jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:93/140)

Burito opiekane w grillu i salsa 104

bazylii szczypta oregano tłuszcz do smażenia salsa 2 papryki pomidorowe 2 pomidory 1 mała cebulka czerwona 1 ząbek czosnku listki oregano natka pietruszki oliwa sól cukier ocet winny naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier. Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy(...)czosnek. oraz przyprawy i dusić aż powstanie gęsty sos i mięso będzie miękkie. Nie podlewać niczym. Na koniec dodać fasolę z puszki i jeszcze chwilę pogotować. Sos wystudzić. Naleśniki nadziewać sporą łyżką sosu i składać w kopertę by nic nie wypływało. Opiekać w rozgrzanym grillu elektrycznym , lub na patelni grillowej, ewent zwykłej. Przygotować salsę: Pomidory, paprykę i cebulę pokroić

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki z meksykańskim sosem 128

ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka całych pomidorów 400 g 1 cebula tłuszcz do smażenia sól  pieprz oregano majeranek bazylia naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier. Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy(...)lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem ok godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlać wodą.  Na koniec sos odparować. Nadziewać naleśniki

Gotowanie jest łatwe
Domowe " Ptysie" 144

szklanka wody 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać rozbijając grudki mąki. Przestudzić, dodać po jednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać proszek do pieczenia. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut(...)ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. do gotującego wlać mleko z mąką. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Utrzeć masło, dodawać połyżce wystudzony budyń. Gotowym kremem nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową

Praktyczna pl
knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami... 149

opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić(...)wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem - bardzo łatwe, szybkie, proste i najsmaczniejsze knedle z ziemniaków i twarogu, nadziewać można owocami jakie się lubi.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kofta z domową pastą ajwar 138

mięsa 2 bułki kajzerki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 3 łyżeczki przyprawy grillowej 2 średnie cebule 1 łyżeczka soli pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 2 jajka Dobrze by było jakbyśmy mieli jako mięso baraninę, ewentualnie pół na pół z wołowym. Ale jak mamy jakiekolwiek inne mięso to też się nada. Taka regionalna kofta będzie :) Bułki moczymy(...)inne składniki. Ja miałem taki ziarnisty czerwony pieprz to go zmieliłem w moździerzu, cudnie pachniał. I mieszamy to wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku

Marder&Marder Manufacture
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 302

chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY? Mięso: 1 kg szynki 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawy: czosnek ziele angielskie majeranek pieprz liście laurowe sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) sól saletra. Szynkę i karkówkę natarliśmy(...)odrzuciliśmy, a przecier wraz z wywarem z gotowania wlaliśmy do większego garnka. Dodaliśmy wodę, zagotowaliśmy, a następnie ostudziliśmy. Dodaliśmy saletrę i sól. Wrzucamy tyle soli, aż włożone do garnka jajko utrzyma się (może się lekko zatapiać) na powierzchni wody. Mięso układamy w garnku (najlepiej kamionkowym) i zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne

OstryKęs
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 99

morza za wielki rarytas i rzadka. No właśnie. Wersja wegetariańska to nie jest najmocniejsza strona tego kraju. Oprócz podawanych do każdego posiłku warzywnych sałatek – przystawek, suchego ryżu, nadziewanych liści winogron, samosy z zieleniną i mant z dynią nie za bardzo będzie co jeść, jeśli nie lubisz mięsa. Do każdego posiłku je się też lepioszkę, czyli miejscowy płaski chleb(...)zielony domowy makaron shuvit oshi, ale są też pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Wyglądają prawie jak nasze pierogi, ale wyróżnia je to że napełnia się je surowym płynnym jajkiem, które zastyga dopiero podczas gotowania. Buchara była najmniej zrusycyzowana, więc jest tu najmniej rosyjskich wpływów typu soljanka czy pielmieni. Taszkient to nowoczesna metropolia, gdzie młodzi ludzie częściej sięgają po fast

Ugotowane pozamiatane
Pączki z ziemniakami i marmoladą 125

tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję.   Drukuj Pączki z ziemniakami i marmoladą Składniki 500 g ziemniaków 60 ml mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej tortowej (dałam 550) 1 łyżka wódki 60 g roztopionego masła Konfitura lub marmolada z róży Lukier: 2 łyżki śmietany, kilka kropel aromatu z róży, cukier puder(...)dalej wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość ok 2 cm. Jeśli pączki nadziewamy po usmażeniu, to na grubość ok 2,5-3 cm. Pozostawiamy do napuszenia na 15-20 min. Smażymy na oleju. Każdy pączek odkładamy na papierowy ręczniczek. Lukrujemy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Miekkie nadziewane pierniczki 329

przedświątecznym robić piernikowe ciasto. Zwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę to nie dla nas, u nas na choince wiesza się cukierki, a pierniczki nadziewa i stawia na świątecznym stole. Dzisiaj przedstawiamy przepis na najlepsze pierniczki pod słońcem! Nie trzeba ich przygotowywać w listopadzie, chociaż leżakować muszę, ale nie długo(...)pierniczków. Wszystko zależy od wielkości foremek. U nas ich średnica nie przekracza średnicy szklanki. SKŁADNIKI: LUKIER:  500 ml miodu  150 g cukru pudru  200 g masła  1 białko jajka  125 ml mleka  2 łyżki sody oczyszczonej DODATKOWO:  2 jajka  posypka owocowa Decorada marki Delecta  800 g mąki pszennej  kamyczki czekoladowe Decorada marki Delecta  200 g mąki razowej*  4 łyżki przyprawy

Kuchnia od dwojga
CIASTECZKA Z JABŁKAMI I BAKALIAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 106

Proponuję dziś pyszne ,chrupiące, cynamonowe ciasteczka  nadziewane jabłkami i bakaliami. Składniki: płat ciasta francuskiego 2-3 szt. jabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki(...)miarę potrzeby podlewałam wodą. Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części. Na każdą część nakładałam farsz. Zawijałam i formowałam ciasteczka.       Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka. Posypałam cukrem. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut  i piekłam w temperaturze 180 stopni. Posypałam ciasteczka startą gorzką czekoladą. Smacznego

potrawyregionalne
Puszyste pączki 157

margaryny* ok. 1 i 1/3 szklanki mleka* 3 łyżki cukru* marmolada* cukier puder* olej słonecznikowy do smażeniaSposób wykonaniamargarynę rozpuścić i ostudzić.Do sporej miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajka, wsypać 3 łyżki cukru, rozkruszyć drożdże, wlać margarynę i wszystko razem wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ścianek miski.Miskę z ciastem wstawić(...)brzeg pustego posmarować i skleić oba kółka, a następnie pozostawić przykryte do wyrośnięcia.Ciasto można też rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm, wykrawać kółka i odkładać do wyrośnięcia (Nadziewać szprycą przy pomocy specjalnej końcówki po usmażeniu).W szerokim garnku rozgrzać olej, i smażyć pączki (wrzucając strona którą leżały do góry) z obu stron na złotobrązowy kolor.Wyjmować na ręcznik

Mix smaku
Pomarańczowe naleśniki w słodkim karmelu 148

urlop zatopionymi w przepysznym maślanym karmelu.Brzmi obłędnie i tak samo obłędnie smakowało! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- sok pomarańczowy – 200 ml- mleko – 200 ml- roztopione masło – 2 łyżki- jajko – 2 szt- mąka – 200 g- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – 1 szczyptaNADZIENIE:- pomarańcze – 2 szt- masło – 2 łyżki- cukier brązowy – 3 łyżkiSOS(...)cukier.Dodajemy obrane i pokrojone w plastry pomarańcze.Chwilkę razem karmelizujemy.SOS: Sok z pomarańczy podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim cukier.Podgrzewamy aż zgęstnieje.Dodajemy masło.CAŁOŚC : Skarmelizowanymi owocami nadziewamy naleśniki.Polewamy gorącym sosem.Zajadamy odrazu

Ostra na Słodko
Dietetyczne pączki II 172

opinia, więc zachęcam do upieczenia obu wersji J .    Dietetyczne pączki II             Składniki: 200 twarogu mielonego 75 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki budyniu waniliowego 6 łyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier(...)białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem

Mania Gotowania
Serowe oponki 129

którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła .” Ja jednak pączków smażyć nie będę, a za to pokażę(...)moich dwóch innych przepisów deserowych – truskawki zapiekane w kokilkach , a także drożdżowe racuchy . Zobacz mój film z przygotowania oponek Składniki – Serowe oponki 500 g twarogu mielonego 2 jajka 450 g mąki 100 g margaryny cukier waniliowy łyżka proszku do pieczenia łyżka cukru zwykłego 0,5 l oleju łyżka octu Przepis – Serowe oponki Mąkę wysypujemy na stolnice. Dodajemy

Kuchennyviral.pl
Pączki 167

łyżki mąki, dwie cukru i pokruszone drożdże. Odstawić na 15 minut do garnka z gorącą wodą do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Jajka i żółtka ubić z resztą cukru na jasną masę mikserem. Do miski z mąką dodać wyrośnięte drożdże i jaja.  Wymieszać łyżką drewnianą, po czym wyrabiać ręką 10-15 minut(...)odstawić na 40 minut. W tym czasie rozgrzać mocno tłuszcz.  Delikatnie wrzucać pączki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Delikatnie ostudzone nadziewać za pomocą szprycy powidłami lub ulubionym dżemem. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. I gotowe :). Pysznego tłustego czwartku

Trufelkowo

Proponowane wyszukiwania