jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:93/140)

knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami... 152

opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić(...)wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem - bardzo łatwe, szybkie, proste i najsmaczniejsze knedle z ziemniaków i twarogu, nadziewać można owocami jakie się lubi.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kofta z domową pastą ajwar 140

mięsa 2 bułki kajzerki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 3 łyżeczki przyprawy grillowej 2 średnie cebule 1 łyżeczka soli pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 2 jajka Dobrze by było jakbyśmy mieli jako mięso baraninę, ewentualnie pół na pół z wołowym. Ale jak mamy jakiekolwiek inne mięso to też się nada. Taka regionalna kofta będzie :) Bułki moczymy(...)inne składniki. Ja miałem taki ziarnisty czerwony pieprz to go zmieliłem w moździerzu, cudnie pachniał. I mieszamy to wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku

Marder&Marder Manufacture
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 307

chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY? Mięso: 1 kg szynki 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawy: czosnek ziele angielskie majeranek pieprz liście laurowe sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) sól saletra. Szynkę i karkówkę natarliśmy(...)odrzuciliśmy, a przecier wraz z wywarem z gotowania wlaliśmy do większego garnka. Dodaliśmy wodę, zagotowaliśmy, a następnie ostudziliśmy. Dodaliśmy saletrę i sól. Wrzucamy tyle soli, aż włożone do garnka jajko utrzyma się (może się lekko zatapiać) na powierzchni wody. Mięso układamy w garnku (najlepiej kamionkowym) i zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne

OstryKęs
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 101

morza za wielki rarytas i rzadka. No właśnie. Wersja wegetariańska to nie jest najmocniejsza strona tego kraju. Oprócz podawanych do każdego posiłku warzywnych sałatek – przystawek, suchego ryżu, nadziewanych liści winogron, samosy z zieleniną i mant z dynią nie za bardzo będzie co jeść, jeśli nie lubisz mięsa. Do każdego posiłku je się też lepioszkę, czyli miejscowy płaski chleb(...)zielony domowy makaron shuvit oshi, ale są też pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Wyglądają prawie jak nasze pierogi, ale wyróżnia je to że napełnia się je surowym płynnym jajkiem, które zastyga dopiero podczas gotowania. Buchara była najmniej zrusycyzowana, więc jest tu najmniej rosyjskich wpływów typu soljanka czy pielmieni. Taszkient to nowoczesna metropolia, gdzie młodzi ludzie częściej sięgają po fast

Ugotowane pozamiatane
Pączki z ziemniakami i marmoladą 127

tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję.   Drukuj Pączki z ziemniakami i marmoladą Składniki 500 g ziemniaków 60 ml mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej tortowej (dałam 550) 1 łyżka wódki 60 g roztopionego masła Konfitura lub marmolada z róży Lukier: 2 łyżki śmietany, kilka kropel aromatu z róży, cukier puder(...)dalej wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość ok 2 cm. Jeśli pączki nadziewamy po usmażeniu, to na grubość ok 2,5-3 cm. Pozostawiamy do napuszenia na 15-20 min. Smażymy na oleju. Każdy pączek odkładamy na papierowy ręczniczek. Lukrujemy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Miekkie nadziewane pierniczki 330

przedświątecznym robić piernikowe ciasto. Zwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę to nie dla nas, u nas na choince wiesza się cukierki, a pierniczki nadziewa i stawia na świątecznym stole. Dzisiaj przedstawiamy przepis na najlepsze pierniczki pod słońcem! Nie trzeba ich przygotowywać w listopadzie, chociaż leżakować muszę, ale nie długo(...)pierniczków. Wszystko zależy od wielkości foremek. U nas ich średnica nie przekracza średnicy szklanki. SKŁADNIKI: LUKIER:  500 ml miodu  150 g cukru pudru  200 g masła  1 białko jajka  125 ml mleka  2 łyżki sody oczyszczonej DODATKOWO:  2 jajka  posypka owocowa Decorada marki Delecta  800 g mąki pszennej  kamyczki czekoladowe Decorada marki Delecta  200 g mąki razowej*  4 łyżki przyprawy

Kuchnia od dwojga
CIASTECZKA Z JABŁKAMI I BAKALIAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 109

Proponuję dziś pyszne ,chrupiące, cynamonowe ciasteczka  nadziewane jabłkami i bakaliami. Składniki: płat ciasta francuskiego 2-3 szt. jabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki(...)miarę potrzeby podlewałam wodą. Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części. Na każdą część nakładałam farsz. Zawijałam i formowałam ciasteczka.       Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka. Posypałam cukrem. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut  i piekłam w temperaturze 180 stopni. Posypałam ciasteczka startą gorzką czekoladą. Smacznego

potrawyregionalne
Puszyste pączki 161

margaryny* ok. 1 i 1/3 szklanki mleka* 3 łyżki cukru* marmolada* cukier puder* olej słonecznikowy do smażeniaSposób wykonaniamargarynę rozpuścić i ostudzić.Do sporej miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajka, wsypać 3 łyżki cukru, rozkruszyć drożdże, wlać margarynę i wszystko razem wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ścianek miski.Miskę z ciastem wstawić(...)brzeg pustego posmarować i skleić oba kółka, a następnie pozostawić przykryte do wyrośnięcia.Ciasto można też rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm, wykrawać kółka i odkładać do wyrośnięcia (Nadziewać szprycą przy pomocy specjalnej końcówki po usmażeniu).W szerokim garnku rozgrzać olej, i smażyć pączki (wrzucając strona którą leżały do góry) z obu stron na złotobrązowy kolor.Wyjmować na ręcznik

Mix smaku
Pomarańczowe naleśniki w słodkim karmelu 151

urlop zatopionymi w przepysznym maślanym karmelu.Brzmi obłędnie i tak samo obłędnie smakowało! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- sok pomarańczowy – 200 ml- mleko – 200 ml- roztopione masło – 2 łyżki- jajko – 2 szt- mąka – 200 g- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – 1 szczyptaNADZIENIE:- pomarańcze – 2 szt- masło – 2 łyżki- cukier brązowy – 3 łyżkiSOS(...)cukier.Dodajemy obrane i pokrojone w plastry pomarańcze.Chwilkę razem karmelizujemy.SOS: Sok z pomarańczy podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim cukier.Podgrzewamy aż zgęstnieje.Dodajemy masło.CAŁOŚC : Skarmelizowanymi owocami nadziewamy naleśniki.Polewamy gorącym sosem.Zajadamy odrazu

Ostra na Słodko
Dietetyczne pączki II 175

opinia, więc zachęcam do upieczenia obu wersji J .    Dietetyczne pączki II             Składniki: 200 twarogu mielonego 75 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki budyniu waniliowego 6 łyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier(...)białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem

Mania Gotowania
Serowe oponki 135

którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła .” Ja jednak pączków smażyć nie będę, a za to pokażę(...)moich dwóch innych przepisów deserowych – truskawki zapiekane w kokilkach , a także drożdżowe racuchy . Zobacz mój film z przygotowania oponek Składniki – Serowe oponki 500 g twarogu mielonego 2 jajka 450 g mąki 100 g margaryny cukier waniliowy łyżka proszku do pieczenia łyżka cukru zwykłego 0,5 l oleju łyżka octu Przepis – Serowe oponki Mąkę wysypujemy na stolnice. Dodajemy

Kuchennyviral.pl
Pączki 169

łyżki mąki, dwie cukru i pokruszone drożdże. Odstawić na 15 minut do garnka z gorącą wodą do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Jajka i żółtka ubić z resztą cukru na jasną masę mikserem. Do miski z mąką dodać wyrośnięte drożdże i jaja.  Wymieszać łyżką drewnianą, po czym wyrabiać ręką 10-15 minut(...)odstawić na 40 minut. W tym czasie rozgrzać mocno tłuszcz.  Delikatnie wrzucać pączki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Delikatnie ostudzone nadziewać za pomocą szprycy powidłami lub ulubionym dżemem. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. I gotowe :). Pysznego tłustego czwartku

Trufelkowo
„Kieszeń Włocha ” drobiowe filety inaczej 182

sprawdzałam , chociaż może kiedyś się o to pokuszę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Filety drobiowe, nadziewane mozzarellą , mielonymi suszonymi pomidorami , obtoczone w pudrze z suszonej cebulki i płatkach kukurydzianych , smakują wybornie . Zresztą , gdyby przepis był nieudany , nie zamieszczałabym go na blogu , bo i po co . Moja(...)suszonych pomidorów ( można, zmielić samemu w młynku do kawy ) suszona cebula , także zmielona na puder ( można zrobić samemu, lub kupić na allegro ) śniadaniowe płatki kukurydziane , bez dodatków 2 jajka sól do smaku olej do smażenia Filety, osuszamy , ręcznikiem papierowym , wbijamy nóż z grubszej strony , tworząc kieszonkę ( nie nacinamy na wylot bo mozzarella wypłynie ) . Kulkę mozzarelli, kroimy na połowę i każdą

Ogrodnik w podróży
Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami 289

krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami. Dzieciaki pewnie zadowoliłyby się ketchupem ale dzisiaj ugotowałam do nich prosty, pomidorowy sos. Przepis na krokiety jest bardzo łatwy. To takie naleśniki nadziewane na słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też(...)tego typu dania jak kluski, knedle czy krokiety są naprawdę proste i tanie. Zdecydowanie domowe krokiety są najlepsze! Przepis na krokiety Składniki: na 10 krokietów Ciasto naleśnikowe 3 jajka 150 g pszennej mąki 600 ml mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie ½ kg ugotowanego lub smażonego kurczaka obranego z kości 1 cebula 3 łyżki natki pietruszki 10 suszonych pomidorów

codojedzenia
Pączki nakładane łyżką, ciasto jest z ziemniakami. 144

ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Miskę przykryć. Wykonanie w thermomix, robić tylko z pół porcji ziemniaki przygotować jak wyżej do naczynia miksującego dodać drożdże, olej, cukier, cukier waniliowy, jajka, zmiksować obroty 4, czas 10 sekund dodać ziemniaki, mąkę, wyrobić ciasto czas 3,5 minuty, interwał, naczynie zamknięte wyjąć ciasto z naczynia, włożyć do miski, przykryć, odstawić na godzinę Smażenie(...)olej jest bardzo gorący, lekko zmniejszyć ogień. Jak pączki smażą się za szybko mogą być surowe w środku. Wyciągać pączki łyżką cedzakową i rozłożyć na kuchennym papierowym ręczniku. Pączki nadziewałam za pomocą szprycki. Do szprycki włożyć ugotowany budyń lub dżem i nakłuwając gorącego pączka wdusić nadzienie. Polukrować pączki, ja polałam lukier ze strony gdzie pączki były nakłute i wprowadzone nadzienie

Kuchnia Pokoleń