie. AaaAAAaaa! THE BLOB! Mniej więcej taką ilość ciasta odrywamy Układamy w rękach do jak najokrąglejszej postaci Nadziewamy. Nie uznaję szprycowania drożdżówek. Sklejamy i formujemy na okrągło "moczymy" w mące, by nie przykleiły się do papieru  i spokojnie rosły Układamy niezbyt blisko siebie i zostawiamy do wyrośnięcia

Kuchenna Kontrrewolucya
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 175

Kolejny raz uraczę Was przepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z

Szybko Szybkowar
JOGURTOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ 146

Pyszne, małe rogaliki z półkruchego ciasta z dodatkiem jogurtu greckiego, nadziewane marmoladą różaną. Dzięki dodatkowi jogurtu długo utrzymują świeżość i nawet na drugi dzień smakują jak świeżo upieczone. Do tego są szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto nie musi ani leżakować, ani wyrastać jak w przypadku ciasta drożdżowego - po połączeniu składników i zagnieceniu ciasto, możemy od razu przystąpić do formowania(...)tylko smakują wyśmienicie, ale również świetnie się prezentują. Pychotka! Składniki: 2-2,5 szklanki mąki 100 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżki jogurtu greckiego 24 łyżeczki  marmolady różanej Stovit Lukier: 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru suszone płatki róż (do posypania) Wykonanie: W misce mieszamy 2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Roladki ze schabu w sosie śmietanowym 211

Przepis na soczyste, smaczne roladki ze schabu nadziewane szynką i cykorią, podane z sosem śmietanowym. Dla mnie, i pewnie dla każdego mięsożercy jest to danie idealne na elegancki, niedzielny obiad . Roladki są pyszne, a za sprawą cykorii i musztardy posiadają wyrazisty smak. Można je podać z ziemniakami albo kaszą i ulubioną surówką. U mnie były to buraczki z tego(...)roladek schabowych i farsz wyszedł bardzo pyszny. Jeśli jednak nie macie pod ręką cykorii, dobrym zamiennikiem może być por albo cebula. Takie roladki można również obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu do miękkości – nie potrzeba wtedy sosu do podania. Składniki na ok 4 roladki ze schabu : o k 500 g schabu bez kości 2 cykorie

e-PrzepisyKulinarne
Zielone krokiety, czyli wariacja na temat krokieta. 101

cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na farsz: jeden duży brokuł 1 cebula 4 ząbki czosnku 100g sera koziego gałka muszkatołowa olej do podsmażenia Dodatkowo: jedno jajko bułka tarta olej rzepakowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać. Ja zawsze używam do tego blendera, jest o wiele szybciej. W tym czasie nagrzewam patelnię. Patelni nie smaruję(...)posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaję gałkę muszkatołową, odrobinę pieprzu i soli. Ugotowane brokuły kroję na małe kawałki i mieszam z podsmażoną cebulką oraz serem kozim. Tak przygotowanym farszem nadziewam naleśniki. Następnie panieruję i smażę na oleju. Po usmażeniu odkładam na ręcznik papierowy

wysmienity
EKLERKI Z KREMEM KOKOSOWYM 154

gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C(...)kremówkę , wsypujemy podprażone wiórki kokosowe i wlewamy ciepłą żelatynę – wszystko razem dokładnie mieszamy, tak by żelatyna dokładnie się rozpuściła w kremie. CAŁOŚĆ: Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nadziewamy schłodzonym kremem koksowym. Smacznego

Ostra na Słodko
MENU NA KOMUNIĘ, URODZINY, PRZYJĘCIE DOMOWE 1124

decydują się na home party przygotowałam małą podpowiedź, co można przygotować do jedzenia nie drogo i smacznie. DANIA GŁÓWNE DO WYBORU:  Rosół z kury  Flaczki sojowe z jajkiem gotowanym na twardo  Krem z boczniaków   2.  Pierś z kurczaka po królewsku z młodymi ziemniakami  Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach  tu Łosoś pieczony(...)Przekąski na zimno i  gorąco:  Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami  TU Ser camembert faszerowany śliwkami    TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika  TU kulki drobiowe  TU Poza tym:   pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort

pieprzny smaczek
Uszka z barszczem 177

zakwaszenia Sposób przygotowania: 1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki(...)jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy od nas samych), nadziewamy łyżeczką farszu i sklejamy najpierw w trójkąt, a następnie dwa końce ze sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia

Kuchnia w czekoladzie
CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska 284

tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni. Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego , nadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w głębokim tłuszczu. Danie kaloryczne, ale niesamowicie smaczne! Idealne zarówno na obiad, kolację na ciepło, jak i imprezę! Tradycyjnie podaje się je z kefirem(...)którego zawsze z przyjemnością wracam! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl * woda – 0,5 szkl * sól – 1 szczypta * masło – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt FARSZ: * mięso mielone wieprzowe – 125 g * mięso mielone wołowe – 80 g * cebula – 1 szt * kefir – 3 łyżki * pietruszka – 1`pęczek * majeranek

Ostra na Słodko